Banken gebruiken hypotheekrente als melkkoe

Banken gebruiken hypotheekrente als melkkoe

Banken moeten meer geld betalen om geld te kunnen lenen en hebben een slimme manier bedacht om dat terug te verdienen: ze verhogen gewoon de marge op de hypotheekrente. En zo gebruiken ze die als melkkoe. Sinds eind vorig jaar is die marge opgelopen tot maar liefst 3,1 procent, zo ontdekte de Consumentenbond. Vooral mensen met een variabel rentetarief kunnen hier last van krijgen.

Vaste tarieven

Ik heb alleen alleen vaste tarieven (voor een x-aantal jaar, dat dan weer wel), dus merk het nu niet echt, maar als ze op blijven lopen, dan gaan we het natuurlijk wel merken met het verlengen van de hypotheek. Om eerlijk te zijn vind ik het wel schandalig. Zolang er nog enorme bonussen uitgekeerd kunnen worden, lijkt mij dat je ‘genoeg’ winst maakt. Het zou banken sieren als ze – zonder zelf het onderspit te delven – in deze tijd de omstandigheden voor de gewone man niet lastiger zouden maken dan ze al zijn.

Het aantal huiseigenaren met betalingsproblemen neemt al toe en ook in het algemeen wordt het voor veel mensen steeds moeilijker om hun rekeningen te betalen. Den Haag doet ook een duit in het zakje; er moet een onderzoek komen naar een betere zorgplicht voor banken. Maar dat is inmiddels al bijna drie maanden geleden geroepen, maar heeft nog niets opgeleverd.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hypotheekrente als melkkoe

Ik begrijp dat banken ook gewoon bedrijven zijn die geld moeten verdienen en dat mensen zelf bepaalde leningen aangaan, maar ik kan me – mede door eigen ervaring – ook niet geheel aan de indruk onttrekken dat banken ook een lange tijd gebruik/misbruik hebben gemaakt van het feit dat ze redelijk ondoorgrondelijke producten verkochten. En als je dan ziet wat daar mede door veroorzaakt is, is een beetje nederigheid dan niet op z’n plaats?

Begrijp me niet verkeerd, ik wil niet ‘de’ schuld op ‘de’ banken afwentelen, maar ze hebben wel degelijk een rol gespeeld. Om dat te weten hoef ik alleen maar te kijken naar b.v. mijn eigen hypotheek: ‘Nee, naar dat rijtje hoef je niet te kijken, je moet kijken naar dít rijtje, want dat betaal je na de hypotheekrenteaftrek!’ (Ja, maar zeg vooral even niet dat die aftrek zo kan veranderen als je minder gaat verdienen). Ik heb zelf getekend en ben uiteindelijk zelf verantwoordelijk, maar ik vertrouwde er wel op dat onze bankmeneer een eerlijk en verstandig advies zou geven. En met de kennis die ik nu heb, vind ik dat dat niet gebeurd is. En dat is dan nog tot daar aan toe, maar die hypotheekrente dan ook als melkkoe gebruiken gaat wel heel ver.

Maar wat doe je eraan?

Ik blijf me in grote lijnen toch vooral richten op het aflossen van de hypotheek. Des te minder ik van ze leen, des te minder ze me kunnen raken. En spaargeld zet ik gewoon neer waar het me het meeste oplevert. Ik krijg bijvoorbeeld bij Moneyou nu bijna een procent meer rente. Nou, dan gaat het daar lekker heen en kan de Rabo een dikke vinger krijgen. Mijn spaarcenten zullen daar vast niet heel erg gemist worden, maar het is iets dat ik kán doen en dat doe ik dus ook.

Hoe staan jullie hierin?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. Misschien is het voor jullie ook tijd voor de triodos? Misschien een paar cent minder rente, maar wel een echte eerlijke bank!

  Topbestuurders bij banken voelen zich in het geheel niet schuldig aan de crisis: iedereen deed het toch? Bovendien blijkt maar weer hoeveel macht ze hebben en dat buiten ze natuurlijk uit. Is heel menselijk. Geld doet rare dingen met mensen.
  Het enige wat je kunt doen is zelf je geld dat overblijft na betalen van de hypotheek zo moreel mogelijk besteden. Dan draag je pas bij aan een betere wereld.

  1. De Triodosbank is idd een goede tip! Ik ben van plan daar binnenkort ook wat geld te stallen. Ik heb nu alles bij dezelfde bank en kan makkelijk mijn spaargeld opnemen. Het lijkt me helemaal niet verkeerd om die drempel ietsje hoger te maken terwijl mijn geld nog ethisch verantwoord beheerd wordt ook.

   Ik heb ooit eens een presentatie van de Triodos bijgewoond waarin ze uitlegden wat hun criteria waren om ergens in te beleggen etc. Zeer streng! En ze doen het nog goed ook.

