Zorgpremie in één keer betalen?

Vorig jaar had ik zo rond januari een mooie financiële meevaller. Ik kreeg geld terug van een woekerpolis en ik bleek te veel belasting betaald te hebben. Daarom besloot ik mijn zorgpremie voor het hele jaar in één keer te betalen. Dat leverde immers een leuke korting op. Dit jaar sta ik zonder meevaller voor dezelfde keuze; ga ik het in één keer betalen, of betaal ik het gewoon maandelijks?

Het voordeel van in één keer betalen is een korting van ongeveer €26. Dat lijkt ineens niet zoveel meer. Ik heb door het jaar heen wel een potje aan de kant gezet voor de zorgpremie (elke maand het bedrag aan premie ook van mijn salaris opzij gezet), maar dat is nog niet helemaal toereikend om alles in één keer te betalen. Dat is waarschijnlijk wel het geval na december of januari, dat zou ik even precies uit moeten rekenen.

Ik neig – met name vanwege onze veranderde financiële omstandigheden – nu echter toch wat meer naar gewoon weer maandelijks betalen. Dan kan ik mijn potje houden (eventueel ter compensatie van het maximale eigen risico) en hoef ik niet in één keer een groot bedrag (er blijft ongeveer €841 over) te missen. Aan de andere kant staat daar wel tegenover dat ik de betalingskorting mis, die is 3%, dus meer dan je bij de bank aan rente krijgt.

Gelukkig heb ik nog even om de voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Hoe pakken jullie dit aan; betalen jullie de zorgpremie in één keer, of maandelijks? En waarom?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. eerlijk gezegd zou ik als je het kan de premie in een keer betalen. lijkt me een geweldig lekker gevoel om daar een heel jaar vanaf te zijn! 🙂 zelf heb ik niet genoeg apart gezet om dit te kunnen doen.

  2. Je hebt me op een idee gebracht, ga eens informeren of het bij mijn zorgvezekering ook kan en dan idd ook in 1x betalen, deze keer van de spaar en dan kan ik de rest van het jaar sparen voor volgend jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.