Beleggingsupdate December 2017

Beleggingsupdate December 2017

Het is weer begin van de maand, mijn (inmiddels) normale bijschrijvingen op mijn beleggingsrekening zijn weer gedaan, tijd voor een update. Deze keer niet zo lyrisch als de vorige keer, want… Mijn beleggingen zijn ingekakt! Ik sta nog in de plus, maar het is afgelopen week echt even hard naar beneden gegaan.

Actuele stand van zaken

Ik heb nu ongeveer een jaar een beleggingsrekening bij DeGiro. Het heeft me echt jaren gekost om die stap te zetten, want ik was ervan overtuigd dat beleggen een vorm van gokken is, waar je je geld mee kwijt raakt. Nu weet ik inmiddels dat dat iets genuanceerder ligt en dat er verschillende manieren zijn om wat veiliger te beleggen, net als je bijvoorbeeld veiliger kunt sparen (bij een bank die onder een depositogarantiestelsel valt, om maar iets te noemen).

Hier kun je trouwens meer lezen over mijn ‘strategie’ (die ik nog wel wat wil verfijnen/updaten): Mijn beleggingsstrategie (en hoe ik van bang naar believer ging)

Afgelopen maand wilde ik me wat meer verdiepen in diversificatie en zette ik weer een paar stappen om bij mijn doel van €2500 voor het einde van het jaar te komen. En eigenlijk ging het daar meteen ‘mis’. Bij dat diversificeren dan.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het rendement

Vorige maand zat er in totaal zo’n €1250 in mijn portefeuille en had ik daar bovenop een rendement van maar liefst dik €104. Ter herinnering, dat zag er zo uit:

Beleggingsupdate November 2017

En dat het niet allemaal hosanna is, blijkt wel uit het actuele overzicht waarvan ik net even een screenshot heb gemaakt:

Beleggingsupdate December 2017

Mijn portefeuille is weer met zo’n €250 omhoog gegaan en ik heb nog een klein beetje vrije ruimte over. Het rendement staat nog steeds in de plus, maar is wel met meer dan de helft gedaald. Dit is voornamelijk te danken aan het feit dat alle trackers waarin ik – in het kader van diversificeren – geïnvesteerd heb, momenteel in de min staan.

Daarnaast heb ik twee redelijk volatiele aandelen waar ik in het eerste kwartaal van 2018 bepaalde sprongen omhoog van verwacht. Die gaan nu steeds ontzettend heen en weer en ik hoop dat ze dan hun tocht naar boven doorzetten. Vandaag staan ze dan in de min, maar over twee dagen kunnen ze weer hetzelfde bedrag in de plus staan.

Mocht dat overigens niet gebeuren, dan verkoop ik ze op een moment dat ze weer in de plus staan (dat komt dus regelmatig voor). Dat is niet helemaal langetermijn, maar die verwachte sprong is de enige reden dat ik überhaupt voor die aandelen gekozen heb. Ik houd verder helemaal niet van dat onzekere gespring en heb liever gewoon iets dat gestaag de gang naar boven maakt. Een slak komt ook bij z’n bestemming, denk ik dan maar 😉

En nu?

Ik zal eerlijk zeggen: het is makkelijker om te beleggen als je ’totaalresultaat’ de hele tijd alleen maar omhoog gaat. Ik wist echter vooraf dat dat niet altijd het geval zou zijn. En ik weet ook dat dit de momenten zijn waarop je gewoon even moet doorbijten. En misschien zelfs wel kansen moet pakken. Ik sta zelf nog steeds in de plus en als de markten redelijk massaal in lijken te kakken, dan biedt dat ook kansen. Nu kun je dingen goedkoper kopen. Eerder kocht ik bijvoorbeeld elke maand iets bij van één specifiek fonds, waarvoor de kosten steeds verder opliepen. Nu is de prijs daarvan weer iets gedaald, terwijl mijn gemiddelde rendement daarop nog steeds aanzienlijk is.

