We hebben eindelijk genoeg!

Het begint zo’n beetje een van mijn favoriete sites te worden, want er staan elke week wel een paar berichten op die ik met plezier lees. Gisteren ook weer eentje: ‘Hebben we eindelijk genoeg? Europa consumeert steeds minder‘. Lang verhaal kort: Europa heeft al tussen 2001 en 2003 een zogenaamde ‘peak stuff’ bereikt en is al ongeveer tien jaar bezig met minder consumeren. Terwijl ik het idee had dat onze samenleving alleen maar hebberiger werd, wordt er dus ergens ook bespaard op grondstoffen en energie!

Ik heb in het afgelopen jaar echt heel duidelijk mijn ‘peak stuff’ bereikt. De bezittingen die ik eerst niet stevig genoeg vast kon houden, worden nu zonder pardon de deur uitgewerkt. De ruimte die ik ervoor terug krijg, in mijn hoofd en huis, is onbetaalbaar. Eigenlijk is dat ook nog wel een beetje triest, want ik denk dat het in mijn geval bijna pure verzadiging is. In de afgelopen jaren kon altijd alles en daardoor is niets echt speciaal meer. Aankopen na een dag shoppen verdwenen best wel eens onuitgepakt in een hoek. Het tasje kon ik drie weken later nog op hetzelfde plek vinden. Om je dood te schamen. En dan nog niet eens om de verspilde grondstoffen/energie, maar puur en alleen al omdat het gewoon ontzettend ondankbaar is.

Maar waar het ook door komt: ik vind het fijn om te weten dat we in Europa dus weer de goede kant opgaan. Het gaat misschien niet hard, maar Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Heb jij het idee dat er in Europa minder geconsumeerd wordt? En (wanneer) heb jij voor jezelf een ‘peak stuff’ bereikt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Volgens mij heb ik mijn "peak stuff" ergens dit voorjaar bereikt…echt geinspireerd door alle consuminderblogs die ik toen ben gaan volgen!
  Hier het voornemen om bij het opruimen van de kerstspullen rigoreus op te ruimen. Ik heb echt teveel zooi! Sommige dingen zet ik al een paar jaar niet meer neer, dus dat kan allemaal weggegooid of naar de kringloop/rommelmarkt.
  Goed om te lezen dat we met z'n allen steeds minder consumeren, misschien wel slechter voor de economi, maar wel veel beter voor het milieu!

 2. Ik had dit jaar mijn peak stuff, want ik moest vanalles voor mijn eigen huis kopen. Maar nu is dat weer over.

  maar heb niet echt het idee dat er in Europa minder wordt geconsumeerd…

 3. Nee, dat gevoel heb ik ook niet, maar volgens mij weet ik wel waardoor dat komt: het gaat niet specifiek om wat jij consumeert als je gewoon je dagelijkse leven leidt, maar wat er totaal geconsumeerd wordt, dus ook wat er nodig is om b.v. dat bakje te maken dat je gebruikt om je yoghurt in te scheppen, om maar iets te noemen. En juist voor dat soort dingen, dus in die productiefase, was voor 2001 nog veel meer (viezigheid) nodig. Het consuminderen is dus eigenlijk achter de kassa begonnen, het moet nu – volgens mij – gewoon nog doorzetten naar na de kassa.

 4. Mijn peak stuff, goh…ik moest diep graven.Maar rond mijn twaalfde ofzo toen we een flipperkast met sinterklaas kregen, of op eerste/tweede/derde kerstdag…
  Ik vond alles zo overdreven veel in mijn jeugd dat ik me daar al jong tegen afzette.
  Ik begon op kamers met geleende meubels en bed en twee stoelen van het grof vuil.
  Nu zijn de meeste meubels nog gekregen, geruild of tegen een goed prijsje op de kop getikt.

  Groet,Creanda

 5. dat is goed nieuws zeg! Bij mij is het gekomen toen ik zwanger was van de tweeling. Ik wou uitzoeken hoeveel inkomen we minstens nodig hadden om te leven. En dat bedrag blijft maar zakken… met hetzelfde inkomen en dezelfde vaste lasten. En met bio voeding, maar dat deed ik voordien ook al vaak want daar zijn zowel manlief als ik mee opgegroeid

 6. Ik heb niet het idee inderdaad dat de consument minder aan het kopen is, maar waarschijnlijk zal dat achter de schermen zijn en dat hebben we dus niet zo door. Als deze beweging zich nou vóór de schermen doorzet dan hebben we twee vliegen in één klap, maar als ik zo in mijn omgeving rondkijk kon dat nog wel eens even duren….
  Ik zelf ben twee jaar geleden 'gestopt' met kopen in de zin van kleding en ander overbodig spul. Ik heb zoveel kleding dat ik daar echt nog jaren en jaren mee kan doen. Veel leuke dingen ook nog dus geen straf. Ik wil ook geen cadeautjes meer hebben, maar vraag een kleine bijdrage om aan een goed doel te doneren. Ben benieuwd of mijn familie zich eraan gaat houden. 😉

 7. Ik zag gisteren een intervieuw, het werd gehouden op de markt. Vraag: konden de marktkooplieden merken dat de mensen de hand op de knip hielden.
  Antwoord was unaniem ja.
  Maar ik denk ook dat dit niet alleen met crisis te maken heeft. Boeken als 'symplify your life' ect zijn al jaren geleden uitgekomen en worden nu nog steeds grijs-geleens bij iedere bieb.
  Er is veel meer aan de hand dan de media ons laten weten. Dat is uit eigenbelang, want onze economie moet blijven draaien en dat moet gebeuren door kooplustige burgers.
  Ik verkoop en koop in via Marktplaats. Het is niet voor niets dat dit bedrijf zo groot is.
  Ik vind het een fijne vooruitgang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.