Hypotheek niet aflossen: 7 van de meest gehoorde smoezen (en de zin en onzin ervan)

Je hypotheek niet aflossen: 7 veelgebruikte smoesjes

Veel Nederlanders praten niet zo graag over geld. Best vreemd, voor een volkje dat bekend staat om zuinigheid, maar goed. Zelf heb ik er niet veel moeite mee. Ik ga niet alles van de daken schreeuwen, maar als iemand me gewoon een vraag stelt, krijgt diegene gewoon een eerlijk antwoord. Bovendien zijn er altijd gradaties; je hoeft bijvoorbeeld niet te vertellen wat je hypotheek is, om te vertellen dat je aflost. Dat laatste komt bij ons dus best wel eens ter sprake, het aflossen van de hypotheek. En hoewel steeds meer mensen hiermee bezig zijn, krijg ik ook regelmatig héle slechte smoezen redenen te horen waarom mensen nog NIET gaan aflossen op hun hypotheek. Ik zet ze hier voor je op een rijtje.

Eigen keuze

Begrijp me niet verkeerd; wel of niet extra aflossen op je hypotheek is een vrije keuze. Dat moet je helemaal zelf weten.

Wat ik wél jammer vind is dat de redenen die mensen daarvoor geven vaak helemaal niet zo waterdicht zijn als ze zelf denken. Voor henzelf dan. Want als je denkt dat je slim bezig bent, maar dat tóch niet helemaal waar is, kun je voor nare verrassingen komen te staan. En die verrassingen kunnen ook hele stevige financiële consequenties hebben. Daarom: hieronder de meest gebruikte smoezen om toch maar vooral niet af te lossen, plus de zin en onzin ervan.

1. Ik kan het betalen, ik vind het goed zo

Op zich mooi, want dat betekent dat je er niet tot over je nek in zit. Zolang je je maar realiseert dat een hypotheek 30 jaar loopt en dat aflossingsvrije hypotheken na die 30 jaar nog steeds even hoog zijn als toen je ze afsloot. Je inkomen kan in die 30 jaar stijgen, maar ook dalen. Je kunt kinderen krijgen, je kunt groter gaan wonen, je kunt arbeidsongeschikt raken. En natuurlijk kun je ook de loterij winnen.

2. Ik profiteer optimaal van de hypotheekrenteaftrek (HRA)

Als je een spaarhypotheek hebt, is dat het geval. Maar weet je ook dat dat betekent dat je gedurende 30 jaar maximaal rente betaalt over je hypotheek? Met een spaarhypotheek van 200.000 euro en een rente van 5,8% betaal je bruto ongeveer 1000 per maand; 800 aan rente en 200 aan inleg op je spaarhypotheek. Dat is 12.000 per jaar.

Dat bedrag krijg je nooit aan rente op je inleg, omdat je dan eerst 200.000 bij elkaar moet sparen. En dat heb je pas op het moment dat je de 30 jaar vol hebt gemaakt. Bovendien: als je inkomen keldert, krijg je minder hypotheekrenteaftrek, maar zit je nog steeds met het betalen van rente over de volledige hypotheeksom.

3. Die paar centen renteverschil maken mij niet uit

Die besparing in rente kan best hard oplopen! Wie een gemiddelde rente heeft (zeg maar 4 of 5%) en in één keer 10.000 euro aflost, bespaart maandelijks zo’n 50 euro. Dat is 600 euro per jaar.

Ik deed dit (niet in één keer, maar wel in één jaar) in het vierde jaar, waardoor ik uiteindelijk 15.600 euro aan rente bespaarde. 26 jaar, elke maand weer die 50 euro. Plus dat die 10.000 aan het einde natuurlijk niet meer afgelost hoeft te worden, want dat is al gebeurd.

4. Je geld in stenen vastleggen heeft geen zin

Als je dat vindt, dan kun je beter gaan huren. Want op het moment dat jij een hypotheek afsluit, leg jij je geld vast in stenen. Een hypotheek is namelijk een lening en een lening moet je terugbetalen. Of je dat nu snel doet of laat, het moet.

En je kunt er niet op rekenen dat je huis in waarde stijgt, die tijd hebben we helaas gehad. Het klopt dat je geld ‘vast’ zit als je aflost op je hypotheek, maar hoe erg is dat? Dat betekent namelijk ook dat je minder vaste lasten hebt en dus eigenlijk vrijer bent.