Mijn strategie is voor de langetermijn, dus ik blijf gewoon stug doorgaan met wat ik doe. Mijn doel van de €2500 aan het einde van het jaar blijft staan. Hiervoor heb ik in december nog één keer de maandstorting van €250. Daarnaast hoop ik het voor elkaar te krijgen om dit jaar nog een uitbetaling van Euroclix te realiseren. Hiervoor moet ik nog net iets meer dan 600 clix verdienen. Dat wordt misschien even pittig, maar het is niet onmogelijk.

Wél ga ik ook even kijken naar andere, wat meer algemene fondsen om in te investeren. Momenteel heb ik best veel in technologie, maar een beetje spreiding is wat dat betreft ook niet gek. Overigens zijn mijn beleggingen in de categorie beleggingsfondsen de enige die wél (volledig) in de plus staan. Dat werkt momenteel voor mij dus nog wat beter dan trackers.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Gerelateerde post: Beleggen: zorg dat je meedoet!

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten.

Beleggen voor Beginners

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

27 Comments
 1. Mijn beleggingen doen het eigenlijk wel prima. Maar als ik jou zo lees dan denk ik dat dat komt omdat ik veel meer diversifieer.
  Dat is ook wat gemakkelijker voor mij omdat ik sowieso meer ingelegd heb.

  Ik heb dit jaar 6.500 euro ingelegd in 6 etf’s en 19 verschillende aandelen. En niet alleen tech, idd.

 2. Vorige maand riep iedereen er over en nu is het allemaal weer wat gezakt, heel normaal denk ik. Ik vind het ook niet zo’n ramp, ik heb deze maand weer goedkoper kunnen kopen en ik heb het geld toch nog niet nodig. Ik sta nog goed in de plus dus dat het minder is als vorige maand boeit me niet zo. Ik ga tzt ook in gedeeltes weer opnemen, tenzij het natuurlijk net sky high staat. Maar wat is sky high he? Dat weet eigenlijk ook niemand. ?
  Gewoon rustig doorgaan inderdaad en je niet gek laten maken als het zakt, het gaat vanzelf weer omhoog.

 3. De losse aandelen deden het prima afgelopen maand, eerste dividend is ook onderweg.

  Grappig dat je lange termijn wil beleggen maar toch 2 volatiele aandelen voor de korte termijn hebt gekozen. Waarom verwacht je dat deze twee sprongen gaan maken? Heb je informatie die andere beleggers niet hebben bijvoorbeeld?

  Ook grappig dat je bepaalde sectoren kiest die je richting de toekomst mooie stappen ziet maken. Als iedereen dat denkt worden die aandelen juist nu al duurder en zit die groei al ingeprijst. Zie bijvoorbeeld Amazon en Tesla.. 😉

  Uiteraard ben ik wel benieuwd welke 2 aandelen die 2 zijn 😉

  1. Die twee volatiele aandelen heb ik een beetje in het begin gekocht, daarover had ik gelezen dat ze bepaalde (Amerikaanse) overheidscontracten krijgen en ik verwacht dat dat een positieve impuls geeft. Dat was in het begin ook zo, maar nu schommelt het steeds wat. Vanwege die contracten wil ik het best nog even aankijken, maar niet te lang. Dan past het idd niet in mijn langetermijnstrategie.

   In wat voor sectoren zou jij dan investeren? Ik heb niet het idee dat technologie per definitie al aan z’n max zit. Daar gebeurt jaar op jaar zoveel, dat je daar – volgens mij dan – nog prima in kunt stappen. Maar misschien zie ik dat verkeerd? Ik leer graag bij 😉

   1. Als ik wist in welke sectoren ik moest investeren dan was ik al binnen geweest 😉

    Alle gekheid op een stokje. Jij hebt ergens gelezen dat die bedrijven die contracten verwachten te krijgen. Jij hebt die informatie ergens gelezen waar deze informatie publiek beschikbaar is. Er zijn echter mensen die 24/7 dit soort informatie verwerken en deze dus als eerste krijgen en hier direct op kunnen handelen. Deze mensen beschikken letterlijk en figuurlijk over dikkere internetkabels om overal zsm bij te kunnen zijn en hiernaar te handelen. Met deze tactiek loop je dus altijd achter op analysten die er hun werk van gemaakt hebben.

