#FreedomFriday: Cait Flanders

Bloggen vind ik ontzettend leuk, maar het lezen van blogs vind ik minstens zo interessant. Je krijgt een kijkje in het leven van iemand anders en je kunt ontzettend veel goede ideeën en inspiratie opdoen. Ik krijg regelmatig leuke tips door van blogs die ik écht een keertje moet lezen. Veel daarvan blijf ik daarna ook volgen. Daarom leek het me leuk om nu zelf ook eens wat tips te delen. Om dat een beetje gestructureerd te doen – anders vergeet ik het straks weer en dat is zonde – roep ik hierbij #FreedomFriday in het leven.

Waarom #FreedomFriday?

Waar ik eerst blogs over alleen consuminderen en besparen las én scheef, merk ik dat mijn focus in met name de laatste twee jaar wat verschuift. Flink consuminderen en sparen is een tijd echt noodzaak geweest. Nu is het meer een bewust keuze die onderdeel uitmaakt van een groter doel: een vrij leven. Wat voor jou vrijheid is, kun je natuurlijk zelf bepalen, dat is niet voor iedereen gelijk. Bovendien is het – voor mij tenminste – niet in één noemer te vatten. Daarom licht ik in deze ‘rubriek’ websites en blogs uit van mensen die een bepaalde mate van vrijheid hebben die mij persoonlijk aantrekt.

Deze week: Cait Flanders.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wie, wat waar?

Ik kende Cait nog niet, dacht ik. Tot ik las dat zij eerder bekend stond als ‘Blonde on a Budget’. En ja, die kende ik wel! Cait had in juni 2011 een behoorlijke creditcardschuld. Jarenlang ‘onbezorgd’ swipen had haar een schuld van maar liefst 28.000 dollar opgeleverd. En ze had geen rijke man die de rekening voor haar op kon pakken; ze moest écht elke cent zelf terug betalen. In minder dan twee jaar loste ze alles af!

En als je dan alles hebt afgelost, dan kan het best een uitdaging zijn om het leven na je schulden op te bouwen. Dat merkte Cait ook. Daarom legde ze zichzelf in 2014 een ‘shopping ban’ op. Om geld te besparen, maar vooral ook om een bewustere consument te worden. Ontzettend leuk dus; ze gaat van overspender naar minimalist!

Tijdens haar ‘shopping ban’ mocht ze van zichzelf niets nieuws kopen, tenzij het op haar boodschappenlijstje stond of ze iets echt moest vervangen. Haar grote zwakte, koffie halen, moest ze dus ook weerstaan. Ze deed dit eerst een jaar, maar plakte er daarna nog een jaar achteraan. Het tweede jaar golden dezelfde regels en hield ze ook nog eens bij hoeveel echt fysieke artikelen ze kocht. Inmiddels is ze bezig met een boek over haar experiment.

De Freedom-factor

In de eerste instantie vind ik het ontzettend knap hoe Cait het gedaan heeft. Het leven als single is namelijk bést duur. Hoewel je sommige dingen goedkoper kunt doen, ben je vaak ook duurder uit. Je kunt de grootste kosten (wonen) niet met iemand delen, hetzelfde voor verjaardagscadeautjes, als je op vakantie gaat, dan kun je de kosten voor hotels en een auto niet delen, en zo is er nog wel meer.

Ten tweede vind ik het indrukwekkend hoe ze van tot over haar oren in de consumer debt (dus echt schulden voor bijvoorbeeld kleding) de overstap maakt naar minimalisme. Dat gaat niet in één dag; je kunt haar transformatie als het ware volgen.

[wp_ad_camp_3]

Wat kan ik hiervan leren?

Cait geeft mij een hoop herkenning, maar ze laat ook zien wat er nog mogelijk is. Ik zit niet meer in de (hypotheek)schulden, ik heb al heel veel weg gedaan, maar ik ben nog verre van een minimalist. Zij begon haar weg met het wegdoen van 75% van haar bezittingen. Dan wil ik al bijna zeggen: ‘dat kan ik natuurlijk niet doen’, maar ik weet dat het nergens op slaat. Natuurlijk kan ik dat wel! Waarom niet? Dát kan ik dus van haar leren!

Helaas heeft Cait haar blogposts inmiddels offline gehaald…

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Ik ben aan het proberen een goede garderobe voor alles bij elkaar te hebben. Haar garderobe is voor mij qua broeken en maar 1 rok te weinig. Zo heeft iedereen zijn of haar eigen invulling aan alles. Het is me iets te casual.

  Ik zoek nog naar de beste invulling voor mij persoonlijk.

  1. Ik zie mezelf dat ook niet zo snel doen hoor, ook om het praktische aspect: ik heb niet elke week zomaar een trommel was vol en volgens mij moet je wel regelmatig wassen als je maar zo weinig kleding hebt. Maar wat minder, overzichtelijker en alleen dingen waar je blij van wordt.. dat klinkt wel goed!

 2. ’t Begint voor mij een beetje te veel van het goede te worden, al die boeken en blogs over consuminderen en minimaliseren. Ik lees er dan ook geen boeken en nog maar weinig blogs over. Er zullen altijd mensen zijn die een boek of blog als handvat nodig hebben (hoewel echte ‘hoarders’ deze niet zullen lezen, die hebben professionele hulp nodig), maar ik denk dat het niets meer en minder is dan:

  1) als je geld over wilt houden, moet je minder kopen of kiezen voor minder dure producten en oplettender boodschappen doen;
  2) als je minder spullen in huis wilt, moet je niets kopen en/of dingen weg doen;
  3) als je wilt afvallen en/of gezonder wilt eten en leven, moet je minder ongezond voedsel kopen en meer bewegen;
  4) als je overzicht van je spullen wilt, moet je de boel reorganiseren en/of opruimen.

  En er niet alleen over nadenken en fantaseren, maar ook echt ZELF doen! Hoef je al die boeken ook niet aan te schaffen.

  1. Boeken aanschaffen als je minimaliseert is idd niet heel handig 😉 Ik vind zulke blogs zelf wel inspirerend, maar het is niet zo dat ik ze allemaal ook dagelijks volg. Ik pak eruit waar ik wat aan heb en probeer dat dan vervolgens inderdaad in mijn dagelijkse leven te integreren. Want zonder ‘doen’ heb je er alsnog niets aan. Dan is het gewoon de moderne versie van deken over je hoofd trekken en doen of je er niet bent.

   1. Blogs kunnen inderdaad inspirerend zijn, als je nét dat zetje nodig hebt of niet weet hoe je het zult aanpakken, maar er staat naar mijn idee erg vaak hetzelfde in.
    Als ik de betreffende blogs lees, bekruipt mij vooral het gevoel dat ik er niet aan moet denken om zó te moeten leven.
    Het enige waarin ik wil minimaliseren is zien af te komen van al die vreselijke plastic verpakkingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.