Afkoop pensioen ontvangen

Een poosje terug kreeg ik een brief met de vraag of ik mijn pensioen af wilde kopen. Het totale bedrag was iets van €1400 en bij een uitkering zouden daar nog een aantal premies en loonbelasting vanaf gaan. Ik besloot voor de afkoop te gaan en zou dan rond 25 april mijn uitkering krijgen. Hoeveel dat precies zou zijn, bleef afwachten.

In mijn maandelijkse doelenlijstje, waarin ik noteer hoeveel ik verwacht te krijgen uit welke bronnen en hoe ik dat dan ga verdelen over mijn spaardoelen, noteerde ik onder deze noemer een bedrag van €700. De helft eraf, veel meer zou wel héél oneerlijk zijn.

En omdat ik natuurlijk regelmatig mijn rekening check, bleek gisteren tot mijn verbazing dat het bedrag er al op stond. Ik had goed gerekend, voor mezelf dan. er bleef namelijk een dikke €900 over. Mooi meegenomen 🙂

Als het goed is, heb ik nu nergens meer pensioen openstaan. Kortom; nog belangrijk er om er echt zelf wat meer aan te gaan doen. Nu vast een beetje rustig, maar ik denk dat ik tegen het einde van dit jaar ook daar weer wat grotere stappen in kan gaan zetten.

Wat doe jij eigenlijk aan je pensioen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Man en ik doen aan pensioensparen. Als we dat nu afkopen verliezen we 33% van het bedrag en het is wel geld dat we zelf elke maand 'inleggen'. Het is wel waar dat je tegen je pensioenleeftijd niet echt weet of je het echt gaat nodig hebben of misschien wel nodig hebt.
  In mijn geval is het zo dat ik geen pensioen opbouw door te werken omdat ik al tien jaar niet meer werk dus voor mij is dit wel interessant denk ik. Een pensioen ga ik 'later' sowiezo niet hebben. Ons huis is ook een deel van het pensioen.
  Cijfers: we hebben nu al 22000 euro samen ingelegd aan pensioen. Bij een afkoop verliezen we dus wel heel veel geld.

 2. Fijn. Ik gebruik altijd mijn jaarruimte en beleg dat geld via Brand New Day. Je kunt het geld ook op een pensioenspaarrekening zetten. Of natuurlijk ook nog allebei een beetje (fifty fifty of zo).

  Er zijn online diverse vergelijkers op kosten en geboden spaarrentes en zo, ideaal. Ik zou zeker wat opzij zetten voor later, want van de AOW moeten leven is nu al behoorlijk beperkend, en tegen de tijd dat wij oud zijn vast nog veel meer.

 3. Wij bouwen pensioen of via onze werkgevers; uiteraard betalen wij een deel van de pensioenpremie zelf. Wij hebben geen aanvullende maatregelen genomen, in die zin dat wij extra sparen voor pensioen.

  Daarnaast draagt ons streven om hypotheekvrij te zijn, door nu extra maximaal af te lossen, natuurlijk wel bij aan de financiële toekomstige situatie. Je kunt dit ook zien als een vorm van pensioen. In die zin doen wij er dus wel wat aan 😉

 4. Buiten het feit dat ons pensioen opgebouwd wordt via de werkgever, doen we niets. Nieuw is nu dat je je pensioen kunt koppelen aan elkaar bij mijn overheid. Dat hebben we gedaan een week of 2 geleden en we waren aangenaam verrast. Dat krijgen we niet op maandelijks, en sparen hoeft dan toch echt niet meer. Gunstig voor de kids zullen we maar zeggen. En een hypotheekvrij huis. Wat willen we nog meer?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.