Gemeenten helpen mensen met schulden niet

Of iets genuanceerder: veel mensen met schulden worden niet door de gemeente geholpen. En dat geldt dan voor de mensen die niet voldoen aan de criteria die gehanteerd worden om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening. Dus ik dacht: eens even kijken wat die criteria zijn. Maar die blijken behoorlijk lastig te vinden! Het enige dat bijvoorbeeld bij mijn gemeente te vinden is, is een beetje een vage omschrijving over dat gekeken wordt naar je psychosociale situatie, je houding, gedrag, mogelijke verslavingsproblematiek, de omvang van je schulden en je inkomsten en uitgaven.

Je wordt bovendien snel doorverwezen naar de Kredietbank, waar ik ook al niet veel verder kwam dan een vragenlijstje invullen dat leidde tot een contactformulier, waardoor je dus nog eigenlijk niets zelf te weten komt.

Best onhandig lijkt me. Nu heb ik gelukkig geen schuldhulpverlening nodig, maar wat als je dat wel nodig hebt? Dan wil je toch vooraf een beetje weten wie je kan helpen en hoe dat kan? Ik bedoel, je hebt de gemeente, je hebt de kredietbank, je hebt uiteindelijk nog de schuldsanering; als je overal steeds je verhaal moet doen, zonder een beetje een idee te hebben van wie wat zou kunnen doen, of voor welke hulp je sowieso helemaal niet in aanmerking komt, dan lijkt me dat doodvermoeiend, zeker bovenop de stress die je ongetwijfeld al hebt op het moment dat je bij zo’n instantie aan moet kloppen.

Ik snap het ook niet helemaal in het licht van bezuinigingen/te weinig mankracht, enzovoorts. Des te meer informatie je mensen geeft, op een laagdrempelige manier zoals via internet, des te minder mensen je (hopelijk) hoeft af te wijzen, omdat mensen zelf ook al kunnen bekijken hoe groot de kans op hulp is. Lijkt me win-win, hoewel het natuurlijk niet zo hoeft te werken.

Hebben jullie wel eens te maken gehad met schuldhulpverlening? En wat was je ervaring daarmee? En zoek ik nu zo slecht, of zijn er niet echt harde criteria te vinden waaraan je moet voldoen om ervoor in aanmerking te komen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Een kennis van mij werk als vrijwilliger voor Humanitas thuisadministratie. De communicatie tussen de cliënten en de gemeente is een enorm groot probleem. Dus stel dat je het idee hebt dat je wel wat hulp kunt gebruiken is er nog niet uit te komen. Ze vragen bij de gemeente vragen naar informatie die (nog) niet bestaat bijvoorbeeld (bijvoorbeeld een definitieve aanslag over een jaar waar nog geen definitieve aanslag over bestaat) en dat vinden ze dan heel vreemd. Dan ligt het weer helemaal bij de cliënt om het op te lossen. Er komt dan geen hulp. Mijn kennis helpt eerst met alles op orde brengen, gaat mee naar gesprekken met instanties en helpt met invullen van de formulieren en het bellen. Vaak helpt mijn kennis dan ook met de gemeente ambtenaar hun eigen regels uit te leggen. Als je als cliënt geen Nederlands spreekt of leest en/of een man hebt die niet meer te vinden is (maar wel schulden blijkt te hebben) dan ben je echt de pineut. Bij de gemeente zijn ze slecht op de hoogte van de regels van toeslagen en het UWV. De een verwijst naar de ander en weer terug. Ik denk dat ik het wel met je stelling eens ben. Echt geholpen word je niet door de gemeente. De kans dat je in de schulden komt terwijl je precies weet hoe alles werkt en de weg kan vinden, is erg klein.

  2. Ik zie het bij iemand in mijn directe omgeving die al jaren in de schuldsanering probeert te komen. Er moeten dingen rond de scheiding op orde worden gebracht (maar daar werkt de ander niet aan mee). Alle schuldbedragen moeten exact bekend zijn. Vervolgens duurt de verwerking lang en komt de mededeling dat de schuldbedragen (ivm rente of gedeeltelijke terugbetaling gedurende de ellenlange verwerking) niet meer kloppen.
    Ondertussen werkt diegene zich 3 slagen in de rondte omdat hij zoveel mogelijk verantwoordelijkheid voor zijn schulden wil nemen. Dat vind ik niet meer dan terecht, maar ik heb er ook bewondering voor. Hij weet heel goed dat het onmogelijk is zijn schulden af te betalen met zijn loon + al het overwerk van de wereld. Blijf dan maar eens gemotiveerd.

  3. Hier is dat dacht ik goed geregeld. Beleidsplan schuldhulpverlening is hier op de site van de gemeente te vinden. Verder hoe je hulp aanvraagt en hoe het traject dan verder gaat. Een apart bureau krijgt subsidie om deze taken uit te voeren. Schuldsanering of budgetbegeleiding.Zij werken met vrijwilligers en 1 betaalde kracht. Werkt goed, volgens mij.
    Wat wel jammer is, is dat sommige mensen er niet uit willen komen. Gedrag van deze mensen stoort mij. Zij werken tijdens hun schuldsanering zwart bij en sparen dat want 'als we uit de schulden zijn, moet ik nodig eens naar Egypte (oid) op vakantie'. (als de gemeente of het bureau daar achter komt, zijn ze trouwens de klos)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.