Besparen op de post(zegels)

Voor wie het nog niet gehoord heeft: de prijs van een postzegel gaat met ingang van komend jaar weer omhoog. Steeg dit tarief dit jaar al met €0,04 naar €0,50, komend jaar komt er weer eens €0,04 bij en moeten we €0,54 voor een postzegel betalen. Allemaal eigen schuld, als we meer post zouden versturen tegen het schappelijke tarief van €0,50, dan zou dit allemaal niet gebeuren. Dus.

Toen vorig jaar werd aangekondigd dat de prijzen omhoog gingen, heb ik een flinke voorraad postzegels tegen €0,46 ingeslagen. Daar doe ik nu nog steeds mee. Wel begint het einde van de voorraad een beetje in zicht te komen, dus ik zal dit jaar weer inslaan, maar dan weer met oog op volgend jaar. Vooral voor Marktplaats-verkopen is dit leuk, want je kunt gewoon de verzendkosten rekenen en hebt per postzegel voor jezelf dan een voordeeltje van €0,04. Bijplakken hoeft niet, omdat er tegenwoordig alleen een cijfer op de zegels staat.

Daarnaast ga ik nog beter letten op mogelijke besparingen op de post:

 • Grotendeels overstappen op eCards, vooral voor jongere familieleden
 • Af en toe zoeken naar codes voor gratis kaart met postzegel, kan vaak via Kaartje2Go en dat soort dingen
 • Facturen uitsluitend per e-mail versturen, tenzij er specifiek om gevraagd wordt
 • Antwoordnummers gebruiken voor post naar bedrijven, opzoeken als het er niet bij staat
 • Kijken naar mogelijkheden voor andere verzenders, b.v. voor pakketjes
 • Oude zegels zonder cijfers opgebruiken (daar moet je wel bijplakken en dan plak ik liever tot €0,50 bij, dan tot €0,54!)

Daarnaast recyclen wij verzendmateriaal eigenlijk altijd al. Veel bedrijven sturen grote enveloppen met een klein adresstickertje erop. Dat haal je eraf, nieuw briefje (uit een andere envelop geknipt) eroverheen en hij kan weer weg. Zelfde voor doosjes en bubbelenveloppen. Enveloppen die niet voor de post hergebruikt kunnen worden, gebruik ik weer als boodschappenbriefjes. Mijn boodschappenbriefjes zijn dan ook opvallend vaak blauw…

Verstuur jij vaak post? En wat vind je van deze verhoging? Betekent dat dat je nog iets aan je ‘postgedrag’ gaat veranderen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Daar heb je gelijk in natuurlijk! Ik weet niet of ze ze ook in belgië gaan laten opslaan, anders ga ik het ook doen denk ik.
  Vaak versturen doe ik eigenlijk niet. en als het echt een pakket is doe ik het via de kiala service. daar betaal ik 4 euro en via de post 6.20 euro.

 2. Omdat ik aan postcrossing doe verstuur ik best veel post. Waar ik het afgelopen jaar al flink moest gaan minderen met mijn hobby, zal ik dat nu nog meer moeten. =( Erg jammer, want ik ben zo gek op post!

 3. Ik vind het belachelijk dat ze de prijzen weer omhoog gaan gooien. Maar ik koop al bijna twee jaar meer geen postzegels meer van PostNL. Bestel altijd postzegels bij: postzegelsmetkorting.nl.
  Verder recycle ik ook alles: enveloppen, doosjes, etc. En ik hou ook altijd in de gaten of bij gekregen post de postzegel wel is afgestempeld. Gebeurt niet vaak, maar soms zit er net 1 tussen.
  E-cards vind ik nog steeds wat onpersoonlijk, kaarten bestel ik dan weer gratis bij gratisansichtkaarten.nl. Zo blijft het nog een beetje leuk.

 4. Het is belachelijk wat je voor een postzegel betaald. Ze bereiken er alleen maar het tegen overgestelde mee: er wordt nog minder verzonden. Van de service moet je het ook niet hebben want die is ook niet al te best.

  Nee kaartjes worden hier bijna niet meer verzonden. Voor de geboortekaartjes heb ik vorige week postzegels gekocht, maar voor 100 kaarten ben je zo even 50 euro kwijt.

 5. Ik doe de dingen die je noemt ook, alleen zou ik ook vaker wat gratis kaartjes via internet moeten versturen, dat doe ik eigenlijk nooit. Ik vind dat voor bekenden wel een beetje minder persoonlijk, maar kaartjes worden zo wel erg duur.

 6. In België zijn we nog duurder uit. Een postzegel kost 65 cent, indien je een boekje van 10 koopt (dus 6,50 euro voor boekje van 10).
  Indien je een enkele postzegel koopt betaal je 75 cent voor die postzegel.
  Zo stond ik onlangs in het postkantoor om een brief te wegen omdat ik twijfelde aan het gewicht. Je mag immers maar tot 20 gram in een enveloppe steken voor die 65 cent. Na het wegen vroeg de postbediende of ik mijn eigen postzegel meehad om de brief te frankeren. Natuurlijk had ik die niet bij. Resultaat ik kon 75 cent betalen om de brief te frankeren. Naar huis rijden zou mij meer gekost hebben.

  Hilde
  België

  1. Een jaar of twee, drie geleden was er ook een sterke stijging van de posttarieven in België. Vlak voor de tariefverhoging, heb ik me twee doosjes van 100 postzegels aangeschaft. Toen was dat wel een dure aankoop ineens maar als ik 'zie' hoeveel ik eigenlijk bespaard heb met die postzegels in zo'n grote hoeveelheid te kopen… Ik geloof dat ik 'toen' per zegel 0.49 euro betaalde dus heel wat minder of het tarief nu. Voordeel van de belgische zegels is nu ook wel dat ze hun waarde behouden en je zelfs bij tariefstijgingen toch een zegel nr 1 , 2 of…. kan gebruiken. Als je een aangetekende zending wil doen is het ook voordeligst om je eigen postzegel van thuis mee te nemen omdat je anders, net zoals Hilde, een hoger tarief betaalt voor een zegel die je ter plaatse aankoopt (tenzij je ter plaatse een velletje van 10 koopt, één zegel afgeeft voor de aangetekende zending en de rest meeneemt naar huis)

 7. Ik verstuur erg weinig post per jaar momenteel. Misschien maar 2 of 3 keer een envelop en nooit kaarten.
  Misschien wordt dat ooit meer als ik ooit mijn overtollige boeken wil gaan verkopen.
  Ik begrijp wel waarom je ze in het voren koopt.
  Voorheen kocht ik vaak decemberzegels. Ik had een volle doos met geërfde kerstkaarten. In zo'n kaart ging dan ook de post die ik echt wilde versturen voor minder dan het echte bedrag. Je kreeg bij die zegels dan ook nog een agenda erbij cadeau.
  Ik heb nog een oude postzegelverzameling van vroeger met veel nog ongestempelde exemplaren (veel kinderpostzegels) en wil die ooit eens gaan versturen. Moet het eerst uitrekenen wat erbij te plakken, dat wel.
  Mijn enveloppen gebruik ik ook om op te schrijven. De grotere bewaar ik voor eventueel hergebruik.

 8. Zou je de blauwe enveloppen mogen hergebruiken als envelop? Lijkt me wel grappig om mijn post te versturen in een envelop uit die grote berg blauw die ik ook krijg. Ik zou dan graag het gezicht van de ontvanger zien.. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.