10 makkelijke tips om dagelijks geld te besparen

Elke dag geld besparen met deze makkelijke tips

Hoewel ik altijd al redelijk spaarzaam geweest ben, zijn er behoorlijk wat dingen veranderd sinds ik met dit blog begonnen ben. Deels noodgedwongen: verbouwen kost veel geld en ik wilde niet dat ik me hiervoor in extra schulden zou steken. Na verloop van tijd kwamen daar meer redenen bij: beter voor het milieu, onnodig verbruik van grondstoffen is gewoon zonde, soms makkelijker, enzovoorts.

Toen ik na ging denken over makkelijke dingen die ik al veranderd had, kwam ik op de volgende tips uit. Misschien zijn sommige dingen wat té naar je zin, of ga je zelf nog een stapje verder of misschien is iets wel helemaal niet van toepassing voor je, dat kan natuurlijk ook. Maar voor hetzelfde geld heb je er wél iets aan en daar gaat het natuurlijk om!

Half tabletje in de vaatwasser

Wordt even schoon en bespaart 50%. Ik breek gewoon een tabletje in 2-en, bewaar het afgebroken deel in de verpakking in een eierkopje in de lade ernaast en pak dat voor de volgende afwasbeurt.

Energie

Dagelijks een aantal rondjes om lichten uit te doen: ’s morgens de buitenlamp, ’s avonds de keuken- en kamerlamp.

En: natuurlijk ook niet meer betalen voor die energie dan nodig is. Hier check je wat voor jou momenteel de laagste prijs is!

Kaarsjes

Waxinelichtjes inzetten voor licht en warmte: veel gezelliger dan lampen + verwarming. Moet ik er wel bij zeggen dat ik een partij van duizenden lichtjes hebben kunnen scoren voor €0,01 per stuk. Als je de kaarsjes voor meer moet kopen, dan is de besparing natuurlijk minder.

Toilet

Eerder stond ik er niet zo bij stil, maar nu wel en dat heeft geleid tot flinke besparingen. Hier vind je een aantal leuke tips om te besparen op het kleinste kamertje. Vooral die eerste vind ik een goede en ook de derde kan best handig zijn.

Computer

Beter letten op computergebruik. Ik heb best een flinke computer + monitor, met bijbehorend stroomverbruik. Ik probeer de computer nu alleen nog maar tijdens werktijd (want = mijn werkpaard) aan te zetten. Voor alle tussendoor dingen of in het weekend gebruik ik mijn iPad (gehad) of laptop (gehad). Die verbruiken veel minder stroom. Downloads zet ik op de achtergrond aan, zodat ik de computer niet alleen daarvoor b.v. een nacht aan hoef te laten staan.

Telefoon

Telefoon opladen aan de computer (of in de auto). Ik weet niet echt of dit nu besparend is of de computer dan meer stroom verbruikt, maar volgens mij helpt het wel. Bovendien vergeet je dan minder snel om de stekker eruit te trekken, omdat hij voor je neus ligt. Als hij tijdens weekends leeg is, laad ik hem ook net zo vaak niet op. Scheelt ook weer!

Ook handig: regelmatig even checken of je telefoonabonnement niet goedkoper kan!

Verwarming

Verwarming pas aanzetten als ik het koud heb. Ochtenden bestaan meestal uit eerst dieren eten geven, dan opruimen wat er van gisteren nog lag, brood smeren, computer aanzetten, enzovoorts. Voor ik het koud krijg, kan er zo al een uur verstreken zijn. Als ik dan aan het werk ben, pak ik vaak eerder een deken of lok ik de kat op schoot dan dat ik de verwarming omhoog draai.

Shoppen

Vaker boodschappen doen. Wordt meestal niet geadviseerd, maar voor mij werkt het wel. Normaal haalde ik voorraad voor een week, maar steeds vaker moest ik dan elke week b.v. een pak pap en een pak melk weggooien. Ook vleeswaren bleken maar beperkt houdbaar te zijn. Nu neem ik steeds iets mee als ik toch die kant op moet en ben ik volgens mij voordeliger uit en grijpen we minder snel mis.