5. Ik heb overwaarde, dat is voor mij genoeg

Helaas is overwaarde geen vaststaand gegeven. Je kon vijf jaar terug nog overwaarde hebben, die nu weer helemaal verdampt is. Het is best riskant om er vanuit te gaan dat je overwaarde hebt. Bovendien; als je aan die overwaarde wilt komen, zul je dus wel eerst je huis moeten verkopen. Hoe makkelijk is dat?

Ik kocht mijn huis nét na het dieptepunt van de markt, in 2009. En hoewel de markt al vanaf 2012 weer begon aan te trekken, verkocht ik het in 2016 alsnog met een hoop verlies.

6. Mijn man/vrouw regelt dit allemaal, dus ik vind het wel goed

Ik las onlangs ergens dat elk kwartier wel een huwelijk strandt. Hoe goed je man of vrouw de zaken ook regelt, het is altijd goed om je er zelf ook in te verdiepen. Dan weet je maar hoe het zit en weet je of je ook volledig achter jullie route staat. En mocht jullie relatie het toch niet redden, dan kom je niet ineens op dat front ook nog voor allerlei verrassingen te staan. Dat één van de twee het regelt komt vaker voor en is ook prima, maar het is nooit slim om je er zelf totaal niet in te verdiepen.

7. Ik mag niet aflossen op de hypotheek, dan moet ik een boete betalen

Dit is in de meeste gevallen een beetje een klok-klepelverhaal. Er geldt inderdaad een boeterente voor vervroegd aflossen, maar voor bijna elke hypotheek zijn er uitzonderingen. Zo mag je op een aflossingsvrije hypotheek 10-20 procent boetevrij aflossen en kun je binnen de bandbreedte ook extra inleggen (ook soort aflossen) op je spaarhypotheek.

Hier achter komen is gewoon een kwestie van je hypotheekpapieren doorlezen of je bank vragen. Het is zelden het geval dat je écht niet mag aflossen op je hypotheek.

Bonussmoes: Ik heb geen geld om af te lossen

Ja, da’s ook een mooie. Dan heb je waarschijnlijk ook het idee dat je heel veel moet aflossen per keer. Dat is niet waar. Je kunt je hypotheek bijvoorbeeld al aflossen met 100 euro per keer. Er zijn bijstandsmoeders met 4 kinderen die nog ergens de ruimte vinden om af te lossen. Ja, dat betekent wel dat ze het nog krapper hebben, maar het betekent ook dat ze weten dat ze het zelf kunnen.

Het geeft namelijk ook een ontzettend goed gevoel, als je elke keer dat bedrag weer verder ziet dalen. Plus: je maandlasten dalen ook, dus je doet je maandelijkse budget er ook een plezier mee.

Voor een extra inleg bij een spaarhypotheek kunnen wel hogere bedragen gelden. Bij de Rabobank was dat bijvoorbeeld 300 euro, maar de maandinleg structureel met 10 euro verhogen kon óók.

Gebruik jij wel eens een van deze redenen om niet op de hypotheek te hoeven aflossen? En hoor je ze wel eens om je heen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

38 Comments
 1. Ik heb nooit een hypotheek gehad en weet er mede daardoor het fijne niet van zoals bij punt 2 waar je zegt:…als je inkomen keldert, krijg je minder HRA…. Dat lijkt me niet logisch hoe zit dat dan?
  Anja

  1. Je HRA is afhankelijk van je inkomen. Als je bijvoorbeeld 42 procent inkomstenbelasting betaalt, dan mag je ook 42 procent aftrekken. Maar betaal je door een inkomstendaling bijvoorbeeld 'maar' 32 procent, dan daalt je aftrek ook naar 32 procent. Hierdoor worden je netto hypotheeklasten hoger.

 2. Herkenbaar, alhoewel ik het zelf niet gebruik als smoes.

  Er zit 1 kleine onwaarheid in je verhaal, namelijk bij punt 7. Je kunt niet altijd extra inleggen in je spaarhypotheek. Bij sommige hypotheken is dit beperkt tot de renteherziening, ook kan de bandbreedte minder zijn dan 1:10. Die bandbreedte is een maximale eis van de belastingdienst en kan dus minder zijn. Bij mij is het bijvoorbeeld 1:5 en ik mag alleen inleggen bij een renteherziening.

