Energieverbruik in de herfst en winter

In de herfst en winter gaat het energieverbruik bij mij – net als volgens mij zo’n beetje bij de meeste mensen – omhoog. Het is vroeger donker, dus de buitenverlichting springt eerder aan, ik heb de kachel aan (de pelletkachel verbruikt ook wat stroom), op trieste herfstdagen is het nóg lekkerder om even op te warmen onder de douche of in een warm bad, de lichten binnen gaan eerder aan, ik kook en bak vaak meer en zo zijn er vast nog wel veel meer dingen te bedenken die ervoor zorgen dat ik meer gas en stroom verbruik.

Om toch een beetje uit te komen met mijn toch wel fijn lage voorschot, probeer ik wel een beetje op te letten, zonder echt in te leveren op comfort. Dingen die ik bijvoorbeeld doe:

– De computer na ‘werktijd’ écht uitzetten en controleren of hij niet is blijven hangen
– Alleen lichten aan in vertrekken waar ik ben (ik zet vaak wel kaarsjes neer in b.v. de gang, vind ik net wat gezelliger)
– De pelletkachel overdag niet aan als het nog niet heel koud is (dan zit ik namelijk in een andere ruimte, dus is het stoken ook een beetje zonde)
– Véél kaarsjes aan. Daar heb ik echt een megavoorraad van en in de hoeveelheden dat ik ze aan zet, heb ik vaak niet eens extra licht nodig. En kaarsjes zijn gewoon honderd keer gezelliger!
– Lamp op een timer zetten; ik houd er niet zo van om in een donker huis thuis te komen, maar om nu ’s morgens al de lamp voor ’s avonds aan te zetten, dat is ook wat zonde. Een timer is dan handiger. Hoewel het ook niet dodelijk is als ik het vergeet; doordat het huis vrij licht is en ik goede buitenverlichting heb, oogt het huis ook weer niet compleet donker in het donker (rare zin)
Wisseldouches. Ik begin er aardig aan te wennen. Als ik het koud heb kunnen ze me gestolen worden, maar om ’s morgens even wakker te worden: prima.

Zo uit mijn hoofd gezegd zijn dat volgens mij wel de belangrijkste dingen. En daarnaast is het ook geen gek idee om het bijhouden van de meterstanden weer wat op te pakken, gewoon om te kijken of ik een beetje aan de goede kant zit.

Doe jij nog speciale dingen om je energieverbruik in de herfst en winter wat te beperken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Soms gaan we wat eerder naar bed 😉 Maar verder niet echt. Ik heb er wel vrede mee. In de winter maak ik vaak ook veel meer gerechten die lange tijd moeten koken, zoals soep of stoofpeertjes. In de zomer halen we dat hoge verbruik wel weer in 😉

  1. Nou daar zou ik niet zo zeker van zijn want je cv stoken op paar radiatoren is geen goed idee en duur de ketel kan dan niet voldoende zijn warmte kwijt.

  2. Dat is een beetje onzin, als je de radiator in de kamer met de thermostaat maar open zet, slaat de ketel vanzelf af als deze ruimte op temperatuur is. Er is dan geen warmte 'die de ketel niet kwijt kan'. Het zou wat zijn als je slechts een 1 kamer appartement hebt, dan zou je dus geen cv kunnen stoken. Bij mij staat er al jaren alleen de radiator in de kamer open en geen centje pijn. Ketel raakt echt niet oververhit. Typisch zo'n bangmakerij opmerking van iemand die niet goed geinformeerd is.

 2. niet op de thermostaat kijken, maar pas aanzetten als het koud voelt.. (als ik 20 graden zie staan, krijg ik t spontaan koud nl :p), lichten uit waar we niet zijn (het hele jaar door en dit ook de kinderen leren, en mn man :p), geen overbodig licht aan zoals de open keuken oid, als we op de bank zitten. verder de standaard dingen, volle trommels wassen,volle vaatwasser, enz, de standaarddingen die het hele jaar door zo gaan. zo min mogelijk de droger, enz. buitenverlichting hebben we niet echt. 1 lamp op de schuur, met een timer,d at moet ivm veiligheid. en 1 buitenlamp aan de muur bij de woonkamer, maar diehebben we nooit aan, alleen als we m echt nodig hebben (met een verjaardag ofzo, voor de rokers buiten..). verbruik vind ik ook prima, weet de cijfers niet, wel dat we voor een tussenwoning, ik ben altijd thuis als gastouder, tv/laptop redelijk veel aan (radio gaat ook via de tv nl), trap in de woonkamer (dus warmteverlies), 140 per maand betalen en in principe (als t niet opeens 6 maanden -.20 wordt) geld terugkrijgen. vind dat een acceptabel bedrag

 3. In herfst en winter verbruik je automatisch meer stroom en gas : verlichting gaat vlugger aan omdat het rapper donker wordt, tv wordt al iets vlugger aangezet of in de zomer. In het stookseizoen verbruikt de chauffageketel ook elektriciteit om de pomp te laten draaien. De chauffageketel staat nog niet aan omdat het hier, zonder verwarming nog steeds 19° is, meer dan genoeg voor mij. In het tussenseizoen, zoals nu, steek ik soms wel een elektrische verwarming aan als ik een douche neem dus hoger elektriciteitsverbruik. Ik noteer al jaren elke week de meterstanden van gas, water en elektriciteit en kan dus heel goed het verschil in verbruik tussen de verschillende maanden met elkaar vergelijken. Ik 'zie' in mijn meterstanden ook of mijn man 's avonds thuis was of niet want hij blijft vaak lang op om tv te kijken (en dan brandt er ook één spaarlampje) Als ik op de kleinkinderengepast heb, heb ik ook een hoger elektriciteitsverbruik want ze vragen altijd om tv te mogen kijken aangezien ze thuis geen tv hebben. liesbet

 4. Mijn thermostaat staat strak afgesteld, toch ben ik de koukleum hier in huis en voelt het voor mij vaak kouder dan de thermostaat aan geeft. Ik check dus wel de temperatuur en alleen als die echt lager is, mag de verwarming even extra aan. Zo niet, extra trui of kop hete thee of huishoudelijk klusje doen, krijg ik het vanzelf wel warm 🙂

 5. Zo lang mogelijk uitstellen om de verwarming aan te doen. Maar het moet natuurlijk wel aangenaam zijn in huis. Ik heb vaak een lekkere fleece-deken om als ik op de bank zit. Sloffen aan, zorgt ook voor meer comfort! Verlichting alleen aan op de plekken waar het nodig is.
  Groet,
  Eveline

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.