Uiteraard volg ik dan wel alle tips om weer te besparen op de boodschappen 😉

Papier

Papier helemaal op verbruiken. Ik dacht dat iedereen het deed, maar kreeg onlangs nog wat vreemde gezichten, dus vandaar ook deze tip erbij: gebruik papier tot je er niets meer mee kunt. Ik maak altijd to do/boodschappenlijstjes op enveloppen, grote enveloppen gebruik ik schaamteloos weer voor marktplaatsverkopen en bubbelenveloppen bewaren we sowieso altijd. Verder is het soms handig om met kranten iets in te pakken. Let wel op dat het niet afgeeft!

Lezen

Blogs lezen. Voor mij werkt het ontzettend goed. Die blogjes geven zoveel inspiratie om dingen anders te doen, dat ik vaak niet eens iets uit wil geven. Het is eigenlijk heel slecht, maar tijdens een financieel dipje ga ik het liefst op zoek naar Amerikaanse blogs van mensen die letterlijk één of meerdere tonnen schuld hebben. Dat vrolijkt me altijd weer op :$ Ook fijn aan andere blogjes: je weet dat je niet alleen bent, je leert veel en je hebt het idee dat je verantwoording af moet leggen over wat je doet, wat je scherper maakt dan je van jezelf (of op jezelf) zou zijn.

En als ik toch écht een boek wil lezen, dan ga ik het liefst voor een Engelstalig boek van deze site; gratis verzending en véél goedkoper dan in Nederland!

Er zit niet echt een volgorde in, het was meer de volgorde waarin ze door mijn hoofd schoten (het is ochtend, ik heb net de vaatwasser aangezet -shoot, geen nachtstroom-, brood gesmeerd, kachel niet aangezet en kat op schoot getrokken).

Welke tips volg jij al?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

38 Comments
 1. Heerlijk al die tips daar maak je me blij mee. Het helpt echt om veel blogjes te lezen. Ik bespaar op de auto daar gaat mijn volgende blogje over. Een fijne, gezellige consuminder week. Groetjes Teddy

 2. Altijd handig om weer even te lezen. Als ik het koud heb, ga ik met de kindjes tegen me aan een filmpje kijken op de laptop 😉

 3. @Anoniem: ik zoek er steeds wat bij, maar blogs die ik nu o.a. in mijn lijst heb staan zijn:

  http://www.debtfreebythirty.net/
  http://shakingthemoneytree.blogspot.com/
  http://teacherfinance.blogspot.com/
  http://gazelleintense.blogspot.com/
  http://www.punchdebtintheface.com/

  Ze zitten niet allemaal even diep in de schulden en posten helaas ook niet allemaal even vaak, maar ik kijk bijvoorbeeld ook heel vaak via blogrolls welke mensen zij dan weer volgen. In Amerika is dat bloggen over geld/schulden al zo lang bezig, dat er ook al veel goede en leuke blogs 'opgelost' zijn, omdat die schulden zijn weggewerkt. Fijn voor hen natuurlijk, minder voor mij als lezer :$

 4. Tot op heden heb ik in m'n nieuwe huis de verwarming nog niet aangehad, de douche word lang zo vaak meer gebruikt (vooral: niet meer zo lang) en de wc vind ik allemaal wel best, want ik ben dus het grootste deel van de tijd alleen en ik heb geen moeite met een emmer water ernaast (m'n mannen dan weer wel)
  Ik trek veel liever een trui aan of een lekkere deken over me heen, dan dat ik nu al de verwarming aan zet.
  Ook het papier gebruik ik zoveel mogelijk op. Ik moet alleen zoonlief er nog van overtuigen dat dat ook nodig is.

 5. Weet iemand ook een adres voor waxinelichtjes zonder aluminium omhulsel? Ik ben er mee opgehouden ze te gebruiken, omdat ik het zo zonde vond van het afval. Ik heb nog wel een aantal glazen waxinelichtjeshouders en zou dolgraag teruggaan op die ouderwetse Verkade theelichtjes…
  Groet, Loonlijstmama

  1. Ook ik zoek me suf naar deze kaarsjes: 'k heb nog wel de glazen cupjes maar waxinelichtjes zonder aluminium kan ik niet vinden. 'k Heb alles afgestruind in Haarlem, Hoofddorp, Bloemendaal, Overveen, Zandvoort, Heemstede. Wie weet waar ze ,tegen normale prijzen, nog/weer te koop zijn? Groet, Fenny

