Hypotheek aflossen als nieuwe trend?

Zoals de meesten van jullie weten, ben ik druk bezig met het aflossen van onze hypotheek. Althans, ‘druk’: de laatste tijd gaat het weer iets minder hard, omdat zo’n beetje al het geld dat normaal gesproken in de verbouwing en in de aflossing gestoken werd, nu in het potje voor het dak gaat. Die klus zouden we het liefst deze zomer/dit najaar achter de rug hebben, zodat we weer fris vooruit kunnen kijken. Helemaal stopt het aflossen natuurlijk niet; de vaste overboekingen gaan gewoon door en met een beetje geluk tikken we binnenkort de €3500 aan, waardoor er weer €500 aan de bank betaald kan worden (die €3000 die dan ‘overblijft’ is al eerder bij de bank afgelost, in feite staat er nu dus €412,09 op de rekening).

Als ik het in het ‘gewone’ leven heb over het aflossen van de hypotheek, word ik meestal nog wat vreemd aangekeken. Want waarom zou je dat doen? En is dat nu wel voordelig? En kost dat geen geld? Sparen levert toch veel meer op? En het is toch nog beter om gewoon lekker drie keer per jaar op vakantie te gaan? Ook het nieuws werkt niet echt mee; mensen hebben het wel allemaal over hervormingen, maar er zijn maar weinig experts die massaal oproepen tot het aflossen van de hypotheek. Want stel je voor: je zou een schuldencrisis toch eens oplossen door de schulden af te betalen!

Zo voelde ik me in mijn voornemen dus toch een klein beetje alleen staan. Tot gisteren, want toen wees een lezer me op een opinieblog van Gerhard Hormann. Ik had nog nooit van de beste man gehoord (dat zegt overigens niet veel), maar na het lezen van zijn blog heb ik direct alles opgezocht wat er over hem te vinden was. Want deze meneer pleit wél voor het aflossen van je hypotheek. Hij noemt het de ultieme manier om een lange neus te trekken naar financiële instellingen en adviseurs. En hij roept mensen niet alleen op, hij doet het zelf ook. Binnen vier jaar heeft hij zo’n 80.000 euro afgelost. Hoe hij dat heeft gedaan kunnen we in juni pas lezen, als zijn boek Hypotheekvrij uitkomt. Dat boek ga ik zeker lezen (uiteraard wel via de bieb of via Bol.com bonnen die ik nog heb, kan ik het daarna weer verkopen. Met dat laatste steun ik waarschijnlijk zijn aflossing ook weer, dus dat vind ik best een goed doel!).

Het belangrijkste punt dat Hormann maakt voor het aflossen van de hypotheek is dat in alle modellen en berekeningen geen rekening is gehouden met iets dat wél heel relevant is: je nachtrust. Ik slaap zeker beter als ik geen hypotheek meer heb. Is het verstandig? Weet ik niet. Kost het geld? Misschien wel. Moet ik er veel voor laten? Ja, absoluut. Maar wat ter wereld is nu meer waard dan je gemoedsrust? In ieder geval is dat wat mij betreft niet in geld uit te drukken. En omdat ik niet denk dat ik daar de enige in ben, ben ik blij dat het erop gaat lijken dat het aflossen van de hypotheek misschien wel een trend gaat worden in Nederland. Hopelijk verschijnen er dan nog meer inspirerende verhalen, waar ik me ook weer aan op kan trekken op momenten dat het net even wat minder gaat!

Merken jullie ook dat er langzaam maar zeker meer aandacht lijkt te komen voor het idee van het aflossen van de hypotheek? En zijn jullie daar nu ook weer meer mee bezig, of verdwijnt het wat meer naar de achtergrond?

(PS: Geïnspireerd door alle reacties op dit blogje heb ik een extra overboeking gedaan uit mijn bufferpotje. De kleinste aflossingsvrije hypotheek met het hoogste rentepercentage is nu sinds oktober 2011 al met 15% verlaagd!)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

38 Comments
 1. Nee, in mijn directe omgeving wordt er niet afgelost. Eentje heeft het eens gedaan maar vond het maandbedrag wat verminderde te weinig. Toen ik uitlegde dat je dit bedrag x 12 moet doen en dan keer bv. nog 15 jaar viel nog niet het kwartje.
  Helaas, doe ik ook niet meer.
  Ik heb een telefoonvriendin en die lost ook trouw jaarlijks af. Zij is ook voor hypotheekvrij zijn, vooral als je 65 bent.
  Gelukkig hebben wij nog een tijd te gaan voordat wij 65 zijn.
  Maar toch stel je hebt nog 20 jaar tot die leeftijd en je deelt het bedrag dan door die 20 jaar. Moet je dan eens zien dat het bedrag beter te bevatten is en misschien ook gemakkelijker af te lossen.
  Maar goed, niet iedereen wil dit. Sommigen vrienden en kennissen willen het geld daar niet voor kwijt en 'zien' dan wel.

