Auto weer zomerklaar maken: de kosten

Terwijl ik mijn best nog steeds die om extra koopimpulsen te weerstaan, gaan de gewone dingen die geld kosten gewoon door. Zo heb je bijvoorbeeld het zomerklaar maken van de auto, in mijn geval: de winterbanden vervangen door zomerbanden. Nu heb ik de banden gewoon liggen, dus is het alleen een kwestie van omwisselen. Dat durf ik zelf niet aan, dus daarvoor moet ik naar de garage. Omdat ik ook voor de grote beurt heen moest, had ik bedacht het maar gewoon bij Toyota te doen. Die garage is verder weg en wat duurder (€37,50 voor de hele activiteit), maar dan was ik er toch. Natuurlijk vergat ik toen een essentieel onderdeel, namelijk dat ik ook de banden in de auto moest leggen.

Met wat vertraging besloot ik dus toch maar contact op te nemen met de plaatselijke garage, waar ze €30 rekenen. Die is zelfs op loopafstand, dus zo’n drama is het ook weer niet. Eerst twijfelde ik nog om een afspraak te maken bij een Toyota-garage die dichterbij was dan mijn ‘vaste’. Maar wat schetste mijn verbazing: daar wordt €80 gerekend voor het omwisselen van vier banden! Dan zit je dus met een prijsverschil van €42,50, terwijl het beide om officiële dealergarages gaat. Toen was de afspraak met de buurtman helemaal snel gemaakt, zeker omdat ik daar vandaag terecht kan, terwijl ik anders nog zeker een week moet wachten. En doorrijden op winterbanden is met dit weer ook zonde, want dan schijnen ze sneller te slijten.

Heb jij winter- en zomerbanden? En wat betaal jij voor het wisselen, of doe je het zelf?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
  1. Met opslag erbij is dat wel voordelig! Dat was hier geloof ik nog eens €35 per jaar, bovenop dan de €37,50 voor het wisselen van vier banden. Ik heb toen voor €15 zo'n stok gekocht en zet ze gewoon in de garage. Heb ik toch ruimte zat.

 1. Manlief heeft zichzelf een moment sleutel cadeau gedaan, kwestie van juiist in stellen en de banden( velgen) wisselen. Wel als er nieuwe banden om de velgen heen moeten laat hij dat doen, wij hebben 2 sets met velgen namelijk. Dit jaar nieuwe zomerbanden dus heeft hij dit wel laten doen, ik geloof dat hij ook onder de 40 euro zat inclusief uitlijnen.

  1. Ik heb ook twee sets met velgen, anders zou het wisselen geloof ik wel iets van €100 per keer zijn. Ik durf alleen niet zelf de band eraf te halen en opnieuw erop te zetten, vooral dat laatste. Ik zie het al gebeuren dat ik iets niet goed doe en er ineens een band losschiet ofzo.

  2. Yep, ongeveer 100 euro per keer betaalt mijn man er ook voor, omdat hij geen extra velgen heeft. Echt zo'n zonde-geld vind ik het. Maar tja, zonder enig verstand van auto's bij ons beiden laat ik het maar zo. Maar een volgende keer kopen we gewoon weer all-wheather-banden, dat gezeur elke keer met die zomer- en winterbanden. Vroeger deed men daar toch ook niet aan, heb echt het gevoel dat het een grote reclame-grap is. Er wordt iig heel veel aan verdiend, en niet door ons.

  3. Op zich ben ik wel blij met winterbanden, ook omdat ze in bepaalde andere landen verplicht zijn en ik dan ook zonder problemen daarheen kan. Maar bij de aanschaf van de auto was het wel een stuk voordeliger (uiteindelijk) en makkelijker om extra velgen te doen, dus ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Volgens mij zijn ze dan met opslag ook minder gevoelig voor vervormen enzo. Het wisselen moet twee keer in het jaar, dus nu betaal ik €60-€75 en anders €200 per jaar. Als je een beetje met zorg omgaat met je banden, haal je dat er volgens mij wel uit.

  4. Ja, dan was dat een slimme aankoop, die extra velgen. Hier een tweedehands auto die ook nog eens snel nieuwe banden moest dus toen hebben we winterbanden gekocht. Ik weet dat het bv. In Duitsland verplicht is, en daar zijn we wel al geweest met de auto, maar in de zomer, haha. En ik weet niet of we snel met wintersport zouden gaan. Maar goed, we hebben die dingen nu eenmaal en slaan ze zelf op. Elke maand even draaien, dan vervormen ze ook niet.

 2. Snap ik het goed en betalen jullie zo'n e 50-100 per wisselbeurt? Banden met velgen? Zonder opslag? En dan zeggen ze dat Zweden duur is! Hier verplicht winterbanden van 1/11 tot 1/4. Wij betalen zo'n e 25 per wissel voor onze zelf opgeslagen winterbanden met spikes en velgen. Geen last van vervormen of zo. Meeste mensen wisselen zelf hun banden. Ook wij durven dat niet aan. Groetjes, Ingrid (SE).

  1. Ik betaalde €30 per wisselbeurt, zonder opslag. En dan heb ik een set banden met velgen. Als je idd geen velgen hebt, ga je hier snel naar de €100 per wisselbeurt. Overigens zou de plaatselijke dealergarage hier dus in plaats van die €30 maar liefst €80 rekenen.

   €25 lijkt me voor een wisselbeurt in een ogenschijnlijk duur land idd een mooie prijs zeg! Van vervormen heb je trouwens sowieso geen last als je velgen hebt. Heb je die niet, dan is die kans echter wel groter en duurt het ook langer om de banden te wisselen, vandaar de meerprijs.

 3. Banden wisselen is een simpel klusje hoor, je kunt weinig fout doen. Wel even vragen of iemand het 1 keer goed voordoet. Ik doe het al jaren zelf, doe er 20 minuten over, voor 4 banden. Snel verdiend.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.