Dure dingen vaker of minder vaak gebruiken?

Draag je dure dingen vaker of niet?

Op mijn blogje over het weerstaan van mijn koopimpulsen (nee, ik heb hem nog niet gekocht, ja, ik wil hem nog steeds en ben er nog steeds van overtuigd dat het dé perfecte aanvulling is voor mijn kast), kreeg ik een aantal keer een reactie in de trant van ‘hoe vaak draag je zoiets nu?’ Daar moest ik best even over denken, want je kunt met zo’n vraag meerdere kanten op. Want hoe werkt dat eigenlijk: zul je dure dingen vaker gebruiken of juist minder vaak?

Drie visies op dure dingen

Als het gaat over dure dingen – en dan met name dure kleding – kun je dat volgens mij op drie verschillende manieren aanvliegen.

1 – Als iets duur is, ben je er zuinig op en draag je het alleen bij speciale gelegenheden. Hierdoor blijft het bijzonder, maar draag je het misschien niet vaak genoeg om je geld eruit te halen.

2 – Als iets duur is, is het waarschijnlijk heel bijzonder en kun je het alleen tijdens speciale gelegenheden dragen. Want anders valt héél snel op dat je dat ene ding wéér aan hebt. En dan heb je hetzelfde probleem; je draagt het niet vaak genoeg om je geld eruit te halen.

3 – Als iets duur is, wil je daar je geld uit halen. Dus draag je het elke kans die je krijgt. En dan heb je schijt aan of mensen dat alweer zien (zien ze vaak niet eens) en kun je er evengoed zuinig op zijn.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe zit het met dit jurkje?

Hoe zou ik die drie visies kunnen toepassen op dit jurkje? Het is niet gewoontjes, maar het is ook geen galajurk. De prijs is een combinatie van mooi materiaal, geen 13-in-een-dozijn-ontwerp én ongetwijfeld ook het merk. Aangezien ik in een schone omgeving werk (tenminste, relatief, aangezien het m’n eigen huis is en ik niet altijd on top of things ben) en met enige regelmaat sociale activiteiten heb, zie ik voor mezelf genoeg draagkansen.

Dat een kledingstuk duur is, motiveert me juist alleen maar meer om het te dragen; je wilt er dan toch je geld uithalen? Overigens brengt dat ook wel weer iets onhandigs met zich mee: de niet-13-in-een-dozijn-dingen vallen vaak wat meer op, waardoor je er eigenlijk wel een paar moet hebben om niet steeds hetzelfde te dragen. Stom genoeg valt het minder op als je steeds in een H&M-shirt loopt, dan wanneer je bijvoorbeeld regelmatig een designerjurkje draagt. Maar goed, dat is iets waar je eigenlijk weer helemaal geen rekening mee moet houden.

Duur: dragen of bewaren voor speciale gelegenheden?

Wat mij betreft is dure kleding dus goed om te dragen, mits het niet supersnel vies kan worden, want ik heb natuurlijk geen zin om elke week naar de stomerij te moeten. Nadeel van veel mooie materialen is namelijk dat ze vaak niet gewoon gewassen kunnen worden. Maar goed, dat ben ik. Ik moet eerlijk zeggen dat ik sowieso al niet snel het idee heb dat ik overdressed ben en dat ik zonder moeite op zilveren heels van 10 of 11 centimeter naar de plaatselijke Lidl ga.

En in het kader van full disclosure: ik heb er even weinig moeite mee om dat in mijn met verf besmeurde ketelpak met niet bijpassende klompen te doen, hoewel ik echt mijn best doe om de buitenwereld dat zo min mogelijk aan te doen.

Het is echter wel zo dat het meer pijn doet als ik iets duurs heb dat ik in de praktijk toch niet blijk te dragen (zoals een prachtig rokje, dat voor mij de verkeerde lengte heeft, misschien beter voor over 15 jaar) of iets dat op het hangertje best door kan gaan voor casual, maar met bijpassende schoenen toch ineens wel héél chic wordt, op een manier die mij zelfs te ver gaat. Waar overigens ook voor geldt: misschien over 15 jaar. Maar nu wordt het al snel wat te ouwelijk.

Hoe denk jij over dure kleding?

Overigens gaat dit stukje natuurlijk niet meer over het wel of niet kopen van het jurkje, want ik ken mezelf wel een beetje: zodra ik het ook financieel voor mezelf kan veroorloven en hij is er nog in mijn maat, gaat die bestelling eruit, maar ik ben wel benieuwd hoe jullie staan in het aanschaffen en dragen van duurdere kleding. Draag je dat vaker om je geld eruit te halen, of juist minder vaak? En loop je ook wel eens tegen het punt aan dat Ipie benoemt over haar moeder: die altijd dure kleding koopt en er lang mee doet, maar er daardoor wel in uitgetekend kan worden?

