Heeft elkaar gek maken echt zin?

Vandaag toch maar een blogje over de economische toestanden. Ik volg zelf het nieuws bijna niet, omdat het alleen maar deprimerend is en me het idee geeft dat ik helemaal vast zit. Volg ik het niet, dan heb ik nergens last van en probeer ik gewoon mijn lekker-leven-met-minder te leiden. Niets aan het handje. Wie kritisch naar de berichtgeving kijkt, kan namelijk niet anders dan concluderen dat het allemaal slecht nieuws is. En is het geen echt ‘nieuws’, dan is het wel een deprimerende analyse van wat er misschien nog komen gaat. Heeft dat nu echt zin? Heeft het echt zin om elkaar gek te maken?

Als ik om me heen kijk, dan zie ik twee dingen:
1. Mensen die al zuinig waren, knijpen de portemonnee nog strakker dicht. Goed voor hen, minder voor de economie.
2. Mensen die al moeiteloos uitgaven, doen dat nog steeds, maar roepen heel soms iets over de crisis. Goed voor de economie, minder goed voor hen.

Buiten mensen massaal angst aanjagen, lijkt de negatieve berichtgeving niet heel veel concrete resultaten te hebben. Waarom is dat dan nog steeds de insteek? En waarom vinden sommige mensen het prettig om dat te lezen? Het is vaak toch een kwestie van vraag en aanbod.

Zoals ik al zei: ik mijd het nieuws. Ik weet dat sommige dingen in mijn uitgavenpatroon beter kunnen en daar werk ik aan. We zijn aan het aflossen op onze hypotheek. We doen zuinig met wat we hebben. We genieten van goedkope/gratis dingen, zoals bezoekjes aan de familie of samen met een filmpje op de bank. Als ik het nieuws ga volgen, heb ik steeds het idee dat ik NU iets moet doen, terwijl ik eigenlijk niet veel meer kan doen op dit moment. Ja, stoppen met verbouwen en elke cent in de hypotheek/oude sok steken. Maar met een half open huis en half-af dierenverblijven is dat ook niet echt een slimme optie. Ik beperk me dus tot wat mensen af en toe tegen me zeggen en richt me verder vooral op opruimen, zuinig aan doen en genieten van kleine dingen. Dat inspireert namelijk ook, maar roept bij mij in ieder geval geen tegenreactie op van ‘En nu heb ik zo hard geknepen, nu mag ik mezelf wel weer eens verwennen!’ Bovendien is het een veel leukere manier om mijn dagen te vullen 🙂

Hoe staan jullie tegenover het nieuws over de economische situatie? En ervaren jullie het als negatief, of heb je er wel iets aan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Ik volg het nieuws en of dat nu zo goed voor me is dat vraag ik me af want ik word er idd onrustig van. Voor de zekerheid wat extra voorraad in huis en dingen zoals kaarsen, peteroleumstel, warme kleding etc.
  We leven al jaren als consuminderaars al zou je dat van het afgelopen jaar niet zeggen. Er ging van alles kapot en we hebben daarom veel (en nieuw) gekocht; tv, damesfiets (mijn oude was ondertussen 20 jaar), wasmachine, PC, magnetron.
  Verder gingen er twee zoons op kamers om te gaan studeren. Het geld rolt hier nu dus hard weg. Gelukkig hebben we voorgaande jaren veel gespaard en voelde het heel luxe dat we de dingen die we nodig hadden konden kopen.
  Ik vind het spannend hoe het allemaal verder gaat.

  Groetjes, VeggieMo

 2. Ik volg het nieuws wel maar meer omdat manlief er interesse in heeft.
  Het zorgt er bij mij alleen maar voor dat ik nog harder m'n best wil doen om te besparen.
  Verder ben ik toch wel meer van het type: elke dag heeft genoeg aan zijn eigen zorgen (hoewel ik ze niet altijd weg kan houden)
  Als je je zorgen maakt voor de dag van morgen kan je niet genieten van vandaag.

  groetjes

 3. Als ik denk aan de energie in/achter al die hitsende berichtgeving,schud ik mijn hoofd. Waar je op focust,vergroot zich.Ik wil alleen in grote lijnen weten,wat er speelt en aan nieuwe bezuinigingen komt. Maar herken de "opklop-factor"in veel berichten. groeten Izerina