  1. Ik kan niet tussentijds inleggen, alleen bij een renteherziening mag ik inleggen. En dan met een maximum van bandbreedte 1:5.

   Anders zou al mijn spaargeld daarnaartoe gaan, ik krijg 6% rente op mijn bankspaarrekening.

 3. Tja, je kan het smoezen noemen, maar een aantal zijn ook heel legitieme redenen. Ik kan mij herinneren dat je zelf ook nog in de vraagfase zat over wel of niet aflossen. Dus om het als smoezen weg te zetten komt mij wel een beetje over alsof iedereen die niet aflost ze niet helemaal op een rijtje heeft.

  Jacqueline

  1. Ik begrijp dat, ondanks de toch vrij uitgebreide disclaimer, de knipoog + bedoelde prikkeling niet helemaal overkomt. Dit stukje is niet bedoeld om iedereen die niet aflost neer te zetten als mensen die ze niet goed op een rijtje hebben, maar om je je af te laten vragen of de redenen die je ergens voor hebt (in dit geval voor wel of niet aflossen) wel zo valide zijn als je misschien altijd hebt gedacht. En als dat nog steeds zo is, prima toch?

 4. Ook zijn er beperkingen aan het minimum af te lossen bedrag per bank. Zo mag ik niet minder dan € 2000 per keer aflossen.
  Andere banken hebben bv de beperking dat je maar 1x per jaar extra mag aflossen.

 5. Ik heb er ook een beetje moeite mee. Ik denk dat iedereen hierin een keuze moet maken. Ik kan me bijvoorbeeld ook heel goed voorstellen dat mensen andere keuzes maken. Je kunt ook zeggen, ik vul mijn pensioen aan of ik regel mijn hypotheek anders.
  De reden "ik heb geen geld" kan een hele valide reden zijn. Ik vind niet dat ik het kan maken om nu een hypotheek te gaan aflossen zolang mijn schulden afgelost zijn. Wat ik daarna doe? Ik weet het niet. Misschien dat ik mijn hypotheek omzet naar een andere vorm zodat ik er elke maand op aflos en bijspaar voor mijn pensioen.

  Ik vind het wel grappig dat er in blogland zo veel aandacht is voor het aflossen van hypotheken. Al lijkt het soms moeilijk te regelen, hypotheekverstrekkers zijn vaak de lachende derde want zij krijgen ineens de beschikking tot harde cash. Het zou mij niets verbazen als je binnenkort hierover iets hoort van de banken en meer mensen gaat proberen tot aflossen te bewegen. Een aantal jaren deden ze dit met spaargeld. Waarom nu niet met het innen van vroegtijdige aflossingen op de hypotheek?

  1. Dat zou me niets verbazen, want dat zou betekenen dat ze weer minder geld hoeven te lenen tegen bepaalde rentes. Aan de andere kant verdienen banken natuurlijk wel hun geld met rentes. Ik denk dat ze gaan proberen de risicovolle leningen zoveel mogelijk in te perken. Mensen die ze niet als risico zien, hoeven waarschijnlijk weer minder hard af te lossen. Alleen maar aflossen is voor banken denk ook niet helemaal gunstig.

   En wat je zegt over schulden: dat is inderdaad een hele valide reden. Ik zou zelf ook eerst schulden aflossen en daarna pas met de hypotheek beginnen. Daarom gaf ik ook aan dat die reden vaak gepaard gaat met de gedachte dat aflossen in heel grote bedragen moet, terwijl dat lang niet altijd zo is.

 6. Nog even ter verduidelijking van mijn reactie: Ook ik was aangestoken door het aflosvirus. Maar in de praktijk leverde de moeite die mij het koste de extra aflossing te doen, mij 1 euro lastenvermindering per maand op. Toen realiseerde ik mij dat ik veel moeite aan het doen was om op een houtje te bijten terwijl wij een hypotheek hebben die met 1 salaris te betalen is, aflossingsvrij, 15 jaar lang. Nog steeds is ons huis twee keer meer waard dan de hypotheek. Ik ben best gevoelig voor doemdenken, maar een prijsdaling van 100 % wil er bij niet in.

