Voordelig verbouwen: schilderwerk

Verbouwen is een behoorlijk kostbare grap, zeker als je al zo ongeveer drie jaar bezig bent. Het stomme is; je komt bij bijna elke klus wel weer een manier tegen waarop het beter én voordeliger kan. Zo ook tijdens het schilderen. Het huis was/is hoognodig toe aan een schilderbeurt. Normaal gesproken zou je zeggen: geen probleem, direct aan beginnen. Maar dat liep nu iets anders. Toen ik hier kwam wonen, heb ik in alle ramen dubbel glas laten zetten. Omdat er veel kozijnen ook behoorlijk rot waren, zijn die destijds ook vervangen. Voor dat gebeurde, had ik ze netjes in de grondverf gezet. Toen ze vervolgens met goede moed begonnen met schilderen, stapelden de tegenslagen zich op. Om onverklaarbare reden liep de verf weg, na een uitputtende dag vond de Gemeentelijke Veegdienst het nodig om langs te komen, waardoor de verf vol met zand zat, enzovoorts. Om een lang verhaal kort te maken: die ramen zijn na de eerste gronding nog eens vijf keer geschuurd en overnieuw geschilderd. En ik heb het uiteindelijk opgegeven (die veegwagen was echt de laatste druppel).

De zomers daarna was het weer niet alles, dus het schilderen werd steeds naar voren geschoven. Dit jaar meende ik dat ik toch maar professionele hulp in moesten schakelen, het moest nu namelijk écht gebeuren. De offertes daarvoor kwamen echter uit op zo’n €4500. Geen kattenpis. Dus toch nog maar een keer zelf proberen, maar nu met goede verf. Ik had eerder altijd al Sikkens, maar gebruikten voor het gemak het eenpotsysteem. De schilders adviseerden echter stuk voor stuk een tweepotsysteem en wisten ook te vertellen dat je in dat geval het beste kunt werken met grondverf op kleur. En dan het liefst hoogglans, want dat bleef het langst zitten. Gezien de eigen min of meer (zeer) mislukte pogingen, besloot ik daar dan maar voor te gaan. Sikkens bleek drie soorten te hebben, en over SB Rubbol (oid, uit mijn hoofd gezegd) las ik de meest positieve dingen. Dat werd ‘m dus. Sikkens wordt bij ons alleen bij de Hubo verkocht, dus bij de eerste aanschaf kreeg ik daar mijn hartaanval. €89,75 voor een 2,5l blik grondverf op kleur (€39 voor een literblik) en €131,10 voor een even groot blik lak. Dat was ook nog eens inclusief een (overigens niet echt royale) korting. Au!! We gingen dan wel flink besparen op werkloon, maar dit zou toch ook nog behoorlijk pijn gaan doen!

De verf beviel echter wel ontzettend goed. Hij liep niet weg, dekte mooi en de grondverf op kleur was echt fantastisch. Je ziet dan direct resultaat en je hoeft maar één aflaklaag te gebruiken. Dat scheelt behoorlijk in de kosten en in het werk. Omdat die al op kleur is, zie je geen wit er doorheen. Dan maar even rondkijken op internet. En daar blijken dus heel veel verfwinkels te zijn die dezelfde verf aanbieden, maar dan veel goedkoper! Zo kocht ik via Goedkoopverven.nl bijvoorbeeld lak voor €93,95 (scheelt dik €40) en grondverf voor €53,45 (scheelt dik €35). Bij een latere bestelling waren de blikken ineens wel €4 duurder, maar nog steeds flink onder de Hubo-prijs. Nadeel is dat de verzending pas bij €150 gratis is, maar met zulke prijzen en een beetje slim bestellen, komt dat op zich wel uit. Hoewel de levering snel is (wij hadden het steeds de volgende dag al binnen), moet je natuurlijk wel een beetje goed uitkienen dat je niet misgrijpt. Ik ben (vanwege werk en weer) blij met elke verfdag die ik heb, dus misgrijpen betekent dat ik toch weer in de verleiding zoud komen om naar de Hubo te gaan, desnoods voor een klein potje.

Maar hoe duur wordt het nu allemaal bij elkaar? Op dit moment zit ik met de totale schilderkosten op €592,87. Ik verwacht dat er nog maximaal één keer een bestelling van zo’n €150 moet komen, dan kom ik uit op €750 voor 15 redelijk gewone ramen, 4 megaramen met veel hout, 3 deuren, 1 dakkapel, wat dakstukken, ongeveer 40 meter houten goot en een stuk of 5 koestalraampjes. Dat is dan inclusief kwasten, verfbakjes, schuurpapier, glasreiniger en dus de verf zelf. Een flink bedrag, maar nog altijd beter dan wat de schilder rekende. En als het goed is, is het huis dan tenminste voor de komende vijf jaar weer klaar, dus dan kom je met kosten op zo’n €150 per jaar uit.

