Hypotheekrente blijft verder dalen + aflossen en sparen

‘Hypotheekrente nooit eerder zo laag’, ‘Hypotheekrente blijft dalen’; dit soort berichten zie je de laatste tijd overal. En het lijkt ook wel te kloppen. Toen ik in 2007 mijn eerste huis kocht, konden we een rente uit 2004 meenemen. Die rente lag toen op 4%. Er moest echter ook een nieuwe hypotheek worden afgesloten, omdat het nieuwe huis meer koste dan het oude. Het rentepercentage daarvoor lag met 5,3% al een stuk hoger. Toen we vervolgens in 2009 naar dit huis gingen, kregen we rentes aangeboden van 5,6% en 5,8%. De 4% was inmiddels door de bank vakkundig weggewerkt, omdat dat gunstiger zou zijn, en voor de nieuwe hypotheeksom lagen alle rentepercentages dus fiks boven de 5%. Ik heb het niet helemaal precies meer in beeld, maar als ik het me goed herinner, betekende dat dat er maandelijks zo’n €1800-1900 aan rente betaald werd. De HRA ging daar dan nog wel vanaf, maar toch.

Nu dalen de rentes weer en is het eigenlijk voor het eerst sinds mijn ‘huizencarrière’ dat ik daar ook echt profijt van heb. Eerst heb ik al een deel van de hypotheek over kunnen sluiten van 5,6% naar 4% en nu gaat er nog een deel van 5% naar gemiddeld zo’n 2,5%. Als deze daling verder doorzet en een paar jaar aanhoudt, dan blijft het daar niet bij.

Los van dat het natuurlijk hartstikke fijn is om meer over te houden, vind ik het ook wel heel bijzonder dat zoiets eenvoudigs (en op een bepaalde manier ook theoretisch) als de rentestand zo’n invloed kan hebben op de manier waarop je kunt leven. Ik berekende afgelopen week al een keer dat als deze rente zo doorzet, mijn hypotheeklasten vrijwel door de helft zouden gaan. En dan reken ik nog niet eens met aflossingen, waar ik dankzij de lagere lasten hopelijk ook meer ruimte voor heb. Want uiteindelijk is dat wel één van de dingen die kan leiden tot één van mijn ultieme doelen: financieel onafhankelijk zijn. Zonder de combinatie met dumpsterdiving en wonen in het Heerenveense bos, want dat zie ik mezelf toch dan weer niet doen.

Nu gaat het met dat aflossen de laatste tijd een stuk minder hard, omdat ik gewoon steeds veel te veel heb uitgegeven. Niet teveel als in ‘dat heb ik niet’, maar wel teveel als in ‘dan is er niet echt wat over om af te lossen’. Nu ik de rest van m’n doelen weer wat beter in beeld krijg, is dat overmatige uitgeven ook wel weer redelijk uit mijn systeem. Er zijn echt nog wel wat dingen die op m’n verlanglijstje staan, maar ze hoeven er niet direct meer te komen. En daarnaast staan er ook nog heel wat ervaringen op mijn verlanglijstje, die juist weer praktisch gratis zijn.

Maar wat is nu het plan voor de komende tijd? Ik denk dat ik eerst maar eens ga kijken hoeveel er nu écht elke maand minder naar de bank gaat. Als dat inderdaad ongeveer die €200 is, dan denk ik dat ik de HRA die ik aan mezelf uitkeer met €50 verlaag, zodat ik een iets grotere buffer op kan bouwen op de zakelijke rekening. De rest kan in principe rechtstreeks naar de hypotheekrekening voor de aflossing, want als ik mijn uitgaven weer wat meer onder controle heb, heb ik in principe elke maand genoeg ruimte om gewoon leuke dingen te kunnen doen, of te sparen, net wat dan op dat moment het zwaarste lijkt te wegen. Want ik moet wel eerlijk zeggen: het is leuk om een beetje losjes te leven, maar het is ook wel heel erg prettig om gewoon een beetje een substantieel bedrag achter de hand te hebben. Ik zit nu ook niet ongemakkelijk, maar zou het lekkerder vinden als ik toch b.v. een buffer van €10.000 zou hebben. Zo eentje waar je helemaal niet aan hoeft te zitten.