 2. In mijn omgeving zou ik niet weten wie hier mee bezig is. Wij hebben onze tweede hypotheek helemaal afgelost. De eerste laten we voorlopig zo gaan. Ik voelde wel voor aflossen. Manlief heeft uitgerekend dat dat voor ons duurder is.
  Achteraf ben ik blij dat we niet aan het aflossen zijn gegaan op de hypotheek maar dat we het op spaarrekeningen hebben gezet.
  Ik heb al vaker geschreven dat manlief ander werk zoekt omdat zijn baan op de tocht staat.
  Stel dat hij echt werkeloos wordt. Dan gaan we flink in inkomen omlaag en we hebben de komende jaren nog flink hoge kosten vanwegen uitwonende studerende kinderen.
  Door ons spaargeld hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken over geld.

  Groetjes, VeggieMo

  1. Ik weet niet precies hoe de regelingen liggen ondertussen, maar ik weet van de tijd met mijn dochter(die is net afgestudeerd aan de uni in Groningen) dat als je inkomen drastisch lager wordt je evt. wel voor bv de aanvullende beurs in aanmerking kan komen ook al was het inkomen daarvoor hoger. Maar nogmaals; geen idee wat er nog komt en hoe het allemaal geregeld wordt… Ik hoop dat je man gauw ander werk vind!

  2. Bedankt voor de info! Mocht het zover komen dat hij idd werkloos wordt dan gaan we hier zeker achteraan.
   Manlief werkt er hard aan om een nieuwe baan te krijgen en we willen er ook wel voor verhuizen.
   Hopelijk heeft hij snel wat anders, het is best wel stressvol zo.

   Groetjes, VeggieMo

 3. Mijn moeder lost af. Ze verdient heel weinig en wil voor haar pensioen/aow van de hypotheeklast af zijn. Als ze het niet redt zal ik haar zeker helpen en de overgebleven schuld afbetalen. Het gaat maar om een paar duizend euro nog.

  Zelf lossen we (nog) niet extra af, maar ik denk er wel over. We hebben een bankspaarhypotheek en een deel aflossingsvrij. We hebben ons huis dik een half jaar geleden gekocht, dus we zijn nog een beetje aan het kijken hoe alles uitkomt en er komt nog een grote investering aan. Als dat achter de rug is ga ik me er zeker in verdiepen.

  Maar om me heen hoor ik het idd verder niet. Heb zelfs een iemand horen zeggen dat ze "gelukkig" aflossingsvrij had, want aflossen was maar zonde. Als de huizenprijzen zo zouden blijven stijgen als tijdens de grote boost zou ze misschien ook wel gelijk hebben. But those days are over!

 4. Ik zou trouwens graag een artikel lezen over hoe je het slimst kunt aflossen per hypotheekvorm! Eerst het aflossingsvrije deel zodat je maandlasten dalen (en je weer meer kunt aflossen) of juist zoveel mogelijk in je bankspaarhypotheek? Maar kan dat zomaar?

  Wij gaan toch nog langs de adviseur voor de investering die we nog gaan doen, dan zal ik het sowieso vragen voor onze specifieke situatie.

  1. En hoe zit dat met beleggingshypotheken, annuitaire hypotheekvormen en wat er verder nog meer voor smaken zijn… lijkt me een mooi onderwerp iig!

 5. Ik ken een aantal oudere mensen,die net als wij helemaal afgelost hebben.Maar de regeringsplannen om -te goedkoop huren- aan te pakken gaan nu over huurhuizen.Hoe kijkt men over een aantal jaren tegen lage woonlasten door afbetalen aan? Worden wij ook aangepakt? groeten Izerina

 6. Ik los ook regelmatig af en dat al een aantal jaar. In 2005 dit huis gekocht en inmiddels al 45.000 afgelost. Ik had het er laatst met collega's over en die snappen niet dat ik kan aflossen. Zij redden dat niet. Maken iedere maand alles op. 1 ervan is ook nog tweeverdiener met geen kinderen. Ik snap dan weer niet waar je twee inkomens helemaal aan kunt besteden. Ik vind mezelf niet overdreven zuinig. Mascha.

