Bijna €50.000!

Paulo Brandao, Flickr.com

Ik zou ook de financiële zaken weer oppakken, dus heb weer wat metertjes bijgewerkt, gekeken hoeveel er inmiddels nu ook via annuïteiten weer is afgelost en natuurlijk wat er nog te doen is. Ik verwacht vandaag of morgen nog een betaling waarvan ik nu vast volgens de 30/30/30-regel delen heb overgemaakt naar de spaarrekeningen voor verbouwing, hypotheek en aflossing, zodat dat in ieder geval nergens meer heen kan.

Maar bij het bijwerken van die staatjes kwam ik ineens op een leuk gegeven: ik zit al bijna €50.000 lager dan het initiële hypotheekbedrag! Toen ik hier in 2009 kwam wonen, was dat met een hypotheekschuld van €412.188. Inmiddels is dat bedrag omlaag gebracht tot €363.492,77. Dat betekent dat er ruim €48.695,23 afgelost is. Dit is op verschillende manieren gegaan:

 • Door gewone aflossingen
 • Door een hoger maandbedrag voor de spaarhypotheek
 • Door het omzetten van de spaarhypotheek naar een andere vorm, waardoor dit saldo vrij kwam voor de aflossing
 • Door annuïteiten

Vooral dat vrijkomen van het spaarsaldo van de spaarhypotheek had invloed, maar dat had niet zoveel impact gehad als de betalingen niet al elke maand flink hoger waren dan eigenlijk moest. Het is dat ik op de aflossingsrekening ook spaar voor de aflossing bij de familiebank, anders had ik straks op de datum waarop ik hier ben komen wonen precies de €50.000 vol kunnen maken. In theorie kan het, dat is op zich ook al fijn. En in de praktijk wordt het waarschijnlijk ergens in augustus. Er komen weer betalingen aan en ik probeer weer langzaam over te schakelen op minder geld uitgeven. Dat wordt straks nog eens versterkt als m’n nieuwe renteperiodes in gaan, want dat moet volgens mijn berekening zo’n €200 per maand aan rente schelen. Hoeveel het precies wordt zie ik volgens mij pas op 1 augustus, dus dat blijft nog even spannend.

Het niet-kopen blijft ondertussen best een beetje lastig, want er duiken steeds weer dingen op die dan toch versleten zijn/die ik graag wil doen/die ik gewoon graag wil hebben. Maar ik probeer er weer steeds bewuster mee om te gaan en vooral ook veel m’n aandacht te verleggen door op te ruimen en weg te doen. Dat ruimt dan zo lekker op, dat het helemaal niet fijn is om er nieuwe dingen voor terug te hebben. En ik heb liever dat het nu even in kleine stapjes gaat en dat het wat minder ‘alles of niets’ is, dan dus dat ‘alles of niets’. Dat helpt misschien wel met de spaarrekening, maar ik denk dat het ook wel goed is om mezelf wat balans aan te leren. Niet alleen voor dit, maar ook voor verbouwen, werken of juist het helemaal niets doen, waarin ik soms ook wat te ver door kan slaan 😉

Al met al: ik ben in ieder geval blij met deze mijlpaal, op naar de volgende €50.000! Da’s dan weer een twijfelachtig voordeel van zo’n hypotheekbedrag; er is ruimte voor heel veel mijlpalen…

(Hoeveel) hebben jullie al afgelost op je hypotheek?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

30 Comments
 1. Ik heb vanaf 2009 al 45.000 afgelost (op een hypotheek van 110.000) en ik ben hier best trots op.
  Omdat ik geen pensioenregeling heb moet ik zelf sparen voor mijn oude dag en dat doe ik door a) mijn hypotheek af te lossen en b) een bankspaarrekening (lijfrente/pensioen).
  Op deze rekening kan ik weliswaar belastingvrij sparen, maar ik ben het geld dan wel "kwijt" totdat ik met pensioen ga. Ik heb dus ook nog wat gewone spaarrekeningen en een paar deposito's, die ik een paar jaar geleden voor een heel gunstige rente (5,5 %) heb kunnen afsluiten.
  Tot nog toe loopt het allemaal lekker dus ik ga nog maar even zo door. Nog 8 jaar, dan ben ik 67 en mag ik stoppen met werken.

  gr. Mia

  1. Wow, dan zit je al bijna op de helft! En ook super dat je zo voor je pensioen spaart. Dat moet ik ook zelf doen, maar ik moet eerlijk zeggen dat daar op het moment niet zo heel veel schot in zit. Gelukkig heb ik nog wat jaren te gaan en zie ik mijn huis (mits afgelost natuurlijk) ook als een deel van mijn pensioenvoorziening.

