Sporten met een doel

Sinds ik me in 2014 inschreef bij een nieuwe sportschool, sport ik best regelmatig. In dat jaar zelf had ik het ritme er goed in. Daarna kwamen ook wel periodes waarin het minder was, bijvoorbeeld omdat ik dan afsprak met vriend (terwijl ik normaal naar een les ging), omdat het druk was met werk of (vooral in de winter) omdat ik niet heel fit was.

Een paar maanden terug schreef ik me in mijn nieuwe woonplaats in bij de sportschool en daar heb ik nu ook min of meer het ritme weer te pakken. Ik volg twee ‘gewone’ lessen en doe twee keer ciruittraining. Dan heb ik bij elkaar toch vier trainingen te pakken, hoewel ik daarvoor maar twee keer naar de sportschool hoef. Lekker efficiënt 🙂 Idealiter komt er dan ook nog een keer of twee hardlopen bij, want het liefst doe ik ongeveer om de dag iets. Mijn hardloopmaatje is echter op het moment letterlijk wat uit de running en ik merk dat ik me niet zo goed kan motiveren om alleen te gaan, met die kou, drukte en verkoudheid/lichte griepverschijnselen. Ik wil morgen eigenlijk wel, maar dat terzijde.

In ieder geval leek het me nu wel eens handig om te gaan sporten met een doel. Ik weet dat gewicht niet heel veel zegt, omdat spieren zwaarder wegen dan vet. Dat werkt dus niet echt als doel, tenminste, voor mij werkt het alleen demotiverend. Dus toen ik hoorde dat je je ook kon laten wegen en meten, met vetpercentages enzo, leek me dat wel wat. Dat geeft immers veel beter aan hoe je in verhouding bent. En dat viel best een beetje tegen!

[wp_ad_camp_3]
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Iets meer drinken, iets minder vet

Volgens die vrouw was het allemaal wel netjes, maar als je met maat 34/36 bijna 20% boven het ideale vetpercentage voor vrouwen (wat al veel hoger ligt dan voor mannen: voor vrouwen schijnt ideaal 27% te zijn, ik kwam royaal over de 30%. En ook wel over de 31%) uitkomt, dan kijk je toch wel even vreemd op. Nu kon dat er ook deels aan liggen dat ik relatief weinig water drink (verbeterpuntje), maar toch.

Maar: nu heb ik wel een doel. Dat vetpercentage een beetje omlaag krijgen en vooral dat vochtgehalte omhoog krijgen. Dat zat bij mij namelijk echt een beetje rond de ondergrens. Het was ‘goed’ volgens die mevrouw, maar als je ergens tussen een range van 45 en 65 moet zitten, waarbij meer beter is, dan is 48 toch een beetje aan de krappe kant, in mijn beleving.

Geen fitgirl

Omdat ik geen enkele ambitie heb om een extreme fitgirl te worden, maar mijn gezondheid wél belangrijk vind, doe ik het rustig aan. Ik probeer me eerst te richten op dat vochtgehalte omhoog. Dat zou volgens die mevrouw automatisch betekenen dat het vetpercentage naar beneden gaat. Ik heb nog geen idee hoe snel zoiets kan gaan, daarvoor zou ik eigenlijk nog een paar keer moeten wegen, maar ik zou het liefst rond het einde van Q1 2017 op die 27% zitten. En volgens mij moet dat ook wel lukken, want ik weet dat ik nu gewoon te weinig water drink en ben daar dan ook bewust mee bezig. En nu dat ritme weer een beetje in het sporten zit en ik verwacht dat het hardlopen straks ook wel weer terug komt, moet dat ook allemaal wel goed komen.

Hebben jullie je wel eens laten meten/wegen op zo’n manier? Leverde dat nog verrassingen op?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Bewaren

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. smorgens de hoeveel heid wat er voor die dag klaarzetten )in lege flessen ofzo) en dan neem je daar bv theewater uit en drink je iets anders, giet je dezelfde hoeveelheid uit de voorraadflessen. Hydrateren (in combo met voldoende mineralen en zouten) werkt best snel, eerder dagen dan langer, maar volhouden is wel effectief natuurlijk.

 2. Wat bij mij goed werkt om genoeg water te drinken, is de app Water my body. In die app wordt je ideale vochtinname berekend aan de hand van je gewicht. Je kunt precies aangeven hoeveel ml er in jouw glazen of bidons, of wat je dan ook gebruikt, gaat. En dan iedere keer als je een bidon of glas leeg hebt, tik je hem aan en zie je je voortgang van die dag in een balk weergegeven.

  1. En dan ben je lekker bezig geweest met nu toch zeker al 4 kopjes thee (of nou ja, heet water met citroensap) en 4 glazen water, zit je net lekker met de kat op schoot, die de laatste tijd nooooooit meer op schoot wil.. Moet je naar de wc :S

 3. Als je je niet zo lekker volt kun je misschien beter bietensoep drinken. Voeding en vocht. Citrusfruit sap werkt prima als vitamine c, in grote hoeveelheden, dat werkt bij mij als een tierelier.

  Als jij nu maat 34/36 hebt, dan heb ik het gevoel, ik kan me vergissen, dat jouw lengte minder dan 175 cm is, denk ik dan

  SUCCES.

 4. Ik heb ook n vetpercentage van 31%. Schijnt wel OK te zijn, voor n vrouw-van-mijn-leeftijd. Mwah.
  Ik sport genoeg (fiets ca.150-200 km per week en 3x kwartiertje fitness), en mijn lijf voelt lekker. Mijn gewicht is stabiel al jaren.
  Mag altijd iets minder, maar ik tweak al jaren aan mijn eten, en ik weet geen truukjes meer om minder calorien te doen en wel me lekker te voelen en te genieten van t leven. Ik blijf wel neuzen naar tips….
  Als ik een jaar alleen maar verstandig eet, is mijn gewicht 2 kg lager. en dat scheelt max 1,5% vet. 27% is voor mij een onhaalbare mount everest.
  En maat 42 vind ik best netjes. BMI is 25-en-n-beetje. Mn taille zou wat slanker mogen volgens de gezondheidsadviezen. Maar ja: ik vind geen tips die ik kan blijven volgen (en waarmee ik dus blijvend die tailleomvang verminder)
  Ik weiger trouwens tijdelijke maatregelen: dieten etc.
  De wereld doet t hier maar mee. Volgens mij ben ik best een aanwinst voor het landschap.

  Ben stiekum wel benieuwd: Waarom wil jij minder vet zijn? (Zo erg is dit toch niet?) Zorgen over gezondheid? Mooier uiterlijk? Fitheid? Bang voor de fat-tax?

  1. Ik hoef niet per se minder vet te zijn, maar het maakte me wel extra bewust van iets dat ik eigenlijk wel weet: mijn eten is gewoon nog niet zoals ik het graag zie. Te weinig gezond en teveel dingen waar ik niet vrolijk van word. Letterlijk niet, want ik krijg meteen een suikerdip na het oeverloze gesnoep. En toch lijkt het me niet te lukken om daarmee te stoppen. Hopelijk geeft dit me iets meer houvast om op het cruciale moment toch even te denken van 'Nee, nu niet'.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.