Sparen voor een grotere hypotheekaflossing

Eerder loste ik altijd in stappen van 500 euro af. Dat was best wel heel handig, want 500 euro is net zo’n bedrag dat ik relatief snel bij elkaar kon sparen, maar dat ik dan ook wel weer kon missen. Je lost dan dus steeds af met kleine beetjes die je praktisch niet mist, maar die bij elkaar toch behoorlijk optellen. In anderhalf jaar heb ik zo toch bijna 12.000 van de hypotheek af weten te snoepen. Nu de constructie helemaal omgegooid is, is het praktischer om aan het einde van dit jaar in één keer af te lossen. Praktischer vanwege allerlei berekeningen, maar niet voor het sparen.

Aangezien ik van plan ben om – inclusief annuïteiten – dit jaar 20.000 euro af te lossen en dat bedrag dus lang niet door de annuïteiten gedekt wordt, moet ik namelijk een behoorlijk bedrag op mijn spaarrekening gaan zetten. En dat is ‘gevaarlijk’, want als het beschikbaar is, dan is het makkelijker om er misschien toch iets mee te gaan doen. Tot nu toe kon ik er wel vanaf blijven, omdat het gereserveerd was voor de hypotheek, maar de bedragen liepen dus ook nooit verder op dan die 500 euro. Daarna ging het immers direct weer naar de bank.

Hoe pak ik dat nu handig aan?

Op het moment ben ik een beetje rücksichtslos aan het sparen. Ik stort alles wat ik verdien met Marktplaatsverkopen e.d. direct door naar de hypotheekrekening. Ik doe even geen verdeling met buffer enzo, verwacht eigenlijk ook niet dat ik eind maart die 2500 euro op de bufferrekening heb staan, maar vind dat ook even wat minder belangrijk. Er gebeurt al zoveel om me heen, dat ik één ding nu wel even spannend genoeg vind. Tegelijkertijd probeer ik de hypotheekrekening maar zo weinig mogelijk te bekijken, want als ik het niet zie, lijkt het misschien ook alsof het er niet is. Dat Moneyou tegenwoordig behoorlijk traag is met geld bijboeken helpt ook wel; het geld lijkt echt even een poosje weg.

Het is mijn bedoeling om in maart maar weer een plan te maken met een eventuele verdeling en doelstellingen per maand. Met een plan is het ook makkelijker om te meten en om daadwerkelijk ergens te komen. Bovendien wil ik ook wel weer een verdeling hebben, want hoe aantrekkelijk het ook is om een gat in de hypotheek te slaan; ik wil nu ook meer dingen voor mezelf gaan doen. Dat hoeft niet allemaal geld te kosten, maar soms kost het wel wat. En dan is het fijn als dat er ook is. Als ‘minidoel’ voor deze maand, om er een beetje in te komen, wil ik aan het einde van de maand op de hypotheekrekening op 1000 euro zitten. Ik verwacht nog een paar betalingen, dus volgens mij moet dat zonder al te veel moeite goed komen. Komende week eerst nog maar eens flink aan de bak met werk, dingen opruimen en wat orde op zaken stellen en daarna weer met frisse moed de financiële plaatjes bekijken.

Spaar jij ook wel eens grote bedragen bij elkaar? En hoe pak je dat aan? Of kun je er gewoon heel makkelijk vanaf blijven?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. een aantal jaar geleden kon ik gemakkelijk sparen en dan vond ik het gewoon een fijn idee om tot geld te kunnen beschikken. Uiteindelijk vond ik er wel een doel voor: eerst de verbouwing van onze badkamer, toilet, achtertuin, voortuin, nieuwe deuren, en daarna isolatie van ons huis. Ik kon alles direct betalen en dat was heel fijn. Inmiddels is ons huis helemaal verbouwd en geïsoleerd en ons spaargeld op 🙂 We hadden nog een beetje staan en dat is naar de hypotheek gegaan. het wooncomfort is erop vooruitgegaan. Momenteel werk ik erg weinig ivm kleine kinderen, we houden hierdoor niets over maar dat is onze keuze. Fijn dat ik deze keuze kan maken. In de toekomst wil ik graag aflossen op onze hypotheek. Soms denk ik, had ik nu maar eerder geweten dat ik de hypotheek moest/ kon aflossen (ik dacht dat dat niet mocht, tot een half jaar geleden) Al is een comfortabel huis ook heel fijn natuurlijk! Succes LLMM ik lees je blog graag!

  1. Een doel is hier ook altijd wel te vinden en bedenk ik het niet zelf, dan dringt het zich wel op. Dat heb je met een ouder huis 😉 Het is hier ook inderdaad een combinatie vinden tussen de lasten verlagen en het comfort verhogen. Want hoe graag ik de hypotheek ook afgelost wil hebben, ik ga er niet (meer) voor in de kou zitten en ik hecht b.v. te veel waarde aan onderhoud om elke cent erin te steken. Niet bijhouden kost uiteindelijk namelijk vaak ook meer dan wel bijhouden, tenzij je 80+ bent en het je kunt veroorloven om te denken 'na mij de zondvloed'. Een deposito is inderdaad geen gek idee, mits je daar gewoon op bij kunt storten. Op zich heb ik geen moeite met er vanaf blijven, maar ja, ik heb ook niet eerder op deze manier 'moeten' sparen voor iets groots als de hypotheek. De laatste keer was het dak, maar dat was heel concreet en ging uiteindelijk toch maar om een half jaar waarin ALLES in het teken stond daarvan (en waarvan je dan kunt denken: even doorzetten en daarna is het klaar). En bedankt, fijn dat je mijn blog graag leest!!