    Ik denk ook niet de tech sector aan z’n max zit. Praktisch iedereen denkt dit echter waardoor de techaandelen anders gewaardeerd worden. Een veelgebruikte waardering is de P/E. Dit is de prijs van het aandeel gedeeld door de winst per aandeel. Historisch gezien ligt deze op ca. 17,6. Amazon gaat momenteel tegen een P/E van 292. Dus zelfs als Amazon zijn winst weet te vertienvoudigen dan is het aandeel nog een stuk duurder dan gemiddeld. Zo zie je dat een groot deel van de verwachting al in het aandeel is ingeprijsd. Nvidea gaat voor een P/E van 47,5, Tesla heeft geen P/E want die hebben nog geen winst gemaakt. Google gaat voor 34x. Een groot deel van de groeiverwachting zit dus al in het aandeel ingeprijsd, je bent immers niet de enige die die groei verwacht 😉

    Als ik losse aandelen koop dan probeer(!!) ik dividendaandelen te kopen waar de markt té emotioneel op reageert. Er zijn dagen dat er 5% van een aandeel af gaat zonder dat er onderliggend daadwerkelijk wat is gebeurd. Dan kan ik zo’n aandeel dus mooi met korting kopen.. 😉 Value investing & dividend growth investing 😉 Met de huidige bullmarket blijft het makkelijk investeren overigens… Alles stijgt 😉

    Ik kan je het boek ‘De intelligente belegger’ aanraden, het is even doorzetten maar het is wel leerzaam 😉

 4. De afgelopen weken / maanden heeft de markt best wel een flinke piek gehad; ik beleg vooral in de trackers VTI / VXUS waarbij ik de verdeling meer naar VTI wil schuiven…het gaat gestaag. Ook ik realiseer me dat het in deze markt heel makkelijk is om geld te verdienen, ik hoop dat we bij een correctie allemaal zo vrolijk blijven inleggen 🙂 Mijn pensioen beleggingen bij Brand New Day hebben het daarmee ook goed gedaan.

  Na het lezen van het boek “The Simple Path To Wealth” ben ik ervan overtuigd dat op lange termijn je met die lowcost fondsen/trackers bijna gegarandeerd succes hebt 🙂

  Mijn doel was om dit jaar 5000 in te leggen en dat ligt netjes op schema.

    1. Hey, ik heb dat boek ook gelezen maar nog niet uitgevonden hoe ik in het indexfonds van Vanguard de VTSAX, kan beleggen. Doe jij dit toevallig?

     1. Hi David. VTSAX is alleen beschikbaar voor Amerikanen helaas. Er zijn ETF’s met dezelfde prestaties genaamd VT en VTI, deze konden tot voor kort worden verhandeld bij De Giro maar door Europese wetgeving is dit niet meer mogelijk.

      Mr FOB heeft er een stukje over geschreven, ik ben geswitched naar VWRL maar nog niet overtuigd. Het schijnt dat LYNX de ETF’s nog wel in het assortiment heeft, ik heb hen gevraagd hoe dit kan en of dit zo blijft anders overweeg ik over te stappen naar LYNX.

      Leesvoer: https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/vwrl-vti-vxus/

     2. Hi David,

      Hieronder mijn WhatsApp conversatie met LYNX.

      “Beste LYNX, op dit moment beleg ik via De Giro, ik ben groot fan van de Vanguard ETF’s VXUS en VTI. Deze zijn sinds 3 januari niet meer verhandelbaar bij De Giro ivm de PRIIPS / MiFId wetgeving oid. Ik zie dat deze etfs bij jullie nog wel worden aangeboden.

      Mijn vragen: gaan jullie anders om met de regels? Hoe groot is de kans dat deze fondsen uiteindelijk ook niet meer via LYNX te verhandelen zijn?

      Ik verneem graag uw reactie, bedankt!”

      Reactie LYNX

      “Momenteel worden de benoemde ETF’s bij LYNX verhandeld. Wij gaan ervanuit te kunnen voldoen aan de gestelde wetgeving binnen de gegeven tijd. Mocht dit onverhoopt toch niet lukken, dan zullen ook wij de ETF’s uit het aanbod halen totdat hier wel aan voldaan wordt.”

