Wat komt er straks?

wat komt er straks, als ik geen hypotheek meer heb om af te lossen

Het blijft natuurlijk allemaal koffiedik kijken én gaat ook niet direct over de korte termijn, maar het begint er nu toch sterk op te lijken dat ik in ieder geval deze jaarwisseling niet meer in dit huis zal doorbrengen. En dan komt soms toch wel de vraag op: wat komt er straks?

Help! Mijn doel is weg!

Ik ben dit blog ooit begonnen als stok achter de deur en als motivatie voor mezelf en anderen om te besparen voor ‘het grotere goed’. En ook écht omdat het moest. Hoewel ik – zeker vergeleken met wat ik wel eens om me heen hoor – nooit echt een heel slecht salaris heb gehad, omdat ik uiteindelijk toch altijd in staat ben geweest om dit huis te betalen en wat over te houden, is het – zeker met verbouwen erbij – wel lang heel erg pittig geweest.

En straks hoeft dat dus niet meer.

Ik haal hier waarschijnlijk te weinig uit om echt weer een vliegende start op de woningmarkt te maken, maar we kunnen straks prima en relatief voordelig in het huis van vriend wonen en ondertussen sparen voor een andere woning, die wat meer aansluit bij wat we allebei graag willen. Ik ben echter wel heel benieuwd hoe dat sparen gaat. Ik heb qua lasten al eerder in een soortgelijk huis gewoond en heb toen zeker goed gespaard, maar ook goed uitgegeven. Dat is op zich ook vrij makkelijk; als je het breder hebt, laat je het vaak ook breder hangen. Dat geldt voor mij straks natuurlijk, maar ook voor vriend, die nu voor zijn eigen huis natuurlijk alles gewoon alleen betaalt.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Aflossen binnen 20 jaar

Het liefst zou ik, over een jaar of 2-3 (afhankelijk natuurlijk van wat er langs komt, we zijn straks qua zoekgebied wel een beetje beperkt) doorschuiven naar een huis met een beetje het idee van de vrijheid die ik nu heb (wel met veel minder land/werk a.u.b.), maar natuurlijk veel compacter. Voor een omgeving als waar wij in kijken, moet je dan denk ik toch al snel rekening houden met een koopprijs van rond de 3 ton. Als dat zo zou zijn, dan zou ik toch eigenlijk wel graag zien dat we daar een groot deel zelf van in kunnen leggen, zodat de hypotheek bijvoorbeeld maximaal 2 ton is.

Dan heb je in ieder geval flink wat ruimte om tegenslagen en levensveranderingen op te vangen. Als ik bovendien kijk naar de hypotheekrenteaftrek, dan heb ik daar nog een jaar of 21 van over. Fiscaal gezien lijkt het dus ook gunstig om een hypotheek te hebben die in maximaal 20 jaar af te lossen is. Met een hypotheek van 2 ton kijk je aan tegen 10.000 in het jaar, dat lijkt me toch heel haalbaar.

Motivatie om te sparen

Maar eerlijk is eerlijk: ik ben heel benieuwd hoe het straks gaat met de motivatie. Juist omdat er eigenlijk nog niets concreet is – wat goed is, omdat we dan ook niet opgejaagd worden – vind ik het ook wat lastig om te bedenken hoe het ‘hierna’ gaat. Mijn doelen heb ik straks immers eerst bereikt: geen hypotheek meer, haalbare lasten, een buffer op peil en zelfs dat pensioenpotje gaat straks wel weer de goede kant op.

Misschien valt het allemaal straks wel op z’n plek, ik weet het niet. Het is ook niet zo dat ik er van wakker lig, maar het is wel iets dat nu steeds vaker wat boven komt drijven.

Ik weet van sommige lezers dat ze ook wel zo’n situatie aan de hand hebben gehad, waarbij het eerst behoorlijk knijpen was en op een gegeven moment beter ging. Hoe ben je daarmee om gegaan? Nog tips?

Naschrift: 7 jaar later

Ik ben door de site aan het bladeren, om te kijken waar ik nog een plaatje kan toevoegen, informatie kan updaten, enzovoorts, en kom zo dit stukje weer tegen. Leek me leuk om een update te geven. Het is nu 2023, we zijn bijna 7 jaar verder en ik heb die jaarwisseling inderdaad niet meer in mijn ‘eigen’ huis gevierd. En het heeft nog best een tijd geduurd voor ik mijn koers weer gevonden had. En ook die motivatie wel. 

Onze hypotheek was een stuk kleiner, en daarmee de druk om zuinig aan te doen ook. Toch zijn we wel doorgegaan met aflossen. Althans, ik ben doorgegaan en heb mijn (inmiddels) man daarin meegekregen. Nu zijn we bijna hypotheekvrij en ondanks dat het hier dus om een kleinere hypotheek ging – DAT VOELT GOED! Als je daar meer over wilt weten, beluister dan gerust deze podcast:

En wat als die hypotheek ook weg is? Wat komt er dan ‘straks’? Misschien wel een ander huis, een vakantiehuis, een huis op wielen. We gaan het zien!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Binnen een half jaar je huis uit dat nog niet verkocht is. Je plannen voor een huis met ruimte er om heen, zet je opzij.
  Ik hoop dat je de juiste beslissing maakt. Dat je trouw blijft aan je doelen.
  Mijn ervaring is, dat ik in het verleden mijn eigen doelen liet schieten ten faveure van 'man'. Hierna werd ik een saaie muts. Hierdoor liep de relatie stuk. Dat is mijn ervaring.
  Ook Dr. Phil schreef boeken over dit onderwerp. Het was voor mij een eye opener. Ik herken deze situaties nu eerder. Mijn advies, lees ook boeken over dit onderwerp. Probeer trouw te blijven aan jezelf.