En een gewetensvraag (voor sommigen): wat vind je duur? Of wat is het duurste kledingstuk dat je hebt (gehad)?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
  1. Ja, daar geef ik je zus dan weer helemaal gelijk in 🙂 Mits de gelegenheid er wat geschikt voor is, ik zou ook niet in mijn designerkleding een baggerrace gaan doen, want dragen is één, maar je hoeft het natuurlijk niet bloot te stellen aan letterlijk alles 😉

 1. Wat is duur….? Dat ligt denk aan een aantal factoren. Aan je budget bijvoorbeeld. Het duurste kledingstuk wat ik ooit kocht ( op mijn trouwjurk na ) was een winterjas van Donaldson…maar daar heb ik toen ook wel vijf winters meegedaan 🙂
  In die tijd, zo rond 1995, zeshonderd gulden. Zou nu niet eens meer zo heel duur zijn… 🙂

 2. Ik koop een aantal 'duurdere' kledingstukken die ook goed draagbaar zijn naar het werk, maar ook altijd wat 'goedkopere'. Ik wil namelijk ook graag weer eens wat nieuws kunnen kopen 🙂

 3. Ik denk niet dat ik (buiten mijn trouwjurk dan) ooit iets heb gehad van meer dan 100 euro (dus ook geen jas, of schoenen)
  meestal zit ik ruim onder de 50 euro, ik koop nooit iets 2e hands, maar wel altijd in de uitverkoop.

 4. Brengt me even terug in de tijd, je vraag…. het duurste wat ik gekocht heb 🙂 Laarzen, op maat met de hand gemaakt door een indiaan in Amerika, naar eigen ontwerp. 1000 dollar, 25 jaar geleden 🙂 Ze staan nog steeds stof te happen en ik heb ze echt wel minstens 3x aan gehad!! Maar ik MOEST ze gewoon hebben!
  Verder mix ik goedkoop met duur en kan met beiden geluk of pech hebben. Ik vind wel dat de duurdere dingen mooier blijven, meestal dan, draag nu een vestje van 5 euro (in combi met truitje van 90, hahahaha) en dat is echt mijn allerliefste, allermooiste lievelingsvestje ever!!!! En mooooooi dat het blijft!!!!

  1. Combineren doe ik ook wel graag, dat geeft op één of andere manier helemaal een goed gevoel. Iets duurs is dan een mooi basisstuk waar je langer mee doet en als je er dan met iets goedkoops een outfit van kunt maken, wat dan ook nog 'opgehaald' wordt door het dure item, dan is het helemaal mooi.

   En geweldig verhaal van die laarzen! Nu is 1000 dollar al veel, maar kun je nagaan wat dat toen was… Aan de ene kant jammer dat je ze dan weinig aan hebt gehad, aan de andere kant ook heel herkenbaar, dat je ze móest hebben 😉

 5. Ik geef gerust €150/€250 uit aan een paar goede schoenen, maar ik weiger €50 te betalen voor bijvoorbeeld een zwart shirtje.
  Maar ik geef op zich weinig om kleding.

 6. Mijn 'rijke' tijd is alweer een paar jaar voorbij, dus dure kleren zal ik niet snel meer kopen. Behalve goede schoenen, die koop ik wel altijd. Mijn duurste uitgaaf ooit was een goudkleurige overhemdblouse van heel mooie puur zijden stof, Ik heb hem 1 keer gedragen, hij hangt te schitteren in de kast. Ook heb ik eens een mooie camel jas gekocht , hij kostte 800 euro. Duurder dan de bloes, maar heb hem jaaaren gedragen dus voor mijn gevoel een veel minder dure aankoop.

  1. Haha, zo denk ik soms ook wel eens, over 'rijke tijd'. Wat dan overigens wel leuk is, is dat je in mindere tijd nog wel kunt genieten van de aankopen die je toen gedaan hebt. Ik heb een jaar of 7 terug (vóór dit huis 😉 ) de basis gelegd van mijn schoenencollectie. Daar heb ik nu nog veel plezier van. En ik kocht laatst bijvoorbeeld een truitje van een tientje bij de Hema, waardoor ik een eerder gekocht rokje van heel duur ineens 'goed' kan dragen.