 7. Onze jongste kocht in 2010 een kleine woning. Hij ging een lening aan van 95 000 euro en heeft nu al ongeveer 25000 euro kapitaal vervroegd afgelost. Zijn redenering : hoe minder kapitaal nog 'open' staat, hoe minder intresten hij moet betalen want de eerst jaren van de lening lopen de intresten het hoogst op. Als hij het geld dat hij nu gebruikt heeft om een deel kapitaal af te lossen gewoon op spaarrekeningen of kasbons liet staan, bracht het hem minder intrest op of de intrest die hij moet betalen voor de lening.

 8. Mijn ouders lossen nu ook af, die hebben een groot deel aflossingvrij. Adviseurs zeiden ook dat ze het niet moesten doen want ze betalen 52% belasting, maar mijn ma zat er ook mee in haar maag 🙂

  Ik wil ook gaan aflossen. Kunnen ze moeilijk doen dat ik het achter de hand moet houden maar met een paar duizend euro heb ik genoeg achter de hand. Na de vakantie dan 😉

  1. Nu nog wel, maar wat als het op de zaak minder gaat en ze verdienen minder? Dan wordt de aftrek minder, het inkomen minder, maar de hypotheek blijft hetzelfde. Juist in zo'n periode zou ik geloof ik af gaan lossen. Het is toch altijd een sigaar uit eigen doos.

 9. Dit jaar mijn huis helemaal afgelost, ik vind het een heerlijk bevrijdend gevoel. Ik ga echt nooit meer ergens voor lenen. Nu langzaam mijn spaarpotje weer verder opbouwen en gewoon genieten van het leven met bijzonder weining vaste lasten.

 10. Tja, dat is natuurlijk voor een ieder anders. Wij hebben een bankspaarproduct en een aflossingsvrij. Wij zorgen dat we nu niet aflossen maar dat er genoeg staat als we moeten aflossen. Dan zijn we toch nog baas over ons geld maar kunnen ook actie ondernemen als het nodig is. Nu moet ik wel zeggen dat wij een redelijke hypotheek hebben en 52% aftrek. We willen, zo lang het bestaat dus maximaal aftrekken. Maar, ik maak me wel zorgen over de inflatie en inderdaad, of een vrij s straks niet als vermogen wordt gezien en dat je dus ordinair de … bent.

  1. Niet aflossen uit angst dat het huis straks tot de vermogen gaat behoren (wat vroeger zo was) vind ik geen reden om niet niet te doen. Je kunt overal wel bang voor zijn.

   Jullie hebben de luxe positie dat je tegen 52% af kunt trekken en je er dus per saldo meer geld overhoudt dan dat je inkomstenbelasting betaald, tja dan begrijp ik ook wel dat je nog even wacht met aflossen.
   Ik vind dit nou een regeling die ze meteen af moeten schaffen. Maar ja, dat raakt de hoge heren vet in hun eigen portomonee he dus dat zal wel nooit gebeuren…

  2. Nog even ter aanvulling, ik vind ook dat ze de aftrek van belachelijk hoge hypotheken meteen zouden moeten stoppen. Nee, in plaats daarvan verbieden ze bepaalde hypotheekvormen die in de huidige regeling toch al niet meer aftrekbaar zijn na 30 jaar. Dus dit dus een wassen neus.

   Het eigen risico van de ziektekosten verhogen maar hoge aftrek tegen te hoge percentageslaten bestaan vind ik gewoon te erg voor woorden. Maar het zal zeker niet veranderen om reeds genoemde reden.

  3. Ik had dat berichtje geschreven. Klopt als een bus, Ineke. Nu hebben wij een hypotheek van bijna 3 ton en valt het nog mee. Maar je hebt gelijk. Anderzijds ben ik zeker niet roomser dan de paus en wordt deze mogelijkheid geboden dan zal ik hier gebruik van maken.