  Pas iemand mij kan uitleggen wat voor mij het voordeel is van aflossen, word ik misschien opnieuw gevoelig voor het aflossen, maar voor nu heb ik er echt tabak van.

  evengoed een hartelijke groet van Jacqueline

  1. Ik kan me jouw visie best voorstellen, als je er zo voor zit. Sowieso als je alles op 1 salaris kunt betalen, zit je denk ik wel goed. Ik zou dan zelf alleen nog kijken naar wat er eventueel kan veranderen. Werk je wel allebei? Kun je de lasten ook nog dragen als één van de twee niet meer werkt? Maakt het uit wie van de twee eventueel zonder werk komt te zitten? Maar als dat allemaal verder goed zit, dan zou ik zelf alleen aflossen om er straks vanaf te zijn, maar niet om een groot, verborgen voordeel, want dat zie ik zo snel ook niet.

   Behalve dan natuurlijk die rente, maar als dat met een euro per maand gaat, dan is dat inderdaad niet echt de moeite.

  2. Leuk dat je zo op de reacties ingaat. Zelf had ik niet direct door dat je stukje niet serieus bedoeld was. Kan je nagaan wat een gevoelig onderwerp het is! Maar het blijft lastig hoor. Tuurlijk is een schuld vervelend, maar zolang ik vind dat ik een alleszins redelijke huur aan de bank betaal, zie ik nog wel als een schuld, maar ervaar ik het niet als een molensteen. Wat ik wel zou hebben bij een tophypotheek. Daar zou ik niet van kunnen slapen en dan zou ik inderdaad gaan aflossen, maar liever nog verkopen en kleiner/goedkoper gaan wonen.

   wederom, groetjes Jacqueline

  3. Dan verhuizen we als de rente te hoog is voor een nieuwe hypotheek. En anders een nieuwe hypotheek. We kunnen nu ook zonder de HRA.

   Groetjes Jacq.

 7. Onze 'smoes': de ING-hypotheekadviseur vertelde ons dat het pas handig was om extra af te lossen na het 20e jaar (van de 30, annuïteitenhypotheek), want dan ging het sneller…. Hahaha, ja dan heeft de ING de rente ook al wel binnen en verdienen ze weinig meer aan die lening.

  Voor alle aflossingen geldt: lees je hypotheekakte. Wij mogen meer keren per jaar aflossen, maar vanaf de 2e keer in een kalenderjaar moet het minstens 10% van de resterende hoofdsom zijn.

  Siebrie

 8. Neem toch aan dat iedereen wel snapt dat het slimmer is om eerst je pl met 15% rente af te lossen, voor je begint aan je hypotheek? O_o

  De omstandigheden kunnen altijd veranderen natuurlijk, je kan er niet altijd iets aan doen. Maar als je -in theorie- niet KAN aflossen, kan je ook niet sparen. En dan zou ik liever verhuizen dan het einde van de HRA als een naderende trein in een tunnel op me af te zien komen, maar dat is persoonlijk.

  Overwaarde of niet, uiteindelijk betaal je aan het einde van de rit bijna het dubbele van je huidige rentelast. Voor mij een schrikbeeld!

 9. Tja, wij vallen in het 52 procentstarief, en hebben personeelskorting op het rentepercentage.(En toch draaien we elk muntje om en consuminderen we, raar he?). In onze situatie ligt het toch weer anders, want we hebben studerende kinderen die dankzij onze wispelturige overheid ook niet meer weten waar ze aan toe zijn met stufi, sociaal leenstelsel, langstudeerboete, collegegeld en woningmarkt. Dus een extra appeltje wat vrij beschikbaar is, is voor ons geen overbodige luxe.

  Bij mijn schoonmoeder speelt juist de discussie over de 'opeethypotheek'. Dus je afgeloste huis weer met hypotheek bezwaren om meer pensioen te hebben. Dat is ouderen heel lang aangepraat, sorry verkocht. Vanuit het concept van de 'opeethypotheek' kwam het concept van het 'aflossingsvrij lenen' voort. Want waarom zou je aflossen als je later na je pensioendatum je huis weer met een 'opeethypotheek' moest gaan opeten?