      Mijn reactie:

      “Bedankt voor uw snelle reactie!
      Wat is de gegeven tijd als ik vragen mag? Hoe kan het dan LYNX hier wel aan kan voldoen en De Giro niet? Ik dacht juist dat de aanbieder (Vanguard) deze gegevens moet aanleveren, heeft LYNX dit op eigen initiatief gedaan?

      Mocht ik beslissen om over te stappen naar LYNX, kunnen mijn stukken die nu bij De Giro staan dan worden overgenomen? Of is het beter als ik 2 aparte accounts hanteer?”

      Reactie LYNX:

      “LYNX heeft op eigen initiatief (samen met haar Back Office) besloten om KIDs op te stellen. Deze verwachten wij aan het eind van de maand in het Engels te ontvangen waarna deze worden vertaald naar het Nederlands.

      De stukken van De Giro kunnen door ons worden overgenomen of u kunt beslissen een LYNX rekening en een rekening bij De Giro aan te houden.“

     3. Hoi FIREME, bedankt voor je reacties! Heel erg op prijs gesteld! Ik zal de site van LYNX eens moeten gaan bekijken dan. Wat ben jij nu van plan te doen? Wacht je tot ze het vertaald hebben voor je een beslissing maakt?

      Ik zit er aan te denken spaargeld te beleggen in de VT ETFs, maar moet me eerst nog flink inlezen. De amerikanen hebben het blijkbaar toch iets makkelijker. Een van mijn twijfels is ook erg universeel begrijp ik, ik ben bang dat ik juist op de piek inkoop en denk erover te wachten tot er een dal is van minimaal 10%.

     4. @David: ik sta nog in dubio, ik heb ergens de stille hoop dat de combinatie VTI / VXUS wel weer beschikbaar wordt gemaakt bij De Giro. Ik heb ook contact gehad met Vanguard zelf hierover en zij geven aan dat zij deze producten niet vermarkten in Europa en dat zij geen docs beschikbaar gaan stellen…het is erg dubieus dat LYNX dit op eigen initiatief doet.

      Vooralsnog blijf ik nu maandelijks in VWRL inleggen via De Giro, het is erg zuur omdat ik net een half jaartje bezig was en er net feeling mee kreeg…ik wil dus geen overhaaste beslissingen maken.

      W.b. instappen op een piekmoment: dat gebeurt met deze trackers al snel, ze stijgen namelijk erg hard. Dat is natuurlijk geen houdbare situatie op korte termijn, maar wanneer “de correctie” komt weet niemand, het is echter zeker DAT ie eraan komt. Voor ons, als lange termijn beleggers, moet dat een gegeven zijn.

      Je kan het niet voorspellen, en niemand kan dat. Lees maar eens over Bob The Investor, the worlds worst market timer: http://awealthofcommonsense.com/2014/02/worlds-worst-market-timer/

      Ik probeer me er klaar voor te stomen, maar vooralsnog blijf ik gewoon maandelijks toevoegen, discipline 🙂

      Komende week plaats ik een blogje over mijn financiën van december waarin dit onderwerp ook kort aan bod komt.

      Succes met je keus, lees ook de site van FOB goed door waarop veel zaken m.b.t. vergelijkingen en kosten staan uitgeschreven.

 5. Ik zou niet weten hoe deze maand mijn beleggingen gepresteerd hebben. Ik kijk er niet echt naar, leg alleen maar elke maand in. Verstand op nul, blik op oneindig

 6. Sinds mijn eerste aankoop eind maart dit jaar heb ik een positief resultaat geboekt van 3,81%. De afgelopen maand is het echter 0,47% gedaald. Zo fluctueert het leuk heen en weer, maar al met al wel de goede kant op.

  1. Dan zit ik zelfs nog ietsje hoger dus, maar het is wel een verschil met waar ik eerst op zat! Ik heb in ieder geval besloten om maar even niet meer te kijken. Ik ga bij de volgende inlegronde mooi even het experiment/goede voorbeeld van Mr. FOB volgen. Om wat te leren moet ik toch af en toe wat uitproberen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.