7 manieren om geld te besparen in de keuken

Geld besparen in de keuken

Een auto wegdoen of een kleiner (goedkoper) huis kopen levert elke maand flink wat geld op. Maar dat is niet altijd mogelijk of praktisch. Gelukkig hoef je daar dan ook niet op te wachten als je wat geld wilt besparen. Er zijn heel veel kleine gewoontes die je geld kunnen besparen. In elke ruimte van het huis, zelfs het toilet. En vandaag kijken we naar 7 manieren om op kleine schaal te besparen in de keuken.

1. Gebruik geen keukenpapier

Keukenpapier kan handig zijn, maar er is niets dat keukenpapier wél op kan lossen en een eenvoudig vaatdoekje niet. Met het vaatdoekje belast je bovendien het milieu veel minder, want je kunt het steeds weer opnieuw gebruiken. Natuurlijk wel even goed wassen (b.v. met zelfgemaakt wasmiddel).

2. Loop wat vaker naar de kliko

De meeste mensen hebben hun kliko buiten staan en hebben binnen een prullenbak. Spul gaat eerst in de prullenbak en daarna in de kliko. Het is echter veel voordeliger om eens wat vaker rechtstreeks naar de kliko te lopen. Dan is je vuilniszak minder snel aan vervanging toe, je kunt meer kwijt in de kliko én je verbrandt elke keer nog een paar calorieën ook.

3. Koop geen dure ovenreiniger

Een smerige oven is niet bepaald lekker. Je eet er immers uit. Maar dure ovenreiniger is echt geen oplossing. Leg liever altijd een stukje aluminiumfolie onder wat je gaat bakken, zodat je het meeste vuil al opvangt. Het folie kun je net zolang gebruiken tot het kapot is. Wel even regelmatig de kruimels eraf gooien, zodat die niet aanbranden.

Moet je wel schoonmaken? Laat dan het vuil eerst even losweken door een bakje met water en wat soda in de oven te zetten en de oven een par minuten in te schakelen. De rest van het vuil kun je dan ook zo met een doekje weghalen. Nog zuiniger: zet dat bakje in de oven als die net heeft gedraaid, zodat je hem niet speciaal op hoeft te warmen voor dit doel.

4. Gebruik je vaatwasser voordelig

Of een vaatwasser nu voordeliger is dan hand wassen, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar als je niet zonder vaatwasser kunt of wilt, dan zijn er wel manieren om die wat voordeliger te gebruiken. Breek bijvoorbeeld de wastabletjes doormidden. Die van de LIDL zorgen dan nog steeds voor een schone vaat. En gebruik in plaats van spoelreiniger schoonmaakazijn. Werkt ontzettend goed en is veel goedkoper. Bovendien heb je dat bijna altijd wel bij de hand. Spoel je materiaal vooraf altijd grondig af? Overweeg dan om de borstel erbij te pakken en gewoon even een handwasje te doen. Al doe je dit maar met de minst vieze dingen, dan scheelt het alweer.

5. Denk vooruit

Koop je regelmatig groenten in de aanbieding, maar moet je ook regelmatig iets weggooien? Denk dan wat meer vooruit. Als je weet wat je de komende dagen weinig tijd hebt, maar je hebt wel het één en ander in de koelkast staan, maak het dan vast schoon, snijd het en blancheer het eventueel. Je kunt het dan zo de vriezer kwijt en hebt op een later moment bijna kant-en-klare groente voor een fractie van de normale kant-en-klaar prijs.

6. Split plantjes

Koop je wel eens zo’n keukenplantje? Dan kun je er daar eenvoudig meer van maken door ze direct na aankoop te splitten. Haal de plastic pot er vanaf en breek het plantje (ondersteboven) voorzichtig in twee of drie delen. Plaats die allemaal in een eigen potje met wat grond erbij en voor je het weet heb je twee of drie plantjes. Je kunt ook proberen ze in de tuin te plaatsen, maar check dan vooraf wel even of het kan en op welke plek je ze het beste neer kunt zetten.

7. Neem recepten niet te letterlijk

Je hebt een heerlijk recept gevonden, maar hebt de helft van de ingrediënten niet in huis. Het is verleidelijk om het recept tot op de letter te volgen, maar dat is echt niet nodig. Wees wat creatiever en doe het met wat je hebt. Een paar suggesties: vervang vlees door champignons, gebruik minder vlees dan is aangegeven, voor crème fraiche kun je vaak ook room gebruiken, hetzelfde geldt voor kookroom, vervang de ene soort groente door een soort die je wel hebt, vul een tekort aan tomaten aan met bijvoorbeeld stukjes wortel of paprika, vervang paneermeel door beschuit- of broodkruimels en rasp je eigen kaas, in plaats van een duur zakje te kopen. Wat je over hebt kun je in een plastic zakje of doosje in de vriezer bewaren.