  1. En omdat in de schoonfamilie deze discussie speelt,waarbij de kinderen mogelijk na haar overlijden met een restschuld van het huis worden opgezadeld, vanwege de opeethypotheek van schoonmoeder (die in een gat ergens in de polder woont waar huizen slecht verkoopbaar zijn, dus hoezo overwaarde?)gaan wij praten met de notaris over beneficiair aanvaarden van de nalatenschap of misschien toch beter: op voorhand verwerpen van de nalatenschap. Beneficiair aanvaarden van de nalatenschap brengt nl. ook risico's met zich mee: je kunt drie jaar lang blijven zitten met een onverkoopbaar huis, waar je wel de lasten voor moet blijven dragen (een aantal vrienden van ons zitten in die situatie).

   En nee, er valt niet te praten met de familie hierover. Hebben we al vaak gedaan, resultaat nada.

  2. Schoonmoeder heeft het zich niet alleen destijds door de financieel adviseur, maar later ook door een aantal van de kinderen laten aanpraten (dat zijn de kinderen die voor de hele fam. de dienst uitmaken). Die kinderen zijn echte babyboomers, sorry als ik iemand hiermee voor het hoofd stoot. Opgegroeid in een cultuur van onbegrensde mogelijkheden en welvaart. Van een dreigende daling van huizenprijzen willen ze niet horen, kwestie van een goede makelaar zoeken, denken ze. En de huizenprijzen gaan vast wel weer stijgen..
   Vandaar onze overwegingen om vooral voor onszelf te zorgen. Financiële onafhankelijkheid kan dus meerdere gezichten hebben..

 10. Ik heb besloten mijn spaargeld niet meer in de stenen te stoppen. Ik ga ervan uit niet oud te worden en stop mijn erfgenamen nu al wat toe. Daar geniet ik dan meer van en het scheelt hen straks ook weer in erfbelasting.

 11. Je hypotheek extra aflossen geeft financiele vrijheid en onafhankelijkheid, het verlaagt je schuld en verhoogt je inkomen!
  Wij zijn dit jaar ook begonnen met het extra aflossen van de hypotheek. Het gaat niet met 10.000 euro per jaar, maar we lossen wel een maandelijks bedrag af en zien dit gewoon als vaste last. We gaan uit van het sneeuwbaleffect en zien onze hypotheekschuld gestaag dalen. Vandaag overgestapt naar een andere energieleverancier: besparing 70,00 euro per maand! (gaat ook weer naar de hypotheekaflossingsrekening, alle kleine beetjes helpen!)
  Voorbeeld: wij hebben ons huis in 2008 gekocht voor 436.500,00 (vraagprijs 485.000,00) In diezelfde tijd stond een vergelijkbaar huis bij ons in de straat te koop voor 495.000,00. Na een half jaar besloten de mensen niet meer te willen verhuizen. Vorige week hebben ze het huis weer in de verkoop gezet voor 399.000,00. Een waardedaling van 96.000 in 4 jaar tijd! (waardedaling 24.000 euro per jaar)
  Ik ben hier enorm van geschrokken en ga er vanuit dat het huis uiteindelijk verkocht zal worden rond de 375.000. Aangezien wij een vergelijkbaar huis hebben… Onze hypotheek is gelukkig lager dan dit bedrag maar zouden we door onvoorziene omstandigheden toch moeten verkopen dan is onze eigen inbreng van 144.000,00 euro volledig verdampt! Vandaar dat ik nu extra gemotiveerd ben om zoveel mogelijk extra af te lossen!
  Financiele onafhankelijkheid ga ik steeds belangrijker vinden: niet afhankelijk te zijn van marktwerking, geldverstrekkers en overheid!

 12. Wij gaan dit jaar nog een flink deel van ons spaargeld gebruiken om af te lossen. Dit weekend Hypotheekvrij! gelezen en nog gemotiveerder om af te lossen. Goede blogpost. Grappig genoeg kwam ik er dit weekend achter dat een aantal vrienden ook versneld aan het aflossen is. Leuk om te weten dat je niet de enige bent in je omgeving.

