Financieel rustige weken

Heb ik voor mijn eindejaarsspurt helemaal netjes uitgerekend wat ik waarvoor kan sparen, komt er geen geld binnen! Nou ja, op dit moment dan. Ik heb meestal twee weken waarin er betalingen binnen komen en ik flink kan sparen (of aflossen/inlossen/uitgeven, maar dat eerste heeft toch even de voorkeur). Dan zie je elke paar dagen je spaarsaldo weer omhoog gaan, heerlijk is dat. Maar de andere twee weken van de maand is het een stuk rustiger en zit er weinig anders op dan mezelf scherp houden voor wat betreft het plan en mezelf vooral voor ogen houden dat het nog niet het einde van het jaar is én alles gewoon helemaal goed gaat komen met die spurt.

Zoals het er nu voorstaat, houd ik namelijk nog een ruime extra marge over, die ik kan sparen. Hoewel het kan zijn dat ik er straks anders over denk (één van de reacties van afgelopen week heeft me toch wel stevig aan het denken gezet over toch wat meer vol gas aflossen op de hypotheek, iets dat ik zonder verkoopplannen sowieso zou hebben gedaan), ben ik op het moment van plan om dat extra bedrag vast in te zetten voor mijn doelen voor volgend jaar. Ik denk dan aan een deel sparen voor de verbouwingspot (lees: kelder waterdicht maken) en de rest gebruiken om mijn autolening deels af te lossen. De in de eerste instantie meegerekende Euroclix-uitkering laat ik dan even achterwege. Daarvoor spaar ik dan liever door tot de volgende stap, waarbij de wisselkoers weer gunstiger is. Als het nodig was voor mijn eindejaarsdoelen, had ik het ingewisseld, maar nu blijkt dat niet het geval te zijn.

Nu realiseer ik me natuurlijk ook wel dat de meeste mensen één keer per maand hun salaris/uitkering/geldboot langs zien komen. Die moeten nog veel meer geduld uitoefenen! Hoe zit dat bij jou? Vind je het soms ook wel lastig om te wachten op je geld, omdat je bijvoorbeeld spaarplannen hebt? Of is het bij jou weer binnen voor je door had dat het er weer tijd voor was?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Ha ha ja ik wel, hier maar 1x per maand, dan gaat de extra aflossing van 325 euro eruit en dan moet ik weer een maand wachten, keek toevallig zaterdag op de rbank en zag dat we dit jaar 19650 hebben afgelost, probeer in december 350 te doen om er een mooi rond bedrag van te maken. Ben benieuwd hoe het volgend jaar gaat. ben bang niet zo hard, dochterlief gaat studeren en daar krijg je vanaf volgend jaar niets meer voor. Verder gaat ze beginnen met haar rijbewijs wat wij betalen (want beloofd voor niet roken). Al een dure zomervakantie besproken.. we gaan het zien. Manlief is gelukkig wel om met het aflossen, probeer 10.000 te halen.. Gr. Anne

  1. Wow, wat een enorm bedrag. Supergoed gedaan zeg! Ik kan me voorstellen dat het volgend jaar iets langzamer gaat, maar als je dan alsnog – met al die andere dingen – €10.000 kunt redden, dan ben je toch super bezig, lijkt me!

 2. Ik kan niet wachten tot 2 januari…dan ga ik voor het laatst 20% (+/-15K) aflossen op onze AVH. dit jaar ook op 2 januari gedaan en dat voelt dan natuurlijk even best goed.

  Maar wel balen dat je de rest van het jaar niet meer "mag"….vandaar dat ik blij ben dat het jaar er weer bijna op zit.

  1. Oh, dat lijkt me ook echt superdubbel! Heerlijk om dat meteen te doen, dan heb je er ook maximaal profijt van voor wat betreft je rente, maar daarna héél lang wachten tot je weer mag! Natuurlijk kun je wel in die tussenliggende tijd sparen, maar toch. Echt aflossen is toch anders dan ervoor sparen, tenminste, dat vind ik zelf altijd. Maar hoezo doe je het dan voor het laatst? Lukt het volgend jaar niet, of is je AVH dan weg? Das nog beter natuurlijk!