  2. Laat ik vooraleerst duideijk zijn en zeggen dat ik de Triodos een prima bank vind, ik ben ook klant.

   Maar zoals bedrijven die dingen met geld doen is ook de Triodos bank afhankelijk van haar investeerders, en hoe mooi ze op papier ook onafhankelijkheid staan te wezen; de topinvesteerders hebben echt wel flink wat te zeggen.
   De grootste investeerders in de Triodos bank behoren tot de ING groep.

   'Het juiste antwoord' bestaat niet, elke grote financiele instelling is een monster.

  3. Dat wist ik niet. Maar net zoals "biologisch" in de supermarkt lijkt het me iig iets beter dan het alternatief. Ihkv stemmen met je portemonnaie geef ik mijn stem dan liever aan het alternatief dat mij het minst beroerd lijkt.

 2. Ik heb al mijn geld bij een en dezelfde bank ondergebracht. Vind ik lekker overzichtelijk. Ik zou wellicht elders iets meer rente kunnen krijgen, maar vind het de moeite niet.
  Verder maak ik het zlef nog elke dag mee dat mensen zonder zelf ook maar ooit eens een cent te hebben gespaard nog steeds kiezen voor eht maximale bedrag dat ze kunnen krijgen kiezen. Liefst nog met een stukje stretch omdat papa en mama ook nog wel even onderhands wat bijlenen. En inderdaad de variabele rente is laag, maar dat is zodat ze je kunnen vangen op het moment dat de rente omhoog schiet in mijn ogen. Zou dit niet het geval zijn dan kiest toch iedereen voor de variabele rente? Nee een weloverwogen besluit om de rente zo lang mogelijk vast te zetten, je weet waaraan je toe bent past het best bij mij.

 3. Over banken(en opletten) gesproken: voor de mensen die een deposito bij de ak bank hadden die door hun is opgezegd. Er is iets niet helemaal goed gegaan bij de berekening van de compensatierente. Tot vandaag 12.00 uur kun je een klacht indienen en compensatie hiervoor krijgen. Je krijgt geen automatisch bericht van de Ak bank, maar moet jezelf melden!!!
  Voor meer info: http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/nieuwsoverzicht-2012/extra-compensatie-klanten-akbank/

 4. Mijn ervaring: sluit geen hypotheek af zonder advies van een financieel adviseur. Tenzij je zelf finacieel expert bent natuurlijk. Wij hebben meerdere gesprekken gehad waarin m.n. ook naar de toekomst gekeken werd; wanneer wil je met pensioen, hoeveel heb je dan afgelost, etc.

  Vraag rond of iemand een goede adviseur weet, en vraag waarom ze die persoon zo goed vonden. Wij kregen door twee mensen onafhankelijk van elkaar dezelfde adviseur aangeraden en hebben daar geen spijt van gehad! Het kost een bak geld, maar het is het wel waard.

  1. hier ben ik het helemaal mee eens! Kijk vooral of het iemand is die ook goed bereikbaar is. Ik kan altijd even bellen als er een klein dingetje onduidelijk is, ook beantwoordt hij zijn mail vlot. Wil ik meer weten, dan is een afspraak zo gemaakt. En niet onbelangrijk…hij is heel duidelijk over welke kosten er aan zijn handelen verbonden zijn! Geen provisie, maar eigen tarief.

  2. Die bereikbaarheid is inderdaad ook een hele goede, juist voor dit soort dingen vind ik het fijn als ik snel iemand te pakken kan krijgen, omdat het voor mij wel belangrijk is. Als je dan weken moet wachten voor je uitsluitsel krijgt, dan is dat echt funest voor mijn zenuwen 😉

 5. Ik zou het trouwens wel fijn vinden als ze iets aan de constructie van een spaarhypotheek gaan doen, waardoor het wel gunstig is om deze af te lossen. Je zou zeggen: dat is toch ook goed voor de schatkist….. minder hypotheekaftrek uit te keren en meer geld ter besteding van andere dingen.

 6. Breek me de bek niet open over de rabobank.
  De banken zijn zo groot geworden en met zijn allen zijn we er zo van afhankelijk, dat weten zij ook dus ze gaan lekker hun gang als Shell in Nigeria.

  Ik loop me af te vragen of ik niet wat spaargeld moet gebruiken om het aflosvrije deel af te lossen. Hebben we minder buffer, maar ook minder geld 'in het systeem'.

  Je hebt helemaal gelijk, zo veel mogelijk aflossen. Als het kan, gewoon doen.

  1. Wij moeten nu even apart houden voor het dak, dus nu gaat het echt met tientjes in de maand, maar zodra het dak achter de rug is, gaat het tempo wel weer omhoog. En helemaal stoppen doe ik in ieder geval sowieso niet, want anders komen we er nooit vanaf. En ik zit ook te kijken of ik niet (een deel) van de hypotheek via familie zou kunnen regelen. Ik betaal liever hen rente dan de bank, dan hebben we er allebei nog wat aan. Want idd: ik heb het liefst zo min mogelijk van mijn geld in het systeem, want daar wordt er alleen maar misbruik van gemaakt.