  4. O maar ik neem het je ook niet kwalijk hoor dat je het doet.Ik zou het zelf ook doen als de kans me geboden zou worden. Ik vind het alleen wrang tegenover de lagere inkomens waarbij de lastenverzwaring steeds meer gaat doorwegen. De hoge heren zorgen dat ze zelf toch altijd een beetje in de luwte blijven gezien de nieuwe regelingen. Het lijkt niet uit te maken wat voor regering we hebben en het wordt steeds een beetje minder.Dat we moeten bezuinigen staat bij mij als een paal boven water want velen hebben jaren gewoon teveel uitgegeven en zijn schulden aangegaan die ze niet kunnen dragen en daar plukken ze nu de wrange vruchten van. Een appeltje voor de dorst, lasten die we ook op één salaris kunnen dragen? Het kwam gewoon niet in ze op. Nu wordt de broekriem aangehaald en krijgen ze hun te dure huis niet verkocht en daar ga je dan, de afgrond in. Heel vervelend maar vaak toch een zelfgecreeerd probleem hoe hard sommigen ook huilen en klagen.

  5. Dat laatste ben ik helemaal met je eens, je kunt er niet op los leven en denken dat alles wel goed komt, dat is heel kortzichtig, maar dat is wel veel gedaan. Ik snap alleen niet dat het er nu nog steeds op lijkt dat niet iedereen dit in de gaten heeft en er actie op onderneemt. Voorbeeld: een kennis van mij verdient ontzettend goed en heeft een (voor mij dan) lage hypotheek van ongeveer een ton. Verder geen kinderen oid. Ga dan aflossen! Je bent nog jong, je hebt een hypotheek van relatief weinig en je verdient zo goed, dat je niet speciaal weet waar je het aan op moet maken. Maar dat moet je dan echt voorkauwen, anders komen ze daar niet op.

 11. Eerlijk gezegd, snap ik als Belg, totaal niets van het systeem van hypothecaire leningen in Nederland : aflossingsvrij ? bankspaarhypotheek ? Hier is het systeem precies totaal anders

  1. Daarom zijn bij jullie de huizen een stuk goedkoper.
   Doordat gemeentes landbouegrondgrond goedkoop aankocht en duur ging verkopen aan projectontwikkelaars, door nieuwe hypotheekvormen waardoor mensen meer konden lenen (bij aflossingsvrij hoef je dus alleen rente te betalen en na afloop pas het leenbedrag), door op een inkomen een groter leenbedrag uit te lenen en natuurlijk doordat er een woningtekort is.

   In België zijn de woningen veel goedkoper, hier zijn ze gemiddeld weer beter geïsoleerd waardoor je minder energieverbruik hebt.
   Nederlanders snappen al die hypotheekvormen ook niet en dat is een beetje de bedoeling van de banken. Er zijn enorm veel mensen de dupe geworden van de beleggingshypotheken.
   De beleggingen daalden en er werden grote kosten van het ingelegde bedrag afgehaald.

   Groetjes, VeggieMo
   (Wij hebben gelukkig een lage spaarhypotheek)

 12. wij lossen ook al een aantal jaren consequent af.
  Dat tikt inmiddels goed aan en als mensen ons zo heel af en toe eens vragen naar onze hypotheek, (als het gesprek daar op komt), dan geloven ze hun oren niet.
  Altijd weer een leuk moment. Inderdaad 'leeft' het heel lekker met een nu nog maar kleine hypotheek. Je voelt je vrijer, je 'bent' van niemand afhankelijk voor jóúw dak boven je hoofd.
  En later..ooit…is het een leuke erfenis voor het liefste dat we hebben. Veel plezier ermee is het dan, want niks is voor altijd..ook bezit niet.

 13. Ik heb dat ook altijd gedaan toen ik net een huis kocht. Zo snel mogelijk proberen af te lossen. Wat over was, meteen aflossen en maar een heel klein appeltje op de bank voor als een apparaat het zou begeven. 30 jaar geleden waren de hypotheekrentes ook niet zo laag als nu, want toen waren ze nog 18%! Iedereen vond me stom natuurlijk dat te doen. Op een gegeven moment zat ik nog maar op 97 gulden per maand over nog zo'n 20 jaar aflossing. Toen vroeg iedereen zich af hoe dat kon 🙂 Al het vakantiegeld en de 13e maand plus wat ik eventueel maandelijks overhad gebruikte ik voor deze aflossing.

