Even wat meer lucht

Als ondernemer moet ik maandelijks 1/11e deel van de voorlopige aanslag voor dat jaar betalen. Ik krijg dat nare briefje ergens in januari en in februari moet het eerste deel betaald worden. Ik ben net voor de crisis gestart met ondernemen en heb een paar hele goede jaren gedraaid. Daarna ging het minder, maar die voorlopige aanslag heb ik nooit aangepast. Ik wist niet precies hoe het werkte, wilde niet uiteindelijk met een grote onverwachte rekening komen te zitten en zolang ik het kon betalen, was het ook wel mooi om elk jaar een paar duizend euro terug te krijgen.

Maar: ik heb het nu toch maar aangepast. Een paar weken geleden heb ik dat programma zo goed en kwaad als het ging doorgelopen, een beetje op basis van de gegevens van 2011/2012. Ik heb een zo realistisch mogelijke inschatting geprobeerd te maken, zodat ik niet veel te veel betaal, maar hopelijk aan het eind van het jaar ook niet nog een dikke naheffing (met rente) krijg. Gisteren kreeg ik daar de bevestiging van en dat betekent dat m’n zakelijke lasten met ongeveer €500 per maand dalen. Dat is wel even heel lekker, want hoewel er ook wel dingen bij komen, zijn een paar grote dingen ook weggevallen of praktisch gehalveerd. Hopelijk lukt het nu om maandelijks een mooi bedrag te sparen, zodat ik een beetje een buffer op kan bouwen.

Dat betekent wel weer dat ik privé wat minder flinke impulsen zal hebben, want normaal gesproken kreeg ik die flinke teruggave dan teruggestort op mijn eigen rekening. Dat gebruikte ik dan bijvoorbeeld voor een aflossing, aanvullen van spaarrekeningen en een verbouwingsklus. Aan de andere kant betekent een hoger zakelijk saldo ook dat ik mijn salaris zou kunnen verhogen. (En ja, als freelancer is je zakelijk vermogen in feite ook je privé-vermogen, maar ik houd dat bewust heel erg gescheiden, omdat het heel onoverzichtelijk wordt als dat door elkaar gaat lopen.)

Hopelijk krijg ik dit jaar nog wel een mooie som terug over 2012, maar daarna is het dus voorlopig over met de pret! Tenzij ik nog veel minder ga verdienen, maar daar hoop ik natuurlijk ook weer niet op.

Hadden jullie deze aanslag aangepast? Of vind je het leuker om af en toe een groot bedrag (met rente!) terug te krijgen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Hm, lastig dilemma inderdaad! Ik denk dat ik toch liever op mijn eigen spaarrekening spaar dan door middel van een teruggave aan het einde van het jaar 🙂

  Hoewel wij dan met de HRA wél weer tot het einde van het jaar willen wachten, maar dat heeft er meer mee te maken dat we dat geld willen gebruiken om extra af te lossen en het niet als een extraatje willen zien

 2. Kom er net achter dat ik vermoedelijk te veel hypotheekrente-aftrek heb gekregen omdat ik al redelijk veel heb afgelost. Even vragen bij accountant hoe en wat, en maar even twee maanden VT op een aparte rekening zetten, voor het geval dat…

  Maar wel lekker voor je, die lagere aanslag. Pas wel even op met het bedrag dat je in februari betaalt, op mijn oude werk kwam er vreselijk gedoe mee omdat de wijziging nog niet was verwerkt, ze verwachtten veel die maand. Het staat ook heel onduidelijk op de aanslagen.

 3. Och die stomme klote inkomstenbelasting. Ik laat het maar automatisch doen. We krijgen nooit terug en moeten altijd bijbetalen. Onze boekhouder regelt dit voor ons. We krijgen ook geen hypotheekrente aftrek, of tenminste dat wordt verrekend. Onze jaarrekening van 2011 is nu bijna afgerond/ En ik doe 2012 er maar meteen achteraan.
  Trouwens we moeten inkomstenbelasting en zorg bijdrage betalen

 4. Aanpassen van de voorlopige aanslag kan nooit kwaad maar hou het wel in de gaten. Het kan geen kwaad om halverwege het jaar een herberekening te maken en dan, indien nodig, de voorlopige aanslag weer laten aanpassen.
  Hier doen we niet aan voorlopige teruggaves. Wij wachten totdat het aangiftetijd is.

 5. Nou, dat is nog eens een mooie insteek! Dat scheelt je dan toch maandelijks een aanzienlijk bedrag zeg.
  Ik heb met zo'n aanslag helemaal niet te maken omdat ik voor een werkgever werk. Heb er dus helemaal geen ervaring mee…
  Ik wens je een heel mooie avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 6. Uk heb er niet zo veel vestand van maar volgens mij kan je je belasting over 5 jaren egaliseren, dat is misschien leuk bij mindere jaren

 7. Een groot bedrag terug krijgen is altijd leuk. Kan je in 1 x een stoot aflossen of zo.
  Maar als je inkomsten minder zijn, is het de vraag of je het hoge belasting geld nog kan ophoesten. Waarschijnlijk zou ik het ook in mindering brengen, maar niet te krap. Een bult belasting betalen achteraf is ook niet fijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.