  2. op 2 januari is mijn AVH weg….dan het ik 4 jaar en 5 dagen…100% afgelost. is bijna 80K eur. Nog een stukje Spaarhyp over die moet nog 7 jaar lopen voordat we aan de 20 jaar zitten

  3. Wow, super zeg! Petje af! Wat zal dat een lekker gevoel zijn. En misschien kun je die spaarhypotheek nog korter laten lopen? Ik kon hem (ivm belastingvoordeel e.d.) tot 15 jaar inkorten, maar bij sommige banken is dat idd 20 jaar. Misschien is dat nog de moeite van het onderzoeken waard, als je toch bezig bent met aflossen…

  4. heeft niets met de bank te maken..maar met de fiscus…bedrag is inmiddels te hoog wat erin zit om binnen 15 jaar af te lossen.

 3. van mij weet ik exact wat er de voglende maand binnen komt (gewerkte uren x uurloon… ) van man is t iets meer gokken maar kan hooguit 100 meer of minder zijn dan geschat (vast salaris + overuren) ik krijg mn inkomen op verschillen niet te voorspellen dagen per maand :p (afhankelijk wanneer de ouders betalen) mn man om de 4 weken.. maakt t uit wanneer geld binnen komt ? ik zou t liefst alles op 1 datum hebben.. daarom storten we inkomen naar de spaarrekening en op de 1e van de maand het maandbedrag weer naar de betaalrekening voor die maand 😉 en wat over is, blijft dus op de spaar (of gaat naar money.ou)

 4. Toeval of niet … vandaag is de dag waarop ik betaald word. Ik ga dan altijd meteen kijken naar mijn bankrekening. Eerst room ik die af, zodat het saldo gelijk is aan het salaris dat ik vandaag binnengekregen heb. Eventuele overschotjes gaan naar het 2016-fonds.Vervolgens bekijk ik mijn maandbudget voor december. Het bedrag dat ik van plan ben om de komende maand te sparen, stort ik meteen door naar een aparte spaarrekening. Zo heeft het geld met moeite een paar uur op mijn rekening gestaan. Geld dat je niet meteen ziet staan, ga je ook minder snel uitgeven vind ik.De rest van de maand is het rustig op inkomstenvlak, af en toe eens een klein bedragje van geld-terug-acties, maar geen grote bedragen.De uitgaven probeer ik wel van dichtbij op te volgen. Hoe sneller ik bijstuur, hoe minder groot de kans dat het echt verkeerd loopt.Ik heb lang geleden nog een eigen zaak gehad, vond het vervelend dat ik niet altijd wist wanneer alles op de rekening komt. Ik had wel genoeg reserve, maar soms had ik dan mijn reserve aangesproken om één of twee dagen later te zien dat er toch een betaling binnen was. Ik kreeg de indruk dat ik geld bleef weg en weer schuiven. Op dat vlak is het nu dan toch een stuk rustiger. Ik weet aan het begin van de maand perfect waaraan ik me moet verwachten.

 5. Gelukkig kun je rekeningen schrijven. Dat is een goed teken. Als ondernemer met vakantie heb je gewoon de pech dat er daarna minder binnenkomt. Alhoewel jij jezelf via de onderneming maandelijks je salaris moet uitbetalen en tevens je inkomstenbelasting moet afdragen.

 6. Ik krijg mijn salaris elke 10e van de maand. Dit is variabel omdat ik niet elke maand dezelfde uren werk. Man is zzp'er en heeft dus nog onregelmatiger inkomen.Er worden wekelijks facturen gestuurd en komen gelukkig vaak ook wekelijks binnen. Zodra er iets binnenkomt wordt er al naar gelang rekeningen betaald en gespaard. Wel roo ik regelmatig de lopende rekeningen af en dit Gaat ook naar de spaarrekening en heb dan mijn spaardoelen ongemerkt eerder bereikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.