Koopimpulsen weerstaan

Oh, af en toe heb ik er écht wel even last van: geen impulsaankopen, maar koopimpulsen. Meestal lukt het ook wel weer om ze weg te drukken, zeker als het toch niet echt noodzakelijk is of bij aankoop meer naar een impulsaankoop zou neigen, maar af en toe is dat lastiger. Nu heb ik bijvoorbeeld een werkelijk prachtig jurkje gezien. Ik heb nog een kortingsbon, maar dan nog blijft hij iets van €170, dus al niet goedkoop. Maar zo.ontzettend.mooi! En ook heel geschikt voor bijvoorbeeld de bruiloft die ik verderop dit jaar nog heb. En voor tal van andere feesten en partijen. En zo bedenk ik voor mezelf nog een hoop andere redenen, waarom dit jurkje nog wel zou kunnen. Of misschien wel moeten.

Tot nu toe heb ik hem echter nog niet gekocht en ook niet de schoenen die ik erbij zag staan. Dus hoewel ik het op het moment maar moeilijk los kan laten, ben ik toch al zeker een dikke week heel erg sterk. Moet ook wel, want om hiervoor nou geld uit je reserve te halen, is ook weer zo wat…

Hoe weerstaan jullie impulsaankopen of aankoopimpulsen als bijvoorbeeld de 24-uursregel niet werkt en het misschien dan wel geen noodzakelijke levensbehoefte is, maar er toch wel (best valide) redenen zijn om de aankoop wél te doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

24 Comments
 1. Dat moet wel een heel erg mooi jurkje wezen dan! Heb dat altijd op topvintage.nl. Blijf er daarom maar uit de buurt, meestal 😉
  Maar als zoiets in mijn hoofd blijft zitten dan koop ik het vaak uiteindelijk wel. Niet gelijk dus, maar na een aantal maanden of zelfs jaren. Bijvoorbeeld een keukenmachine (jaren), gordijnen voor de ene woonkamer (maanden), kalkverf om wat stoelen en dingetjes op te knappen (weken) en een yoghurtmaker, onlangs. En nu staan er nog New Rocks op mijn denkbeeldige verlanglijstje. Ook goed te verantwoorden, ze zijn duur maar gaan minstens vijf jaar mee, zo niet langer… maar toch he.

  1. Ja, hier gaat het meestal ook zo. Hoewel dat dan meestal om andere dingen gaat, want zoiets is toch een bepaald seizoen verkrijgbaar en anders niet. Maar als het zich eenmaal goed in m'n hoofd geworteld heeft, is er meestal geen ontsnappen aan.

 2. Volgens mij heb je genoeg redenen om het jurkje te kopen. En het geld is er ook. Het enige obstakel is dat de euro’s voor de aanschaf (in je gedachten) uit een ander potje moet komen dan het kledingpotje. Kun je het bedrag niet op een of andere manier ‘financieel compenseren’? Door middel van een extra klus bijvoorbeeld.

  1. Haha, herkenbaar! Voor mij is dat proberen eigenlijk altijd een hele goede maatstaf van of ik het wel of niet wil. Als ik bereid ben te wachten tot de uitverkoop, dan kan ik ook wel zonder. Neem ik het mezelf voor, maar word ik er heel onrustig van, dan kan ik het beter meteen kopen, want anders krijg ik er spijt van.

 3. Als het al een dikke week in je hoofd blijft zitten denk ik dat je het maar gewoon moet kopen 🙂
  Zal waarschijnlijk HET jurkje zijn en als je er straks/later voor gaat is het misschien weg 🙂

  1. Zo praat ik het voor mezelf idd ook goed 😛 En het is klassiek, tijdloos en idd wel heel netjes, dus het valt misschien eerder op als je het met enige regelmaat aan hebt dan wanneer het gaat om een spijkerbroek ofzo, maar dan nog… Vroeger had je toch ook elke week dezelfde nette zondagse kleren aan? En dan heb ik niet eens elke week hetzelfde aan!

  2. Gewoon de ene x met vestje, andere x met jasje, daarna met laarzen, dan met slippers, nog 1x met zonder iets, volgende keer met grote sjaal, daarna weer met pumps……
   Zo lijkt het steeds weer een ietsepietsie anders!!
   Zozo, OOK weer opgelost 🙂 🙂 🙂

 4. Waarom maak je geen gebruik van de website Shopperkorting.nl.
  Hier krijg je altijd extra korting op je aankoop bij heel veel websites.
  Het spaart lekker weg en heb je toch een excuus om het jurkje aan te schaffen 😉

  1. Goed idee! Hoewel ik dat dan eigenlijk altijd via Euroclix doe, want daar kom ik tenminste ook tot een uitbetalingsgrens. Maar daar had ik voor dit jurkje nog niet aan gedacht en het kan wel, dus bedankt voor de tip, dat scheelt ook weer iets!