  Groeten, Marianne (Consuminderen met …)

  1. Dit soort verhalen vind ik echt ontzettend inspirerend! Wat hield jij dan ongeveer aan als buffertje voor het geval dat dingen het zouden begeven? Ik spaar nu apart voor het aflossen, maar het zou natuurlijk sneller gaan als ik alles afloste boven een bepaald bedrag. Ik zit zelf in ieder geval te denken aan mijn Emergency Fund, waar ik dit jaar €1000 in wil opslaan. Volgens mij kun je de meeste noodgevallen daar wel van betalen. Op dit moment spaar ik dan b.v. ook voor het dak, een andere auto, de verbouwing, een 'gewone' buffer, vakantie en hypotheek dus, maar als ik één buffer zou hebben, dan blijft daar alweer ruimte over voor een aflossing.

   Dat lijkt me overigens wel spannend, om het dan alleen daarmee te doen, want zoals je ziet, heb ik dus overal potjes, maar aan de andere kant: dan gaat het wel een stuk harder! En je maandlasten gaan steeds omlaag, dus als je die besparing ook steeds blijft storten, gaat het steeds maar weer harder.

  2. Ik vind dit ook een lastige; hoeveel heb je echt als buffer nodig? Wij hadden vorig jaar januari nog een buffer van 10000 euro, meer dan genoeg zou je denken… Niet dus. Auto was niet meer te betalen wegens verlies baan en minder gebruik, dus een andere wel te betalen 2e hands gekocht, maar evengoed een leuk bedrag.. toen ging de hr ketel stuk, dure reparatie eraan gehad, de wasmachine begaf het en nog een paar van die dingen en on top mochten de bijdragen aan een advocaat die we hard nodig hadden vorig jaar, weliswaar rechtsbijstand maar dan nog een eigen bijdrage en we hadden de advocaat meer nodig dan het bedrag wat gedekt was door de rechtsbijstand; weg 10000 euro… Dus ja wat is genoeg? Het is natuurlijk een extreme situatie geweest vorig jaar en inmiddels zijn we weer aan het sparen en loopt onze buffer wel weer op, maar wat was ik blij dat we die buffer hadden… Maar we willen toch ook gaan aflossen dus ja, wat heb je nodig? Ik wil nu toch 3 maandsalarissen als buffer hebben voor de noodzakelijke dingen en daarboven dan maar aflossen.

  3. Als je het zo opnoemt, dan kun je je inderdaad afvragen wat 'genoeg' is. Overigens zit ik wel een klein beetje in een luxe positie; ik heb natuurlijk ook wat spaargeld in mijn bedrijf zitten. Als het moet, dan kan ik daar privé wel van 'lenen' en het daarna weer terugbetalen. Dwz: als de nood aan de man is, heb ik daar een soort tweede buffer. Liever niet natuurlijk, want ik heb 'm daar niet voor niets, maar toch.

   Onze HR-ketel is vrij nieuw, verder is onze wasmachine al heel oud, maar daar moet je voor €1000 ver mee kunnen komen, denk ik. Onze auto is ook een lastig punt; die zou zo nog 100.000 door kunnen rijden, maar hij zou het ook elk moment kunnen begeven, waardoor we moeten kiezen: er weer €3000 inpompen (want: turbo oid), of een andere auto kopen. We zijn daar samen al voor aan het sparen, maar als daar dus morgen iets mee gebeurt, dan zal ik waarschijnlijk ook deels naar mijn zakelijke buffer moeten grijpen.

   Alleen juist omdat dat een 'ooit misschien' geval is, trekt het aflossen me wel aan. Want alles dat ik naar de bank stort, is weg, daar kan ik niets meer mee. Als ik een buffer op de spaarrekening heb, dan komt er altijd wel weer een probleem op waar dat aan uitgegeven wordt. Dan komt die buffer er dus nooit (helemaal), maar gebeurt er ook niets met de aflossing en heb ik mezelf dus op twee manieren te pakken…

 14. Wij hebben net de renovatielening afgelost, looptijd 2 jaar, afgelost in 1 jaar. Dat voelt goed! Nu nog de autolening, de lening bij mijn ouders en de hypotheek.