Heb jij nog tips om geld te besparen in de keuken?

Bewaren

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

24 Comments
 1. goedenmorgen,

  ja hoor, kook altijd met de deksels op de pan, scheelt enorm in tijd.
  Kook niet meer water dan je nodig bent.En heb je dit per ongeluk toch gedaan doe dan de rest in een schone thermoskan.
  Ga je stamppot eten, snij dan je aardappels in kleine blokjes, hoe kleinder des te eerder gaar.
  Ga je iets maken wat lang moet stoven, maak dan een grotere portie, je hebt maar een keer het vuur er zo lang onder.
  Leg bevroren etenswaren in de koelkast om te ontdooien, je koelkast heeft zo minder stroom nodig.
  In de winter zou je telkens een bak water kunnen bevriezen en die erin kunnen zetten.
  Maak eens in de week pannenkoeken of gevulde wraps met alle restjes die je nog hebt liggen.
  Wanneer je rijst moet garen overweeg om met een oude slaapzak een hooikist te maken, je kookt de rijst en zet het dan weg totdat het gaar is.
  Heb je een grote tuin, maak een composthoop voor het tuin en groente afval.
  Verwarm je oven niet voor, maar laat het langr in de oven staan na afloop. de oven is dan immers toch al warm.

  Zo hier houd ik het maar even bij, een ander moet ook nog wat kunnen tikken. 🙂

 2. Wat te denken van water waarin je groenten schoonmaakt, gebruik het voor je plantjes, tuin of binnenshuis, maakt niet uit,
  zelf giet ik ook het water waarin je eieren en groenten kookt (als 'k al genoeg bouillon heb) in de gieter.
  Oven voorverwarmen? Is meestal overbodig, 5 minuten langer werkt even goed, daarna tijdens het afkoelen kun je prima broodkruim drogen om als paneermeel te gebruiken,
  groet

  1. Ik bak altijd zelf ons brood en snijd het dan vooraleer ik het in de diepvries steek. De kruimels die ik heb van het snijden van het brood (ik bak 8 broden per oven dus vrij veel kruimels bij het snijden) laat ik drogen. Nadien rol ik die plat met de deegrol en ik heb 'gratis' chapelure….

 3. Rijst, pasta en eieren koken met deksel op de pan en wanneer het aan de kook is, kun je de warmtebron uitzetten en het op het fornuis laten garen. Werkt prima en geen hooikist nodig.

 4. Mijn vaatwasser is kapot en hij wordt voorlopig niet vervangen. Scheelt een hoop geld, want het 15 jaar oude exemplaar is een echte stroomvreter.

  Als ik de oven gebruik dan bak ik meerdere dingen achter elkaar. Liefst drie dingen want dan is het voor mij nog te overzien. Het opwarmen van de oven vraagt de meeste energie.

  Ik gebruik een tot hooikist omgebouwde koelbox met theemuts. Daarboven op gaan nog een paar handdoeken.
  Ik kook vaker voor meerdere dagen nu we met zijn tweetjes zijn. Het maakt ons niet uit om twee dagen achter elkaar macaroni of stamppot te eten.
  Heel veel dingen zelf maken. Ik maak al vaak bonenspreads, maar binnenkort ga ik voor het eerst notenpasta maken.
  Ik ben niet zo precies met recepten. Ik probeer kruiden te vervangen door een kruid wat er op lijkt. Als er staat gedroogde basilicum of oregano dan pak ik de grote voordeelpot met provencaalse kruiden. Is er foelie nodig dan neem ik een beetje nootmuskaat. Verse peper heb ik nooit, dan neem ik sambal of pul biber (gedroogde peper bij de Turkse winkel) of gewoon peper.
  Ik heb een biologische groentetas. Laatst zat daar groenselderij in. Ik heb het bovenste deel met de blaadjes eraf gehaald en schoongemaakt. Goed afgedroogd en daarna in een diepvrieszak gedaan en in de vriezer gezet. Iedere keer als ik wat selderij nodig heb pak ik daarvan. Of ik neem wat van het zevenblad uit de tuin.
  Koekkruimels verzamel ik en doe ik in een zakje. Die kunnen weer door andere koekjes heen.
  Wij kopen een groot deel van het jaar appels bij een boomgaard. Dan kopen we 10 kilo voor 4,5 euro. Worden de appels te slecht, gaan ze om wat voor reden niet snel op dan maak ik er appelmoes van. Ik doe er geen suiker bij, maar het gaat wel in goed schoongemaakte jampotjes zoals bij het maken van jam. Ik eet niet zo vaak appelmoes, maar ik vind het wel lekker in de Chinese tomatensoep en ik gebruik het bij het bakken van koek.
  Soep maak ik in grote hoeveelheden voor meerdere dagen want ik eet vaak soep. Ik wil weer vaker soep gaan invriezen voor dagen dat ik te moe ben om te koken.
  Afhalen doen we nooit. Niet alleen uit economische reden, maar met mijn dieet kan het ook niet. Maar scheelt dus veel geld en we hebben geleerd tevreden te zijn met twee keer een broodmaaltijd (voor mij dus twee keer rijstwafels) of ik maak dan een bonensalade.

