Tandartsschade

Een paar weken geleden moest ik een bezoekje brengen aan de tandarts. Daarna nog een keer terug komen om een gaatje te vullen en wachten op de rekening. Die is inmiddels binnen; de schade is ruim €140. Jammer! Op zich vind ik het geen absurd bedrag, je hebt dan natuurlijk twee keer controle gehad, gaatje vullen, omdat het een nieuwe tandarts was ook twee foto’s, tandsteen verwijderen en soort mondhygiëne consult. Maar: ik ga ook niet wekelijks naar de tandarts, dus weet ook niet precies of het veel is.

Ik zit te twijfelen hoe ik dit zal betalen; als ik wacht tot de uiterste betaaldatum, zit er genoeg in mijn zorgverzekeringpotje om dat te betalen. Dat potje is alleen eigenlijk uitsluitend berekend op de premie van de zorgverzekering en mijn lenzen. Als ik het daaruit betaal, moet ik dus – als ik volgend jaar de premie weer in één keer wil betalen – dit jaar nog wel een keer aanvullen. Nu denk ik dat dat me beter uitkomt dan alles van m’n gewone rekening betalen, omdat m’n salaris vrij strak is qua budgetten. Aan de andere kant lijkt het natuurlijk altijd beter uit te komen als je iets later moet betalen, maar is het dan wel de bedoeling dat het ook gebeurt. Ik zou eventueel ook kunnen kijken of ik in mijn budget mijn bijdrage aan mijn zorgverzekeringspotje met €13 per maand kan verhogen, dan is het eind dit jaar ook weer aangevuld.

Hoe passen jullie dit soort minder verwachte kosten in in het budget? Heb je daar een pot ‘onvoorzien’ voor, of pas je je plan aan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Even opnieuw
  Een onverwachte rekening betaal ik van het geld wat ik dan heb en uit welk potje dat is maakt niet uit. Als bv. het potje van de jaarlijkse rekeningen leeg is of er niet genoeg op staat, dan betaal ik het uit een ander reserve potje.

  Alleen aan het potje van de dierenarts kom ik niet, dat is echt alleen voor de dierenarts

 2. Ik heb geen tandartsverzekering maar zet het bedrag wat ik daarvoor zou moeten betalen op een rekening. Eigenlijk tel ik het jaarbedrag van de zorgverzekering, eigen risico en tandartsverzekering bij elkaar op deel het door 12 en zet dat bedrag apart op de rekening. In januari betaal ik dan in 1 keer de zorgverzekering. Vorig jaar geen gebruik gemaakt van het eigen risico en de tandartskosten waren een stuk lager dan gereserveerd. Er zit nu een extra reserve in het potje. Hopelijk gaat het dit jaar weer zo en wordt het bedrag van de extra reserve zo weer wat groter. Mocht er dan een hogere rekening komen dan kan hij zo betaald worden.
  Ingrid

 3. Wij hebben een apart spaarpotje hiervoor. Maandelijks sparen we €100,- hiervoor gebaseerd op 2 X €350,- eigen risico voor mij en mijn man en we hebben 2 kinderen met een bril dus ook hier word een bedrag voor gereserveerd van dus €500,.
  Helaas kregen we in januari al een paar eigen risico's om de oren ook nog van 2012 en moest ons dochtertje met haar 3 jaar oud haar derde nieuwe bril alweer i.v.m. veranderde sterkte.
  Ja dan gaat het potje ineens supersnel en ben je al dik €550,- lichter en is het pas februari.
  Dus dan maar vast de spaarrekening weer aanspreken. Soms word ik er wel een beetje moedeloos van en verdwijnd elke spaarcent tegenwoordig naar de zorgverzekeraar. En dan te bedenken dat we maandelijks al bijna €270,- premie betalen.

 4. Ik spaar elke week, omdat mijn echtgenoot elke week betaald word, voor de vaste lasten. Ik heb alle vaste lasten naar boven afgerond (bijvoorbeeld, als een rekening 98€/jaar is heb ik het weekbedrag berekend op €100). Onze hypotheek heb ik zelfs met ongeveer €80/maand extra berekend, dus onvoorziene kosten kunnen daarvan betaald worden. Natuurlijk moet het dan ook niet te gek worden, want sommige rekeningen gaan ook bijna elk jaar omhoog spijtig genoeg 🙁

 5. Wij hebben een spaarrekening waar alle extra's van gedaan worden.Dingen die kunnen wachten,doen we pas als het echt kan en de rest word meteen van deze rekening betaald,zoals tandarts of eigen bijdrage ziekenfonds.Ik stort daar wel alles op,zodra er weer wat over is en i.p.v het echt te budgeteren,worden hier ook bijv de jaarlijkse gemeente rekeningen van betaald.Voor ons een goed systeem.

