Zonnepanelen goedkoper dan stroom

De prijzen van zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren met 80 procent gedaald, terwijl de prijzen van stroom alleen maar oplopen. Volgens Nu.nl is het inmiddels zover dat zonnepanelen ook daadwerkelijk goedkoper zijn dan het afnemen van stroom. Jaren terug waren zonnepanelen nog zo ontzettend duur, dat je ze meer uit groen oogpunt moest aanschaffen, dan omdat het goedkoper was. Tegenwoordig zijn ze nog steeds kostbaar, maar wel een stuk beter betaalbaar.

Ik zou best graag zonnepanelen willen hebben. Je bent dan één keer geld kwijt en vervolgens merk je er maandelijks iets van. Of misschien eerder jaarlijks, bij de afrekening. Ik kwam afgelopen week een gezamenlijke inkoopactie tegen, waarbij je voor op zich nette prijzen vijf, zes of acht panelen aan kunt schaffen. De kosten zijn all-in; ook de installatie is inbegrepen. Bij acht panelen bespaar je per jaar ongeveer €408 op je stroomrekening. Mij lijkt het wel wat, maar nu met de verbouwing + hoge hypotheek zijn dit niet bedragen die we zo even ‘over’ hebben. Maar wie weet wordt het iets voor de toekomst, duurder lijken ze in ieder geval niet meer te worden!

Heb/wil jij zonnepanelen en wat heb je eraan uitgegeven/zou je eraan willen uitgeven?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Ja, wij hebben dus 6 panelen!! Kost (min subsidie) 2100 euro en hebben een 'terugverdientijd' van ongeveer 7 jaar. In augustus hebben we altijd de afrekening en verkneukel me al bij het idee dat we dan wéér geld terug krijgen (vierde jaar op rij!) en die besparing 'voel' je dus al tijdens die 7 jaar! Op spaargeld haal je zo een rendement niet!! Met een groot vrijstaand huis moet jullie rendement nog veel hoger zijn (in principe liggen we nogal ongunstig)! Zeker de overweging waard!!

 2. Trouwens, we kregen keiharde GARANTIE van de verkoper op de minimale opbrengst (zwart op wit)! We zouden in theorie verhaal kunnen halen dus bij tegenvallende resultaten. Dus neem ik aan dat ze bij de inschatting de opbrengst laag hebben aangehouden.

 3. Wij hebben er grote 6 gekocht voor 4250 euro inclusief bevestigen/werkloon, en kregen er 1032 euro subsidie (gemeentelijke) op. We hebben meteen de energierekening met 20 euro per maand teruggebracht, want elke euro die je in de knip houdt, kun je zelf tegen rente wegzetten, i.t.t. de energieleverantier, die restitueert alleen maar aan het eind van het jaar. De ligging van je dak is wel belangrijk, op een plat dak kan ook heel veel. Wij hebben een schuin dak over 2 verdiepingen op het zuiden,ideaal. Ook nu het sneeuwt glijdt de sneeuw er snel af, i.t.t. panelen op een plat dak waar de sneeuw op blijft liggen en waar ik dus ook moppers over lees. Groet, Hsm.

 4. Wij hebben ook zonnepanelen, echter aangeschaft direct bij de bouw van ons huis. Ik weet dus niet wat wij extra verdienen door de panelen. Wat ik wel weet is dat vanaf begin april tot begin oktober ik nagenoeg geen gas verbruik omdat het warme water uit de boiler komt. (maar 4 kub per week tov de winter rond de 100 kub).

 5. In dit huis beginnen wij er niet meer aan omdat we binnen 3 a 4 jaar willen verhuizen. We zijn aan het sparen om een volgend huis meteen goed te kunnen isoleren en zonnepanelen aan te kunnen schaffen.

 6. ik wil ze ook wel maar onze dakbedekking moet een dezer jaren vervangen worden en dan wil ik gaan kijken hierna. Ik had trouwens ook het idee dat zonder subsidie het een dure aanschaf zou zijn. Maar het valt echt reuze mee alhoewel het is niet goedkoop natuurlijk

 7. Wij sparen met onze zonnepanelen zo goed alles van elektriciteitsverbruik uit (3500 kWh/jaar)! Alleen héél erg dat de energiemaatschappij ook bij nulverbruik toch €120/jaar rekent.. Dat geld ben je dus kwijt voor niets. Maar goed, we besparen wel een pak meer + je krijgt ook nog per jaar wat geld voor de stroom die je opwekt. Op 4 jaar tijd zou de investering terugbetaald moeten zijn en beginnen we winst te maken.

