Wie zijn beter met geld: mannen of vrouwen?

Vrouwen beter met geld dan mannen?

Afgelopen week las ik een bericht van Nibud. Dit instituut doet regelmatig onderzoek naar zaken rondom geld. Onlangs werd de jaarlijkse Geld en Relatie-monitor weer uitgevoerd en daaruit bleek dat mannen tevredener zijn over hoe hun partner omgaat met geld dan vrouwen. Is daaruit dan ook te concluderen dat vrouwen beter met geld zijn?

Niet altijd op één lijn

Als het gaat om geldzaken, dan zitten stellen niet altijd op één lijn. Voor vier op de tien stellen geldt dat beide partners er anders over denken. Dan wil de één vooral sparen, terwijl de ander het belangrijk vindt om genoeg uit te kunnen geven.

In de meeste gevallen hebben deze stellen geen strategie, waardoor ze vooral bij variabele uitgaven steeds weer op dezelfde discussiepunten uitkomen.

En als er wat minder te besteden is, dan vindt de één het vaak aan de ander om dan maar te bezuinigen.

Vrouwen gaan bewuster om met geld

We kennen natuurlijk altijd wel het stereotype van spendende vrouwen. Type voetbalvrouw. De ene partner werkt dan keihard, terwijl de ander het uitgeeft. Toch blijkt dat in de praktijk niet altijd het geval te zijn. Volgens Nibud gaan vrouwen juist bewuster om met geld.

Vrouwen controleren vaker of de rekeningen en afschrijvingen kloppen, vrouwen maken vaker een boodschappenlijstje en vrouwen kunnen zich onrustig voelen als de financiële administratie niet op orde is. Daarnaast vergelijken ze vaker prijzen, checken ze eerder of er nog aanbiedingen zijn en bedenken ze vooraf aan welke eisen een aankoop moet voldoen.

Moet er een grote aankoop gedaan worden? Dan kijken ze vaker vooraf of ze deze kunnen betalen.

Opvallend genoeg zijn het echter juist vooral de mannen die minder vaak spijt hebben van een ongeplande aankoop. Dat ongeplande past blijkbaar gewoon veel beter bij hen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mannen doen niet zo moeilijk

Als je naar de bovenstaande conclusies kijkt, dan kun je denken dat mannen zich weinig voor geldzaken interesseren. Of dat vrouwen gewoon beter met geld zijn. Maar je kunt er ook iets heel anders uit afleiden: mannen doen gewoon niet zo moeilijk.

Die vinden het blijkbaar prima als hun partner de geldzaken regelt en zijn daar – misschien deels ingegeven door de gedachte dat ze het dan zelf niet hoeven te doen – blij mee.

Vrouwen vinden het blijkbaar iets lastiger om dat los te laten.

Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat vrouwen vaker verantwoordelijk zijn voor de geldzaken. Dan is het natuurlijk belangrijk dat je vinger aan de pols houdt én zul je af en toe misschien wat minder leuke keuzes moeten maken. Ik kan me voorstellen dat je – zodra je er bewuster mee omgaat – sneller ziet wat beter kan. Of wat jij denkt dat beter kan.

Ga er jaarlijks samen eens voor zitten

Het is natuurlijk heel makkelijk om één van beiden aan te stellen voor de financiën, maar het is ook goed om samen goed te weten hoe je ervoor staat. Dat is dan ook het advies dat Nibud geeft. Zij geven aan dat je het beste één keer per maand samen even de financiën kunt bespreken en jaarlijks alles samen door moet lopen, zodat je weet wat nog actueel is.

Ook is het handig om van elkaar te weten waar je je inlogcodes en wachtwoorden bewaart, zodat de ander in geval van nood ook bij de gezamenlijke financiële zaken kan.

Op zich doen wij dit al aardig; ik houd de dagelijkse dingen bij en deel af en toe het grote plaatje met vriend. Nog niet structureel genoeg, dus dat is wel iets om eens wat beter naar te kijken. Iets meer strategie zou ook niet gek zijn; dan werk je toch meer samen ergens naar toe. Onenigheid hebben we hier gelukkig eigenlijk niet over, maar dat komt waarschijnlijk ook (deels) omdat we ook gewoon allebei onze eigen rekeningen hebben.

Denk jij dat vrouwen beter met geld zijn? Hoe zit dat bij jullie?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
    1. Wij sparen al een vast bedrag, maar we hebben daar nog niet specifiek een doel aan gekoppeld, behalve ‘huis’. Ik heb het idee dat als we daar iets meer mee bezig zouden zijn, het makkelijker is om ook van het spaarbedrag af te blijven; dan weet je waarvoor je het doet. En wie weet lukt het dan ook wel om af en toe even wat extra over te maken 😉 Dat is een beetje mijn idee bij ‘strategie’. Voor later zou een bepaalde buffer wel fijn zijn, maar momenteel richten we ons eerst nog op ons eerste huis samen!

  1. Ach, ieder zo zijn/haar kwaliteiten :). Ik ben beter met geld, maar manlief heeft weer kwaliteiten die ik niet heb of in mindere mate. Zonder hem zou ik het moeilijker vinden om m’n uitdaging vol te houden. Hij is bijv. veel creatiever met restjes eten, het worden de lekkerste creaties. Ook denk ik bijv. een plannetje uit over hoe ik de voortuin wil hebben, wijs wat aan, zeg ‘zo zou ik het willen’, vervolgens is hij een zaterdag druk en is het echt zoooo supermooi geworden :)… Z’n handen zijn goud waard, hij is echt heel handig en dat bespaart mij weer veel geld ;)…

  2. Wat mij opvalt is dat mensen die hun geld bewust in hun beurs stoppen na gepind te hebben. Op volgorde en met het grote cijfer naar voren in alles veel bewuster zijnvan en met hun geld .Vaker toch mannen. Die dan wel meestal een eigen bedrijf hebben. Ik vind het een leuke training . Elk moment precies kunnen zeggen wat er in je beurs zit en op de rekening staat.

  3. Ik denk dat gemiddeld genomen de vrouwen inderdaad beter met geld om kunnen gaan dan mannen (uitzonderingen daargelaten). Voorbeeldje: https://www.mkbservicedesk.nl/993/waarom-vrouwen-niet-failliet-gaan.htm
    Vrouwen kunnen ook al beter beleggen dan mannen (gemiddeld dan wel te verstaan). Komt waarschijnlijk omdat meer vrouwen het belangrijk vinden om ook voor andere te zorgen (lees altruïstisch zijn), en automatisch dus minder risico nemen en bewuster met geld bezig zijn. Geld heeft natuurlijk een enorme impact op “de familie” (wie dat dan ook mag zijn). Vind het eigenlijk niet eens zo heel vreemd verschijnsel, aard van het beestje zullen we maar zeggen . Wij hebben dan ook altijd graag vrouwen als huurders!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.