Kachel aan of uit?

Nu de dagen echt wat kouder worden, merk ik dat ik steeds vaker sta te twijfelen of ik de kachel aan zal doen of uit zal laten. Tot nu toe hebben we ‘m nog niet aangehad. Ons huis is (nog) niet optimaal geïsoleerd en dat heeft ervoor gezorgd dat we met de laatste afrekening flink moesten bijbetalen, ondanks het feit dat ons voorschot al verhoogd was. Omdat we toen ook nog best wel goed hadden opgelet, was dat best wel heel erg balen; je hebt dan het idee dat je eigenlijk wel vaak in de kou hebt gezeten, maar je moet toch dik bijbetalen.

Tot nu toe is de verwarming nog niet aan geweest, omdat we (inmiddels) wel redelijk goed tegen lagere temperaturen kunnen, we overdag vaak weg zijn en we ’s avonds net zo lief onder een dekentje kruipen. Plus die rekening natuurlijk, ik zal niet doen of dat niet meespeelt!

Nu het echt kouder wordt, begin ik wel te twijfelen; voor de temperatuur hoeft het nog niet eens, maar het lijkt wel of het huis wat vochtiger wordt en dat is vast ook niet goed voor je spullen. Ventileren doe ik wel, maar tot nu toe erg sporadisch, daar heb ik nog niet echt een routine in. Aan de andere kant: het is pas september, als je nu al begint, dan wen je er helemaal aan en ‘moet’ je ‘m in de winter helemaal altijd aan hebben. Kortom, dilemma!

Wanneer zetten jullie de verwarming weer aan en wat is echt de minimumtemperatuur die het toch wel in je huis moet zijn?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Ik heb hem nu één keer aangehad, toen ik terugkwam van vakantie en het huis zó koud was. Ik was toen ook vreselijk verkouden, dus toch maar even aan. Nu is het (mede door de verwarming van de zon op de ramen) altijd 18 graden of hoger. Ik wil eigenlijk pas (eind?) oktober weer echt de verwarming aanzetten. Ik draag 's avonds ook een warm vest en extra sokken. De minimum temperatuur is voor mij wel 16, 17 graden.

  Maar misschien toch wel goed voor je spullen om het huis niet te vochtig te laten worden?

 2. Voor ons ligt het dit jaar anders. De buitenstenen worden van de muuer gehaald. Gisteren de voorkant en nu de achterkant.Maar de isolatie word ook weggehaald. Het lijkt nu net of je in de schuur woont. Het duurt nog wel even voordat er nieuwe isolatie word aangebracht. Dus de verwarming gaat dit jaar wel eerder aan.
  De miniumtemperatuur overdag is 18 of 19 graden. Ik ben dan wel thuis. Als ik bezig ben, staat hij ook wel eens op 16 graden. 's Aonds staat hij op 20 graden.

  Groetjes Puk

 3. Ik heb hem gisteravond lekker aangezet, want mijn pantoffelsokken en wollen vest zijn nu al niet meer toereikend. Maar ik ben dan ook een enorme koukleun…
  Ik woon in een oud huis en stook me helaas het ongans. Ik probeer het te beperken door zoveel mogelijk de woonkamerdeur dicht te houden (daar hangt de themostaat).

 4. De hoofdverwarming is hier nog niet aangeweest…
  De kachel een tweetal avonden, dan houden we de
  living en gangdeur dicht en verwarmen zo de
  keuken en veranda waar we zitten om tv te kijken…overdag brandt er hier nog niks, maar
  echt gezellig is dat niet …Op dit moment is het
  hier 17° C maar als ik aan het werk ben is dat
  best uit te houden…kleding in laagjes 🙂
  en een oude fleecevest om te werken…
  Iets lastiger is het savonds omdat jongste dochter nog studeert op haar kamer en we het
  daar graag een beetje warm houden, daar moeten
  we nog eens over nadenken, we hebben warmeluchtverwarming dus kunnen we wel de roosters dicht doen in de kamers waar niet geleefd wordt! dat is wel een voordeel vind ik…We zouden het graag nog even volhouden zonder hoofdverwarming…afwachten maar en hopen
  op de zon, want als die schijnt wordt het hier
  vanzelf warm (grote ramen)
  liefs

 5. Wij hebben hem ivm visite idd wel al één keer een deel van de dag aangehad. Verder is het hier steeds nog tussen de 15 en 17 graden. Met pantoffels en trui is dat goed te doen als je zit, tenminste voor ons dan. Ik denk dat ik eerst maar gewoon een doel stel: nog een maand zonder proberen, dus tot 31 oktober. Dan weer verder kijken!

 6. We proberen elk jaar tot 1 oktober de verwarming uit te houden. Alleen voor de onderhoudsbeurt gaat hij eventjes aan.
  De pomp van de vloerverwarming gaat zomers ook uit. Af en toe draait deze een uurtje, want dat schijnt goed te zijn.

  Chanel

 7. Hier ook nog niet aangehad. Wij hebben het niet snel koud. Overdag als ik niet aan het werk ben, ben ik druk met het huishouden en heb ik het wel warm. Sávonds onder een deken, prima te doen tot nu toe. maar ben ook benieuwd wanneer hij hier aan gaat.