Voor de volgende keer (als ik het dan weer zelf zou doen) zou ik nog een paar dingen anders doen. Zo blijkt het lang niet altijd nodig te zijn om dingen helemaal kaal te schuren, twee keer te gronden en een keer af te lakken; als de verflaag netjes is, dan is een beetje opschuren voldoende en kun je ook volstaan met 1 grondlaag en 1 laklaag. Dat scheelt geen potten verf, maar kan toch best doortikken, zeker als je flink wat schilderwerk hebt. Kwasten e.d. kopen we altijd al heel voordelig, maar daar zou ik grootser mee inslaan tijdens kortingsacties. Ze komen hier wel op en 20 of 25% korting tikt toch door. Hetzelfde geldt voor spul tegen houtrot; dat kun je maar beter op voorraad hebben, want is vrij duur en met een ouder huis komt het zeker ergens van pas. De verf zelf zou ik weer online kopen, maar ik zou wel informeren naar nog meer korting. Als je weet dat je voor +- €750 verf nodig hebt, dan moet er echt nog wel een procentje of 10 uit te slepen zijn. Of een paar gratis kwasten ofzo. Als je daar pas met je laatste bus over begint, dan ben je eigenlijk te laat.

Heb jij nog goede tips voor doe-het-zelf-schilders en wist je ook dat de prijzen van verf zo ontzettend uiteen kunnen lopen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. En als je dan bedenkt dat schildersbedrijven, pakumbeet, een verhouding hanteren van 10% materiaal en 90% arbeidsloon, dan was de goedkoopste offerte nog niet eens zo gek want ook bereikbaarheidskosten vanwege arbomaatregels worden doorberekend.
  En ja, goeie verf is stinkend (oplosmiddelvrije verf ook) duur,
  groet

 2. ja hoor… ik ben sinds eergisteren aan het verven in huis… ook oplap werken die al jaren vooruit zijn geschoven…
  Onze keuken wordt pas vervangen wanneer we geen honden meer zullen hebben, dus die waren we een laagje verf aan het geven, die was half klaar… nu helemaal. (eergisteren laag 1, gisteren laag 2)
  Boven heeft zoon zijn kamer een nieuw kleurtje nodig, dus eerst een grondlaag over het behang en dan 2 kleuren daarop.
  De zoldertrap en gewone trap moeten ook gedaan worden (zoldertrap kreeg al een grondlaag gisteren).
  De slaapkamer deuren, 3 zijn dat er, moeten ook eens een nieuw laagje krijgen, dus daar moet ook weer eerst een grondlaag op en dan 1-2 verflagen erover.
  Normaal moet ik alleen nog verf gaan halen voor de trappen, al wilt dochter dezelfde kleur als die van onze keuken, daar heb ik nog genoeg van staan maar weet nog niet of ze voor een trap ook geschikt is.

  Ik ging gisteren de verf kopen en inderdaad… zoeen uiteenlopende prijzen… ik heb er toch naar gekeken hoor en zit nu al aan 206 euro. misschien nog nog wat trap verf bijhalen en hopen dat ik met al de rest ga toekomen he 🙂

 3. Wij hebben offerte laten maken bij een AF schilder en die rekende ons 3900 euro voor
  18 ramen binnen en buiten,5 deuren binnen en buiten, een kozijn, de garagepoort en alle boeiboorden aan de buitenzijde van het huis.
  Wij wonen hier nu 11 jaar en mijn man heeft het schilderwerk altijd zelf gedaan en ook met Sikkens verf. Echter door tijdgebrek is dat dit jaar en volgend jaar niet haalbaar. Een bijkomend voordeeld is dat binnen 14 dagen het gehele huis klaar is. Wij vonden de offerte reuze meevallen. In september gaat het gebeuren.

 4. We hebben de verf bijna altijd gekocht bij een bekende schilder en hebben in de eerste verfronde zeven jaar geleden zo'n 850 euro uitgegeven. Inmiddels zijn we toe aan een nieuwe ronde. De deuren zijn al gedaan. De trap moet nog met krasvaste verf en boven de deuren ed. Maar nu is eerst de garage aan de beurt!
  Met een achtjarige vind ik een trap schilderen nog een beetje zinloos. Ik wacht nog wel een paar jaartjes.
  Mijn vader heeft eea aan schilderwerk hier gedaan. Hij is de zoon van een schilder 😉
  Eén tip: maak na het schuren en voor het verven schoon met pure ammoniak op een doekje. Dat is het goedkoopste en het beste!

