Doe-het-zelf dubbel glas

doe het zelf dubbel glas

Wat doe je als het koud is, je raampjes in gekleurd enkel glas hebt en je geen geld hebt om dit te vervangen door de dubbelglas-variant ervan? Dan maak je er gewoon zelf dubbel glas van, voor een fractie van de prijs!

Van enkel glas naar dubbel glas

Toen we dit huis kochten, zat er nog best veel enkel glas in. De gewone ruiten hebben we – inclusief houtwerk – laten vervangen, maar dat was met de gekleurde raampjes een stuk lastiger. Ook daarvoor zou het hout vervangen moeten worden én per raampje (en daarvan zitten er weer 8 in een raam) zou een halve vierkante meter gerekend worden. Dan betaal je dus per raam 4 vierkante meter aan duur dubbel glas. Doe dat nog gezellig even keer 13 en dan heb je nog geen hout én is het nog niet geplaatst. En dan heb je een kostenpost waar we op dit moment geen geld voor (over) hebben. Eerst zijn er nog andere prioriteiten, zoals isoleren e.d.

Doe-het-zelf voor 11 euro?

Nu loste ik het kou-probleem steeds op door de gordijnen deels dicht te laten. Op zich vrij effectief, maar het kon nog beter, dacht ik. En zo kwam ik op het maken van een voorzetraampje. Bij de bouwmarkt een stuk acrylplastic gehaald van 100×50 cm. Dat was €11 (en een beetje, maar hoeveel het beetje was weet ik niet meer). Eerst wilde ik dat op maat maken, maar al vrij snel bleek dat ik het precies voor het raam kon zetten. Het enige dat ik nog hoefde te doen, was een soort klikstrip aan de onderkant van het kozijn plaatsen, zodat het voorzetraampje goed tegen het raam zou blijven zitten. Het verschil tussen dat raam en het raam ernaast (dat nog niet voorzien is van dit plastic) is aanzienlijk; het ene is gewoon steenkoud en het andere niet. Dat andere is ook niet warm, maar het is niet steenkoud. Het hele klusje was in misschien 10 minuten geklaard.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Plan-de-campagne

Ik heb in ieder geval nog 3 andere ramen die precies even groot zijn, dus daar ga ik hetzelfde doen. Wel ga ik ook even kijken voor dikker acryl. Ik had nu een plaat van 2 mm dik, maar las ergens dat je het beste een plaat van 4 mm kunt hebben. Dat wordt dan wel weer iets lastiger met plaatsen, want deze plaat was nog een beetje flexibel en ik vermoed dat eentje van 4 mm dik dat niet is. Nou ja, als dat betekent dat ik nog wat moet zagen, dan is dat ook geen ramp. Het gaat om het uiteindelijke effect. En ik hoef in ieder geval niet bang te zijn voor schimmel; dit soort glas ‘ademt’ behoorlijk, dus er kan geen vocht achter vast komen te zitten. Tot nu toe lijkt dat te kloppen.

Daarnaast ga ik deze week ook nog radiatorfolie plaatsen op de radiatoren die tegen de koudste muren zitten. We hebben een deel met spouwmuren, maar ook een deel met hele dunne muren, waar volgens mij geen spouw tussen kan zitten. Hopelijk levert dat ook nog wat rendement op. Daarnaast zijn we weer flink opgeschoten met isoleren en is zelfs de eerste gipsplaat al geplaatst. Met een beetje geluk hebben we nog maximaal 2 zaterdagen werk.

Zo langzamerhand wordt het warmer in huis, heerlijk!

Kenden jullie deze manier al om dubbel glas (-achtig) zelf te maken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Wij hebben zowel in onze keuken als in onze living een dubbelwandige plastieken koepel in het platte dak om 'licht te trekken'. De plafonds van living en keuken zijn afgewerkt met een valse plafond en op de plaats waar de koepel ligt, heeft mijn man een plastieken 'sierglas' gelegd zodat we de koepels niet zien. Vorige winter heeft hij bovenop dat plastieken sierglas nog 2 extra polycarbonaatplaten gelegd : je ziet het zo goed als niet doordat er in het sierglas al een motief zit maar je voelt heel duidelijk dat de 'koude' minder is als je onder die koepels staat. Eigenlijk logisch aangezien we nu eerst het sierglas liggen hebben, daarbovenop ligt een dubbelwandige polycarbonaatplaat dan is er een luchtspouw en ligt er nog eens zo'n polycarbonaatplaat. Alle beetjes helpen….

