Overstappen loont: besparen op energiekosten

Overstappen loont: kies voor een nieuwe energieleverancier

Als ik kijk naar het standaard rijtje met vaste lasten, dan staat de hypotheek met stip op nummer één. Een goede tweede is energie. Hier betekent dat gas en elektriciteit in één. Nu is er aan die hypotheek momenteel niet heel veel te doen: de rente loopt nog wel even en we lossen al extra af. Waar wél iets aan te doen is, is aan die energiekosten. En dan heb ik het niet alleen over minder verbruiken, maar vooral ook over overstappen.

Is overstappen niet eng?

Ondanks het feit dat er al jaren campagne wordt gevoerd om mensen over te laten stappen naar een andere energiemaatschappij, vinden veel mensen overstappen toch nog eng.

En dat kan ik me helemaal voorstellen.

Het heeft mij namelijk ook jaren gekost voor ik het idee had dat het écht de moeite waard was om over te stappen. En het stomme is; die eerste keer levert je eigenlijk altijd het meest op.

Natuurlijk scheelt overstappen je elk jaar – als het goed is – geld, maar die eerste keer kan dat voordeel echt tot honderden euro’s oplopen.

Overstappen is dus niet eng. En je hoeft er zelf ook eigenlijk maar heel weinig voor te doen.

Lees ook: Overstappen naar een nieuwe energieleverancier

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe een andere energieleverancier kiezen?

Het enige dat je moet doen is een andere energieleverancier kiezen. En dat klinkt weer veel lastiger dan het is. Hiervoor heb je namelijk tegenwoordig heel veel handige tools. Ik heb er zelf ook eentje op LekkerLevenMetMinder geplaatst, de Energievergelijker. Als je daar je postcode en je geschatte verbruik invult, dan krijg je met een druk op de knop een overzicht van de acties die momenteel gelden.

Het overstappen gaat met een paar kliks; je kiest de variant die jou het meest aanspreekt en doorloopt vervolgens de stappen.

Je kunt ervoor kiezen om je oude contract te laten opzeggen door je nieuwe energieleverancier. Zo heb je er nog minder werk van!

Na het maken van je keuze heb je bovendien nog 14 dagen om je beslissing te herroepen. Komt er tóch een betere aanbieding voorbij, kun je zonder problemen van je overstap afzien.

Waar let je op bij het overstappen?

Ik stap tegenwoordig elk jaar over naar een andere energieleverancier en heb daarmee al behoorlijk wat geld bespaard. En ik heb er ook wat van geleerd. Mijn tips deel ik graag met je:

• Staar je niet blind op cashback-acties, maar kijk vooral naar de eenheidsprijs van bijvoorbeeld gas en elektriciteit. Je wilt niet dat je voordeel verdampt tijdens een extreem koude winter

• Bekijk ook altijd even de recensies van een maatschappij. Ik hoef niet per se de hoogste te hebben, maar iets rond de 7 of meer is wel prettig

• Geef de juiste gegevens en data door, zodat je niet te maken krijgt met een boete bij je oude energieleveranier

Loyaliteit wordt helaas zelden meer beloond. Denk dus niet dat je – omdat je al lang bij je huidige leverancier zit – hier een speciaal tarief krijgt. Waarschijnlijk betaal je veel meer dan nieuwe klanten

• Laat je huidige contract opzeggen door je nieuwe energieleverancier. Waarom meer moeite doen dan nodig is?

• Laat je niet bang praten door slechte ervaringen van anderen. Dit is écht een hele makkelijke manier om geld te besparen. En de stroom of het gas worden er niet anders van. Echt niet.

Wil je meer weten over overstappen naar een andere energiemaatschappij of heb je hier zelf ook ervaring mee? Ik ben benieuwd naar je reactie!

Meteen doen: kijk eens bij de Energievergelijker hoeveel jij kunt besparen!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Wij doen elke keer mee met de veiling van vereniging eigen huis. Leverde de eerste keer een paar tientjes voordeel op per maand. En de laatste 2x bleef het gelijk. Komend jaar wordt het een paar euro duurder per maand. Vanwege de 21% btw denk ik? Kon iig niks goedkopers vinden. Ook greenchoice niet. Maar gas is in bepaalde gebieden gewoon wat duurder.

 2. Ik ben dit jaar overgestapt van eneco naar greenchoice, scheelt op basis van gelijk verbruik zo' n 300 euro voor dit jaar. Tarieven liggen voor 1 jaar vast, dus volgend jaar ga ik weer prijsvergelijkingen doen. En ja, ook ik vind dat dit zeker loont!

 3. Dit komende jaar stappen we over naar een andere zorg-, energie en inboedelverzekering.
  De zorg gaat ons 35 euro p.m. meer kosten maar daarvoor in de plaats hebben we geen eigen risico meer van 450 euro, wordt de beugel van kind volledig vergoed en mijn operatie ook. Op de zorg gaan we komend jaar minimaal 1000,- 'verdienen'. De energie gaat nu collectief, we besparen hiermee 40,- p.m.. Door het collectief zijn we automatisch een jaar grais lid van eigen huis dat weer een collectief heeft met FBTO zodat we nu 10,- p.m. minder gaan betalen voor de auto. Ook heb ik de woonverzekering hier naartoe verhuist, scheelt ook weer 10,- p.m. En het cv contract zou ook nog via eigen huis aangepakt kunnen worden. Al met al loont het overstappen voor ons zeker, als ik alles goed heb uitgerekend.
  Een idee is ook om te kijken of je kunt overstappen via een bepaalde site als moneymilionairs bv. Dan krijg je extra parels, of sommigen beloven een extra korting of zelfs een ipad, maar daar moet je voorzichtig mee zijn, uiteindelijk betaal je die vaak gewoon zelf.
  Maar het loont zeker eens wat vergelijkingen te doen via bijv. independer.nl
  Succes met overstappen!

 4. Wij zijn ook net overgestapt naar Greenchoice. Prima service tot nu toe. Op basis van geschat jaarverbruik scheelt het 360 euro wat we minder betalen. Daarnaast is het geschat jaarverbruik redelijk hoog ingeschat, dus ik verwacht geld terug te vangen. Al met al blij dat we de stap gemaakt hebben. Volgend jaar opnieuw de tarieven onder de loep nemen.

  Groetjes,
  Suziminder

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.