 7. als het gaat om schoenen, winterjas , fiets en bed dan vind ik het geen probleem om meer te betalen, ik heb werk waarbij ik veel moet lopen, ga elke dag op de fiets naar mijn werk, gemiddeld 1 1/2 uur fietsen , dus in de winter een goede jas erg belangrijk en goed slapen is essentieel voor een goede gezondheid. natuurlijk moet ik wel sparen voor deze dingen want ik verdien minder dan modaal, maar door kwaliteit te kopen doe je ook weer langer met alles, wat dan wel weer met zich meebrengt dat ik wel een paar jaar met de dezelfde jas en schoenen loop, maar mode zegt me niet zoveel dus dat vind ik geen probleem.

 8. Voor shirts heb ik de richtprijs van 5 euro en een broek 15 euro. Ik koop het wel nieuw meestal in een outlet store, daarbij komt dat mijn garderobe geheel in een koffer zou passen. Ik draag dus alles regelmatig en doe er best lang mee. Ookal draag ik alles regelmatig en heb ik al jaren met kerst het zelfde aan ( valt op op de fotos daar moet ik dit jaar wel even op letten) vragen mensen mij vaak, hey is dat een nieuw shirt, grappig want het valt andere blijkbaar niet op dat iets al 5 jaar oud is en ik het bijna wekelijks aan heb, Het enige wat meer kost zijn mijn bh's dit komt door de speciale cup maat. Over het algemeen doet kleding mij gewoon niets. Een winterjas? Gaat bij mij al snel een jaar of 8 mee.

 9. ik heb geen dure shirts.. binnen een maand zitten er gaten in mn shirts door mn riem/broek die tegen t aanrecht aan komt..:( mn broeken slijten snel omdat ik veel met de kids op de grond zit als ze spelen, dus snel versleten knieen. dus bewust goedkope kleding. hou sowieso zelf niet van netjes.. voel me bij een rokje of jurkje al overdressed.. het past neit bij me en ik vind het me ook niet staan (1.57 67 kg dus maat 42/44, maar door mn lengte gewoon heel erg uit verhouding.. )

  maar tegelijkertijd heb ik wel een dure winterjas en dure snowboots.. ik ben een koukleum maar moet ook in de winter gewoon veel naar buiten en investeer dan liever wel in een goede warme jas en snowboots waarmee ik niet onderuit ga als ik dochter naar school moet brengen. en nog steeds heel blij mee en doe er dan ook jaren mee, draag het echt af.

 10. Ik heb een paar duurdere kledingstukken en die wissel ik dan af in het dragen. Je ziet het gewoon aan de kleding dat het mooie spullen zijn. Wat de kosten zijn? Nou, moeilijk te zeggen. Vorige week rok met blouse gekocht 200 euro. Manlief een paar schoenen 240 euro. Manlief doet er wel 10 jaar mee dus dan is dat bedrag helemaal niet hoog.

 11. Trouwjurk was mijn duurste jurk!
  Later (op aandringen van mijn man) eens een duur jasje gekocht. De prijs ben ik inmiddels vergeten, maar ik heb er heel veel plezier van gehad. En hij hangt nog in mijn kast, voor als ik wat kilootjes verlies.
  Over het algemeen kijk ik naar waar-voor-mijn-geld. Een Steps of Promiss of Miss Etam jurkje koop ik (meestal) alleen in de uitverkoop. Anders vind ik het geen waar voor mijn geld. Na 1 seizoen (soms krap 2) kan hij al weg. Koop ik iets duurdere jurkjes dan doe ik er met gemak 3 seizoenen mee.
  Ik wissel wel af, dure en wat goedkopere kleding. Dan wisselt mijn collectie wat.
  Spijkerkleding en zwart draag ik niet. Dat beperkt de keuze in winkels enorm. Ik houd van opvallende kledingstukken (kleur!), dus ik moet wel een aantal setjes hebben hangen in mijn kast.

  1. Dat 'waar voor je geld' vind ik inderdaad een goede. Ik vind het bijvoorbeeld soms echt doodzonde om €60 of €80 uit te geven voor een trui van de Sting/H&M/zoiets, omdat die te modegevoelig zijn en vaak maar één seizoen of een jaar meegaan, daarna is er niets meer van over. Maar ik koop dan wel weer zonder problemen kledingstukken die aan aantal keer zo duur zijn, maar waarvan ik zeker weet dat ik ze – mits m'n figuur het toelaat – over 10 of 15 jaar nog kan dragen.

 12. ik heb kledingmaat 50 en kan helaas niet zo goedkoop slagen. ik heb echt kleding met een goede pasvorm en goede stof nodig ( die niet tekent) om er nog wat fatsoenlijks van te maken. Ik koop dan liever een mooie broek van 90 euro die echt lekker zit. ook mijn voeten die mijn zware gewicht moeten dragen verdienen goede schoenen of mooie laarzen.
  Duurste stukken zijn mooie laarzen voor extra brede kuit ( 200 euro) en heel speciaal tuniek ( 200 euro)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.