Doorsparen binnen de hypotheek of niet?

Eigenlijk sinds ik mijn huis te koop heb, is mijn drang om af te lossen op de hypotheek een beetje weg. Ik doe het nog wel, maar niet met dezelfde inzet als eerder. Dat komt deels doordat ik mijn buffer op wilde bouwen en de lening af wilde lossen, maar ook deels doordat mijn huis niet onder water staat en ik een beetje bang ben dat ik met een lagere hypotheek ook sneller toehap op een lager bod, omdat het dan ‘uit kan’.

Ik weet het, dat klinkt misschien niet heel logisch of slim, maar de hypotheek is toch een soort ultieme ondergrens waar je rekening mee houdt, tenminste, ik wel. En des te lager die ondergrens is, des te meer ik eigenlijk mijn spaargeld weggeef aan potentiële bewoners. Wat dat betreft is het veiliger om dus apart te sparen, want ik ga natuurlijk niet mijn buffer weggeven. En ik weet dat het me mentaal te ver zou gaan om een bod te accepteren waarbij ik in zou moeten teren.

En daarnaast heb je natuurlijk nog de bijleenregeling, die al zegt dat ik al het geld dat ik uit een verkoop haal (en wat in mijn geval dus niet natuurlijk aangegroeide overwaarde is, maar puur spaargeld) in een nieuw huis moet stoppen. Nu was ik dat sowieso wel van plan, maar ik heb daar wel graag zelf wat in te kiezen of invloed op. Dat geld kan ik immers dan bv niet meer gebruiken voor een verbouwing ofzo.

Maar…

Op mijn hypotheek aflossen is wél iets dat me op dit moment het meeste rendement oplevert. Mijn autolening is weg, dus nu is het kiezen tussen sparen tegen 0,9% en aflossen, waarbij ik dus minder leen tegen 5,8%. Bovendien heb ik nog geen tonnen in mijn huis zitten en verlaag ik door af te lossen ook elke keer weer mijn maandlasten, die ik natuurlijk gewoon nog moet blijven betalen zolang ik hier woon. En hoe lang dat is, weet natuurlijk niemand.

Nu mijn buffer nog niet hoog genoeg is, leek het me een idee om in stappen te gaan werken. Eerst de buffer weer naar €15.000 en dan een stapje aflossen. Daarnaast stop ik inderdaad mijn pensioenafkoop in de aflossing. Waarschijnlijk is dat het stapje dat ik doe als ik die €15.000 weer gespaard heb, als dat qua timing een beetje uitkomt. En dan misschien bij de €20.000 weer een stap zetten. Het voelt nog niet goed om alles in de hypotheek te stoppen, maar het lijkt geldtechnisch ook weer niet helemaal verstandig om de aflossing maar te laten zitten. Vooral omdat ik voor 2016 in feite toch niet zo’n extreem ambitieus doel heb gesteld (tenminste, hopende op nog een teruggave van de BD).

Nu vliegt het er voorlopig vooral hard uit, dus een erg dringend onderwerp is het ook niet, maar ik merk wel dat ik er steeds wat mee bezig ben. En dat laait natuurlijk helemaal op als je van die berichten hoort over belasting betalen op je afbetaalde huis…

Hoe zouden jullie dit doen? Of hoe doen jullie dit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. Persoonlijk zou ik de afkoop van je pensioen niet in de aflossing van je huis stoppen. Immers dit geld heb je voor je pensioen op zij gezet. Zoals ik eerder heb aangegeven in de laatste reactie op je blog betreffende het afkopen van je pensioen zou ik dit zelf bij meesman.nl in indexfondsen gaan beleggen voor een vrij vermogentje voor later. Hoe eerder je begint hoe meer het kan door groeien. Ik werk daar niet hoor. Zou jij kunnen aangeven hoe jij als zelfstandige je pensioen regelt. Zelf ga misschien van werkgever veranderen waar ik op termijn ook een deel van het bedrijf kan overnemen en dan ook zelfstandiger kan worden.
    Groetjes Erri

  2. Ik vind het super hoe goed je over alles nadenkt en alles afweegt. Ik zou het gekd van de pensioenopbouw in het huis stoppen. Ik ben niet zo van het beleggen en hoe het nu gaat op de beurs zie ik een hele grote bubbel aankomen doordat veel meer mensen gaan beleggen dan voorheen ivm de lage spaarrentes. Hoe gefundeerd is de beurs dan nog.

    1. zelf heb ik eea uitgezocht hoe je zonder veel risico's als particulier kan beleggen voor later. Het beleggen in een indexfonds doe je voor de lange termijn (10 jaar en verder) en door het maandelijks inleggen van een klein bedrag koop je voor een gemiddelde prijs. moet je maar eens op googelen. Daarnaast hebben wij ook een buffer en lossen we maandelijks op ons huis af.

  3. Een antwoord op jouw vraag is moeilijk te geven, want elke situatie is anders. Ik snap jouw redenatie goed, nu jouw huis te koop staat. Ik zou er in jouw situatie voor kiezen de buffer aan te vullen tot het gewenste bedrag. Als er nog wat overblijft dit jaar, kun je alsnog aflossen. Er van uitgaande dat je je huis dit jaar gewoon verkoopt, voorkom je zo dat de bijleenregeling onvoordelig voor jou uitpakt in de toekomst.

    Wij blijven hier wonen (zijn niet van plan te verhuizen), waardoor aflossen op de hypotheek / storten in de bankspaarhypotheek momenteel het meeste rendement oplevert.

  4. Ik zou eerst de buffer op peil brengen. Daarna stug doorgaan met aflossen. Stel je lost EUR 10.000,00 af. Bij verkoop van de woning krijg je dat geld weer terug en in de tussentijd betaal je lagere lasten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.