 6. Erg goede tips, persoonlijk ben ik ook extreem zuinig op papier.
  Het gaat zelfs zover dat ik al het op-één-kant bedrukte papier op mijn werk (ook van andere collega's) verzamel, ik snijd dat dan in 4, zo heb ik een enorme voorraad aan kleine briefjes die ik zowel op het werk als thuis gebruik. Toen mijn vriend en ik gingen samenwonen (zo'n 6 maand geleden) hebben we thuis alle ongebruikte papieren verzameld (lege pagina's uit oude schoolschriften gescheurd, resten blocnotes, tekenpapier, kalenderbriefjes die maar langs één kant bedrukt waren, zelfs nog lege schriften van onze ouders hun studietijd!) met als gevolg dat we wel voor een aantal jaren papier hebben! Zelfs de cartonnetjes van verpakkingen worden versneden om opnieuw te beschrijven. Mijn vriend (en sommige collega's) noemt het obsessief maar ik kan het niet weggooien.

  Met de verwarming gaan we zuinig om, wel 18 graden (ik ben van thuis uit een houtkachel in de woonkamer gewoon, dan kon het wel 23 graden worden, dus ik vind 18 graden een hele prestatie) en we hebben het zodanig ingesteld dat ze slechts op een hele dag 4 u moet aanstaan. (vriend en ik werken beiden fulltime) Als ik iets in de oven heb gebakken zet ik ook de oven erna open, zodat de warmte zich kan verspreiden.

 7. Die vaatwasblokjes-tip hanteer ik nu zeker een jaar en dat gaat prima. Soms een schepje soda ipv een blokje. Azijn als glans/spoelmiddel. De verwarming staat hier op 19,5 en dan draag ik er ook nog wollen truien bij. Ons huis is koud maar wel heel goed geïsoleerd. Er komt ook niet veel zon binnen. Als ik inspannend werd oe gaat de verwarming op 16 en doe hem pas weer aan als ik het koud krijg. Wij hebben wel een zonneboiler waardoor heet water minder duur is.
  Op de buitenlamp zit een sensor, die kunnen we dus niet zelf regelen maar er zit wel een spaarlamp in. Ach, alle beetjes helpen.

 8. Wij drinken hier altijd veel koffie en thee, en daar heb je natuurlijk gekookt water voor nodig.
  Dat doe ik nu een thermoskan(van tupper)en als ik alleen thuis ben kan ik daar de hele dag mee.
  Hoef ik niet steeds weer mijn waterkoker aan te zetten.
  Lampen doe ik ook zoveel mogelijk uit.
  s'Avonds heb ik één (spaar)lamp aan en voor de rest kaarsjes.

  Groeten Herma

 9. Handige tips! Ik doe ook vooral aan papierrecycling. Voor mijn studie heb ik enorme hoeveelheden moeten printen. Wat ik niet meer nuttig vond, heb ik apart gelegd en in vieren verscheurd. Handig voor to do en boodschappenlijstjes. Verder werk ik (nog een paar maanden) bij een instantie waar dagelijks nog aardige hoeveelheden post wordt bezorgd. Als ik postdienst heb pik ik daar de bruikbare akte-enveloppen uit en ook scheur ik de nog niet bestempelde postzegels af. Komt weer van pas bij MP verzendingen. Qua gas en licht bespaar ik niet zo veel, ben veel weg, dus dat spaart ook veel uit ;-)Vaatwassen gaat hier met de hand, dus dat is denk ik ook best besparend.

 10. Bedankt voor de handige tips!
  Ik maak gebruik van de wc tips en ik lees ook veel blogs;-)
  Wat een inspiratie haal ik daardoor binnen!

 11. Wat een leuk lijstje!
  Ik ga binnenkort nog eens bij die Amerikaanse blogs kijken. Klinkt interessant. Goed dat dat zo kan en mogelijk met nog meer goede tips.

  Manlief stookt het hier graag (te) warm en wij hebben dus elke winter weer een discussie over de temperatuur. Ach ja..