 8. Er is wel één groot nadeel aan zonnepanelen: ze zijn zeer milieuvervuilend! Dit klinkt misschien paradoxaal want uiteraard bespaar je er energie mee, maar blijkbaar zijn ze onafbreekbaar eens ze kapot zijn. In België is het zelfs al zo ver gekomen dat je er om die reden minder subsidies voor krijgt…

 9. Dat is wel echt 1 van mijn dingen op mijn grote bespaar en milieuvriendelijker lijstje. Alleen zit het er voorlopig niet in. De financiën moeten voorlopig naar andere dingen en op het dak van een flat zonnepanelen zetten kan ook niet zomaar natuurlijk.

 10. Geen zonnepanelen en ook geen plannen om ze aan te schaffen, maar het lijkt me wel degelijk nuttig. Maar je moet er wel het geld voor apart hebben liggen natuurlijk. Want die aanschaf…. ja, dat doet toch even zeer dan… Mooi plan voor volgend jaar dan maar?
  Ik wens je een heel fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 11. ik heb ook zonnepanellen en betaal 7 euro per maand voor electriciteit ik ben er heel blij mee wassen wanneer je wilt droogkast kan overdag aan en de extra electriciteit verbruiken we door s'avonds het electrisch vuurtje in te steken zodat de verwarming niet meer opspringt wij hebben onze zonnepannelen binnen twee jaar al terug verdiend we hebben ze nu één jaar liggen

 12. http://www.installatietechniek-groen.nl/index.php/nieuws/69-nieuws/172-met-de-zon-meedraaiende-panelen-geplaatst

  Bovenstaande Link is naar met de zon meedraaiende zonnepanelen, 40 procent meer opbrengst. Ook ik droom nog even door. Ik denk dat de plannen om vanaf 2015 maandelijkse energie eindfacturen te verzenden te meaken heeft met veel zomers opgewekte energie.

  Ben benieuwd naar jouw energieverbruik van vorige week en nu. Hoevelen procent extra is dat nu? Met jouw huis haal je zonnepanelen er snel uit. Maar ja, jullie verbouwen en ik los mijn hypotheek af.

  Ik moet eerst zien wat 2015 brengt.

  1. Met energie zitten we jaarlijks op ongeveer 4500. Dat komt vooral door computers en grote apparaten voor de verbouwing. Ik heb eind vorig jaar een energiezuinige(re) computer aangeschaft. Aangezien mijn werkdagen achter de computer vaak van 's morgens vroeg tot 's avonds laat duren, hoop ik dat dat al veel bespaart. Ook kijk ik vaker film op de laptop dan op de grote plasma. Vriendlief zit tijdens koude periodes ook meer achter zijn laptop dan achter zijn spelcomputers (die ook op een plasma zijn aangesloten). LED hebben we al overal waar het kan en het verbouwen wordt natuurlijk uiteindelijk steeds minder. Ik zou eerst wel eens terug willen naar 3500 per jaar, dat moet voor twee personen volgens mij ook goed mogelijk zijn.

   Ons energieverbruik is volgens mij redelijk constant, hoewel het nu even de spuigaten uitloopt, vanwege een elektrisch kacheltje dat de buizen ontdooid moet houden en dus halve dagen raast.

   Interessante link trouwens, ik ga even kijekn.

 13. we hebben 13000 betaald ,vier duizend terug getrokken van overheid,we hebben gemiddeld 1200euro aan energiecheques per jaar ,we besparen 700euro per jaar aan electriciteit

 14. Manlief heeft van't najaar een cursus 'zelf zonnepanelen maken' gevolgd: blijkt helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken! Is veel minder duur ook. Ff googlen, dan vindt je verschillende sites en forums.
  Zelf wachten we w.s. nog even omdat we met een paar jaar hopen te verhuizen. Misschien alleen een klein paneel voor in het tuinhuis waar we nu geen elektriciteit hebben.

  Groetjes Tineke

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.