Hypotheek aflossen: weer een druppel!

Vandaag zwiep ik mooi weer een druppel op de gloeiende plaat die ‘hypotheek’ heet! Ik krijg straks weer een betaling binnen en samen met het potje dat ik inmiddels weer opgebouwd had, is dat goed voor een aflossing van €500. Of misschien zelfs nog iets meer, daar kijk ik zo even naar. Ik ga in ieder geval eerst uit van €500. Op een hypotheek van dik 4 ton is dat misschien niet zoveel, maar inmiddels hebben al die druppels er bij elkaar al voor gezorgd dat we €12.288 hebben afgelost en het eerste cijfer al in een 3 is veranderd.

Met deze aflossing erbij, zitten we met de kleinste aflossingsvrije hypotheek op €57.000. De rentevaste periode voor die hypotheek loopt in 2017 af. Het zou mooi zijn als we die voor die tijd helemaal af kunnen lossen, maar dan zouden we toch een dikke €1000 per maand er tegenaan moeten smijten en dat lukt helaas nog niet. Maar wie weet, dromen mag!

Wat scheelt dat nu, zo’n hypotheekaflossing van €500? Gemiddeld bespaart het ons een dikke 2 euro per maand, bijna €2,50 zelfs. De HRA gaat daar natuurlijk nog vanaf, waardoor er nog minder ‘voordeel’ overblijft. Is het de moeite waard? Ik vind van wel. Die €500 hoeven we aan het einde van de rit sowieso niet meer af te lossen en op een gegeven moment lopen de besparingen wel op. We zitten nu, zonder deze aflossing, met rente al €56,67 per maand lager dan toen we begonnen met aflossen. Dat is toch b.v. je tv, internet en telefoon ‘gratis’.

Omdat we nu nog een beetje zoekende zijn naar een balans tussen leven/verbouwen/aflossen/sparen, gaat het op het moment niet zo hard met het aflossen, maar elke stap is er weer één en houdt ons bij de les. En die €500 die afgelost is, die kan nergens anders meer aan uitgegeven worden. Als het eenmaal bij de Rabo is, dan kan het niet meer terug 😉

De volgende aflossing volgt waarschijnlijk in maart, dan staat er ook nog een flinke uitbetaling op de planning, waardoor ik in ieder geval weer tot de €500 (en misschien meer) kom. Ik hoop dat er daarna weer wat komt, maar dat is nog niet zeker, dus dat blijft nog even spannend.

Hebben jullie dit jaar alweer af kunnen lossen? Of heeft het even minder prioriteit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

27 Comments
 1. Ik hoor dat bij jullie vaak voorbij komen. Aflossen. Is dat iets dat alleen in Nederland kan?
  Ons klinkt dat namelijk interessant in de oren. We zouden best dubbel zoveel kunnen aflossen en het zou interessant zijn moesten we dan binnen vijf jaar geen hypothecaire meer hebben.

  1. Sandra, bij ons (belgie) hoor je inderdaad minder van mensen die hypothecaire leningen aflossen. Onze jongste heeft ook al meerdere kapitaalsaflossingen gedaan.

  2. Sandra, op het bedrag dat je aflost moet je wederbeleggingsvergoeding betalen en afhankelijk van je hypotheek ook een boete. Bij ons is de hypotheek met een vaste rentevoet en daarop zouden we boete moeten betalen. Voor de renovatie hebben we een variabele rentevoet en daardoor mogen we boetevrij aflossen. Dat willen we dan ook gaan doen zo vaak als het gaat.

   Je kan de details in je bankkantoor opvragen!

   Wat je ook zou kunnen doen is sparen tot je spaarsaldo het schuldsaldo overtreft. Op de aflossingstabel kan je zien hoeveel restschuld er nog is.
   Ook leuk om te weten is dat de schuldsaldoverzekering lager wordt als je een extra aflossing gedaan hebt.

