Bevestiging rentewijziging is binnen!

Het is zo goed als officieel: vanaf 1 augustus gaat mijn maandelijkse hypotheekbedrag met ongeveer €225 naar beneden. De HRA gaat daardoor natuurlijk ook wat naar beneden, maar daar merk ik wat minder van, omdat die via mijn zakelijke aangifte gaat. Deze daling is vooral te danken aan de lage hypotheekrente van dit moment; waar ik eerst 5% betaalde, ga ik nu naar 2,6 en 2,8%! Dat kan zelfs nog 2,4 en 2,6% worden, omdat de Rabobank de renteopslag van 0,2% eraf gaat halen voor huizen die niet onder de NHG vallen én waarvan de hypotheeksom lager is dan de marktwaarde van het huis. Aangezien ik als het goed is binnen al die regels val, zou dat op jaarbasis nog eens een keer zo’n €200 schelen. Oké, misschien geen fortuin, maar het is wel bijna gelijk aan elk jaar m’n tv-abonnement gratis.

Hoewel augustus nog ver weg lijkt, bedenk ik me nu dat dit dus met de volgende hypotheekbetaling al in gaat. Het is nog even afwachten of de bedragen echt zo uitpakken als ik ze zelf berekend had, maar het kan niet anders dan dat ik erop vooruit ga. Wat ik precies met het ‘overschot’ ga doen weet ik nog niet precies. Misschien verlaag ik de HRA die ik aan mezelf uitkeer wel, zodat ik zakelijk een wat grotere buffer op kan bouwen. Maar misschien gebruik ik het ook wel als bedrag om extra af te lossen. Echt nodig heb ik het in ieder geval niet, dus dat is alvast mooi meegenomen.

Wat zou het lachen zijn als de rente zo laag blijft en mijn andere twee delen in 2017 en 2019 ook zo’n duikvlucht maken. Dan levert dat als het goed is een besparing van nog eens een keer zo’n €275 per maand op, waardoor m’n hypotheekbedrag in de periode dat ik hier woon gewoon vrijwel door de helft is gegaan! Nu zal het zo’n vaart wel niet lopen, maar dromen mag altijd, toch? Het zou overigens wel heel mooi zijn, want je zou denken dat een lagere rente ook betekent dat mensen weer wat makkelijker een (verantwoorde) hypotheek kunnen afsluiten, waardoor de markt ook weer wat beter wordt voor bezitters van de minder gangbare en wat duurdere woningen…

Maar voor nu ben ik hier vast erg blij mee. Waar vorig jaar rond deze tijd nog zo’n €2200 naar de bank geschoven werd, is dat straks minder dan €1600, waarvan ook nog eens zo’n €350 aan aflossing. Dat lijkt me geen gekke besparing.

Hebben de huizenbezitters onder jullie ook wel eens een mooie klapper kunnen maken met de hypotheekrente? En heb je daar speciaal iets mee gedaan, of niet echt?

Volg Lekker Leven Met Minder ook op Facebook! 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Je betaalt je hypotheekrente altijd achteraf, dus nog een maandje wachten op je lagere lasten! Maar wel fijn, gefeliciteerd!

  Gebruik de helft voor iets verstandigs en de andere helft voor iets leuks 🙂

 2. we huren helaas nog. geen huizen naar onze zin en ik wil ivm school graag in deze wijk blijven (en ook een fijne wijk). vinex.. maar alles in de buurt. nu wacht ik op de nieuwe huizen die nog gebouwd worden of er iets betaalbaars bij zit.. we kunnen evt gebruik maken van een starterslening, maar ik neem aan dat je die ookg ewoon moet aflossen en dus extra hoge maandlasten hebt daardoor 🙁 dus maar hopen dat er onder de 2 ton een leuk huis tekoop komt, minimaal evengroot als we nu huren.. yeah right.. :S in mn dromen… 🙁 lage rente of niet, het bedrag wat je maximaal kan lenen gaat niet omhoog denk ik ?? maandlasten van 2 ton zou net iets meer zijn dan we nu aan huur betalen (705 euro.. geen idee wat netto hypotheek zou zijn) maar ja.. de huizen naar onze wensen zijn tussen de 2 en 2,5 ton.. helaas pindakaas..

 3. Onze rente periode van 2 jaar vast loopt 1 dec af……..nu 4,7%
  Hoop zo dat we n mooi laag aanbod krijgen voor de volgende termijn……

  Droom van 2,5%!

 4. Ik had je rond de 4 jaar geleden al verteld dat je beter kon oversluiten als je 5% rente betaalde.

  Op een looptijd van 5 jaar bespaar ik meer dan 11.000 euro. Zijn de kosten van 3000 euro voor oversluiten al bij in begrepen.
  Nog 1 jaar te gaan, dus volgend jaar loopt hij af.
  Hypotheekrente van mij staat op 2,95% voor 5 jaar.
  Momenteel kan je 5 jaar vast zetten voor 2,5% bij Bank of Scotland.

  Dus je hebt al die jaren teveel betaald, jammer, maar nu eindelijk ga je dan toch minder betalen.

 5. Wat fijn voor je, dat had je vorig jaar niet kunnen denken. Hou je meer geld over om of af te lossen of aan onderhoud te besteden, dat het huis helemaal van jou is en jouw identiteit, kleuren, gevoel, jouw huis wordt.
  Lees het graag.

 6. Fijn!! Wij kunnen ook een lagere rente krijgen volgend jaar! Met eenzelfde, vergelijkbare hypotheek die jij hebt een verlaging van 200,00 euro…Ik droom hier van!! En we krijgen dit jaar nog een schenking! Eindelijk komt er dan schot in ons aflossingsplan…motiveert weer om door te gaan, en ons huis staat dan niet meer onder water. Er viel niet tegen af te lossen de daling van onze woz waarde. Van 415.000 woz (huis gekocht voor 436,500 kk hypotheek 368.000) naar 360.000 woz waarde. En hiervan is het eind nog niet in zicht. Ik verwacht dat de woz waarde op 300.000,00 euro uit komt. Dit jaar komen we dus onder de 300.000 met de hypotheek. We gaan stug door met af lossen!!

  1. Fijn zeg!! Hier was de WOZ-waarde ook 405 om mee te beginnen, inmiddels is het volgens mij iets van 360 ofzo. De hypotheek zit nu ook ongeveer rond dat bedrag, maar je hebt wel een punt met dat er niet tegenop af te lossen is. Aan de andere kant; ik geloof niet dat de werkelijke waarde overeen komt met de WOZ-waarde, dus heb nu met deze hypotheek wel echt het idee dat het huis niet meer onder water staat. Betekent niet dat het aflossen niet doorgaat natuurlijk, want des te minder schuld, des te verder op weg naar financiële onafhankelijkheid!

 7. Heerlijk, zeg! Daarom ben ik nog steeds blij dat ik onze rente maar een jaar heb vast gezet (variabel zou ook nog een optie zijn). Ik vind vooral voor een 'grote' bank de rente erg laag! Wij kregen een paar maandjes terug helaas toch nog 3,3 bij WUB (ING).

 8. lijkt me geweldig, in 2017 hoop ik dat wij na 10 jaar vast ook voor een lagere rente kunnen gaan. we hebben niet zo`n heel hoge hypotheek, (kleiner huis). voor jou is t prachtig nu! gefeliciteerd

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.