Zo houd je je huis warm in de winter

Zo houd je je huis warm in de winter

Het zal niemand ontgaan zijn dat het de afgelopen dagen koud is geweest. Erg koud. En dat kan behoorlijk wat problemen opleveren. Gisteren gebeurde dat hier; eerst problemen met de waterleiding (geen water en één toilet spoelde niet door) en vandaag volle bak. Geen water, geen van de drie toiletten spoelden door en de rest. Ik dacht dat ik al best wat gedaan had om mijn huis warm te houden in de winter, maar dat viel tegen. Ik ging dus op zoek naar meer tips en deel ze hier met jou. Misschien heb je er ook wat aan!

Preventieve actie rondom de waterleiding

Tijdens de winter kunnen waterleidingen een behoorlijk zwak punt zijn. En je hoeft natuurlijk niet te wachten tot het misgaat; je kunt ook best wat preventieve maatregelen nemen. Zo houd je je huis niet alleen warm tijdens de winter, maar blijft het water ook lekker stromen. Wel zo prettig.

 • Bescherm de watermeter met een handdoek. Eromheen wikkelen en vastzetten met duct tape is vaak al voldoende.
 • Isoleer alle leidingen, zeker als ze bijvoorbeeld direct onder het dakbeschot zitten
 • Heb je de watermeter in de kelder? Zorg dan ook dat alle kieren en gaten dicht zijn, het kelderraampje dicht is, enzovoorts.
 • Draai buitenkranen tijdig dicht (en kies bij voorkeur voor vorstvrije kranen). Laat de leidingen daarna ook even leeg lopen, zodat ook het water dat daar nog in zit niet kan bevriezen. Hetzelfde geldt voor kranen en leidingen die in de tuin of in niet-geïsoleerde schuurtjes/garages te vinden zijn
 • Moeten er nog nieuwe leidingen geplaatst worden? Graaf ze dan tenminste 80 cm in, dat is ‘vorstvrij’.
 • Gebruik verwarmingskabels of verwarmingstape. Die plaats je in de buisolatie. De kabels warmen op en houden zo de buizen warm.
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waterleiding – bij bevriezing

En soms ben je gewoon te laat. Net zoals ik dat was. En dan moet je héél snel proberen de schade te beperken, anders ben je nog veel meer geld kwijt. Als je leidingen bevriezen, dan heb ik ook een aantal tips voor je.

 • Verwarm de ruimten waar de leidingen lopen, ga dus NIET met een föhn proberen de leidingen te ontdooien
 • Draai kranen open, zodat overdruk die door ontdooien ontstaat direct weg kan
 • Als alle leidingen ontdooid zijn: zet de kranen dicht, zet de hoofdkraan langzaam aan en kijk of de meter gaat draaien. Als dat zo is, heb je waarschijnlijk een lek. Draai dan de hoofdkraan weer dicht en ga op zoek naar het lek

CV/warmte

Je huis warm houden in de winter kan natuurlijk door de verwarming continu aan te laten. Maar: dat is natuurlijk niet zo prettig voor je energierekening. Bovendien is het ook nog eens slecht voor het milieu. Maar: hoe ga je er wel mee om? Hoe laag kun je de verwarming zetten, zonder risico op bevriezing te lopen?

 • Zet de cv ’s nachts niet lager dan 15 graden* en zorg ervoor dat alle radiatoren tenminste een beetje open staan (* 10 graden wil vaak ook nog wel, maar dan wordt het in sommige delen van je huis misschien écht te koud, dus dat is op eigen risico!) Heb je vloerverwarming? Ga dan niet lager dan 17 of 18 graden, anders ben je de volgende dag héél lang bezig met opwarmen.
 • Heb je één thermostaat die in een warme ruimte hangt, maar lopen er ook buizen door bijvoorbeeld een niet-geïsoleerd deel (tijdens een verbouwing bijvoorbeeld)? Zet dan de verwarming ’s nachts wat hoger of zet een ventilatieroostertje in de ruimte met de thermostaat aan, zodat de verwarming ’s nachts echt een paar keer aanslaat en dus ook die niet-geïsoleerde buizen ‘actief’ houdt
 • Doe gordijnen alleen open als de zon op de ramen schijnt en je dus warmte binnen kunt krijgen. Je gordijnen ’s avonds op tijd dicht doen, scheelt je een paar tientjes op de energierekening.
 • Wordt de ketel al wat ouder? Laat hem dan voor de winter nog even controleren
 • Houd radiatoren altijd op stand 1; de meeste radiatoren hebben wel een vorststand, maar die blijkt in de praktijk niet altijd toereikend te zijn met extreme kou

Overige manieren om je huis warm te houden in de winter

En dan nog een aantal tips die eigenlijk niet in de voorgaande categorieën vallen, maar die je wél kunnen helpen om je huis warm te houden in de winter:

 • Haal goten na de herfst leeg, zodat sneeuw/ijs dat zich ophoopt in de goten weer goed weg kan lopen op het moment dat het ontdooit
 • Toch nog schade? Mogelijk kun je de kosten bij de verzekering claimen, lees je voorwaarden er maar eens op na! (En check ook vooral hier even of je verzekering misschien nog voordeliger kan)
 • Zijn er ramen die eigenlijk altijd wel open staan? Doe ze dicht en ga voor dagelijks een kwartiertje ventileren

Hebben jullie nog goede tips om je huis te beschermen tegen ernstige vorst én de kans op hoge kosten te voorkomen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Vervelend, denk je alles onder controle te hebben… Wel spannend voor jullie, ik ga (even) duimen voor een goede afloop. Succes!