 6. Ik heb idd een post 'onvoorzien' en een post voor tandartsrekeningen in mijn reserveringen. Ik kom er altijd ruim mee uit, heb mazzel met een goed gebit en ik doe braaf alle kunstjes (tandenstokers, elektrische tandenborstel etc) om het gezond te houden.

  140 eur is volgens mij trouwens geen raar bedrag voor hetgeen je omschrijft, zeker met foto's er bij.

 7. Ik denk dat je een redelijk bedrag hebt betaald voor de tandartsbehandelingen.
  Ik spaar de tandartsverzekering (dit jaar voor het eerst opgezegd) bovenop de kosten voor een jaarpremie zorgverzekering in een apart potje. Ik heb datgene wat ik vorig jaar aan premie betaalde gedeeld door 12 en dat spaar ik maandelijks. Dit jaar is onze premie fors lager vanwege een hoog eigen risico. Zorgkosten die ik nu zelf moet betalen betaal ik dus vanuit dat spaarpotje. En aan het eind van het jaar hoop ik winst gemaakt te hebben, zo niet, dan is het jammer. Vorig jaar heb ik wel winst gemaakt, dus er staat al een buffertje op.

 8. Ik tel alle niet maandbedragen (dus 2mnd, kw, 1/2 jr. en jr. enz. ) en deel de uitkomst door 12.(hierin neem ik ook in mee eigen risico ziektekosten,tandartskosten,kapper e.d.) Dit is per mnd je bedrag wat je moet opvoeren voor het jaar.Elke maand wordt dit bedrag op de "JB"(is jaarbetalingsrekening)gestort. Van de JB wordt nu probleemloos al het eerder genoemde betaald.

 9. Twee keer per jaar de rekening van de tandarts en zo nu en dan een deel van mijn medicatie, die ik zelf moet betalen… Ik heb het ingecalculeerd. Ik stuur meestal direct de rekening naar de zorgverzekeraar en de betaling maak ik vast klaar, online, en zet deze dan op een paar dagen voor de uiterste betaaldag. Dan weet ik zeker dat ik de vergoeding van de zorgverzekeraar binnen heb voor ik de rekening echt betaal.
  Ik wens je een heel fijn weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 10. Zorg / tandartskosten vallen hier onder de ingecakculeerde kosten.

  Wij betalen dit jaar voor het eerst een jaarpremie voor een zorgverzekering met 1 minimale aanvullende verzekering.
  We reserveren echter maandelijks het bedrag wat we voorig jaar per maand aan zorgverzekering betaalden. Het verschil op jaarbasis is ruim 800 euro. Dat is dan gelijk voor het ( gemaximaliseerde) eigen risico, tandartskosten enz.

  M.i is het niet handig om voor de jaarpremie te sparen, zonder eigenrisico en tandartskosten daarin mee te nemen. De vraag is namelijk niet of je daar gebruik van gaat maken, maar wanneer.

  En geef je het dit jaar niet uit, dan heb je bij de start van volgend jaar gelijk een goede buffer. Altijd handig als je 'ns een ongeplande kroon moet of zo…

  Groetjes, bespaarzuinig

 11. Ik heb dit jaar voor het eerst geen tandartsverzekering meer. Ben afgelopen maand geweest en heb buiten de controle mijn tanden laten schoonmaken. Kosten controle 20,52 en voor gebitsreiniging 24,20. Totaal 44,72.
  Dit zal einde augustus nog een keer gebeuren want wij gaan trouw 2x per jaar voor controle. Normaal betaalde ik 17,75 per maand, dus dat is op 2,5 maand weer terugverdiend.
  Op mijn reserveringsrekening staat een 'overschot' zodat ik een onverwachte rekening altijd kan betalen.

 12. Ik probeer altijd zoveel mogelijk van de normale betaalrekening te betalen en zo min mogelijk van de spaar af te halen. Dan moet ik dus soms de rest van de maand rustiger aan doen en opletten.
  Pas als ik echt tekort kom, gaat er geld van de spaarrekening af.

 13. Ik ben in januari uit de aanvullend en tandarst gegaan
  dus heb nu alleen de basisverzekering.
  het bedrag van 45 euro wat ik bespaar komt elke maand op de spaarrekening.
  ik moet in april voor controle dan heb ik al een bedrag eropstaan .
  in het ergste geval betalen we wat bij.
  dit bedrag is ook voor de aanvullende dingen bestemd.
  tot nu toe een rekening van vorig jaar van 120 euro
  dit bedrag is nog van vorig jaar eigen risico.
  dus nu even een tekort maar ik stort deze maand iets bij.

 14. Mijn rekening was zestig euro voor alleen controle en uitgebreide rontgenfoto. Alles goed, geen ingreepjes. Dus dan kan ik me 150 voor 2 afspraken en gaatje vullen wel voorstellen. Hij maakt er vast een mooie winst op hoor, daar niet van, maar ik denk dat je het niet veel goedkoper had kunnen krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.