Een rijke mindset in 5 dagen

Een rijke mindset in 5 dagen

Een rijke mindset in 5 dagen. Dat klinkt als een hele beperkte investering voor een mooi resultaat. Ik kwam dit tegen in het boek ‘You’re already a wealth heiress’ van Linda P. Jones. Het leek me leuk om dit plan eens onder de loep te nemen, om te kijken of ik daar zelf wellicht ook nog lering uit kon trekken. En wat bleek: veel van de stappen zijn hier inmiddels al behoorlijk ingesleten. Maar: er zijn ook nog een aantal dingen waar ik wat extra aandacht aan kan besteden.

Oké: wat is een rijke mindset?

Voor je hieraan begint, is het natuurlijk belangrijk om voor jezelf te bepalen wat jij ziet als een ‘rijke mindset’.

Voor mij persoonlijk is dit een mindset die in de basis uitgaat van overvloed, niet van krapte. Dus eentje waarin ik eerder de neiging heb om te delen, dan te hoarden, eentje waarin ik andere ondernemers zie als collega’s of inspiratiebronnen in plaats van concurrenten. Een mindset die niet gedreven wordt door angst, maar gestimuleerd door groei.

Ik heb gemerkt dat de bovenstaande principes eigenlijk overal op toe te passen zijn en bijna elke angst of belemmering wel tackelen.

Jouw definitie van een rijke mindset kan anders zijn, maar het kan ook zijn dat deze omschrijving jou ook aanspreekt.

Zorg er in ieder geval voor dat je vooraf precies weet wat jouw definitie is, zodat je ook duidelijk ergens naartoe kunt werken.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Dag 1: Dankbaarheid

Hier heb ik al héél vaak over geschreven, gewoon omdat het ontzettend belangrijk is. Dankbaarheid, tevredenheid, acceptatie van wat er is.

In het boek wordt een citaat van Oprah aangehaald:

“Be thankful for what you have, you will end up having more. If you concentrate on what you do not have, you will never have enough.”

Dit is één van de hele duidelijke verschillen die ik zie tussen mensen als ik met hen aan hun money mind(set) werk. De één kan zich heel goed richten op wat ze heeft, terwijl de ander blijft kijken naar wat er niet is.

En dat zie je dan ook in de resultaten: wie waardeert wat er al is, gaat veel sneller vooruit, dan wie blijft hangen in wat er niet is.

Volgens Linda P. Jones is het dankbaar zijn vooral heel belangrijk omdat het je brein verplaatst van wat niet mogelijk is naar wat wel mogelijk is. Je focus verschuift van wat je niet wilt, naar wat je wel wilt.

En dat lijkt heel klein, maar dat is écht een enorm verschil.

Wist je dat je fysieke lichaam in feite bestaat uit allerlei vibrerende moleculen? Een hogere vibratie stimuleert je gezondheid, mentaal en fysiek. Het helpt je om je doelen te bereiken.

En je verhoogt die vibratie door dankbaarheid te beoefenen.

Een bijkomend voordeel is dat als je je dankbaar voelt, je ook meer weg te geven hebt. Als je voelt dat je kunt geven, dan trek je ook meer aan.

Dit is ook absoluut mijn ervaring. Dankbaarheid is wat mij betreft essentieel in het creëren van een positieve mindset. Het kan soms heel verleidelijk zijn om je even te laten gaan, een klaagbui te hebben of jezelf gewoon even zielig te vinden (hoewel je dat waarschijnlijk dan niet zo ziet…), maar uiteindelijk help je er niemand mee. Jij schiet er niets mee op en voor je omgeving ben je ook geen leuker persoon.

Dag 2: Besluit om rijk te zijn

Tijdens mijn studie, moest ik ook veel literatuur lezen. Ergens in het derde jaar hadden we een blok waarin we boeken uit de stroming transcendentalism moesten lezen. Walden van Henry David Thoreau bijvoorbeeld, maar ook boeken van Ralph Waldo Emerson.

Die laatste zei eens het volgende:

“Once you make a decision, the universe conspires to make it happen.”

Dat idee leefde dus al in de 19e eeuw…

Die beslissing maken is ontzettend belangrijk. Je moet ervoor kiezen om iets tot een prioriteit te verheffen. Iets waar je je tijd en aandacht aan wilt besteden.

Net zoals je geen relatie kunt onderhouden als je er niet in investeert, of niets nieuws leert als je alleen op de bank hangt, word je ook niet rijk als je er gewoon op gaat zitten wachten.

Nu wil dat niet zeggen dat het je levensmissie moet worden. Maar je moet wel voor jezelf besluiten dat je het wilt én waard bent.

Vooral dat laatste is voor veel mensen wel een dingetje.

Dag 3: Handel als je toekomstige ‘rijke zelf’

Hoe zou jij doen als je al rijk was? Waar zou je geld in steken en wat zou je laten gaan? Wat zou je willen hebben, wat zou je willen doen en wie zou je willen zijn?

Die drie aspecten, hebben, doen en zijn, vind je overigens ook uitgebreid terug in het boek ‘Een werkweek van 4 uur’ van Tim Ferriss. Hij geeft daarin ook de stappen die nodig zijn om daar daadwerkelijk een concreet actieplan voor te maken.

Dat hoef je in dit geval nog niet te doen. Het gaat hier alleen nog om het dromen. En wat dat betreft: the sky is the limit. Of misschien nog wel beter gezegd: er is geen limit.

Neem even de tijd en laat je fantasie de vrije loop. Waar ben jij over twintig jaar? Hoe zie je eruit? Wat heb je? Hoe kleed je je? Waar woon je? Met wie ben je samen? Wat doe je allemaal?

Denk groot en doe er dan nog eens een schepje bovenop.