  Die van het halve vaatwasblokje kende ik ook.
  Wij knippen al die blokjes in één sessie door

  Daarnaast gebruiken wij echte zeep ipv van die pompjes. Gaat ontzettend lang mee en het afval ervan is beperkt.
  Wasmiddel ook voor de helft en wasprogramma op extra kort (tip van elders, die me volgens mij vorig jaar een flinke besparing op de stroom heeft opgeleverd!).
  Niet apart rijden voor de boodschappen, maar ritjes combineren.
  Kabel (en dus reclame 😉 ) de deur uit. Scheelt zo 15 euro per maand. Films hebben ze bij de bieb ook (Gratis te leen) en uitzending gemist geeft voldoende keuze.

  Seizoensgroenten eten.
  Oh ja en de kerst- en verjaardagskaarten gaan via de mail. (meer omdat ik slecht ben in kaartjes op tijd versturen dan als bewuste bezuiniging overigens, maar werkt wel zo).

 12. Leuk om te lezen hoe iedereen op een eigen maniet bezig is met bezuinigen. Een groot aantal van hierboven genoemd voeen wij hier thuis ook uit oa verwarming op max 20gr en dat vaak pas tussen 16u en 20u. Daarvoor op 17 gr en na 20u op 15gr. Kids liggen dan al op bed ne ik ga zelf rond 22u. In de stortbak vh toilet ligt een 1,5l fles, nachtstroom en wasmachine draait bijna altijd kort programma etc etc. Ik vind het altijd een leuke uitdaginge om zoveel mogelijk te besparen.

 13. Dank voor de tip van de waxines 🙂

  Tip terug: wij hebben stroom op hoog en laag tarief, ik was op laag tarief en gebruik ook de zaterdag om fruit te drogen en de Cake van de Week te bakken – dat soort dingen.

  Groet, Loonlijstmama

 14. Hoi, leuke blog!

  Wij rouleren hier vooral met spullen onder vriendinnen.
  Bijv. als er een feestje is er er komen wat oudere mannetjes die wel van een jenevertje houden dan hoef ik maar te bellen naar een vriendin en de neut komt deze kant op. Een volgende keer gaat de fles weer naar een ander.
  Met vakanties kopen we gezamelijk een pakje norit en imodeum. Wie op vakantie gaat neemt het mee, en daarna kan de volgende het weer gebruiken.
  Anders blijft alles maar liggen en kun je het weggooien.
  Zo kun je het ook doen met de leesmap, de krant, de bieb, zelfs de auto.

 15. Ik lees dat je dieren hebt. Zijn dat huisdieren? Heb je wel eens uitgerekend wat dat kost? Ik zal heel eerlijk zijn, we wilden als gezin een hond, maar hebben het uiteindelijk niet gedaan toen we hoorden dat we 100 eur per maand kwijt zouden zijn. Ik schrok me een hoedje. Ik dacht, die 1200 eur per jaar gebruik ik liever als extra aflossing voor de hypotheek.

 16. @Anoniem: we hebben 1 kat, de rest zijn geen huisdieren. Dit kost jaarlijks inderdaad een flinke smak geld, maar ik vind wel: als je eenmaal ergens aan begint, dan moet je het ook tot het einde toe uitzitten. De dierenschare zoals we die nu hebben, gaan we waarschijnlijk niet doorzetten. We houden het wel zoals het is, maar stel dat één van de dieren komt te overlijden, dan komt er niet automatisch een andere bij. Alleen voor een kat zou ik misschien een uitzondering maken. Ik ben vrij regelmatig alleen thuis en vind de gezelligheid van een kat dan wel heel erg prettig. En in een oud huis is het ook fijn om een dier binnen te hebben, om daar alle vreemde geluiden op af te schuiven 😉

  Maar je hebt gelijk hoor, dieren kosten veel geld. Maar hoeveel dat precies is, zie je vaak pas als je ze hebt.

 17. @LLMM Zo zou ik er ook in zitten als ik ze eenmaal zou hebben. Je gaat natuurlijk geen dieren wegdoen, waar je van houdt. Ze geven een hoop terug. Wij zijn nu oppasgezin voor leuke hondjes. We genieten er erg van en het levert vaak nog wat op. Niet veel, maar altijd leuk meegenomen.