Die kant wil ik dus weer op, het hoeft niet in één keer, maar dit jaar ondanks alles toch een paar flinke financiële stappen zetten zou denk ik wel goed voor me zijn. En er is toch geen beter moment om daar mee te beginnen dan gewoon: vandaag!

Hebben jullie je financiële plannen altijd voor het hele jaar al klaar liggen, of gebeurt het ook vaak zat dat ze veranderen, of dat je af en toe gewoon op een willekeurig moment weer eens overnieuw begint?

Volg Lekker Leven Met Minder ook op Facebook! 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. we hebben geen hypotheek (helaas.. hopelijk wel binnen een paar jaar :p) en maandeljks wisselende inkomstens, dus het ligt niet vast hoeveel we sparen per jaar. en soms komen er wat grote uitgaven langs waardoor weminder sparen dan we hadden gehoopt, maar zolang het daarbij blijft (en we dus geen schulden maken enz) is t prima natuurlijk. we hebben een buffer en blijven lekker doorsparen voor als we een huis gaan kopen, dat moet natuurlijk ingericht worden,geverfd, vloer erin, gordijnen alles.. we willen graag nieuwbouw nl.. dus dan is dat nog een flinke kostenpost naast dekosten van het kopen op zich..eerst maar hopen dat er uberhaupt een huis voorbij komt wat betaalbaar is én aan onze wensen voldoet.. binnenkort maar eens echt laten berekenen wat we kunnen lenen aan hypotheek..
  over t algemeen geen echte uitspattingen hier qua geld gelukkig 🙂 wel regelmatig extra uitgaven hoor.. zoals in Mei een bank voor in de tuin en nu knappen we zoontjes kamer op naar een echte jongenskamer ipv neutrale babykamer.. maar dat zijn kosten die te overzien zijn gelukkig 🙂 hier gaat het eindelijk prima dus financieel 😀

 2. Ja, de plannen heb ik altijd klaar voor een heel jaar. Maar dit jaar lukt het mij erg slecht om mijn buffer vast te houden. Wij hebben erg veel onverwachte kosten. De kosten zijn weliswaar vrijwillig, maar geen rekening mee gehouden. Eén voordeel is dat het allemaal leuke dingen zijn.

 3. Wij hebben een grote buffer die eind dit jaar minder gaat worden i.v.m de hypotheek aflossing.
  We lossen dit jaar voor het eerst 10% af en zo'n bedrag kunnen we niet sparen. ( we doen er dus 10.000 euro buffergeld bij)
  Onze buffer blijft daarna hoog, toch vind ik het eng, ik ontleen veel zekerheid aan het buffergeld.
  Volgend jaar doen we weer 10 % en word de buffer nog kleiner. ( weer +/-10.000 eraf)
  Het jaar daarna keert onze woeker polis uit en lossen we weer 10% af , en is daarna onze buffer meer dan het nu is, daarna moet het verder makkelijk gaan,met de aflossingen die we al deden zitten we dan op ongeveer de helft van wat we eerst hadden.
  Het is dus maar tijdelijk, en we verwachten geen werkeloosheid o.i.d , maar je weet maar nooit
  Wij plannen dus al ver van te voren, en ik zie er echt naar uit, plan is om voor 2020 hypotheek vrij te zijn.
  in 2010 zijn we afgaan lossen, hebben toen een planning gemaakt, van wat toen mogelijk leek, de werkelijkheid is beter, we zitten nu al op het bedrag extra afgelost dat we in 2015 hoopten te bereiken
  het is een verslaving, en een leuke

 4. Geen plannen hier, wel doelen. Met een minimum en maximum. De spaardoelen heb ik gehaald. Aflossen minimum ook.
  Dus nu ga ik voor de maximale aflossing: 10%.

  Zou heel tof zijn….

  En dan hopelijk begin volgend jaar weer een leuke hap eraf. Dus hopelijk kan ik lekker bufferen en dan in januari die spaarpot door de helft…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.