 8. Ojee, wat ben ik dan een energie verslindend persoon….
  Bij ons staat de verwarming al aan hoor. Het is hier nu 18.5 graad in de huiskamer, en dat vind ik toch niet echt prettig als ik zit.
  Als ik aan het (huishoudelijk) werk bezig ben, dan merk ik het niet, maar als je eenmaal stil zit, dan vind ik het toch wel lekker als de verwarming aan is.

 9. Wonderlijk dat een matig geïsoleerd huis nog gelucht moet worden. Je zou denken dat dit automatisch gebeurd. Ik heb eigenlijk altijd mijn keukenraam open, ook in de winter, omdat ons huis anders muf wordt en vochtig.

 10. Tja, wij hebben een houtkachel… Soms doe ik hem wel eens een uurtje aan, dan wordt het al snel weer te warm, maar is dan de hele middag/morgen wel aangenaam.

  We hebben ook een houtgestookte cv. Deze is al een keer of 5 aangedaan na de zomervakantie.

  Dus eigenlijk zijn we hier ook dikke koukleumen!!

  Leuke log!! Kom vaak eens even bij je kijken.

  Groet Ingrid

 11. @ Vlijtig Liesje: Misschien zeg ik het ook niet helemaal goed, vwb isolatie. Het is in ieder geval zo dat eerst de complete bovenverdieping niet geïsoleerd was. Dat is nu wel gebeurd, dus dat scheelt wel, maar het huis blijft heel koel en lichtelijk vochtig. Het kan ook bv komen doordat in sommige delen laminaat en vloerbedekking gewoon op beton liggen (tenminste, zo lijkt het) en echt overal kieren zitten. Misschien is het dan nog wel goed afgeschermd van de kou buiten, maar binnen waait alle warmte als het ware zo weg. We zijn er mee bezig, maar stapje voor stapje 😉 Hoe de kamer/buitenmuur precies geïsoleerd is, weet ik niet, maar ik weet wel dat dat deel ergens rond eind jaren '90 gebouwd is en volgens mij moet het tegenwoordig wel wat beter kunnen.

  @Ingrid: dank je, en welkom 🙂

 12. Ik heb ergens op internet gelezen van een mevrouw die een dikke tegel (wel een die gebakken is geweest en dus tegen de hitte kan!) bovenop een waxinelichtje had gezet. Ik heb meteen een metalen waxinelichtjeshouder gekocht en daar een dikke tegel opgezet. Het waxinelichtje verwarmt de tegel, die dan een heerlijke warmte uitstraalt. Als je er twee of drie neerzet, scheelt dat gewoon twee graden! Het is eigenlijk het principe van een tegelkachel. Voor mensen met heel koude voeten: 's avond tegel in een oude handdoek wikkelen en meenemen naar bed!

 13. Ik heb de verwarming nog niet aan gehad, dit wordt m'n tweede winter hier en vorig jaar had ik m half oktober voor het eerst aan. Hier is het nu nog 19 graden. De minimum temperatuur die ik aanhoud is 18 graden, nou zit ik thuis vaak lekker in m'n huispak, lekker fleecevest aan. Ik heb een cv verwarming in elke kamer en in m'n huiskamer heb ik ook nog een gaskachel, als ik die in de winter een uurtje aanzet stijgt de temperatuur heel snel,dat is dan genoeg voor de rest van de avond. Als ik in de winter niet thuis ben zet ik de temperatuur op 15 graden.

 14. Hier is de verwarming wel aan aan, vind het wel balen uit besparingsoogpunt maar het is smorgens maar 16,5 graad als ik beneden kom, met 2 kleine meisje de hele dag thuis 3 en 1,5 maand is dat echt te koud, zet hem dus op 19, we hebben trouwens ook een houtkachel, dus die stook ik ook weleens op, maarja die cv is makkelijker he… hoeveel kuub gas verbruiken jullie per jaar? wij vorig jaar rond 1300 vind ik best netjes ons huis is jaren vijftig en niet zo goed geisoleerd als ons vorige nieuwbouwhuis, ben wel benieuwd waar we dit jaar op uitkomen zit nu al op 890 kuub, door de strenge vorst begin van het jaar.

 15. Wat leuk om te lezen – het "stookgedrag" van iedereen.
  Ikzelf woon in een flat. Tussen andere woningen in, op de bovenste etage. Het is een oud gebouw, dus niet volledig geïsoleerd.
  Ik heb de verwarming nu 2x een avond aangehad. Mijn ketel (HR) is wel nieuw. En ik merk dat die maar even aanspringt, en al snel is de temperatuur al goed. Ik heb voor mezelf als grens max. 18 graden. Soms wel wat koud, maar dan zit ik lekker op de bank met fleecevest en zelfs ook nog fleecedekentje. Kaarsjes helpen idd om de ruimte nog iets meer te verwarmen, vind het ook gezellig… dat kaarslicht! Een tegel op een waxinelichtjeshouder (met waxinelichtje eronder dus) vind ik een goede tip! Ga het denk ik eens proberen.
  Groetjes,
  "Mosterdzaadje"

 16. Dat van die tegel met waxinelichtjes had ik ook ergens gelezen. Heb zelf een houten kistje met een waxinelichtje erin en dan een zinken dienblaadje er bovenop. Dat past precies in elkaar en gebruik ik als voetenwarmer. Heerlijk!
  De kachel is nog niet aangeweest en nu met dit warme weer hoeft dat nog niet echt, dus dat spaart weer energie!
  Groetjes, Ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.