 7. Wij hebben bij het afsluiten van de hypotheek gekeken of we de maandelijkse aflossing zouden kunnen opbrengen, dus zonder rekening te houden met teruggave van belasting, etc. En we hebben de rente voor 30 jaar vastgezet. Ik wilde geen verrassingen, niet met een hogere maandaflossing zitten op het moment dat het met de economie (en je baan) slecht gaat.

  De I.NG wilde ons een variabele rente aansmeren, en een hypotheek van 7x mijn jaarsalaris. De adviseur keek alleen naar het bedrag dat je zelf wettelijk moet houden als 'minimum leefbedrag', de rest kon volgens haar voor de aflossing van de hypotheek gebruikt worden.

  Groet,
  Siebrie

  1. Wat een waardeloos advies zeg, goed dat je zelf zo alert bent geweest om te kijken naar de maandelijkse aflossing zonder teruggave en de rente zo lang hebt vastgezet. Je kunt (naar mijn idee) beter wat meer betalen en weten waar je aan toe bent, dan steeds maar weer met een nieuw tarief geconfronteerd worden.

 8. Ik vind het ook een naar idee dat ik er niet op kan vertrouwen dat de medewerkers bij de bank het beste met me voor hebben, en het beste advies geven. Ik vind hun producten, zoals jij zegt, inderdaad erg ondoorgrondelijk, en zou willen dat ik hun advies kon volgen. Maar dat gevoel heb ik dus niet.

 9. Wat wij mogen afbetalen volgens ING, kunnen wij ook helemaal niet aan hoor! Onbegrijpelijk dat ze dat toestaan. Gelukkig hebben wij het verstand gehad dit zelf niet te willen, maar er zijn helaas mensen genoeg die vastzitten aan meer afbetalingen dan ze aankunnen. Tel daar dan nog eens het aantal mensen bij dat intussen zijn job is verloren, kan je nagaan hoe groot de ramp dan is. Wij kozen ook voor een vaste rentevoet, weten tot op de cent hoeveel we per maand moeten betalen en kennen de einddatum. Na einddatum ook geen restbedrag meer, alle kapitaal is afbetaald op einddatum. Gelukkig kent (kende?) België (ik?) geen systeem met restbedrag.

  1. In België heb je dat inderdaad niet en betaal je als ik het goed heb direct vanaf dag 1 af. In Nederland is dat niet zo, hoewel ze daar nu wel naar toe willen. Want dat is één van de problemen; huizenprijzen die de lucht inschoten, waardoor mensen overwaarde op konden nemen om b.v. dingen te kopen of te verbouwen en nu zitten die prijzen weer veel lager, maar is er wel straks een restschuld of kunnen de maandbedragen niet meer betaald worden. Zover is het hier gelukkig nog niet, maar we zouden wel snel een probleem hebben als we geen teruggave van de Belastingdienst (+- €750 per maand) kregen. Dat zijn wat mij betreft geen kleine bedragen…

  2. Ik (belg) heb me ook al meerdere malen afgevraagd hoe dat systeem van hypothecaire leningen in nederland eigenlijk in elkaar zit….

 10. Ik las jouw blogje vanmorgen al, maar had net een heel verhaal voor mijn eigen blog in m'n hoofd. Eerst dat maar even van me afgeschreven, anders zou mijn reactie hier wel erg lang worden 😉
  Ik snap niet dat banken nog steeds niet willen begrijpen dat zij zeker een aandeel in de crisis hebben. Het is nooit het hele verhaal nee, het is het verhaal van een samenleving die heel graag wilde geloven in het verhaal van de banken, absoluut. Maar dat we met z'n allen nog steeds geen grip krijgen op die sector, dat vind ik toch wel wonderlijk.

  1. Ik denk dat dat ook te maken heeft met het nogal passieve karakter van Nederlanders. Wanneer ga je hier de straat op? Ik moet er wel opgeschopt worden, wil ik ergens tegen gaan protesteren. En met mij heel veel anderen, want die moeten ook gewoon werken e.d. om hun baan niet op het spel te zetten. Maar als je naar andere landen kijkt, dan komt de bevolking wel veel meer in actie en soms ook met resultaat.

 11. Mensen met een afgelost huis of kleine hypotheekschuld hoeven geen huurwaardeforfait bij hun inkomsten op te tellen. Ik vraag me af,wanneer deze nog niet zo oude maatregel wordt teruggedraaid.

 12. Vooral al die dikke bonussen bij allerlei bedrijven schieten bij mij in het verkeerde keelgat… Ik vind dat gewoon niet kunnen.

  Soms maken ze het zo bond, dat hoge mensen worden ontslagen, maar de hoge omes krijgen wel een bonus of gouden handdruk… kan ik met mijn pet niet bij… Dat zou eigenlijk door de regering eens aangepakt mogen worden…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.