En vervolgens is het een kwestie van een voorproefje krijgen. Maak die proefrit in die geweldige auto die je ooit zou willen hebben. Ga eens naar een mooi warenhuis en bekijk wat je zou kopen als geld geen rol speelt. Pas wat dure ringen bij de juwelier, informeer naar die retedure training.

Dit is voor veel mensen een uitdaging.

Grote kans dat er bij het lezen van deze stap gedachten door je hoofd schieten als:

  • ‘Dit kan ik toch niet betalen’, of
  • ‘Het gaat niet om spullen, ik hoef niet veel geld te hebben, als ik maar gelukkig ben’

De sleutel in deze stap is echter wederom een shift in mindset. Van allerlei dingen willen die je niet kunt betalen, naar niets willen, omdat je het allemaal kunt betalen.

Je geeft je brein hiermee het gevoel dat niets buiten bereik ligt. En dat is een ontzettend belangrijk aspect van een rijke mindset.

Ik ben trouwens benieuwd hoeveel mensen na het bovenstaande stukje te lezen een soortgelijke reactie achterlaten 😉

Dag 4: Koop iets dat symbool staat voor een einde

Dit was voor mij ook een hele nieuwe, maar ik kan me voorstellen dat het een krachtige tool is om die rijke mindset verder te ontwikkelen.

Het idee is dat je iets koopt dat symbool staat voor het behalen van je doel. De schrijfster wilde bijvoorbeeld graag een evenement organiseren en kocht een boek dat ze op dat event wilde weggeven.

Binnen een jaar organiseerde ze inderdaad een seminar, waarop ze het boek aan iemand kon geven.

Een klant van haar nam een wat groter risico; zij kocht een trouwjurk, nog voordat ze überhaupt haar toekomstige man ontmoette.

Het werkte blijkbaar wel, want binnen een jaar ontmoette ze die wél en trouwden ze.

Wat zou jij graag nog willen bereiken? En wat zou symbool staan voor de afronding daarvan? Misschien ben je je huis aan het verbouwen en kun je vast een leuk item scoren dat straks in je ‘nieuwe’ huis staat. Of misschien droom je van het lopen van een marathon; dan kun je vast een lijstje kopen waarin je je finish-foto straks stopt.

Dag 5: Dompel jezelf onder in affirmaties

Affirmaties zijn positieve statements die je steeds uitspreekt, waardoor je als het ware een spoor in je hersenen maakt. Ongemerkt spreek je waarschijnlijk de hele dag al affirmaties uit. Die zijn alleen waarschijnlijk niet allemaal helemaal positief.

Het is de kunst om je te richten op affirmaties die wél positief zijn, en die je uitspreekt als ‘waar’, voordat ze waar zijn.

Die affirmaties kun je voor jezelf opstellen. Hierbij is het belangrijk om de volgende richtlijnen aan te houden:

  1. De affirmatie moet klinken alsof het al waar is, dus niet ‘Ik wil rijk worden’, maar ‘Ik ben rijk’
  2. Spreek na elke ‘wens’-affirmatie iets uit dat al waar is. Je naam bijvoorbeeld, of wat voor auto je hebt. Voor mij zou dat als volgt kunnen zijn: “Ik ben rijk. Ik heet Adine. Geld stroomt naar mij toe. Ik rijd in een Toyota.” Dit voorkomt dat je een hele rij affirmaties opzegt, waarvan je onderbewuste denkt: “Ja, maar hier klopt niets van! Dat geloof ik niet!” Heb je voor je
  3. Herhaal je affirmaties zo vaak als je kunt. Des te vaker je ze herhaalt, des te sneller je een verandering voelt.

En als je moeite hebt met het bedenken van affirmaties die een rijke mindset ondersteunen, dan kun je ook een gratis set affirmatiekaarten aanvragen via de Money Mind Academy.

En dan?

Het klinkt allemaal heel gemakkelijk, maar ik denk dat de meeste mensen wel weten dat je gedachten onder controle houden niet altijd even gemakkelijk is.

Zeker niet op momenten dat je wat minder lekker in je vel zit. Of dat je het zó druk hebt, dat je vooral bezig bent met je hoofd boven water houden.

En dan ben jij de enige die jezelf kan helpen om tóch die rijke mindset verder te ontwikkelen.

Dat kun je doen door je visie héél scherp voor ogen te houden, eventueel ondersteund door een visionboard (een bord/poster met daarop plaatjes en teksten die jouw doelen symboliseren of weergeven). Deel je doelen niet met enorm veel mensen. Als je er niet te veel over praat, hoef je ook niet te dealen met commentaar en kritiek.

Ook fijn: als je wel kritiek krijgt, laat het dan van je afglijden. Alsof je een onzichtbaar schild hebt.

Blijf in beweging; dans, zing, lach. Dat is een tactiek die we tijdens het seminar van Tony Robbins ook veel toepasten. Het werkt ontzettend goed: je krijgt er energie van en het is onmogelijk om dansend een negatieve vibe vast te houden.

Zorg goed voor jezelf. Geniet van essentiële oliën, kies voor geurkaarsjes in je werkruimte en huis, sport, zoek de buitenlucht op en omring je met mensen die hetzelfde denken als jij.

En wat ook heel fijn is: volg je proces in een dagboek. Zelfs een paar woorden per dag kunnen je op de termijn al inzicht geven in je patronen, valkuilen én successen.

Daarmee heb je alle ingrediënten om een rijke mindset te ontwikkelen. Je kunt het hiermee doen. Of je het doet? Dat is aan jou.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Dat kopen van iets dat daar symbool aan staat (zeg je dat zo?), vind ik een hele goede. Ik streef naar vrijheid en daar heb ik geld bij nodig. Hier ga ik eens verder over nadenken. Interessant!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.