 2. Wij hebben vorige maand 600 euro extra afgelost. Deze maand doen we even rustig aan, maar als mijn contract wordt verlengd dan gaan we weer een extra aflossing doen. 🙂

 3. Dit jaar waarschijnlijk nog geen extra inleg, omdat we graag het laatste enkel glas willen vervangen en het liefst ook de keuken. Helaas zou het voor ons geen maandelijkse betaling schelen, omdat we een spaarhypotheek hebben (niet mijn keuze helaas , maar betaal ook niet het grootste deel) Het liefste zou ik bij of een volgende hypotheek of aflopen van periode toch ff omzetten om echt te kunnen aflossen.

 4. Toen man gistern bezig was met de belastingpaperassen,zagen we toch dat we "zomaar" 700 Euro rente minder hadden betaald aan de hypotheek.Toch fijn die druppels!En vooral het gevoel van minder afhankelijk kunnen zijn van de bank, is mij al die druppels waard.

 5. Het lijkt een druppel op de gloeiende plaat, maar ondertussen. Ik heb gisteren uitgerekend wat ik na 1 jaar af lossen uitspaar aan rente die ik nu nooit meer hoef te betalen. Na 1 jaar is dat iets meer dan 21.000 euro! Zo bezien is het geen druppel maar een emmer met water die je omkeert!

 6. Vele kleintjes maken en grote en dat is bij jou zeker het geval. Mensen die niet aflossen 'omdat het maandelijks toch niet zoveel uitmaakt', maken in mijn ogen een denkfout. Je betaald niet alleen minder rente per maand, maar je hoofdsom is ook met het aflossingsbedrag verminderd, al is het maar €100. het is wel €100 die je minder als schuld hebt, en nooit meer af hoeft te lossen. Dus lekker doorgaan op de ingeslagen weg, het wordt steeds leuker als je de hoofdsom ziet minderen. Ik ben helemaal afgelost dus ik weet hoe het voelt. Ik heb het echt even gevierd toen dat afschrift met €0 erop binnenkwam. 🙂

 7. Ik wil dat het juni is…..als alles lukt zoals we nu plannen gaan we dan een aflossing doen. Ik wil het ook zo graag!Ik wil het gewoon minder zien worden. Bij onze bank (ABNAMRO) is het trouwens zo dat je een bedrag moet aflossen dat minimaal 2,50 verschil maakt in het aflossingsvrije deel anders mag het niet. Als alles lukt (lees: zonder tegenslagen) gaan wij in juni 5000,- euro aflossen. Ik kan gewoon niet wachten!

 8. Wij hebben net weer 1000 afgelost en ons maandelijkse totaalbedrag is inmiddels lager dan 900 euro! Iedere keer extra aflossen is een klein feestje 🙂

 9. Lekker zeg. Van heel veel druppels koelt die gloeiende plaat ook af hoor 🙂 Zo snel als je dat geld geleend krijgt, zo lang duurt het om het terug te betalen….

 10. Aflossen bespaart niet alleen rente, het geeft je ook het gevoel dat je huis weer een beetje meer van jou is. Dus een extra aflossing (als je het geld kan missen) is altijd de moeite waard! Ook al bespaar je maar 2,50 per maand. Dat is een besparing van 600 aan rente in 20 jaar tijd. En als je het nu niet aflost, dan moet in de toekomst toch ooit een keer gedaan worden.

 11. Wij hebben nog geen enkele extra aflossing gedaan, maar we zijn goed aan het sparen voor onze eerste ergens na april. Waarom dan pas? Wel, hier in België zit je met mogelijke boetes als je voortijdig aflost. Maar onze hypotheek is zo opgesteld dat we na 7 jaar een bepaald bedrag per jaar boetevrij kunnen aflossen. En in April zijn de eerste 7 jaar van onze hypotheek voorbij. De datum staat in het groot aangeduidt op mijn kalender en de dag erna gaat er een telefoontje naar de bank voor de juiste informatie en kan de eerste extra aflossing geregeld worden. Wordt een leuk gevoel, kan ik me nu al indenken 🙂

 12. Ondertussen ben ik eens aan het rekenen geslagen en ik ben toch wel erg geschrokken. Normaal gezien moeten wij nog tien jaar aflossen en als we dit eerder doet scheelt dit inderdaad een serieus pak! Vanavond ga ik dit zeker eens aan de man voorleggen. Ik weet zeker dat hij nu plots ook wel wil aflossen.

