Hoeveel ben je waard? Knallend het jaar uit!

Sinds ik in maart 2016 weer eens schreef over ‘Hoeveel ben je waard’, heb ik een Excel-bestandje bijgehouden met daarin een paar handige sommetjes, die automatisch mijn nettowaarde berekenen. En af en toe kijk ik daarnaar, verander ik wat dingetjes en bedenk ik me wat ik bijvoorbeeld nog aan het einde van het jaar wil doen. Aan de hand daarvan stel ik dan ook wel eens wat doelen.

Nu is er sinds maart 2016 natuurlijk een hoop veranderd. Toen maakte ik nog een lijstje op basis van de waarde van mijn huis, spaargeld, de waarde van mijn auto en de inboedel. Je snapt; daar zitten nog best een hoop ‘what ifs’ in. De verkoopprijs van mijn huis viel behoorlijk tegen als je het vergelijkt met wat de makelaars gezegd hadden. En met een inboedel is het ook maar wat de gek ervoor geeft. Nu heb ik natuurlijk geen eigen huis meer, dus bestaat mijn lijstje alleen maar uit spaargeld (privé en zakelijk), de auto en schulden. Die laatste heb ik ook niet, dus dat is snel klaar.

En wat wil nu het geval? Ik ben – weliswaar met auto erbij, dus niet in contante waarde – gewoon praktisch tonnair! Is dat een woord? Het zal er een klein beetje om spannen, omdat ik waarschijnlijk mijn zorgverzekering voor het hele jaar vooruit ga betalen en er nog een flink bedrag aankomt dat waarschijnlijk pas in januari gestort wordt, maar het lijkt erop dat ik dus knallend het jaar uit ga!

Natuurlijk kan (en wil) ik al dat geld niet direct in één keer opnemen; er zit een pensioenpotje bij, er zitten zakelijke reserveringen bij en het potje van het huis zit erbij. Maar het is wel lachen!

Nu zit ik wel te bedenken wat een realistisch doel zou zijn voor volgend jaar. De verhuizing had natuurlijk behoorlijke impact; er kwam geld vrij en mijn lasten gingen stevig omlaag. Komend jaar heb ik als het goed is wel die lagere lasten, maar moet ik ook meer belasting gaan betalen, omdat ik een minder grote aftrekpost heb. Daarnaast probeer ik steeds wat minder te werken. Tot nu toe met weinig succes, maar dat is natuurlijk ook iets dat invloed zou hebben op mijn inkomsten. Tegelijkertijd is daar natuurlijk toch wel een beetje die droom van dat huis contant betalen. Dat hoeft niet allemaal in 1 jaar, maar elk jaar een substantiële verhoging van het spaarsaldo zou dan natuurlijk wél prettig zijn.

Maar ach, daar ga ik me nu even niet druk om maken. Ik ga me gewoon even heel rijk en dankbaar voelen. Dit had ik een jaar geleden nog niet kunnen bedenken!

Check jij wel eens hoeveel je waard bent? En wat neem je daar wel en niet in mee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Tonnair, hij is leuk 😉
  Grappig genoeg weten we tot op de cent nauwkeurig wat we waard zijn (met en zonder eigen spullen, huis, etc.). Maar echt belangrijk is dit cijfer niet, veel belangrijker voor ons is dat we goed op weg zijn om FO te worden. En dat we straks met een bescheiden inkomen om het vermogen heerlijk rustig kunnen leven.

  1. Volgens mij zijn jullie idd supergoed bezig! Ik merk ook wel dat het cijfer me niet zoveel uitmaakt, behalve als ik dan even denk aan hoeveel dat in bakstenen is, dat het bijvoorbeeld bijna genoeg is om de hypotheek van vriend af te lossen. In theorie dan. Dan voelt die FO ook weer een stuk dichterbij!

 2. voor de gein kijk ik er wel eens naar, maar zolang het een positief bedrag is, maak ik me er niet druk om. we hebben een annuitaire hypotheek dus die lossen we af. is iets hoger dan de woz waarde (maar die is gedaald omdat we onder de vraag prijs heben gekocht :p ze hebben puur de verkoopprijs als woz genomen 😉 de hypotheek is iets hoger doordat er kosten in meegenomen zijn maar er is genoeg spaargeld om dat te verrekenen. al met al komen we boven 0 uit en dat terwijl we dit jaar pas gekocht hebben. prima dus 😉

  1. ik reken dan hypotheek – woz waarde huis – studieschuld + spaargeld. spullen doe ik weinig mee, krijg je niet bijzonder veel voor als je het 2e hands verkoopt.. (en te veel gereken en gedoe voor weinig :p )

 3. Ik heb ook sinds kort een Excelletje "Wat zijn we waard".
  Ik tel op:
  overwaarde huis
  spaarwaarde in hypotheek
  buffer
  spaargeld

  waarde camper
  waarde autoos
  waarde huisraad

  De autoos, camper en huisraad heb ik maar op een laag bedrag staan.
  Ons huis bleek te verkopen voor 10.000 meer en nu ik dat bijgewerkt heb, zijn we op €6.500 na ook "tonnairs".

