Alles op een vaste plek

Het is één van de basisregels van een opgeruimd huis: alles op een vaste plek. Tegelijkertijd is het ook een van die dingen waar ik het meest moeite mee heb. Of het nu luiheid, gemakzucht of stomheid is, geen idee. Omdat ik wel hard bezig ben met van alles op orde krijgen, probeer ik de hele dag door ‘alles op een vaste plek’ te herhalen. En zelfs dan betrap ik mezelf er nog op dat ik soms denk ‘O, maar is het ook niet handig als dit hier en hier en hier ligt? Dan hoef ik niet zo ver te lopen’. Tja…

Nu corrigeer ik mezelf heel netjes en heb ik een methode gevonden die voor mij redelijk werkt: labels maken. In mijn kledingkast had ik het al gedaan; truitjes, t-shirts, korte broeken, lange broeken, alles heeft een label op de plek waar het moet liggen. Mijn kast is nu al zeker een half jaar netjes, iets dat me eerder nooit echt lukte. Ook het schoonmaakspullenkastje heeft ongeveer een half jaar geleden labels gekregen. Sindsdien is het supernetjes. Vandaag moest de koelkast eraan geloven; ik heb er twee planken en een deurvakje uitgehaald, alles gelabeld en kan nu overal makkelijk bij én direct zien wat er wel of juist niet is. Bijkomend voordeel: als je niet alleen woont, is het bijna geen doen om overal een plek voor af te spreken. Op deze manier weet iedereen waar wat ‘hoort’. Aan de ene kant voelt het best een beetje stom, labels nodig hebben om dingen op te ruimen. Aan de andere kant: als het werkt en je kunt elke dag genieten van een mooi, opgeruimde ruimt, is het dan ook niet gewoon prima?

Hebben jullie moeite met alles een vaste plek geven/tips om dit makkelijker te doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Tot nu toe labelde ik eigenijk alleen alles voor m'n school. Het was een beetje een zooitje met al die vakken en ik heb een paar weken geleden een kastje gekocht met laatjes waar alles per vak in past. Die heb ik ook allemaal gelabeld. Alles heeft hier wel z'n eigen plek. Het labelen van de kledingkast vind ik eigenlijk wel een erg goed idee. Bij mij blijft het ook niet lang netjes……Ik ga dit binnenkort een keer doen!

 2. De vaste plek is ideaal. Gelukkig woon ik alleen en hoef niet te labelen, maar als bv mijn hulp mijn schailmesje verkeerd opbergt, ben ik het ook écht kwijt, tot ik het stom toevallig tegenkom.

 3. Ik heb chronisch ruimtetekort, en dan vooral opbergruimte. Dus alles ligt altijd door elkaar. Sommige dingen hebben natuurlijk wel een vaste plek, en als ik ooit groter ga wonen hoop ik dat er meer daarvan komen;-) tot die tijd is het behelpen, en proberen dingen bewust neer te leggen, want zodra ik verstrooid raak kan ik dus niets meer vinden 🙁

 4. Ik ben wel heel erg van de vaste plekken. Ik merk dat nu met de verbouwing ik juist dingen kwijt ben. Mijn man is niet zo consequent met vaste plekken. Die heeft zeg maar heel vaak weer een nieuwe vaste plek voor iets 🙂 Als ik dan iets van hem vind wat ergens anders zou moeten liggen, zeg ik "Schat ik heb je nieuwe vaste plek gevonden hoor" Moeten we altijd even om grinneken.

 5. T shirt met korte mouwen, t shirts met lange mouwen, truien enz alles ligt op een vaste plek.
  ik ben heel geordend en ik voel me er heel prettig bij.
  oor de overige gezinsleden is het labelen eigenlijk wel een heel goed idee!

 6. Dat klinkt wel netjes… Ik ben gewoon altijd alles kwijt. Sleutels, pinpas, rab.oreader, pen, dat soort dingen.

  In m'n kledingkast heb ik gewoon stapeltjes met wat alles is. Stapeltje jurken, stapeltje ondertruitjes, truien… Ik heb niet zo veel meer dus ik herken alles zo. Voor mij de enige manier, hihi.

 7. Beneden heeft alles nu een vaste plek. Door de verbouwing is er veel opgeruimd en weer ingeruimd.
  Boven is een ander verhaal. Daar ben ik nog steeds spullen kwijt. Maar in het algemeen hebben wij voor alles een vaste plek.

  Liefs Frederique

 8. Ik had er eigenlijk nog nooit zo over nagedacht. maar bij mij heeft alles ook een vaste plek. Dit komt ook doordat ik slechte ogen heb en als ik bv s,morgens zonder bril door het huis loop ik blindelings alles moet kunnen vinden. En niet mijn nek breek over spullen die rond slingeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.