Gro(o)t(er) onderhoud

Zo’n beetje elke huizenbezitter moet eraan geloven: groot onderhoud. Of misschien gewoon ‘groter’ onderhoud, want ‘groot’ klinkt zo zwaar.

Ik heb met de verkoop een extra stok achter de deur om wat achterstallige klusjes aan te pakken. Gelukkig is de boel in goede staat en is het meer een kwestie van de winter uit de tuin halen, hier en daar eens wat schilderwerk bijwerken en kleine klusjes opknappen, zoals waar ik maandag over schreef.

Daarnaast zijn er wat grotere dingen waar het tijd voor is, maar dat zijn meer dingen waarvan het mooi is als ze gedaan worden, maar wat niet echt een ramp is als het niet gebeurt. Of niet nu.

Met die bezichtigingen heb ik wel een mooie motivatie om een beetje in de flow te blijven met alles. Ik probeer in de regel voor elke bezichtiging het huis weer ietsjes verder af te hebben. Het kan dan zoiets zijn als weer eens dweilen, maar ook een groter karwei. Natuurlijk net even afhankelijk van hoeveel tijd ik heb en wat er allemaal mogelijk is.

Het scheelt natuurlijk ook steeds weer wat met bezichtigingen, maar is ook fijn voor mezelf als de boel steeds verder af is. Wel blijft het natuurlijk een beetje schipperen tussen wat je wel en niet doet; ik wil het wel bijhouden en verbeteren, maar houd daarbij toch wel het liefst zoveel mogelijk geld in mijn zak, aangezien de dingen mogelijk wel verkoopbevorderend zijn (weet je nooit), maar het niet zo is dat ik er zelf nog rendement uit kan halen (als het goed is).

Let jij bij wat je in je huis stopt of je het er ook weer uit gaat krijgen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Ja hoor daar let ik alijd op. Maar ik zou bij elke kijkdag ook gewoon dweilen hoor…dat hoorbij he kraaknetjes presenteren van je woonst vind ik
  No a

 2. Wij maakten ook bij elke bezichtiging alles helemaal schoon, incl dweilen. Een enorm karwei omdat wij 50x in een jaar kijkers kregen.. Maar wilde geen risico lopen dat ze het niet netjes vonden ofzo.

  1. Ik voel me nu best een beetje een slechte huisvrouw/verkoper, maar daar heb ik met werk en andere verplichtingen (en een groot huis) écht de tijd niet voor. De delen die ik niet gebruik, loop ik dan ook alleen even na. En verder let ik vooral op 'oppervlakkig schoon'.

  2. Ik kan me niet voorstellen dat het bij jou niet netjes was 🙂 je komt zo opgeruimd over. en zonder kids blijft het toch wel snel netjes. Ik ben echt blij als het hier netjes is.

 3. nee, we willen hier lang blijven wonen, dus nemen genoegen met mogelijk duizenden euro's 'verlies' bij verkoop. dat noemen we 'woongenot' op de begroting. niets fijner dan een fijn thuis, en dat mag best wat kosten.

  zou bij een huis te koop wel proberen zoveel mogelijk geld te besparen, maar gericht een paar zaken aanpakken die de verkoop kunnen bevorderen. misschien zaken die je ook weer mee kunt nemen? losse plantenbakken ofzo

  1. Ik heb gelukkig nog een voorraad potten enzo staan. Meenemen zou ik toch niet doen, want om eerlijk te zijn houd ik zelf helemaal niet van dat soort spul, dat er even mooi uitziet en daarna verpietert (als je tenminste net als ik je vrije tijd liever in de tuin zit dan werkt). Ik ben al even op Pinterest aan het kijken hoe ik die dingen – die ik normaal dus nooit gebruik – wat effectief/leuk in kan zetten 😉

 4. Ja, daar let ik wel op. Soms zijn verbouwingen (bijvoorbeeld een stuk aan laten bouwen) niet rendabel. Maar ik heb ook gemerkt dat je wel moet blijven investeren in je huis, anders is de waardedaling heel groot. Bijvoorbeeld schilderwerk, betere isolerende beglazing, nieuwe dakpannen, vervangen van centrale afzuiging. Dat zijn investeringen waarmee je de waarde van je huis op peil houdt. Dat vind ik best wel tegenstrijdig en aan dat idee moest ik echt wel even wennen.
  Verder blijft woonplezier ook belangrijk. En ik wil geen keuzes maken met het idee in mijn achterhoofd dat eventuele volgende bewoners het niet zouden willen. Dat heb ik een keer gedaan met de keuze van tegels….en dat is me heel slecht bevallen.

  1. In de eerste instantie heb ik dat idd ook altijd gedaan. Nu weet ik dat mijn eigen woonplezier hier (hopelijk) niet zo lang meer duurt, dus dan merk ik wel dat ik iets anders kijk. Maar idd, je moet het niet van je af laten gaan, anders kost dat je uiteindelijk veel meer geld.

 5. Nee, eerlijk gezegd kiezen wij in dit huis heel duidelijk wat wij mooi vinden. Stopcontacten van 100 euro per stuk tja dat haal je er nooit meer uit. Maar o wat vinden wij deze mooi! Radiatoren van 8000 euro in het gehele huis. Kon voor 2000 euro ook maar doe vonden wij simpel weg foei lelijk. Ook dit verschil haal je er niet uit maar het word o zo mooi en helemaal onze smaak. Ik hoop dan ook dat we hier heel lang met plezier zullen/ kunnen/ mogen wonen. We hebben dan ook heel bewust voor deze wijk en straat gekozen niet zo zeer de staat van het huis dat was/ is rond uit slecht alles moet aangepakt worden, we zijn al goed op weg.

  1. Flink bezig dus! En idd, in de verbouwing heb ik hier ook 'mooi' en 'kwaliteit' boven kosten laten gaan. Nu is de situatie dan iets anders, waardoor ik niet meer het plezier zou hebben van bijvoorbeeld stopcontacten van 100 euro (die heb ik overigens dan niet), dus dan kijk ik er wel iets anders tegenaan.

 6. de meeste verbouwingen hebben we voor onszelf gedaan, maar wel in een smaak die de meeste mensen wel mooi vinden. Ons huis is afgelopen jaren veeeeeeeeel minder waard geworden waardoor we die kosten er niet uit gaan krijgen. Gelukkig willen we ook nog niet verhuizen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.