  Groetjes, VeggieMo (ik doe vast nog meer dingen, maar dit is wat me zo te binnen schoot)

 5. Kruiden bij de toko halen ipv die van Silvo
  Gewoon niet zo veel eten 🙂
  Zelf broodbeleg maken
  Vaak soep eten met dingen die over zijn
  Koken op oliestel (gebruik lampolie ipv peut)
  Koelkast niet te koud en vol genoeg zetten zodat ie zijn kou vasthoudt
  Geen handzeep gebruiken maar gewone ecover-afwas in een pompje
  Bicarbonaat ipv Jif
  Zelf muesli maken ipv kant en klaar
  Eieren maar drie min. koken en dan gewoon een minuut of 10 laten staan…

  1. Als er een periode minder zit in de diepvriezer, vul ik de lege gaten op met lege plastieken dozen zodat er niet teveel koude uit de diepvries kan als die geopend wordt.

 6. Etage koken, heb je maar 1 pit nodig. 1 kg gehakt braden en dan de porties gebraden en wel in de vriezer doen, met wat jus er bij. Zelf doe ik dit in kwarkpotten, gaat prima. 1x per dag water koken en in de thermoskan bewaren, ook te gebruiken bij het etage koken, je start dan met kokend water, scheel nogal tijd (en gas)

  1. Ik warm ook elke morgen (op nachttarief) water op dat ik in een thermoskan giet. In de loop van de dag gebruik ik dan 'dat' water om de vaat mee te doen.

 7. Oh wat nuttige tips lees ik hier!

  -Zelf kook ik altijd met een stoominzet, daar gaan de groentjes in terwijl de aardappelen of pasta kookt.

  -Soep en spaghettisaus bvb. maak ik altijd meerdere porties van, dat gaat dan de diepvriezer in. Soep maak ik dikwijls van overschotten (ik hou altijd de stam van de brocolli bij, die is wat te hard om zo te eten maar prima in de soep. En alle restjes wortelen en selder gaan mee in de spaghettisaus!)

  -Plastieken zakjes om dingen in te vriezen na gebruik uitwassen en hergebruiken.

  -Als ik olijven met knoflook heb, bewaar ik de olie en knoflookbolletjes (die we niet opeten). Die gebruik ik dan in saus voor bij de pasta.

  -Van parmezaan kan je het harde kantje bijhouden, en in de spaghettisaus laten meekoken, dit geeft een lekkere volle smaak!

  -Vlees kopen we bijna altijd aan 50%. De Delhaize bij ons in de buurt prijst tegen 's avonds alle vleeswaren die de dag (of 2 dagen erna) vervallen aan 50% af! Dit vlees gaat bij ons direct de vriezer in. Dit scheelt ons echt enorm veel geld!!

  -Ham en spek voor blokjes in grote verpakking kopen, zelf snijden en in de diepvriezer. Altijd een voorraadje in huis en je bespaart door de grote verpakking en door zelf te snijden.

 8. Goede tips allemaal!Wij gebruiken wel keukenpapier, maar de rol wordt in tweeen gesneden. Voor de kleine snotneusje van de kleinkinderen is zo´n half papiertje voldoende. Echtgenoot wil per se met keukenpapier zijn bril, na een wasbeurt, drogen. Aan een halve heeft hij ook voldoende.

 9. Wij hebben ipv keukenrol een rol toiletpapier in de keuken staan. Goedkoper dan keukenrol.
  Als ik eieren kook, dan breng ik het water aan de kook met het ei. Deksel op de pan. Kookt het water dan gaat meteen het gas uit en zet ik de wekker op het aantal minuten dat het anders zou hebben moeten koken.
  Surinaamse rijst die 15 minuten moet koken, kook ik twee minuten en dan zet ik het gas uit. Deksel op de pan en dan nog 15 minuten laten staan.

