Vrijheid

Leven vind ik het leukst als het een beetje vrij is. En tegenwoordig besef ik steeds vaker hoe vrij ik wel niet ben. Zo hoef ik vrijwel nooit de wekker te zetten, omdat ik niet op een bepaald tijdstip in de auto hoef te zitten en zelf meestal wel zo op tijd wakker ben, dat ook niet de halve dag al voorbij is als ik eens uit mijn bed rol. Vervolgens kan ik gewoon rustig ‘wakker worden’, zoals ik dat dan noem. Ontbijten, wat lezen of nog even iets kijken, douchen, wat opruimen, voor de kat zorgen, bakkie thee zetten, kachel aansteken, enzovoorts.

Met werk heb ik natuurlijk wel deadlines, maar ook daar ben ik redelijk vrij in het invullen. Ik kan op de meeste doordeweekse dagen ook gewoon doen wat ik wil. Even boodschapjes doen? Geen probleem. Dagje naar de stad? Niet erg. Hardlopen? Maakt niet uit. Midden op de dag naar de kapper? Kan ook gewoon. Overigens probeer ik dat soort ‘afspraken’ wel altijd aan de rand van de dag te plannen, want om eerlijk te zijn voel ik me al wat beknot als ik bijvoorbeeld om 1 uur ergens moet zijn. Dan moet ik daar in de ochtend al soort naar toe werken en als ik terug ben, is de halve middag voorbij. Een beetje hetzelfde idee als wanneer je op pakketjes zit te wachten en je weet niet precies wanneer ze komen.

Qua huis ben ik sowieso behoorlijk vrij. Ik kan er alles in doen wat ik wil, heb alle ruimte en eigenlijk alle mogelijkheden. En hetzelfde geldt voor de tuin; ook daar zie ik niet echt belemmeringen in wat ik zelf zou willen, dus dat is ook prima voor elkaar. Verder ook geen nare buren, voetbalvelden met schijnwerpers aan de overkant, luidruchtige hangjeugd of wat dan ook.

En dan: geld en dingen doen, wat toch vaak wel een beetje hand in hand gaat. Ook daar heb ik best veel vrijheid. Ik ben niet stikrijk en je moet helemaal niet naar ‘waarde’ gaan kijken en de hypotheek meenemen in de berekening, maar ik kan redelijk doen wat ik wil, hoef niet wakker te liggen van een paar o-zo-mooie-maar-dure schoenen, kan een dagje weg als ik wil, eens lekker uit eten, enzovoorts. En dan ook nog wat sparen, want dat is natuurlijk ook niet onbelangrijk.  Voor ‘de zekerheid’, maar ook voor grotere dingen als vakanties, want na die twee weken alleen in Amerika heb ik de smaak écht weer te pakken, zeker in combinatie met dat ik daarna gewoon energie had om weer aan het werk te gaan, iets dat me tot dan toe toch eigenlijk wat vreemd was.

Wel gaat het allemaal nog een beetje rommelig, kan ik er volgens mij nog veel meer vrijheid uit halen, als ik het wat slimmer aan pak. Daarbij horen denk ik vooral het huis behapbaarder maken (lees: verkopen met als gewenst resultaat lagere maandlasten en een mooi bedrag op de rekening) en mijn werk handiger indelen (minder uitstellen en meer verdienen met minder doen). Het sparen pak ik inmiddels alweer wat gestructureerder op en dat gaat ook wel de goede kant op. Voor die andere twee dingen moet ik even broeden op een manier die voor mij werkbaar is (té gestructureerd krijg ik het ook benauwd van, dus daar zou dan écht iets tegenover moeten staan, wil het me die moeite waard zijn) en die ruimte laat voor al die dingen waarvan ik zo’n vrij gevoel krijg.

Wat ik wel leuk vind om te merken is dat het op een bepaalde manier steeds wat duidelijker word waar ik nu blij van word en wat ik graag wil. Dan is het ook weer iets makkelijker om daar naar toe te werken, op een manier die bij me past. Ik kom er wel 😉

Hoe belangrijk is vrijheid voor jou? En wat vind jij vrijheid?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Vrijheid is voor mij heel belangrijk. Bij mij een beetje hetzelfde als bij jou al moet ik wel elke dag op tijd aan de schoolpoort staan tijdens schoolweken en de kinderen ook weer ophalen.
  Voor de rest doe ik mijn zin met mijn tijd.
  Ik voel mij niet ergens toe verplicht.

  Is het vrijheid of is het luxe? Dat het kan !

  Ik ben best tevreden hiermee.

 2. ik vind vrijheid ook wel belangrijk, maar ik hou ook van de routine die school van dochter me geeft. en ik ben ook zzper als gastouder, maar wat minder vrij. wat ik eigenlijk niet erg vind, want ik ben een enorme uitsteller 😉 dus een beetje aan tijd gebonden zijn is voor mij wel goed juist. wel bepaal ik zelf hoe druk ik het mezelf maak door zelf te bepalen of ik meer opvangkinderen zou willen of niet (mits die te vinden zijn). op dit moment vind ik het druk genoeg met 4 flexibele opvangkinderen (als in geen vaste dagen en tijden, dus elke week is anders.. ) . maar de vrijheid van geen baas die in mn nek hijgt, mn kinderen niet naar het kdv of gastouder te hoeven brengen etc, heerlijk! bevalt erg goed!

 3. Vrijheid is voor mij: mijn eigen momenten af kunnen wachten tot wel of niet meer of minder inspanningen. In huishouden, in mantelzorg, in etentjes, lezen en andere fijne zaken. Je kan het luxe noemen dat ik deze keus kan maken, een ander zou het als beklemmend vinden, met "maar" 1 loon en geen leuke baan buitenshuis. Niet helemaal vrije keus, maar in de keuzes die ik kan en mag maken, heb ik dan wel weer veel vrijheid. Voor mij werkt het goed genoeg.

 4. Vrijheid is enorm belangrijk voor me. Voor mij is vrijheid geen afspraken hebben. Ik vind het geen enkel punt om een gezin van 7 personen draaiende te houden. Dat voelt ook als vrijheid. Maar kom me niet aan met Leuke Dingen waar ik aan mee moet doen. Daarvan krijg ik het benauwd…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.