 13. Ook wij zijn aan het aflossen, maar nu komen er wel twijfels bij ons of dat de goede weg is.
  Als je huis helemaal van jezelf is en je zou in een verzorgingshuis komen, dan moet je de volle mep betalen, omdat je dan vermogen hebt, ook al zit het in stenen.Ze zeggen dan doodleuk, verkoop het maar…. makkelijk gezegd nu de woningmarkt op z'n gat ligt… je komt dan wel in de problemen als je geen cash geld hebt.
  Zien we dit nu verkeerd?? Hoe denken jullie hierover? Is het toch verstandig om af te blijven lossen??

  1. Het is in mijn beleving nooit verkeerd een schuld af te betalen. En dat is in feite wat je doet als je aflost. Die plannen over het verzorgingstehuis die veranderen toch steeds weer, dus daar zou ik niet nu al rekening mee gaan houden, want stel dat dat allemaal weer in positieve zin aangepast wordt, dan heb je straks misschien niet meer de tijd om voldoende af te lossen. Ik zou zelf het liefst zoveel mogelijk aflossen, op de termijn kleiner en goedkoper gaan wonen, een flinke brok geld achter de hand hebben en lekker rustig leven. Misschien maak ik dan alles wel op voor ik in het tehuis kom, niemand die daar wat aan kan doen.

  2. dank je wel voor je reactie.
   Ja, daar heb je wel gelijk in.Soms twijfel ik zo of ik wel goed bezig ben en is het fijn om ook eens een mening van een ander te horen.
   Ook heb ik al bedacht om te sparen in een "oude sok" de rente stelt toch niets voor en niemand heeft er weet van. De tijd zal het leren, en idd misschien veranderen de regeltjes wel weer.

   gr. Janny

  3. Mag ik jou een rekenvraag stellen? Ik volg je blog al een tijdje met plezier en ik vind het net als de rest ontzettend knap dat je al zoveel hebt afgelost op het forse bedrag van je hypotheek. Wijzelf zijn eigenlijk pas net begonnen met aflossen op een aflossingsvrije hypotheek van 270.00 euro. De eerste 500 euro is eraf, een mini-mijlpaaltje dus! Helaas eentje die slechts een lagere maandlast van 0,35 cent oplevert, over een druppel op de gloeiende plaat gesproken.

   We lossen af om het hypotheekbedrag omlaag te brengen hoor, niet vanwege die daling van de maandlasten, maar ik vroeg me toch af hoe de bank dit berekent. Onze rente is 3,6 procent. Dit levert een maandbedrag op van 270000*0,036/12= €810 bruto per maand. Als je daar 500 euro afhaalt, wordt dat 269500*0,036/12= €808,50, ofwel 1,50 per maand minder. Maar misschien mis ik iets?

  4. Ik denk dat het bij jou misschien verschil heeft gemaakt wanneer je de aflossing hebt gedaan. Als je het niet op de eerste van de maand hebt gedaan, dan telt hij dus niet de volledige maand mee en is je maandbedrag volgende maand pas €1,50 lager.

   Als je zeker weet dat dat niet het geval is, dan heb je mogelijk op je annuïteitenhypotheek afgelost? Daar pakte het bij mij ook heel vreemd uit toen mijn rente omlaag ging. Toen ging het maandbedrag amper met de helft naar beneden ten opzichte van wat ik berekend had.

 14. Wij gaan sparen om later ineens alles af te lossen of misschien ook niet. Want ja misschien komt er ook nog iets van vermogens belasting.maar wat is slim. Wil wel aflossen maar ook weer niet. Zit nu op 50 % afgelost en moet nog 109000 te gaan.elke 1000€ scheelt maar 1,77 bruto en betaal nu nog maar 204.75 BRUTO.
  Eerst maar sparen en later kijken wat wijsheid is. Moeilijke keus. Doel is wel om de 109000€ te gaan sparen ( of gedeeltelijk af te lossen) of geld achter de hand houden om later te beslissen voor wel doel. Bijv eerder met pensioen
  Meer buffer en eventueel iets aflossen indien de buffer heel ruim is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.