 2. Oei, hopelijk krijg je alles weer ontdooit.
  Schade claimen bij de verzekering kun je vergeten hoor. Dan melden ze gewoon dat je de boel maar beter had moeten onderhouden (hebben wij eens gehad met een lekkende dakgoot). Maar proberen kan natuurlijk nooit kwaad, mocht er schade zijn, je betaalt er tenslotte toch voor.

 3. Mijn ervaring is dat bevriezing lang niet altijd leidt tot leidingbreuk. Geleidelijk opwarmen en niet plaatselijk de leidingen verwarmen is een goede manier om knappen te voorkomen. Succes ermee!

 4. ik ben opgegroeid in een oud huis (zo'n 50 jaar geleden), daar werd bij strenge vorst de bovenverdieping (het onverwarnde deel van het huis) de gehele periode afgesloten. Beneden waar 2 kachels waren , werd omeen uur of 9 's avonds de rest van de waterleiding afgesloten tot de volgende ochtend. Er werden een paar emmers water in de keuken gezet. Misschien moet je ook kijken of je een deel voorlopig af kunt sluiten

 5. We hebben nu:
  – De hoofdkraan uit
  – De radiatoren overal aan
  – Verwarming flink hoog (die blijft draaien)
  – Deuren open naar ruimtes die koud zijn, omdat er geen radiator is
  – Straalkacheltje in de buurt van leidingen die mogelijk een probleem kunnen hebben

  Helaas nog steeds geen druppel water…

 6. In de tijd dat ik voor de drinkwater doding werkte factureerde ik regelmatig de kosten van herstel watermeter. In een flat was het schijnbaar iedere winter raak. Jaarlijks een factuur. De waterleiding buiten voor de watermeter is het probleem van de drinkwaterleiding. Watermeter en stopkraan daarna verantwoording consument. Een leiding hoort 60 cm diep in de aarde te zitten, boven de riolering.
  Gebruik nooit warm water uit de kraan voor thee of koffie, of groenten. Hier zitten foute dingen uit de leidingen in.

  Uit jouw verhaal herinner ik mijn jeugd in het grote huis waar wij woonden. Soms was de afvoer compleet bevroren.
  Ik wens je sterkte met de verbouwing en het werkbaar houden van de leidingen

 7. Hopelijk ontdooit de boel snel en zonder brokken…

  Ik liet in mijn oude huis de kraan 's nachts heel zachtjes lopen bij flinke vorst. Zoals ik op m'n blog al schreef heb ik vannacht vaatwasser en wasmachine een paar uur na elkaar laten draaien. Dan loopt de leiding met die kou ook even lekker door.

 8. Als de wind precies langs de badcelmuur waait,wikkel ik oude wollen truien om de leidingen. Leeg de stortbak en doe een schep zout in het toilet voor de nacht.Groeten Izerina

 9. Ha welkom bij de bevroren leidingen-club! Hier ook de hele dag in de weer geweest met een bouwkacheltje. Zo zonde van je dag.
  Om tien over vijf hadden we weer water, yeah!
  Zo lekker douchen. Za-lig!

 10. Als je een nieuwbouwhuis hebt geef ik als tip om de verwarming niet verder dan 18, maximaal 17 graden terug te zetten. Vaak zijn deze huizen beter geïsolleerd en hangt er "weinig" verwarmingscapaciteit. Met koud weer duurt het dan langer voor de ruimte weer is opgewarmt, dan bij oudere huize me zeer groote radiatoren. Dan kan je ook het beste de verwaming niet verder dan inderdaad 16, maximaal 15 terugzetten. Of je zet gewoon de pomp op een 24uurs cyclus.

  Bij ons liggen de leidingen in de vloer en niet in de muur. Het zal bij ons niet zo snel bevriezen gok ik. Daarnaast is ook de watermeer in de meterkast aanwezig en niet onder de deurmat :-). Ik hoef me dus iets minder zorgen te maken over deze zaken.

 11. Hier ook bevroren leidingen. Man had ze nog wel extra geïsoleerd voor de winter maar er lijkt geen kruid tegen gewassen te zijn. De leidingen lopen onder het dak, op het oosten. Wat dachten we ook toen we dat daar aanlegden… 🙁

 12. Hoe kan je tijdens een verbouwing de kou het best buiten houden. Voorlopig hebben we spleten onder de ramen waar de kou gewoon naar binnen kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.