 4. Ik volg het nieuws, zeker nu de economische crisis in Europa doorzet…dit zal zeker ook gevolgen hebben voor nederland…Vandaag weer een vervelend bericht over de hypotheekrenteaftrek…verwacht dat hier in de komende jaren toch echt een keer in gesneden gaat worden…ik word hier inderdaad onrustig van en zou het liever niet horen…maar het sterkt me ook om overtuigd te consuminderen…en te sparen, maar wel te blijven genieten en de dingen te doen die voor ons belangrijk zijn…ieder heeft zijn eigen genoegpunt!
  Moedeloos kan ik af en toe wel worden van al die berichten…wij sparen (ik ben een potjes mens) voor een nieuwe auto, studie van de kinderen, verbouwing (o, droom/woonkeuken) en aflossing hypotheek…mocht er aan de hypotheekrente getornd worden gaan we als eerste de hypotheek aflossen…
  Fijne dag!

 5. Mijn vriend werkt op een bank en heeft gisteravond net een examen gedaan voor een cursus over beleggingen etc. (overigens met frisse tegenzin, want hij is een ICTer, werkt ook op de ICTafdeling, maar kreeg deze Engelstalige cursus aangeboden en is er voor geslaagd) Daarnaast hebben we een klein eigen bedrijfje. En studerende kinderen. Dus nee, we sluiten ook niet af voor het nieuws, hoe zou dat kunnen in deze situatie. Maar alles met mate. Er zit natuurlijk veel politiek achter, en politiek is armpje drukken. Heeft weinig met feiten te maken. We krijgen deze maand zonnepanelen zodat we minder afhanklijk zijn van de energieleverantier. Helaas heeft dochter gisteren laten vallen dat ze voornemens is een mini-kerstboom het huis in te smokkelen. Er zal dus een mini moeten komen. Vriend en ik geven niet om kerstbomen, en dachten het dit jaar voor het eerst zonder te kunnen doen, gaat niet door dus. Groet, Hsm.

 6. Ik volg het wel en het heeft tot gevolg dat ik me bewuster ben geworden van onze hypotheek. Dus sparen om af te kunnen lossen indien nodig. Maar op de een of andere manier voel ik me nog wel 'veilig' (ik weet natuurlijk niet of dat terecht is). Waar ik slecht tegen kan is de groei van de ongelijkheid die de crisis tot gevolg heeft. Daar kan ik echt verdrietig van worden.Maar LLMM, hoeveel uur heb je gewerkt gister? En heb je nog gesnoept? Ben erg benieuwd :-)!

 7. @ mevrouw Opdebank: Ik heb een beetje hetzelfde als jij; bewuster van aflossen, maar toch nog een soort veilig gevoel. En over gisteren: ik heb uiteindelijk 4 uur gewerkt, maar heb wel alles afgekregen dat af moest én alleen de slots van 30 minuten geteld. Bij elkaar denk ik dus nog wel iets meer. Opruimen en de was enzo is ook goed gelukt. Snoepen was moeilijk, ik heb uiteindelijk 's avonds wel een paar blokjes kaas op en wat vruchtjes uit blik. Stond echt te twijfelen voor chocoladeletter/pepernoten, maar heb het niet gedaan. Vond ik wel knap van mezelf. Ben niet naar de sportschool geweest, maar heb wel flink doorgewandeld, dus ook wel beweging gehad.

 8. Elke keer als ik het nieuws zie waar het er over gaat dat iedereen het maar slechter krijgt, denk ik: mensen, rustig aan en adem halen. Nog lang niet zo erg als de jaren 80 en die heeft ook iedereen overleeft.
  Zelf moet ik wel meer aan de bak, omdat ik er zelf toch niet zo goed voorsta, naar mijn idee. Maar dat is voor mij voornamelijk door het gebrek aan werk

 9. Ik hoor het nieuws op de radio en sluit me er even makkelijk voor af (gelukkig). Met opzet kijk 'k geen nieuwstv daar wordt 't slechte nieuws veulteveul uitvergroot en krijgt daardoor een lading waar je bang van wordt.
  Groet

 10. Ik probeer me er niet teveel van aan te trekken, van al dat "crisisnieuws". Soms heb ik het idee dat we die crisis gewoon steeds meer aangepraat krijgen…..
  We proberen gewoon ons eigen leventje te leven en proberen zuinig te zijn, maar ook te genieten!