 13. Ik snap de berekening bij punt 2 niet. Ik betaal EUR 860 rente per maand bij een hypotheek van 208000,00 (5%).
  Groetjes Nikki

  1. Berekening klopt ook niet. 6% jaarrente op een hypotheek van 200.000 is 12000 op jaarbasis en dus 1000 op maandbasis, niet 2000. Mag je daarvan 42% als hypotheekrente aftrekken, dan zit je dus op maandbasis op netto 580 euro aan kosten voor rente.

 14. Ik zou dólgraag willen aflossen. Afgelopen januari heeft manlief alles met de bank op een rijtje gezet. Er zijn schulden afgelost en momenteel staan we niet meer rood en zijn we druk bezig met elke maand goed rond te komen en beetjes te sparen, zodat we wat achter de hand hebben als bijv. de ijskast het begeeft.

  Manliefs salaris is de afgelopen jaren door de recessie ruim € 2.000,00/mnd gedaald dus dat hebben we inmiddels in levensstijl aangepast… en dat ging niet bepaald makkelijk, want er ontstonden in eerste instantie nog meer schulden. Vandaar dat aflossen nog niet aan de orde is…

  We zijn nog steeds bezig met bewust omgaan met ons geld, eerst nadenken en dan pas doen en dat lukt ons, vind ik, best wel goed ondanks onverwachtse rekeningen van dure schoolspullen e.d. waar je niet onderuit kunt.

  We zijn momenteel al bezig met de decembermaand. Zodat we in januari niet de kater krijgen van een feestmaand en in de knoop zit met Ukkepuks verjaardag in januari, want dat vind ik het niet waard.

  Ik denk dat het misschien voor ons wel slim is om te informeren waar het extra aflossen bij onze hypotheek aan moet voldoen. Want als je inderdaad al € 100,00 kan aflossen… dat is namelijk een bedrag dat je kán sparen. Alle kleine beetjes helpen…

 15. ondanks dat wij een lage hypotheek hebben los ik nu per kwartaal toch 100 euro af en dat scheelt me dan €0,50 maar toch doe ik het door een rente verandering en een eedere aflossing ben ik nu per maand al €31,00 per maand minder kwijt. dit stort ik steeds op een spaarrekening en ook het verschil iedere keer zodat ik uiteindelijk steeds sneller aan de 100 kom. Als mijn buffer goot genoeg is wil ik daar nog weer wat exta aflossen.

 16. Sommige kiezen er wel goed overwogen voor om bewust schuld te houden. Als je bijvoorbeeld de rest van je looptijd 400 euro per maand aan rente kwijt bent is dit altijd nog beter dan huren: aangezien geen huurverhogingen plaats vinden etc. Moet je nagaan wat je over 30 jaar aan huur zou betalen.

  1. Zou je denken, maar naast het bedrag dat je maandelijks betaalt aan rente moet je bij een "eigen" huis ook nog denken aan aan andere kosten zoals OZB, verzekeringen, onderhoudskosten en eventueel de kosten voor de vereniging van eigenaren. De hypotheekrente die je moet betalen blijft wel gelijk als je deze tenminste hebt vastgezet voor 30 jaar, maar de andere kosten heb je niet in de hand. Deze kunnen net zo hard stijgen als de huren de komende (30?) jaren.

   Omdat ik laatst zat te twijfelen of ik toch maar niet eens een huis zou kopen heb ik een inschatting gemaakt van de overige kosten en kwam uit op ongeveer 350 euro per maand. Dat is net zoveel als ik aan huur betaal. Zou ik een huis kopen zonder hypotheek dan ben ik aan maandelijkse kosten alsnog net zoveel kwijt! En deze heb ik niet (volledig) in de hand.

 17. Je berekening van 2 ton tegen 5,8% klopt mijns inziens niet. Als ik kijk naar mijn eigen situatie betaal ik voor 200.000 euro tegen 5,6 nl nog geen 1200 bruto, voor de spaarpremie betaalde ik toen 323 euro. (ondertussen is dit een 100 euro minder door bijstortingen in de polis.)Verder bij punt 7 is het niet altijd zo dat je boeterente betaald bij aflossen. Er wordt nl gekeken naar welke periode je rente nog vaststaat, is jouw rente lager dan de rente die nu voor die periode staat dan is er geen boete, de bank kan dan immers jouw geld aan een ander tegen een hogere rente uitlenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.