Hypotheek weer bijgewerkt

Met het einde van mijn financiële april, werd het ook tijd om weer geld klaar te zetten voor de hypotheekbetaling aan de familiebank. Ik heb natuurlijk ook meteen even mijn hypotheeksheetje bijgewerkt en zag dat ik nog maar een heel klein beetje boven de €347.000 zit. Bijna een ton minder dan het aankoopbedrag + kosten koper van deze woning!

Nu heb ik dat bedrag gelukkig nooit aan hypotheek gehad, omdat die kosten met eigen geld betaald zijn, maar dan nog. Betaald zijn ze wel! En als je dan bedenkt dat het huis ook nog grotendeels verbouwd is, er een nieuw dak op is gekomen en de vraagprijs (wat hier in Friesland toch vaak inderdaad meer een vraagprijs is dan een ‘vanaf’-prijs) nog onder dat oorspronkelijke aankoopbedrag ligt, dan zal het vast niet vreemd zijn dat ik elke afname van de hypotheek toejuich, hoe klein die ook is!

Met de aflossing via de bank, die op 1 mei verwerkt wordt, kom ik denk ik nog steeds net niet onder die €347.000, maar dat maakt het natuurlijk wel een mooie mijlpaal voor volgende maand. Mijn lasten dalen met al deze stapjes helaas niet, omdat de aflossingen dus niet extra zijn, maar gaan via de annuïteiten. Maar: in de tweede helft van 2016 ga ik weer extra aflossen en komt daar wél weer verandering in.

Juist op de momenten dat het dan niet zo hard lijkt te gaan, is het mooi om eens te zien hoe hoog het bedrag ooit was en hoeveel er dan eigenlijk al vanaf is.

Als jullie je huis op dit moment zouden kunnen verkopen, hoe zou je er dan financieel gezien vanaf komen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Denk dat we zo'n 25000 overhouden, dat komt door aflossen. Waarde van de woning is gedaald en net als jij wel flink geïnvesteerd.

 2. Terugkijken is heel goed om echt te beseffen van waar je gekomen bent en hoever. een ton is eigenlijk een feestje waard. Te veel stil staan bij wat ik aan geld in ons huis hebt gestopt naast de totale hypotheekschuld wil ik los laten want zo blijf ik gevoelsmatig onderwater staan. Maar tuurlijk blijft dat in je hoofd spoken.

  1. Het maakt me eigenlijk alleen maar uit in de zin van: wat ben ik blij dat ik het zo heb aangepakt en niet alles meegefinancierd heb. Dan had ik echt een enorm probleem gehad. Maar verder; tsja, het is niet anders. Ik heb ook nooit echt dit huis gekocht met het doel er winst op te maken, meer om er fijn te wonen. Dat maakt denk wel uit voor het gevoel dat je dan bij zo'n potentieel 'verlies' hebt.

 3. Mooie mijlpaal toch, zoveel minder hypotheek. Wij zouden er nu denk ik een klein beetje aan overhouden als we de spaarhypotheek handhaven bij de verkoop en weer gebruiken voor een nieuw huis. Ik praat dan over max €10.000 gezien de verkoopprijzen in de straat de laatste tijd.
  Als we de spaarhypotheek dan zouden laten aflopen is het een stuk hoger.

 4. We zijn met de hypotheek met de laatste 10 jaar bezig.
  We betalen minder dan een gemiddelde huurprijs dus we zitten goed. Als we het nu verkopen dan houden we een grote zak met geld over. Verkopen doen we (nu) niet, we zitten hier prima.

 5. De crisis heeft er voor jou stevig ingehakt. Het is niet niks. Ik wens je sterkte en jammer dat de huidige prijs nog boven de verkoopprijs is. Had je boerderij in de Randstad gestaan, dan….

  Het is niet de eerste keer dat de huizenprijzen zo gezakt zijn.
  Destijds vanaf 1976 tot 1989 woonde ik in Rotterdam. Jaren kon ik niet verkopen door gemeentelijke plannen. Toen ik eindelijk kon verkopen, was de verkoopprijs net zo hoog als de aankoopprijs in 1976. 14 jaar hypotheekrente tot 12,75 procent en verbouwingen, geen goed werkende VVE, kortom ik was blij met mijn vertrek.

  Ik hoop voor je dat de huizenmarkt zo word dat je na deze jaren er ook op vooruit mag gaan., net zoals ik.

 6. Dat is een hele mooie mijlpijl! Terugkijken, zoals Rose al aangeeft, is een positief instrument om te beseffen waar je vandaan gekomen bent!

  Als wij onze woning nu zouden moeten verkopen dan hebben wij een overwaarde van € 42.000,00. Hadden wij sinds 2012 niet maximaal extra afgelost dan hadden wij nu met een schuldrest blijven zitten van eenzelfde bedrag (€ 40.000,00).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.