 2. Oja wat ik later bedacht, als je het heel moeilijk vindt om een groot bedrag bij elkaar te sparen en er vanaf te blijven, is een spaardeposito misschien een optie? ik zag dat er ook wel zijn voor 1 jaar, 9 maanden, 6 maanden en 3 maanden.

 3. Omdat ik via mijn werk geen pensioenregeling heb moet ik daar zelf voor sparen. Ik heb een groot deel van mijn spaargeld in de goede tijd vast kunnen zetten in 10-jaar deposito's (rente 5,5 procent!), maar vanwege de lage rentestand is dat nu geen optie meer. Ik heb daarom nu een bankspaarrekening (geblokkeerd) geopend waar ik belastingvrij op mag sparen (nog tot 7 jaar terug) en "spaar" de rest door af te lossen op mijn hypotheek.
  Deze bedragen (bij elkaar 15000 euro) maak ik aan het eind van het jaar over en tot die tijd staat het op de moneyou-rekening. Ik vind het niet moeilijk om daar vanaf te blijven.
  Naast het "pensioen-sparen" heb ik nog een aantal andere potjes waar regelmatig geld in gaat: reservering onderhoud, reservering autokosten en een kleiner potje voor leuke dingen.
  Al met al ben ik best tevreden over mijn spaarsysteem!
  groetjes, Mia

  1. Dat klinkt goed! Ik heb ook diverse potjes bij Moneyou, maar merk wel een beetje dat mijn systeem er nu uit is. Vandaar dat ik daar komende maand ook echt weer voor ga zitten. Ik gooi nu als een kip zonder kop alles naar die hypotheekaflossing, maar weet van vorige jaren ook dat ik het heel fijn vond om het te verdelen over meerdere potjes, dus 10% hier, 30% daar, enzovoorts. Dan lijkt de klapper misschien iets minder vlot te komen, maar min of meer ongemerkt bouw je dan wel aan verschillende doelen. Ik ga er denk ik vast eens een beetje over brainstormen, wie weet kan ik er dan met de volgende salarisronde al een mooie start mee maken!

 4. Wij hebben het stapsgewijs gedaan, eerst een kleine buffer, toen het huis( nieuwbouw dus dat scheelt) helemaal naar onze zin,+ inrichting compleet.
  Daarna de buffer afgemaakt op wat we als buffer wilden hebben .
  En nu lossen we alles wat we kunnen sparen af,
  Dat is veel makkelijker , wensen voor huis zijn er niet meer
  Huis af en buffer compleet koste ons 4 jaar,
  Hypotheek is nu nog fors, maar als we zo door kunnen doen over 5 jaar nog maar weinig.
  Wij hebben dus maar1 doel nu : aflossen, wel zo makkelijk

 5. Het blijft puzzelen voor je hè, om het op de een of andere manier voor elkaar te krijgen. Maar jou kennende, kom je er wel uit hoe je dit het beste kunt doen.
  Wij huren, dus geen aflossingen. En ook geen lening, dus alles is voor Bassie… om zo maar te zeggen. Natuurlijk gaat er ook geld op een spaarrekening, maar geen heel grote bedragen…
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 6. Misschien is een spaarmeter ook een idee. Gewoon iets wat je zelf maakt, om jezelf te laten zien hoever je bent. Ik zou zoiets doen naast de streepjes van de lengte van de kinderen 🙂 Gewoon de hoogte afstrepen die je bereikt hebt met je hypotheeksparen.
  Maar goed, ik houd ervan om iets concreet "voor me" te zien.

  Groet,Greet

 7. We hebben een paar groete uitgaven gehad op de gewone spaarrekening en de medische rekening, dus die potjes moeten eerst weer aangevuld worden. Daarna gaan alle extraatjes weer naar de hypotheekspaarrekening. Daar kom ik echt nooit aan. Momenteel staat er bijna 3000 euro op, waarvan we 2000 euro terug kregen van de belasting. Hier is echter nog geen definitief bericht over gekomen dus dat geef ik nog niet uit. Ik vind het heel vervelend om aan de spaarpotjes te komen, ook al zijn ze bedoeld als buffer. Het liefst wil ik dat ze op een bepaald bedrag blijven staan maar dat lukt natuurlijk niet.

 8. Is 20.000 euro niet een beetje veel als je ook nog wat leuks wil doen ? Doelen zijn goed, te hoge doelen frustreren en maken onrustig. Het is veel fijner om bijv. in juli al klaar te zijn met je hyptheek doel, dan kun je de rest van het jaar zonder schuld gevoel andere dingen doen met je geld. Geef je zelf wat ruimte, mocht je extra overhouden kun je altijd nog aanvullen. Ik heb trouwens ook alles in deposito's, alhoewel ik geen enkele moeite heb om van mijn spaarcentjes af te blijven, maar meer vanweg de hoge rente. Julia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.