  1. Ik gebruik Universol, heb je maar heel weinig van nodig en het is milieuvriendelijk.

   Goede verf kost flink geld en goedkoop is ook hier duurkoop… geldt ook voor kwasten trouwens!

  2. Tip van schippersdochter: Voor het schuren eerst met ammoniak schoonmaken. Je schuurt het vuil anders in de verf, waardoor je minder houvast van de nieuwe verf krijgt.

   Zelf bezuinig ik ook nooit op kwasten, een goede kwast is het halve werk. Ooit eens jaren geleden na iedere streek haren moeten 'vangen'. Verschrikkelijk! Kwasten goed schoonmaken en je kunt er jaren mee doen!

 5. Wij hebben ons huis door een klussenbedrijf laten schilderen voor E 450,= excl. verf. Binnen, buiten en ook de deuren. Een schilder die we kennen die gebruikt grondverf van Sikkens en lakt af met Flexa. Stukken goedkoper. De goede grondverf is het belangrijkst omdat die het hout moet beschermen.

 6. Wij hebben ons appartement geschilderd met muurverf van de Gamma en wij hebben dikwijls verf moeten gaan bijhalen omdat het niet dekte. De goedkoopste witte verf hebben we dubbel moeten kopen (zodat we op het einde toch beter de duurdere merkpot hadden gekocht). De kleuren dekten goed, behalve een gelig groen in de slaapkamer, dat had maar liefst 6 lagen (en véél grijze haren) nodig om goed te dekken. :S Waar we dus ook te weinig van hadden… Dus moeten gaan bijhalen. Dus ik denk dat je beter goede kwaliteitsverf koopt… Dat gaan wij volgende keer toch doen. 😉

 7. Arbeidsloon is inderdaad snel verdient en een groot verschil met de prijzen op internet zeg. Houdt er echter wel rekening mee dat als iedereen via internet gaat bestellen er veel winkels zullen verdwijnen (die meer moeten vragen omdat zij met duurdere panden, licht, personeel e.d. zitten) dus dan is het niet meer mogelijk om even snel een potje te gaan halen…..staan veel mensen tegenwoordig volgens mij niet bij stil.

 8. Buiten laten we doen ivm tijdgebrek en de offerte van 1350 euro vond ik heel erg netjes! We moeten nog wel zelf 1 rot kozijn vervangen. Dat moet met behulp van pa nog wel lukken en dat scheelde toch weer een paar 100jes.
  Binnen wil ik wel zelf doen (want kan ook als het regent) dus ik ga even die site opzoeken. Bedankt voor de tips!!!

 9. Als je echt op kleur gebrachte grondverf wil, is het misschien een optie om gewone grijze of witte (wat het dichtste bij je aflak kleur komt) op te kleuren met de aflak verf.
  Deden ze bij Akzo op het testlab ook.
  groetjes,
  yvonne

  1. Dat is inderdaad ook een goede tip! Het lijkt me in ons geval niet zo handig, omdat het systeemverf is, dus je voor het beste resultaat deel 1 en deel 2 moet gebruiken (op kleur kost niets extra), maar voor gewone dingen is het wel een hele slimme!

 10. Momenteel laten we het doen. Alle rotte plekken worden vervangen.
  Het gaat om een voordeur met raam en kozijn.Twee voorramen van drie meter. Twee ramen voor met de totale breedte van het huis. Het zolderraam op zeven meter hoogte. Achter beneden de kamer, de bijkeuken. 1 ste verdieping met ook weer ramen op de gehele breedte. De achterdeur de hok deur de raampjes in het hok. En niet te vergeten de goten! Alles inclusief 2400 euro. En vergeet niet het herstellen van al die verschrikkelijke rotte plekken. De schilder is al met zijn pensioen het bedrijf is van zijn zoon. En doet wat extra dingen. Ze zijn twee weken bezig en ik heb het verfpotje in twee jaar bijelkaar gespaard. Het CV potje is nu bijna vol. Staat voor de wnter op het programma. En in de winter willen we zelf binnen schilderen. Ik ben heel blij dat het voor ons wordt gedaan we kunnen nu weer jaren er tegenaan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.