  2. Ik zie mijn huis ook als pensioenvoorziening hoor. Maar het is ook fijn als er naast de AOW straks ook nog een bedragje "contant" binnenkomt.
   Op dit moment kan ik rondkomen van zo'n 1400 euro in de maand en ik hoop dat dat me straks ook gaat lukken. Want dát is wat ik dan ongeveer te besteden heb.

   gr. Mia

 2. helaas hebben wij (nog?) geen hypotheek en betalen we 705 euro aan huur… 🙁 (wel een mooi ruim huis, dichtbij school en fijne tuin..!) we hopen wel binnen een paar jaar te kunnen kopen (als in huis naar ons zin anders blijven we hier) nu sparen we het geld wat we over houden (evt voor verbouwen/inrichten van koophuis ?zodat we niet te veel hoeven bijlenen) en we lossen af op mans studieschuld.

  wel super zeg al zoveel afgelost!!

  1. Dat lijkt me ook een goede aanpak en als je nu al spaart, dan kun je dat als je wel wat koopt meteen erin steken. In een verbouwing, maar misschien ook wel in de hypotheek, zodat je lasten mooi laag (of lager) blijven.

  2. t liefst kopen we nieuwbouw (wonen nu in een nieuwbouwwijk en willen hier wel graag blijven wonen, dichtbij school wat wel handig is met mn oppaskinderen) en daar moet toch ook een keuken en badkamer enz in, en aangekleed worden.. en ingericht.. t geld is altijd zo op volgens mij.. dus ben blij dat we een mooie startsom hebben gespaard (in voor ons doen nog vrij korte tijd zelfs). vind het sowieso onzin om zomaar geld uit te geven.. we leven niet erg sober, maar geven het ook niet met bakken uit.. niet te vaak uit eten of bestellen, geen dure merkkleding enz.dus wel genieten, maar niet buitensporig.. bevalt erg goed!

   en ondertussen hierover ook maar een eigen blogje gestart.. wel redelijk anoniem.. vandaar ook opeens de andere naam bij mn reacties.. 😉

   eens zien wat voor hypotheek uberhaupt haalbaar is voor ons.. weet nl niet of mijn inkomen als gastouder meegeteld gaat worden.. maar we vinden het zo zonde om 705 euro p/m kwijt te zijn aan huur.. terwijl we hooguit rond de 2 ton kunnen lenen en je netto lasten dan rond de 750 zijn oid..(als ik t goed heb) natuurlijk komt er dan nog onderhoud enz bovenop, maar dat zal bij een nieuwbouwwoning niet zo heel veel tijd (en woz enz).. moet te betalen zijn als ikzie dat we nu flink kunnen sparen 🙂

 3. Dat is een tof bedrag! Ook wel lekker dat het nog net geen 50.000 is, heb je een mooi doel voor dit jaar… 🙂
  Ik heb ietsjes meer afgelost: ongeveer 53.000. Hoop dat het eind dit jaar richting de 60 gaat… Lekker he?

  1. Goed bezig zeg!! Ik wilde dit jaar eigenlijk voor een eindsaldo gaan van €346.000, maar ik geloof dat dat niet gaat lukken, want dan zou ik er in 6 maanden nog zo'n 17.000 bij moeten sparen. De 50.000 gaat zeker lukken en de €55.000 misschien ook nog wel. Dit is er in ieder geval vast 😀 Succes met jouw 60!!

 4. Haha, twijfelachtige mijlpalen… verzon ook steeds weer nieuwe. Zoveel afgelost, nog zoveel aflossingsvrij over, zoveel totaal resterend….