 11. Ik maak me ook wel zorgen. Ik zie ook teveel om me heen dat mensen hun baan kwijtraken. Zekerheden vallen weg. Sterkt mij om te consuminderen en te sparen. Als zuinigerd weet je tenminste hoe je meer moet doen met minder. Maar ik heb zin in de kerst en de sfeer. De kinderen vinden het ook een heerlijke tijd,

 12. In onze omgeving verliezen ook veel mensen hun baan, dat maakt het allemaal wel confronterender.. Ik denk dat, zolang je een baan hebt, er weinig aan de hand is 🙂

  Het hele crisisgedoe werkt een beetje verlammend.. We doen zuinig aan en voor de rest laten we het wel op ons afkomen.. veel meer kunnen we op dit moment niet doen denk ik. Oja toch, niet vergeten te genieten! Want dat is volgens mij nog steeds het belangrijkste in het leven (en dat kan best zonder veel geld uit te hoeven geven)!

 13. Hi LLMM, dan heb je gister bijna al je doelen gehaald. Top. Hoop dat het je vandaag net zo vergaan is. En kaas kan ik ook maar moeilijk weerstand aan bieden. Zo lekker.

 14. Het is een vooropgezet plan om er allerlei maatregelen door te krijgen die er anders niet zouden komen. Nu zijn mensen bang en willen gered worden en accepteren dus veel makkelijker een grote Europese Superstaat met minder macht voor de burgers (je stemt voor het europarlement dat feitelijk geen macht heeft)

  De welvaart in ons deel van de wereld is denk ik een grote zeepbel. Waarom hebben andere mensen die nog veel harder werken het dan minder? In bijv. ontwikkelde Aziatische landen?

  Misschien compleet gestoord in ogen van andere mensen maar hier ook een oliestelletje, houtkachel en tegen windkracht 12 bestendige tent. Een grote voorraad en kaarsen. En wat handvuurwapels natuurlijk, zoals geadviseerd door ehmm.. een of andere bank ofzo 😉

  Ik lees wel op twitter van Willem Middelkoop en op zerohedge.com. Ik word er op zich niet depri van, ik hoop alleen zooo dat we hier nog weg kunnen in plaats van dat ik als een gek moet investeren in eigen alcoholstokerij, groentenzaden en regentonnen.

 15. Ik volg het nieuws wel, de ene dag zitten we in een 'up' en de volgende dag blijkt toch volgens de 'cijfers' dit niet zo te zijn. Welke cijfers, denk ik dan. De hyptheek rente komt ook steeds meer in opspraak. Zou mij niet verbazen dat dat aangepakt gaat worden. Om eerlijk te zijn wordt ik er niet elke dag vrolijk van, maar we zitten er met z'n allen middenin en genieten waar we kunnen genieten.Maar vandaag even geen nieuws voor mij. Ik was behoorlijk ziek, buikgriep en een heel vervelende hoofdpijn met grote hamers(al 3 dagen). Vandaag was mijn persoonlijke crisis even belangrijker dan die van Nederland, Europa en de rest van de wereld.

 16. Altijd een stapel te lezen op de tafel, alltijd spullen op het aanrecht. Maar nog maar weinig boekenkast. Veel moeten opruimen, toen studeer en werkkamer gastenkamer werd. op markten gersaan om boeken te verkopen. op een rommelmarkt alle overige soullen. De kringloop veel meegegeven. na zoveel moeite ga ik het liefst niks meer mijn huis binnenhalen. nee, mijn kamer is geen toonkamer. Rommel mag.
  ik snap het niet dat een kamer super netjes moet zijn.

 17. Persoonlijk word ik gek van die stemmingmakerij. Ik vind het niet normaal meer. Ik was afgelopen weekend in R'dam om te shoppen en je kunt er over de hoofden lopen. Het valt nog wel mee dus! Gr. LZV

 18. ik luister naar de radio en af en toe komt daar dan een nieuwsbericht tussen dat ik wel "bewust" hoor. Maar verder gaat het niet, we kijken geen tv (hebben er wel eentje voor dvd's maar geen kabel of digi aansluiting). Krangen lees ik ook niet, af en toe eens de online versie maar dan enkel de koppen.
  Ik denk altijd maar dat we er toch niks aan kunnen veranderen. Nu hebben wij hier in België eindelijk een regering. Die hebben 500-en-nog-wat dagen gediscussieerd om tot een regeerakkoord te komen, ze hebben nog niet eens echt wat verwezenlijkt.
  Wat kunnen wij als kleine man er dan aan doen?
  Oja, de ministers leveren overigens 5% van hun loon in om de crisis en besparingsmaatregelen ook zelf "wat te voelen"

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.