  Als het echt goed gaat, dan kun je zelf een huis kopen en dan mag hij intrekken, of zo.
  Het nadeel van ouder worden is dat je beiden veel bagage mee neemt.

  Geniet van je relatie, maar hou het in je achterhoofd. Niet iedereen is een onafhankelijk type zoals ik. Maar dan de populair geschreven boeken van Dr. Phil. Las het toen spontaan in de bibliotheek.

  1. Uhm, ik weet niet waar je het in leest, maar ik zet mijn plannen voor een huis met ruimte eromheen helemaal niet opzij hoor. Ik hoef alleen niet weer 4000 vierkante meter, zoals nu. Dat is juist een belangrijke reden waarom ik dit huis te koop heb gezet: het is te groot.

   En ik ga er uiteraard pas uit als het verkocht is en heb dan geen enkele intentie om een saaie muts te worden. Dan was ik nu al bijvoorbeeld gewoon thuis gebleven, in plaats van alleen naar New York gegaan.

  2. Je schreef voor het einde van het jaar intrekken bij vriend. Niet in de woonomgeving die jij leuk vindt. Dat las ik.

   Uhmmm, ik ben nogal allergisch voor mutsen. Dat ben je niet. Gelukkig maar.

  3. Nee, die omgeving is wel mooi hoor! Maar op de termijn zouden we allebei wel een iets vrijer huisje willen hebben. Tot die tijd zitten we echter prima, daar heb ik alle vertrouwen in. En ik snap ook wel wat je bedoelt hoor, je hebt idd mensen die zichzelf helemaal kwijtraken op gegeven moment. Die fase heb ik wel gehad en ik ben niet van plan daar nog een keer doorheen te gaan, want dat beviel me niet 😉

 2. Als ik nu in een soortgelijke situatie zou zitten, zou ik zoveel mogelijk sparen. Om inderdaad een stuk huis + eventuele verbouwingen zelf te kunnen bekostigen. Je hebt sowieso steeds meer eigen geld nodig voor het kopen van een huis… Natuurlijk zou ik ook leuke dingen blijven doen, maar ik zou mijn geld niet meer over de balk smijten. Nu heb ik makkelijk praten, omdat ik in het verleden alles kocht wat los en vast zit. Ik heb die fase dus al gehad… Ben heel benieuwd, is er een potentiële koper voor je huis?

  1. Er speelt wat 🙂 En goede tip, op zich heb ik die fase ook wel gehad, in de zin van kopen wat ik wil. Dat is dan niet alles wat los en vast zit, maar wel inclusief de compleet onnodige uitspattingen zeg maar. Leuke dingen blijven doen, maar niet over de balk smijten lijkt me wel een goede richtlijn.

 3. Ik zou graag opnieuw beginnen willen vragen wat de titels van de boeken van dokter Phil zijn die daar over schrijven.Mijn belangstelling is gewekt.

 4. Heb je in overweging genomen om bv in het huis van je vriend te blijven wonen en er een vakantiehuisje bij te kopen in een natuurlijke omgeving?
  Ik denk dat je dan goedkoper uit bent, en je hebt dan toch het plezier van een groene omgeving in de weekenden en vakanties.

  Ik heb er namelijk zelf ook wel is over nagedacht, uiteindelijk besloten om het niet te doen. Hierdoor kon ik minder gaan werken wat me meer waard was.

  Ik denk dat je vooral moet doen waar je blij van wordt 🙂

  Groetjes Sas

  1. Daar hebben we wel eens over gedacht, of ms voor op de termijn, maar voorlopig is het straks eerst wel eens lekker als er maar 1 huis is, in plaats van 2. Overigens woont vriend ook gewoon in een plattelandsomgeving hoor, alleen ik woon zelf helemaal buiten het dorp en hij erin. Maar het is niet zo dat ik straks zes hoog achter woon.

 5. Spannende tijden! Succes. Ik zou echt proberen om lekker te blijven sparen om voor een nieuw huis straks een mooie aanbetaling te kunnen doen. Niet 'bang' zijn voor de fiscale grens waar je belasting over je eigen geld gaat betalen. (en het dus maar uitgeven) Beter duizenden euro's eigen geld en elk jaar een beetje belasting betalen dan straks een torenhoge hypotheek, lijkt me 😉
  Succes

 6. Geen tips hoor, volgens mij wonen wij tegenwoordig behoorlijk scheef met twee keer modaal in een voormalig woningbouwvereniging huis. hahha dikke kus! Je kan het meid!

 7. Ik hoop zo voor jullie dat het lukt. Je lijkt me ook niet iemand die zonder plannen leeft. We hebben ook veel grond bij ons vakantiehuis. Een stuk gebruiken we en de rest laten we onderdeel zijn van de natuur.

 8. Ik hoop zo voor jullie dat het lukt. Je lijkt me ook niet iemand die zonder plannen leeft. We hebben ook veel grond bij ons vakantiehuis. Een stuk gebruiken we en de rest laten we onderdeel zijn van de natuur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.