 4. Oh ja, dat is excl het nieuwe huis, waar we eigenlijk ook bijna eigenaars van zijn. Er gaat dan een hoop naar de verbouwing. Eigenlijk kunnen we die financieren uit de overwaarde op ons huidige huis. We ruilen een rijtjeshuis in voor vrijstaand op deze manier. Geen idee wat ons nieuwe huis waard is na de verbouwing. Ik schat dat we dan zo'n 20.000 of meer overwaarde hebben.

 5. Ik durf niet…..
  Deels ben ik moe (werk was druk, en ik ben aan t bijkomen. Nog niet veel fut voor dit soort klussen)
  En ik ben bang dat ik niet weet wat ik er mee moet. Ook mn huis verkocht, en een bedrag kunnen storten op de bank daarna. Maar ik weet niet goed wat ik daar nu mee moet, want box 3 stond al vol bij mij…..

  Iemand tips?

  1. Heel herkenbaar. Daar zit ik nu ook wat mee. Deels mooi, want dit is allemaal een geweldige start voor een ander (hypotheekvrij) huis, aan de andere kant werkt het soms ook wat verlammend. Vanaf het nieuwe jaar wil ik gaan beleggen, maar dan eerst alleen met 'gratis' geld, dus wat ik bijvoorbeeld verdien met Euroclix. Dat vind ik al spannend genoeg. Idealiter stopte ik het allemaal weer in een nieuw huis, maar dat plan hebben we pas over een jaar of 3 en dat doen we dan natuurlijk samen, 50/50. Mijn pensioen is dan een beetje mijn next best choice, deels door te gaan beleggen. En verder maar proberen te vergeten wat er is, zodat het ook niet verlamt. Want voor FO of een hypotheekvrij huis moet er nog wel wat meer bij 😉

 6. Elke maand bekijken we wat we extra hebben kunnen aflossen op de hypotheek. Begin januari werkt mijn man het excelbestand bij over hoeveel we waard zijn. Dat is waarde huis en auto. De spaarrekeningen bij elkaar optellen en zien hoeveel hypotheek we nog hebben.
  Dit jaar hebben we veel kunnen aflossen. Daar schreef ik al over en daarbovenop nog een mooi bedrag vanwege een erfenis. Dat voelt zo dubbel. We zijn blij dat de hupotheek lager is, maar de reden is helemaal niet iets om blij van te zijn. Gelukkig wist mijn schoonmoeder dat we ons huis helemaal hypotheekvrij willen maken en dat vond ze een mooi doel.
  Ik voel me best rijk. We zijn niet miljonair, niet eens op de helft. We hebben heel krap moeten leven toen onze kinderen klein waren. Voor ons blijft het luxe voelen dat we die zorgen niet meer hebben.
  Afgelopen week was er een post van jou over cash een huis betalen. Wij hebben dat deels letterlijk gedaan. Toen wij ons eerste huis kochten, hadden we uitgerkend dat we makkelijk de hypotheek konden betalen want twee vaste voltijdsbanen. Probleem was dat ik twintig was en destijds was je pas met eenentwintig meerderjarig. Dus geen hypotheek. We konden wel een persoonlijke lening krijgen, maar dat wilden we niet. Zonde van het geld, al zat de makelaar zich te verheugen op de extra provisie. We hebben van onze ouders in totaal 10.000 gulden geleend. Toen we bij de notaris zaten, haalde mijn (toen nog niet) man 10 briefjes van 1000 gulden uit zijn binnenzak. Dat was echt hilarisch 😀
  Die. 10.000 gulden hadden we binnen het jaar weer terug betaald aan onze ouders.

  1. De reden voor het extra geld is inderdaad heel verdrietig, maar wel mooi dat het jullie op deze manier ook zoveel brengt. Dan waardeer je het denk ik meer dan wanneer je het maar over de balk smijt. Bovendien is het ook respectvol; iemand anders heeft er waarschijnlijk ook jarenlang hard voor gewerkt.

   Wat een verhaal trouwens van die eerste hypotheek!

 7. Ha, ha, ha, ik vind tonnair leuk bedacht. Nu weet ik hoe ik mij voortaan mag noemen. Woz waarde minus de hypotheek is iets meer dan een ton plus een buffertje. Het is dus vooral een stenen ton.

 8. Nog even hopen dat de nieuwe kopers het ook betalen. De vorige moesten helaas afhaken.
  Maar het is super fijn ja, deze vrijheid.

 9. In een bankspaar of belastingvrij pensioenproduct stoppen?
  Tenzij je een nieuw huis wilt kopen natuurlijk, dan moet je dat nu niet vastzetten.

 10. Nog even hopen dat de nieuwe kopers het ook betalen. De vorige moesten helaas afhaken.
  Maar het is super fijn ja, deze vrijheid.

 11. Gefeliciteerd met je tonnair, vroeger was er een vrouw die schreef dat ze tonnair was, maar ze nam samen met haar big spending vriend de maximale hypotheek. Dus dat geloofde ik niet. Van jou geloof ik het wel.

  Ik hoop dat je het blijft en dat alles samen in redelijkheid en billijkheid goed en juist verdeeld is en blijft en op papier staat.

  Geniet van je relatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.