Mindsweep je hoofd leeg

Maak je hoofd leeg met een mindsweep

Af en toe, als ik het overzicht een klein beetje kwijt dreig te raken, pak ik een vel papier en schrijf ik daarop alles wat ik nog moet doen. Als ik het een beetje te pakken heb, deel ik het zelfs nog op in ‘werk’ en ‘privé’. Toch kom ik er tijdens het volgen van zo’n lijst alweer snel achter dat ik nog van alles vergeten ben, niet handig. De mindsweep – waarover ik las op TheSimpleDollar.com – is echter veel effectiever. Hier vertel ik je hoe dat werkt.

Mindsweep stap 1: schrijf alles op

Voor een goede mindsweep pak je een vel papier of open je een leeg tekstdocument op je computer en noteer je alles dat door je hoofd schiet. Van die werktaak die je nog af moet ronden tot dat verjaardagskaartje dat je nog moet sturen. Ga door tot je het gevoel hebt dat je alles hebt opgeschreven.

Als je dit gedaan hebt, ben je er nog niet. Met deze lijst ga je door je hele huis, alle kamers, en kijk je rond. De kans is groot dat je nu nog van alles tegenkomt dat nog aangepakt moet worden. Noteer ook al die dingen. Houd het niet alleen bij rondkijken, maar kijk ook bijvoorbeeld in je e-mail, of je daar nog mailtjes had staan die onder ’to do’ vallen.

Mindsweep stap 2: sorteer en streep

Met de lijst die je nu hebt, kun je aan de slag. Direct! Vraag je voor elk punt af:

1. Kan ik het binnen vijf minuten doen? Ja > doen! Dit is waarschijnlijk al een groot deel van je lijst. Nee? Zet het dan op je to do-lijst. Is het zelfs zo groot dat je het niet in één keer kunt doen? Zet het dan op een aparte Projectenlijst.
2. Mag het weg? Ja > direct weggooien. Nee? Ruim het op.
3. Moet het in mijn agenda? Ja > direct noteren

Als je jezelf bij elk punt die vragen stelt, zul je merken dat je aan het einde van de rit ontzettend veel gedaan hebt, een duidelijke to do-lijst hebt gecreëerd en je hoofd dankzij de mindsweep weer helemaal leeg is, waardoor je alle dingen op die to do-lijst veel makkelijker kunt wegwerken.

Lees ook: Motivatie komt NA actie!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mindsweep stap 3: categoriseer

In feite is je mindsweep nu klaar, maar ik vind het prettig om nog een stapje verder te gaan. Waarschijnlijk is je mindsweep-lijst nog steeds aanzienlijk. Om hem dan toch overzichtelijk te houden, kun je alles categoriseren.

Hoe je dit doet, mag je zelf weten. Kies bijvoorbeeld voor:

 • Tijdsduur: kort (maar langer dan 5 minuten), middel, lang
 • Personen: kun je het zelf doen, of heb je hulp nodig?
 • Vlak: werk, persoonlijk, sociaal, etc.

Op die manier kun je sneller iets inplannen als je een bepaalde periode vrij hebt of op een specifiek vlak vorderingen wilt maken.

Heb jij ook wel eens een mindsweep of iets gelijksoortigs gedaan? Hoe is dat jou bevallen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Ik ben ook een echte lijstjes mens. Het werkt heerlijk en je krijgt echt rust in je hoofd.
  Als me iets te binnen schiet wat ik nog moet doen schrijf ik het gelijk op.
  Een echte aanrader!

 2. Ik ben een echte chaoot 🙂 ik heb echt lijstjes en een goede agenda nodig! Deze mind sweep zou een goede voor mij zijn.

  Ik ben pas begonnen met het schrijven van een blog en deze zorgt al voor aardig wat rust in mijn hoofd.

 3. Krijg je dan geen stress van die to do lijst met 101 dingen op? Denk dat ik aan niets anders meer zou denken en 100 jaar vakantie zou nodig hebben om eindelijk eens alles te doen wat ik al 100 jaar van plan ben 🙁

 4. @Elke: Daar ben ik wel een klein beetje bang voor ja. Aan de andere kant, als ik die lijst ook weer helemaal sorteer, dan valt het misschien beter te behappen. Bovendien; het moet dan toch blijkbaar gebeuren, dus dan is overzicht (en afstrepen!!) wel net zo fijn 🙂

 5. Ik heb het nooit gedaan. Ik heb wel van alles in mijn hoofd, maar ik schtijf het nooit op. daardoor vergeet ik ook weer veel.

  maar misschien is het zo gek nog niet. want in je hoofd is het ook vaak een warboel.

  Liefs Frederique

 6. Als ik een reactie bij jou achterlaat, moet ik goed opletten. Want hij word snel geplaatst. Bij anderen kun je hem nog bewerken. Ik moet dus beter opletten. Sorry voor de typ fouten.

  Liefs Frederique

 7. jaaaah lijstjes of een mindsweep; heerlijke dingen zijn dat. ik ben zelf helemaal fan van getting things done (ff op mijn site kijken).

  steeds je hoofd leegmaken is een must, zodat je hoofd weer andere dingen kan bedenken of juist zich op 1 klus van de lijst kan concentreren waardoor je betere of meer ideetjes krijgt van hoe een klus aan te pakken.

  het lastige vind ik wel om steeds in de ochtend je lijst te pakken en dan je prioriteiten weer scherp te tellen.

  succes ermee en hou ons op de hoogte van je ervaringen met de mindsweep!

  Lavender

 8. Dit is heel interessant zeg! Ik ben ook zo iemand die hier en daar to-do lijstjes nalaat en meestal hou ik me er dan nog eens niet aan. Dit is zeker het proberen waard!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.