 18. als je een modem hebt met draadloos internet: schakel deze af als je de PC niet gebruikt. het wifi signaal blijft ook uitzenden als je er geen gebruik van maakt. (ook snachts bijvoorbeel)d. dit kost stroom.uitzetten kan soms via de computer of je kunt er voor kiezen om de modem helemaal uit te schakelen (stekker er uit), het start uit zichzelf weer op.hetzelfde geld voor de meeste draadloze (dect) telefoons. vervang deze door een eco-mode exemplaar of ga weer ouderwets via de draad bellen. hetzelfde kan natuurlijk ook met de PC, utp kabeltje. Scheelt echt op jaarbasis.

 19. Ik bespaar op mijn dieren door het voer van mijn cavia's en konijnen met de 25kg ineens te kopen. Speelgoed voor je dieren kan je vaak op rommelmarkten vinden of maak je zelf. Ik houd alle lege wc-rolletjes bij omdat mijn cavia's, konijnen en dwergpapegaai er uren plezier aan beleven, ijslollystokjes en dopjes van een flesje vind mijn dwergpapegaai ook geweldig. Gegarandeerd uren speelplezier!

  Verder kan je knoken en tandenborstels voor je hond vaak goedkoop vinden op dierenmarkten.

 20. Als ik naar de supermarkt moet, maak ik altijd een boodschappenlijstje van tevoren en houd ik me hier ook perfect aan in de winkel. Ik zorg ook dat ik nooit hongerig ergens naartoe gaan. Heeft me al heel wat geld bespaart.

 21. De voeding van de printer gebruikt ook stroom als de printer uitstaat! Dus als je alle randapparatuur van de printer op een stekkerblok met schakelaar zet dan schakel je alles "echt" uit als de computer niet aan staat.

 22. Andere blogs lezen inspireert mij ook heel erg. Sinds een tijd doe ik iedere avond het modem van internet en vaste telefoon uit. Zo bespaar ik stroom zonder het te merken. Kleding wassen doe ik met de helft aan wasmiddel, alles wordt net zo goed schoon. Douchegel heb ik vervangen door de vloeibare handzeep van AH van 0.49 voor 500 ml. Shampoo doe ik in een leeg zeeppompje. Wanneer ik in een volle shampoo fles knijp ligt altijd driekwart in de douchebak. Zonde! Met een pompje kun je het beter doseren en verspil je niets. Ik doe nu veel langer met een fles shampoo.

 23. Nog een handige tip: als de tube tandpasta bijna leeg is, knip ik de tube doormidden. Zit nog heel veel in!
  Eieren kook ik in n pannetje. Als ze eenmaal koken, zet ik het gas uit en laat ik het nog 10 minuten staan. Prima eitjes.

 24. Wat degene boven mij zegt kan met heel veel gerechten! Rijst, pasta, en ook wat 'pruttel' gerechten. Zet ze 5 min eerder uit en laat het 15 min lang doorgaren. Bespaart weer een klein beetje 🙂

 25. Wat een leuke tips.
  Helaas hebben we maar 1 kat. Maar gelukkig heb ik heel genoeg kleden en dekens waar we lekker onder kunnen zitten als de verwarming een graadje lager staat.

 26. Net als jij lees ik graag mee bij andere bloggers. Ik leer regelmatig wat bij en het in aanmoedigend om verder te zetten. Ik ben pas recent begonnen met het versnijden van papier tot boodschappenlijstjes. Ik verschiet er van hoe snel dat een automatisme is. Gelukkig hebben we niet zo vaak papier, anders zou ik een extra plekje moeten zoeken voor al die notitieblaadjes. De verwarming staat hier ook vaker uit dan aan, een dekentje of wat warmere kledij, het gaat allemaal best, minder vaak en minder lang douchen is ook een automatisme geworden.

 27. Hallo. Ik ben nieuw. Vind geld steeds leuker worden. Eerst wilde ik het liefst mijn ogen ervoor sluiten. Zat ook enkele jaren heel zwaar. Maar nu doe ik aanbevelingsmarketing. Vorm van passief inkomen. En ook een TIP. Ik heb een aantal coaches die ik aan klanten help. En daar heb ik een fee mee afgesproken. Ik heb een groot netwerk, actief op fb dus ik bracht altijd al vrouwen vaak op het pad van een goede coach. Voor wie het leuk vindt, daar ga ik een workshop over geven. Ik ben er eindelijk achter hoe je wat je tóch al doet om kunt zetten in betaald werk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.