  Vorige week heb ik met mijn man eens goed gekeken naar ons financiële plaatje: we wisten dat we veel rente betalen bij de annuïteitenhypotheek (qua geld dan – we zitten in ons 1e jaar), maar dat je van de 12.000 die je hebt betaald, maar 2.750 aan echte aflossing hebt gedaan, is toch wel ontnuchterend. Met een hypotheekrekenmachine op internet konden we snel uitrekenen dat als we dit jaar 1.000 extra aflossen, ons dat aan het eind 3.000 scheelt. Toch de moeite waard. Per maand scheelt het zo'n 8 euro; dat lijkt niet zoveel, maar ik heb het liever in míjn portemonnee dan in die van de bank 🙂

  Siebrie

  1. Goed zeg! Dat scheelt je mooi een jaar aan rente en je bent er ook gewoon vanaf. En bij mij hielp het ook heel erg om te kijken hoeveel je afgeloste euro aan het einde van de looptijd waard is. Ja, die paar euro in de maand scheelt misschien niet ontzettend veel, maar wat je zegt; over de hele looptijd scheelt het wél veel en je hebt 'm toch liever in je zak. Zelf maak ik alles dat we besparen ook direct over naar de hypotheekrekening, zodat de lasten hetzelfde blijven, maar we wel steeds sneller bij het aflosbedrag zijn (dat ligt hier op tenminste €500 per keer). Eigenlijk zijn onze maandlasten inmiddels al ruim €40 lager, maar dat sparen we nu, zo hebben we toch per jaar weer een extra aflossing erbij steeds!

 15. Aan rente scheelt het € 14 (33 euro rente die we dus niet betalen – 19 euro 'boete'). Tja. Ik ben gewoon blij dat ik nu weer zelf over dat geld kan beslissen. Ik wil het aantal posten dat automatisch van de bankrekening afgaat minimaliseren, zodat het lekker overzichtelijk blijft. Er mogen zo weinig mogelijk bedrijven met hun vingers in ons geld 🙂

  Siebrie

  1. Wat zonde zeg, dat je boete moet betalen! Maar het is altijd beter dan de volle mep betalen, want als je dat doet, dan is er altijd wel weer een manier waarop het geld van je bankrekening gaat en zo is dat tenminste niet het geval!

 16. Bedankt voor dit logje. Ik probeer sinds kort aan verschillende kanten te bezuinigen om andere, leuke, dingen nog wel te kunnen doen. Eindelijk heb ik mijn man er ook wat bewuster van kunnen maken. We hadden een financiële meevaller en ineens dacht ik aan het aflossen van een stukje hypotheek dat niet-aftrekbaar is voor ons. Al googelend kwam ik hier terecht. Ik ga denk ik vaker even bij je spieken. Gewoon om mezelf eraan te helpen herinneren dat het ook met minder kan.

 17. Wij hebben 1/4 van de hypotheek afgelost, en we waren erg blij daarmee, want hadden we dat neit gedaan waren onze hypotheeklasten flink omhoog gegaan omdat na de rentevaste periode we 1% meer moesten betalen (over volledig bedrag van 900 euro naar naar 1200 euro ongeveer). Omdat we zoveel hadden afgelost, betalen we nu nog maar 600 euro netto. En dat is een erg prettige gedachte! Over een jaar of 5 hopen we van de hypotheek af te zijn. Bij verlies werk van 1 van beide, overlijden, ziekte, we kunnen financieel dan wat aan. Overigens laten we er ook een heleboel voor: geen dure vakanties, geen dure en weinig nieuwe kleding, weinig uit eten (pizza's bezorgen of patat halen vinden wij al een feest). Vorig jaar hebben we zelfs een jaar zonder auto gedaan!

 18. Na het lezen van Hypotheekvrij heb ik een jaar gewacht en gedacht. hypotheek: spaar 48.000 looptijd 20 jaar. 210.000 aflossingsvrij. 1e jaar 10.000 afgelost. Doel 2e jaar 20.000. Belastingteruggave 4.500 als buffer weggezet. Vakantiegeld 2000 naar hypotheek en nog 1000 naar hypotheek. ( kan alleen als je alleen of met zijn 2en 2x modaal verdient, 4.000) tips: eten meenemen naar werk, dagboek uitgaven bijhouden, Max twee maal per week boodschappen doen Max 65 euro per week, geen droger gebruiken, zelf eten meenemen naar werk, in en om huis fietsen, geen parkeerkosten betalen, geen extra's: bv even naar de Ikea, even een leuk tasje gezien, geïnvesteerd in snelle fiets, direct als geld binnen komt overmaken naar hypotheek. Ik vind het wel zwaar, maar dagelijks opschrijven wat je uitgeeft helpt, hulp opgezegd, abonnementen opgezegd, prepaid telefoon, andere energiemaatschappij, alle laders uit stopcontact, water opwarmen in magnetron of waterkoker, energiezuinige apparaten, kort douchen. Ik hoop dat ik er in 10 jaar vanaf ben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.