  1. Wat een goed idee! Ik heb ook zo'n dubbelwandige koepel. 's zomers leg ik daar een laagje schuimplastic onder als het te heet wordt, maar dat kan ik nu beter 's nachts gaan doen! Bedankt, Marjolijn.

 2. Wat slim! Acryl zagen viel ons niet mee dus fijn dat ie meteen op maat was.
  Waar heb je radiatorfolie gevonden? Ik wil het ook gaan kopen maar ik vind sommige folies wel erg duur in vergelijking met de prijzen bij de bouwmarkten.

  1. Dat folie heb ik besteld via Bespaarbazaar, ik vond er online ook nog een kortingscode voor, waardoor ik net wat meer dan de verzendkosten korting kreeg. In totaal betaalde ik nog 14,91 voor een rol met magneettape erbij. De rol is 50cmx5 meter. Ik vind het vrij duur nog, vandaar dat ik het eerst zo probeer op de verwarmingen aan de dunste muren. Volgens de site is de terugverdientijd een half jaar.

 3. Super, ik hoop dat het bij jullie dan iets minder koud is binnen. Wij hebben toen we het huis kochten met name geinvesteerd in isolatie en de enkel glas ramen laten vervangen voor dubbel glas en de muren geisoleerd met schapenwol en dat is erg fijn als je een hoekhuis hebt. We hebben nu een warm huis en stoken niet extra.

  Groetjes Annelieya

 4. Ik had hier wel eens van gehoord! Gelukkig hebben wij overal dubbel glas, sinds een jaar of vijf! Jullie zijn goed bezig zo. Mooie oplossing voor de komende jaren, tot je zover bent dat er echt dubbel glas kan worden aangeschaft voor die mooie gekleurde ramen…
  Fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 5. Ja, ik kende het al. In mijn vorige huis (25 jaar geleden), een heel oud gebouw met enkelsteens muren hadden ze de muren geïsoleerd door gipsplaten met een lege ruimte erachter voor de muren te plaatsen. Voor de ramen (met roedes) zaten dikke acrylplaten die steunden op groot uitgevallen punaises die je je kon draaien. Doordat van het rondje een stukje af was gehaald kon je door het draaien eraan de ramen 'op slot' doen en open maken. Het hielp ook geweldig tegen geluidsoverlast van het verkeer.

 6. Toevallig! Wij zijn hier ook mee bezig. Het heeft even op zich laten wachten want ook plexiglas is best duur. Vandaag maar weer eens een rondje gemaakt in doe het zelfland en de prijzen voor plastic zijn behoorlijk. Nu vond ik bij de Hornbach de goedkoopste plaat, een van 1×2 meter voor 85 euro. Wel 5mm dik, dat is idd beter dan 2mm. Bij de Gamma hebben ze van die handige profielen voor ongeveer 5 euro waar je het glas in kunt schuiven. Wij hebben er voor gekozen de ramen afneembaar te maken zodat ze in de zomer opgeruimd kunnen worden. Het zal dus een systeempje worden met magneetjes, ik denk dat ik daar van die kastmagneetslotjes voor ga gebruiken. Dan zijn de ramen simpel te verwijderen voor als ik een keer de ramen zou willen lappen… Succes met de ramen, je merkt het zeker terug in de energierekening!

  1. Wat betreft magneetjes, er bestaat ook magneetstrip. Je hebt dan een strip met magnetisch metaal en een rol gewoon metaalstrip. Je kunt het op maat knippen, niet al te kleine stukjes want het is niet zo heel sterk magnetisch. Even proberen, je kunt altijd nog een stuk extra nemen. Beide strips zijn zelfklevend. Knip ze op dezelfde maat, doe ze (magnetisch) op elkaar en plak ze dan eerst allemaal op het raam en zet dan het raam op z'n plaats. Goed aandrukken en zo 'de andere kant' goed vastplakken. Dan het raam weghalen, beide strips blijven zitten, nog even extra aandrukken en klaar. Werkt ook voor bv. horretjes prima.

 7. Wij zijn ook op zoek naar een low-budget oplossing voor dubbel glas, toen ik dit tegen kwam. Wat een goed idee! Bij het alternatief, folie.., is het belangrijk dat het luchtdicht wordt, zodat de lucht in de ruimte de isolatie vormt. Als ik het goed begrijp is dat bij de acrylplaatjes niet nodig?? Krijg je dan geen condens ertussen??
  hoor graag een reactie, want vind het een praktische oplossing!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.