  VeggieMo

 10. Wij gieten het toilet altijd door met een emmer met regenwater. Dat is een dubbele besparing : gratis water dus minder heffing voor de vervuilerstaks én bijkomend voordeel is dat regenwater geen kalk bevat en de wc pot minder snel kalkaanslag krijgt dus moet ik zelden van die typische wc ontkalkingsproducten die slecht zijn voor het milieu gebruiken.
  Ik gebruik zeer zelden van die plastiekfolie in de keuken maar gebruik altijd stenen potjes met een dekseltje als ik iets in de koelkast zet.
  Keukenpapier wordt hier heel zelden gebruikt : ik zweer bij de ouderwetse schoteldoek die ik maak van versleten flanellen lakens.
  Wij gebruiken nooit papieren zakdoeken maar altijd stoffen zakdoeken.
  Als ik de vaat doe, doseer ik mijn afwasproduct altijd met een koffielepel. Heb ik afwasmiddel te weinig dan kan ik, indien nodig, altijd nog een beetje extra in het water doen. Eruit halen daarentegen kan ik niet…. Onvoorstelbaar hoe langer ik met een fles afwasmiddel doe sinds ik doseer met de koffielepel.

 11. Wij gebruiken lege plastic bakjes van salade en van de chinees om restjes eten in te vriezen. Met een uitwisbare stift schrijf ik op de deksel wat erin zit.De bakjes van de salade zijn precies groot genoeg voor 1 portie eten en ze gaan al vele jaren mee. Ze zijn ook handig om eten in de koelkast te bewaren of in de voorraadkast.
  Ook lege glazen potjes bewaar ik, bijvoorbeeld om zelfgemaakte pesto in te doen.
  Als ik een kommetje in de koelkast zet waar geen deksel bij zit, dek ik deze af met een schoteltje in plaats van huishoudfolie.
  De stronk van een broccoli schil ik en snijd ik in smalle reepjes. Deze reepjes zijn lekker in een salade met reepjes wortel, mayonaise, een beetje wijnazijn en geschaafde amandelen.

 12. Brandnetels plukken en daar soep en pesto van maken ;). Kijk in de buurt of er vlierbessenstruiken staan: jam en siroop maken. Voor plukadresjes http://www.plukdestad.nl.
  Kruiden bij de toko scheelt echt enorm; 6 gram bij de supermarkt 1,79, 60 gram bij de toko 1,30. Dus 10 keer zo veel voor minder geld.
  Had ik een half jaar geleden een hele doos vaatwastabletten doormidden staan knippen en gisteren het laatste halfje gebruikt. Maar er zat in de doos nog enorm veel poeder, daar heb ik vandaag de machine mee aan gezet, ging hartstikke goed. Geen dure schoonmaakflesjes voor de vaatwasser kopen, gewoon een zak soda leegschudden onderin, schoonmaakazijn erbij en op een het standje zetten.

 13. Wat heerlijk, allemaal geweldig goeie tips. Sommigen kende ik al hoor, maar er zitten toch een paar nieuwtjes tussen en zeg het nou zelf, een goeie tip is geld waard, dat blijkt maar weer…
  Ik wens je een heel fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 14. Wij hebben een groententuin en elk jaar neem ik zaden van mijn opbrengst. Het jaar nadien moet ik dan geen zaad kopen maar gebruik gewoon het zaad van de oogst van het jaar voordien. Dit lukt bij de meeste groenten : courgette, pompoen,sla,kervel, peterselie, bonen, tomaten, paprika's en pepertjes…Ik 'ruil' ook zaden met ene van onze buren.

 15. Zoveel mogelijk meedoen aan 100 % terugbetalingsacties : voor de prijs van de postzegel heb je dan een product dat veel meer kost of de waarde van de postzegel. Ik doe aan vele acties mee en verstuur het terugbetalingsformulier en het kassatiket samen met die van mijn zus zo hebben we maar één postzegel te betalen maar doen we beiden aan de actie mee…. De ene keer betaal ik de postzegel, de andere keer neemt zij die voor haar rekening.

 16. Wat een goede tips allemaal! Zure room vervang ik door yoghurt die ik heb laten uitlekken (een trechter met een doek of koffiefilter erin in een glas zetten, vol schenken met yoghurt en een paar uur wachten). Je kunt ook eens googlen op "koken zonder zakjes en pakjes". Water dat wegloopt in de gootsteen terwijl je wacht tot het water warm of koud genoeg is, kun je opvangen in een kan en weer gebruiken voor iets anders. Ik heb een glazen karaf daarvoor naast de kraan staan.
  Ik loop ook af en toe even naar het toilet voor een stukje papier, keukenrol heb ik al jaren niet meer. In de vaatwasser gebruiken wij los vaatwaspoeder van Dirk, doen we heel lang mee. Als we blokjes hebben, gaan ze door de helft, dat is ook genoeg.

 17. Ipv lunchrepen voor een dagje uit of mee naar het werk, snijd ik een (kruid)cake in plakken en die vries ik in. Een bevroren plak mee naar het werk, is 's middags zeker wel ontdooit en vers en veel voordeliger dan sultana of lunchrepen.

  Voor het ruilen van zaden kun je ook kijken op de site van de nationale proeftuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.