De afgelopen tijd zien we berichten dat de inflatie minder hard stijgt dan in de afgelopen jaren. Volgens een recent artikel in de Telegraaf is de inflatie in september iets gedaald, met name dankzij de lagere brandstofprijzen. Dat klinkt als goed nieuws, zeker na een periode waarin prijzen de pan uitrezen. Maar vergis je niet; de inflatie is nog steeds erg hoog: het dagelijks leven is in september weer 3,5 procent duurder geworden ten opzichte van september vorig jaar. Wat betekent dit nu voor jouw portemonnee? Om dat goed te begrijpen, moeten we eerst een stap terug doen en kijken naar wat inflatie eigenlijk is en wat het met ons geld doet.
In dit artikel:
Wat is inflatie?
Inflatie is simpel gezegd de stijging van de prijzen van goederen en diensten. Wanneer de inflatie hoog is, betekent dat dat je met hetzelfde geld minder kunt kopen. De prijzen van alledaagse zaken zoals eten, energie en kleding stijgen, waardoor de waarde van je geld daalt. Een inflatie van 2 tot 3 procent per jaar wordt door de Europese Centrale Bank als gezond gezien, omdat het betekent dat de economie groeit zonder dat de koopkracht te veel afneemt.
De afgelopen jaren hebben we echter te maken gehad met veel hogere inflatiecijfers. In 2022 bereikte de inflatie in Nederland zelfs een piek van 14,5%, een historisch hoogtepunt. En ook nu nog ligt de inflatie in Nederland boven het gemiddelde van de eurozone (in augustus was dat 2,2 procent en in september 1,8 procent). Dat heeft ervoor gezorgd dat veel huishoudens flink moesten inleveren op hun uitgaven, ondanks dat lonen en uitkeringen ook zijn gestegen. In september daalde de inflatie een klein beetje, vooral door de lagere prijzen van brandstof. Maar daar staat tegenover dat kledingprijzen bijvoorbeeld juist zijn gestegen, en dat heeft weer andere gevolgen.
De impact op jouw portemonnee
Hoewel de inflatie nu minder hard stijgt, betekent dat niet automatisch dat alles goedkoper wordt. Het betekent eigenlijk vooral dat de prijzen niet meer zo snel stijgen als voorheen. Een daling in de inflatie betekent óók niet dat de prijzen van de afgelopen jaren teruggedraaid worden. Het leven blijft duurder dan pakweg tien jaar geleden, en veel mensen voelen dat in hun portemonnee.
Het Telegraaf-artikel noemt dat de brandstofprijzen lager zijn geworden, wat op zich een positief effect heeft op de inflatie. Maar we moeten niet vergeten dat we nog steeds te maken hebben met hoge accijnzen op brandstof, wat ervoor zorgt dat we alsnog meer betalen dan in veel andere Europese landen (tank bijvoorbeeld vooral even in Duitsland, als je daar toch bent). Daarnaast zijn de prijzen van kleding juist gestegen, wat betekent dat je voor een nieuwe outfit nu meer betaalt dan voorheen. Kortom, de prijsdaling op sommige fronten wordt weer tenietgedaan door stijgingen op andere gebieden.
Is de rek er niet een beetje uit?
Wat mij een beetje zorgen baart, is dat de rek er voor veel mensen een beetje uit lijkt te zijn. De inflatie van de afgelopen jaren kon nog wel opgevangen worden door spaargeld of door andere keuzes maken, maar de groep voor wie dat nu wel gebeurd is, wordt steeds groter. Het is fijn dat de inflatie iets daalt, maar als je spaarpotje inmiddels leeg is, heb je daar weinig aan. Veel huishoudens hebben hun spaargeld de afgelopen jaren aangesproken om de stijgende kosten te dekken, en nu er iets verlichting is, betekent dat niet automatisch dat de financiële stress voorbij is.
Brandstof mag dan goedkoper zijn, maar zoals eerder gezegd, betalen we nog steeds forse accijnzen. En hoewel het fijn is dat de inflatie niet meer zo hard stijgt als eerder, moeten we ons realiseren dat dit geen terugkeer naar de ‘oude’ prijzen is. Dingen blijven duurder en dat heeft impact op de koopkracht.
Hoe ga je inflatie zelf te lijf?
Aan inflatie kunnen we op individueel niveau niet heel veel doen. Althans, op het oog. Maar: je kunt er natuurlijk wel slim mee (leren) omgaan. Het belangrijkste is dat je financieel bewust blijft. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen om grip te houden op je geld:
- Houd je budget bij: weet precies waar je geld naartoe gaat, zodat je kunt zien waar je kunt besparen. Ik werk mijn Excelletje regelmatig even bij, zodat ik gewoon weet waar mijn geld naartoe gaat.
- Maak slimme keuzes: investeer in dingen die je écht nodig hebt en stel grote aankopen even uit als dat mogelijk is. Hier ligt de focus al langere tijd veel meer op investeren dan op consumeren. Dat scheelt aan troep, maar geeft ook een lekker gevoel.
- Blijf vooruitkijken: zelfs als de inflatie nu lager is, kunnen prijzen nog steeds schommelen. Zorg dat je een buffer hebt voor onvoorziene kosten. En blijf natuurlijk prijzen checken. Het kan ontzettend lonen om wat scherper te letten op bijvoorbeeld de boodschappen.
Het is belangrijk om je financiële situatie goed in kaart te brengen en je voor te bereiden op mogelijke veranderingen. Dan voorkom je problemen in de toekomst.
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!
Hoi,
Interessant. Maar je schrijft: “het dagelijks leven is in september weer 3,5 procent duurder geworden”. Ik moet aannenen dat dit het percentage op jaarbasis is, dat wil zeggen dat de echte stijging – in uitsluitend de maand september zelf – onder de 0,3% ligt, wat toch iets anders is dan jouw formulering suggereert. Dit soort cijfers worden altijd op jaarbasis genomen.
Je hebt gelijk, ik moet hem even nuanceren: het is 3,5% ten opzichte van september vorig jaar! Thanks voor het spotten!