Is jouw dak al duurzaam?

(Advertorial)

Het maakt niet uit of het nu zomer of winter is, een duurzaam dak is in elk seizoen belangrijk. Een duurzaam dak is namelijk niet alleen milieuvriendelijk, maar kan op nog eens een grote besparing opleveren.

Minder verbruik dankzij een duurzaam dak
Het dak is één van de belangrijkste onderdelen van een duurzame woning. Via een ongeïsoleerd dak kan wel 30% van de warmte in huis verloren gaan. In een ongeïsoleerde woning wordt er dan ook enorm veel energie, en daarmee ook geld, verspild. Een investering in dakisolatie is er dus één die zich snel terugverdiend. De gemiddelde terugverdientijd van dakisolatie ligt tussen de 5 en 8 jaar, maar wordt steeds korter naarmate de energieprijzen stijgen. Daarnaast gaan échte duurzame daken, zoals witte daken of groendaken, verder dan isoleren alleen.

Witte daken
De meeste daken in Nederland hebben een zwarte dakbedekking. Een zwart dak absorbeert warmte, waardoor de temperaturen in huis erg hoog op kunnen lopen. Dat is zeker in de zomermaanden niet prettig en voor veel mensen reden om bijvoorbeeld een (dure) airconditioner te gebruiken, die veel energie gebruikt. Het koelen van een ruimte kost zelfs drie keer zoveel energie dan het verwarmen van een ruimte. Zonde natuurlijk, zeker omdat dit makkelijk te voorkomen is met een wit dak. Een wit dak reflecteert de zon, waardoor het in huis een stuk koeler blijft. Hierdoor hoeft de airconditioning minder gebruikt te worden en dit betekent minder energieverspilling. Met een wit dak kan er wel 40% worden bespaard op de kosten voor het koelen van een huis. Omdat de temperatuur van een wit dak lager blijft, gaat een wit dak een stuk langer mee dan een zwart dak en bespaar je dus ook nog geld op het onderhouden en/of vervangen van je dak. Het is dan ook geen verrassing dat witte daken wereldwijd sterk in opkomst zijn. Het is ook een optie om het bestaande dak wit te schilderen. Het effect zal hierbij minder groot zijn dan bij ‘echte’ witte dakbedekking, maar het is wel een makkelijke en goedkope optie.

Groendak
Een groendak is een natuurlijke dakbedekking, vaak met vetplanten en andere soorten begroeiing, die bovenop de bestaande dakbedekking wordt gelegd. Een groendak is goedkoop in aanschaf, zo’n € 50 per m2, en gaat wel zo’n 60 jaar mee. Het groene dak beschermt de onderliggende dakbedekking tegen grote temperatuurschommelingen, waardoor de temperatuur in huis constanter en aangenamer blijft. Doordat het groendak regenwater vasthoudt en dus koel blijft, komt het dak ook in de zomer erg goed van pas en hoef je minder gebruik te maken van de energieslurpende airconditioning. Qua isolatie verschilt een groendak weinig met een normaal dak, dus goede isolatie blijft noodzakelijk als aanvulling.

Een duurzaam dak is dus niet alleen gunstig voor het milieu, maar is vooral ook een aantrekkelijke optie omdat het een grote besparing op kan leveren. Hierdoor profiteer je er zelf ook nog eens van.

Wist jij dat er duurzame daken bestonden? Of heb je er misschien eentje? En zo niet; lijkt het je wat?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.