 5. Wees sterk, doe het niet als het geen praktisch nut heeft. Is veel geld voor een enkel kledingstuk. Hoe vaak ga je die dragen twee, drie keer? Weet niet of ik recht van spreken heb. Ik zou het b.v. wel uitgeven aan een pak. Die gebruik ik dan weer voor mijn werk. Ehu, ja en een net pak kost al snel zeshonderd euro. Wat ik overigens alleen uit zou geven als ik het echt naar dan ook echt kan missen en er b.v. een sollicitatie van afhangt of een heel belangrijke zakelijke transactie.

  1. Mmm… je begon zo sterk 😛 Ik draag zulke kleren overigens wel vaker dan twee, drie keer hoor. Ik snap eigenlijk niet zo goed wat dat is met mensen die dure/nette dingen nooit dragen. Dan wil je toch juist je geld eruit halen? En als het nu extreem feestig is, dat het eigenlijk nergens anders voor geschikt is, oké, maar dat is dit dan weer niet.

  1. Haha, nee, nog niet. Maar het was een dappere poging 😉 Zo'n jurk kan ik altijd aan, juist omdat hij duur is. Dan moet je er toch wel een beetje je geld uit halen! En hoewel het veel geld is, kan ik het ook gewoon niet zien als 'te duur', omdat ik wel duurdere kledingstukken heb, waar ik ook al jarenlang plezier van heb. Dus ik kan mezelf hooguit trekken tot 'te duur voor mij op dit moment', maar permanent doven van die koopdrang lukt daarmee weer niet. Maar ik houd het nog vol! En als ik hem niet voor vanavond 21u bestel, dan is er ook weer iets meer van de drang weg, omdat ik hem dan iig al niet aan kan tijdens een gepland uitje. Als ik zo de rest van de week doorkom (want: allemaal uitjes waarbij ik 'm aan zou kunnen doen!), dan ben ik alweer een heel eind.

 6. Aan mij zul je niet veel hebben. Vorige week zijn wij gaan winkelen in Den Bosch met de bedoeling allemaal een stel kleding en manlief en dochter schoenen. De schoenen waren duurder dan jouw jurkje, maar manlief doet er meer dan 10 jaar mee. Echt waar hoor. Mijn rokje met blouse iets minder dan jouw bedrag, dus ik vind als je het voor meerdere gelegenheden koopt en het is mooi, gewoon doen. Heb je niet veel aan hè, zo'n advies. haha.

 7. Kun je het niet op de zaak gooien? Ik kocht dit weekend voor man een jas van 200 euro, omdat we dubbel zoveel verdienen dan voorgaande jaren moeten we ook wat investeren. Ik heb de jas als werkkleding gekocht. En onder die post wordt hij opgevoerd, dan mag de btw worden afgetrokken en het drukt de winst wat

 8. Mijn moeder koopt altijd dure kleren en doet daar lang mee met als gevolg dat wij haar altijd in hetzelfde zien. Bij bijzondere gelegenheden weten we al wat mama aan heeft. Ik vind dat jammer.

  1. Valt dat dan op een gegeven moment op omdat er veel jaren voorbij gaan en er veel bijeenkomsten zijn, of heeft ze dan bijvoorbeeld 'maar' drie outfits? Dit is wel iets waar ik soms voor mezelf tegenaan loop. Ik heb niet echt het idee dat andere mensen dit opvalt, omdat ik wat dat betreft denk nog in de typische vrouwencategorie van 'ik heb niets om aan te trekken' val, maar het is wel iets dat me wat bezighoudt.

  2. We zien het vooral op foto's.
   Ze draagt bv nog steeds een rok die ze kocht toen mijn vader met de VUT ging. Als je dan weet dat mijn vader al 13 jaar dood is, en toen 67 was….
   Toen ik voor de eerste keer trouwde droeg ze hetzelfde pakje wat ze 2 jaar daarvoor gekocht had voor hun 25 jarig huwelijk 🙁

 9. Lekker kopen en niet alleen dragen bij bijzondere gelegenheden. Ik heb ook veel mooie feestelijke kleding, die draag ik gerust naar mijn werk. Nou moet ik zeggen dat ik de laatste jaren zeer spaarzaam koop omdat ik kasten vol heb en bijna nooit iets weg doe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.