Voorschot aanpassen?

Ik stapte vorig jaar over naar Essent, omdat dat goedkoper zou zijn. Nu begin ik me dat wel een beetje af te vragen, maar goed, tot begin december zit ik daar volgens mij nog aan vast. In ieder geval kreeg ik een mailtje om mijn standen te checken, om te kijken of mijn voorschot van 70 euro nog toereikend is.

Voor de dagteller kwam ik op dit moment 122 kWh te hoog uit (als in: heb ik meer verbruikt dan verwacht werd), voor de nachtteller zat ik 32 kWh te laag en voor de gasmeter zat ik weer eens 33 kuub te hoog. Mij werd dan ook geadviseerd om mijn voorschot van 70 euro te verhogen naar een voorschot van 130 euro. Nu ben ik misschien niet helemaal helder, maar die afwijkingen lijken me nog redelijk minimaal. Als je per kWh 50 cent zou betalen, en 75 cent per kuub (wat volgens mij écht niet zo is), dan zou ik nu ongeveer €70 bij moeten betalen. Waarom het voorschot dan met €50 PER MAAND omhoog moet, is me niet helemaal duidelijk.

Kent iemand misschien deze logica? En zou jij in mijn geval je voorschot verhogen? Ik neig eigenlijk zelf naar toch iets meer kijken of ik het misschien nog wat voordeliger aan kan doen. Weer scherp in de gaten houden dat de computer op tijd uit gaat, misschien even wat korter douchen en iets minder vaak in bad. Het lijken immers allemaal aantallen die wel ‘in te halen’ zijn…

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Ik kreeg gisteren de jaarafrekening van Greenchoice en bleek 85 euro terug te krijgen. Als gevolg hadden ze m'n maandbedrag met 22 euro verhoogd. Snap jij het? (ik heb het uiteraard meteen weer teruggezet ;-))

 2. Ik werk in de energiewereld. Bij overstappen moet je mbt tot je voorschotbedrag ook heel erg kijken naar wat voor maanden in je energienota zitten. Als er in verhouding meer dure (koude) wintermaanden in zitten zal je meer betalen per maand. Dit kan dan meer zijn als je daarvoor betaalde, maar dat wordt dan weer op het normale niveau zodra je je 1e jaarafrekening hebt gehad. De tooltjes die de energiebedrijven gebruiken om dit in te schatten werken ook niet altijd 100%.

 3. haha! 3 jaar geleden zat ik nog op 140 euro per maand, ik hoefde maar 90 te betalen uiteindelijk per maand. Nogsteeds adviseert de energiemaatschappij dat ik meer moet gaan betalen (5p huishouden) maar ik vertik het… ik krijg elk jaar gewoon geld terug (ik betaal nu 92 euro per maand) Dus ik zou het gewoon zo laten zoals nu, je haalt het vast wel in.

 4. Ook al moet ik bij betalen, dat geld heeft dan op mijn spaarrekening gestaan. Welliswaar met minimale rente, maar de energiemaatschappij geeft helemaal geen rente over het terug te ontvangen bedrag. Dus….. lekker laten staan en desnoods iets bij betalen bij de jaarafrekening.

  De N uon heeft ook ieder jaar geprobeerd mijn termijnbedrag te verhogen, onddanks dat ik geld terug kreeg. En volgens mij lees ik alleen maar berichten over dat de energiekosten omlaag gaan, dus waarom zou ik het termijnbedrag dan willen verhogen??

  Greetz,
  Jacqueline.

 5. ik betaalde eerst 3 maal het huidige voorschotbedrag bij essent en kreeg dan ook altijd een fors bedrag terug, na 2 jaar dacht ja bekijk het maar essent , ik ga minder voorschot betalen en zet het verschil op mijn spaarrekening, mocht ik onverhoopt bij moeten betalen dan is het geld er gewoon en heb ik in ieder geval een paar euro rente. bij essent vonden ze het eerst geen goed idee en werd mij wel 3 keer verteld dat ik beter te veel kon betalen en dan terug krijgen, nou dat maak ik zelf wel uit was mijn antwoord, tegenwoordig is mijn voorschot veel lager ,maar nog steeds krijg ik gedurende het jaar in de verbruiksmanager te zien dat ik beter mijn voorschot kan verhogen, en rekenen ze alvast uit wat ik waarschijnlijk bij moet betalen, maar ik laat mijn voorschot voor wat het is en krijg nog steeds een klein bedrag terug, hoezo bij betalen? de energiemaatschappijen verdienen waarschijnlijk flink aan het geld wat klanten teveel betalen gedurende een jaar, natuurlijk moeten ze dat wel terugbetalen maar gedurende dat jaar kunnen ze door beleggen of sparen flink winst maken op die te hoge voorschotten, het gaat misschien maar over een klein bedrag per klant maar vermenigvuldig je dat bedrag met het aantal klanten dan hebben we het over een aardig hoog bedrag

 6. Nou nee zou het ook niet omhoog zetten, toen wij 2.5 jaar terug in ons huis kwamen worden zei het energie bedrijf dat we 180,- moesten betalen.. dat hebben we toen ook braaf gedaan, we kregen 600,- dat jaar terug!!! energie bedrijf zette ons terug naar 170,-
  Belachelijk!! Ik heb de rek terug gezet naar 150,- eerst maar eens zien hoe we daar mee komen maar volgens mij is dat nog steeds erg ruim!

 7. OP basis van je tellingen zou je nu ongeveer 40 euro moeten bijbetalen. Ze willen gewoon voorkomen dat je dadelijk op het einde nog meer moet bijbetalen en er dan weer achteraan moeten gaan.

  Verhoog het met maximaal 10-20 euro, en verder lekker laten 🙂

 8. Ik zou het bedrag laten zoals het is en er eventueel geld voor reserveren. Zoals hier al is gemeld, betalen energiebedrijven geen rente en jij kunt er wel rente op ontvangen. Die rente is niet zo hoog, maar ik vind het voorstel om je voorschot bijna te verdubbelen erg raar!
  Je blogje doet me er overigens aan denken dat ik ook maar eens in moet loggen bij Essent om te kijken hoe ik er volgens hun bij sta. Mijn verbruik dan hè.

 9. Betaal je bij Essent alleen je energie of innen zij ook nog voor een derde partij waar jij even geen rekening mee hebt gehouden? Int/inde Essent in Brabant niet voor de Waterschappen? Als jij daar geen rekening mee hebt gehouden en zij wel dan kan dat het verschil zijn.

 10. Deze voorschot berekenaars gaan er vanuit dat je dat je de rest van het jaar hetzelfde verbruik gaat hebben als je in de afgelopen periode hebt gehad, dus nu wat extra en daarna ook nog wat extra en om op de 0 euro uit te komen zou je nu je termijnbedrag naar 130 euro moeten zetten. Het heeft ook te maken met hoelang je nog te gaan hebt tot je jaarafrekening. Als wij veel voorschot betalen zegt hij soms dat wij beter niks meer aan voorschot hoeven te betalen om op 0 uit te komen (meestal zon 2 a 3 maanden voor de jaarnota). En als je wel moet bijbetalen zegt hij 2 maanden voor de jaarnota dat je het termijnbedrag veel moet verhogen om op 0 uit te komen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.