Hypotheeksparen zonder hypotheek

Af en toe vind ik het wel leuk om even terug te lezen op mijn blog. Ik vergeet zelf ook vaak de helft weer van wat er gebeurt, wat ik plan, enzovoorts. En onder de (meeste? alle?) blogs staan een aantal gerelateerde blogs, waar ik dan wel eens op doorklik. Zo kwam ik terecht op een blogje van begin augustus, waarin ik iets noemde over mijn eigen spaarpotje voor het nieuwe huis.

Voor ik daarover begin, even een verduidelijking vooraf: als we een nieuw huis gaan kopen, dan is de kans groot dat daar meer geld in gaat dan er in mijn ‘huizenpotje’ zit. Dat huizenpotje is in feite het bedrag dat ik overhield na m’n bezoek aan de notaris, plus de opbrengst van verhuizing-gerelateerde verkopen. En dat heb ik dan met spaargeld naar boven afgerond tot €25.000.

Als ik zou willen, zou ik voor een nieuw huis echter ook nog ander geld kunnen gebruiken, bijvoorbeeld door mezelf een ‘bonus’/uitkering vanuit zakelijk te geven, of door geld te gebruiken uit bijvoorbeeld mijn buffer. Op dit moment is dat allemaal nog niet zoveel, maar het is wel de bedoeling dat daarop gestaag wordt doorgespaard.

Maar dan: dat huizenpotje. Ik las in dat blog dus iets over ‘hypotheeksparen zonder hypotheek’ en bedacht me ineens dat dat misschien helemaal niet gek was. Om maandelijks automatisch een bedrag over te schrijven naar die rekening, als soort hypotheekbetaling zonder hypotheek.

[wp_ad_camp_3]
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Maar hoeveel spaar ik dan?

Dat bedrag wil ik in de eerste instantie niet te hoog hebben, omdat ik het belangrijker vind om eerst mijn buffer aan te vullen tot een ‘prettig’ bedrag van €15.000. Ik weet echter wel dat kleine beetjes ook helpen en dat ik bij wijze van spreken eerst prima een paar tientjes kan overmaken, om meer te doen als daar ruimte voor is. Mijn streefbedrag zou ongeveer €450 per maand zijn. Dat staat volgens mij gelijk aan een hypotheek van €120.000.

Maar goed, die €450 heb ik op dit moment maandelijks niet beschikbaar, dus heb ik gekeken naar wat wél kan. Van daaruit kan ik het dan langzaam opbouwen. Nu ik straks geen gemeentelijke belasting meer hoef te betalen over mijn oude huis, houd ik in de maand wat meer over. Ik had daarvoor bedacht dat ik €170 zou sparen voor mijn vakantiepotje. Dat bedrag stel ik bij naar €100. Met een beetje minder ruimte in de maand gaan mijn eerste ‘hypotheekstortingen’ dan naar €75. Aan het einde van het jaar, als ook mijn oude waterschapsheffing afloopt, kan ik dat ophogen naar €105. Ook dát is voorlopig nog lang geen €450, maar ik mis het in ieder geval niet echt en als mijn buffer straks wél is aangevuld, kan ik het bedrag vanzelf omhoog schoppen.

Het blijft natuurlijk een beetje een wassen neus met die potjes, maar ik vind het ook wel weer prettig om gewoon een bepaald bedrag voor een toekomstig huis apart te hebben, zonder dat ik dan aan mijn buffer hoef te zitten.

Als jij zou hypotheeksparen zonder hypotheek, bijvoorbeeld omdat je even ’tussen huizen in zit’ of iets anders hebt, wat zou jij dan een mooi bedrag vinden om te sparen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Lijkt mij een mooi beginnetje.
  Ik ben benieuwd hoe jouw vriend hiermee omgaat. Gaat hij ook een vergelijkbaar bedrag maandelijks sparen om in jullie nieuwe huis te kunnen steken?

  Wat nou als jij straks 40.000€ erin kan stoppen en hij misschien maar 10.000€?

  1. We sparen in de eerste instantie samen voor het huis, allebei elke maand even veel. Daarnaast heeft hij natuurlijk straks ook een huis te verkopen waar hopelijk nog wat uit te halen is. En verder laten we dat gewoon tegen die tijd vastleggen, als er aan een van beide kanten echt een groot verschil in zit. Dat lijkt me het beste. Maar goed, ik moet ook nog pensioensparen enzo, dus het is ook niet gezegd dat ik 'al' mijn geld in een volgend huis ga stoppen.

 2. wij hadden 30.000 euro spaargeld toen we dit huis kochten. uiteraard niet met t plan om dat helemaal op te maken 😉 maar we wisten van te voren niet hoeveel we nodig zouden hebben om kosten van de notaris/hypotheker op te vangen en het klussen. alles bij elkaar heeft dat 15000 euro gekost. er is dus nog wat over, wat we als buffer laten staan. we hebben dus niets meebetaald zelf aan het huis of extra afgelostn (annuiteitenhypotheek dus we lossen elke maand een klein stukje af)

  1. Dat laatste is dan hier wel het plan, om die hypotheek vooraf al flink te verlagen, door gewoon in de eerste instantie minder te hoeven lenen. Maar inderdaad, het is ook maar de vraag wat alles kost en hoeveel je dan daarvoor over houdt.

 3. Uh… ik spaar van persoonlijke rekening op twee hopen:
  1: adoptie / thuisblijfgeldreserve (250 per maand)
  2: al het overige (200 per maand voor de ziektekostenverzekering + wat er overblijft)

  Als ik voor een huis zou sparen ipv voor adoptie / thuisblijfreserve, dan zou ik daarvoor dus 250 apart zetten. Dat is een bedrag wat toch mooi aantikt en wat hier ook lukt.

 4. Sparen kost je in deze tijd hoe dan ook geld. Je krijgt er amper rente over en het wordt in sneltreinvaart minder waard. Daarom snap ik dat hele idee van spaarpotjes niet zo. Ik stop alles in de aflossing van de hypotheek, maar als mijn huis afgelost is zou ik het geld investeren en zeker niet op de bank zetten.
  Groetjes, J.

  1. Klopt helemaal. Ik heb alleen op het moment geen hypotheek om het in te stoppen. Met investeren/beleggen wil ik volgend jaar voorzichtig beginnen, maar daar heb ik nog niet heel veel kaas van gegeten, dus dat blijft eerst even stapje voor stapje.

 5. Waarom zou je huis hypotheekvrij moeten zijn? De enige die daar heel blij mee zijn, zijn je erfgenamen. Je kunt met 10.000 euro zoveel doen, als je het in je huis stopt is het weg en je mist ook nog eens belastingteruggave

  1. Ik kon niet helemaal goed zien of je specifiek op iemand reageerde, dus ik haak alleen even in op het hypotheekvrij zijn an sich: dat bespaart elke maand natuurlijk een hoop geld! Bovendien kun je later altijd nog downsizen of je huis opeten, dus het is niet per definitie zo dat aflossen alleen gunstig is voor je erfgenamen. Een teruggave is fijn, maar dat blijft een halve sigaar uit eigen doos. Ik heb liever geen teruggave en geen hypotheeklasten, dan wel hypotheeklasten en wel een teruggave.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.