  Wel fijn dat je al zo veel hebt kunnen aflossen! Mooi als je dat bedrag straks echt hebt gehaald. Dingen die kapot gaan dat is hier ook. Valt je broek weer van je reedt, laten de zolen van je schoenen weer los, ziet je laatste trui eruit of er ratten aan hebben geknaagd…

  Wij hebben sinds we hier wonen in 2009 iets meer dan 63.000 euro afgelost. Scheelde dat we lekker gingen toen ik nog werkte en dat we wel eens wat krijgen van mijn ouders. Binnenkort komt daar nog 50.000 bij van de schenking. Helaas is het meeste wat ik heb afgelost gaan zitten in neergaande huizenprijzen 😉

 5. Ik hoop uberhaubt te kunnen sparen (voor een.nieuw keukenraam dit keer) maar jeetje wat een bedrag! dat is hier bijna de halve hypotheek.
  Hier zou zoiets alleen mogelijk zijn als ik klaar ben met school en daar fulltime ga werken. Maar helaas zit ik dan nog meer een studieschuld waar je u tegen zegt en daar wil ik ook zo snel mogelijk vanaf.

 6. Wat klinken je logjes de laatste tijd toch helder, zelfbewust en krachtig! Veel meer rustig constaterend zonder direct een negatief oordeel er aan te hangen. Heerlijk om te lezen! Alleen dan die laatste zin, en een mijlpaal bepaal je zelf en mag je gerust vieren. En natuurlijk is die lekker twijfelachtig maar wat maakt dat nou uit. Je viert toch niet elke euro 😉 Dat levert namelijk weer geen nieuw geld op. Daar ben je realistisch genoeg voor.

 7. Wat moet dat een geweldig gevoel geven, zoveel te hebben afgelost! Daar mag je met recht heel trots op zijn.
  Je bent heel goed bezig en dat is ook iets om heel trots op te zijn, vooral omdat je het nu alleen moet doen!
  En tweehonderd minder aan rente betalen, betekent dat dat je straks tweehonderd meer te besteden hebt?
  Misschien moet je bij de dingen die je gewoon graag wilt hebben een nieuw criteria instellen; heb ik het ook echt nodig?
  Ik wens je een heerlijke dag,
  Liefs,
  Mirjam

  1. Ja, die €200 komt dan in feite bij mijn inkomen ja. De hypotheekrenteaftrek gaat daardoor ook wel wat naar beneden, maar dat wordt altijd pas aan het einde van het jaar verrekend via mijn zakelijke aangifte, dus in principe hoef ik daar privé niet echt rekening mee te houden. En 'heb ik het ook echt nodig' is zeker een goede om te onthouden!!

 8. Je kunt ook vieren dat je nu al volgens de 30/30/30 regel het geld kon overmaken naar de spaarrekeningen, daar waar het geld nog moet binnenkomen. Reserve hebben is zo'n fantastisch gevoel.

 9. Wow, wat zou het toch heerlijk zijn om te kunnen zeggen dat ik ook al zoveel had afgelost. Wij zitten zo rond een schamele 3000 euro, maar we hebben ook nog maar sinds het begin van dit jaar een huis gekocht. Vanwege de nieuwe regels wordt de hypotheek in ieder geval helemaal afbetaald in 30 jaar maar het geeft zo'n heerlijk gevoel om een extra aflossing te doen en daarmee een bak aan rente te besparen. We hebben pas 1 extra aflossing gedaan (het vakantiegeld) maar ik vind het nu al verslavend.

 10. Wij (57/55 jaar) hebben al ruim 10 jaar geen hypotheek meer èn inmiddels een leuk spaarcentje. Ons doel is dan ook om over 5 jaar te stoppen met werken. Lijkt me heerlijk Succes iedereen met het aflossen 't Geeft een heerlijk gevoel wanneer dat is gelukt 🙂
  Groet,
  Lena

 11. Gefeliciteerd!!
  Als je rente straks daalt, heb je dat mede aan jezelf te danken doordat je schuldsaldo nu een pak kleiner is. Daarom vind ik dat je best een percentage mag bepalen dat je hiervan enkel voor jezelf houdt. Voor de leuk.
  Geniet van elke dag, ook van de voordelen die je krijgt door je levensstijl 🙂

  groetjes
  Ramona

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.