Niet lullen maar poetsen

Over het algemeen ben ik een hopeloze uitsteller en kan ik soms maar moeilijk de motivatie vinden om ‘grootse’ dingen te ondernemen. Ik merk dat hierover bloggen wel helpt, want je bent 1) niet de enige en 2) een ‘afspraak’ met bloggers voelt toch serieuzer dan een afspraak met alleen jezelf. Maar dat het sparen redelijk goed lukt en dat ik manieren vind om meer zelf te maken, helpt me nog niet tijdens die 50-60 uur in de week dat ik werk. Omdat ik toch 10 werkboeken op mijn leeslijst had staan, ben ik begonnen met een boek over doorzetten/motivatie/uitstellen: ‘Niet lullen maar poetsen’ van Wim Struyck.

Het boek vertelt op een luchtige, maar goed onderbouwde manier hoe je je dromen echt kunt realiseren. Geluk heeft hier volgens de schrijver maar weinig mee te maken; echt succesvolle mensen zijn vrijwel allemaal keiharde werkers. Of, zoals Struyck zegt: ‘De enige plaats waar succes voor werk komt, is in het woordenboek.’ De nadruk wordt bijvoorbeeld gelegd op het ontwikkelen van goede gewoontes. Niets uitstellen, dingen gewoon doen; het is een kwestie van oefening en op een gegeven moment gaat het je steeds gemakkelijker af.

Ik heb hiervoor de proef op de som genomen en moet zeggen: het klopt echt. Normaal gesproken rol ik vanuit bed bijna direct achter de computer. Er liggen altijd wel weer deadlines klaar waar ik niet omheen kan. In de laatste weken heb ik ervoor gekozen steeds eerst de huishoudelijke karweitjes te doen; de was afhalen of ophangen, de vaat doen, de kamer even opruimen (die laatste twee doen we nu vaak ’s avonds al) en het werkt: die eenvoudige handelingen beginnen al een routine te worden en ik vind het zelfs heel lekker om op drukke momenten even met mijn handen in het warme afwaswater te staan.

Nu vind ik niet dat ik bijzonder uitzonderlijk grootste dromen heb, maar ik heb wel heel sterk het idee dat ik met mijn uitstelgedrag en dingen niet doen of lang laten liggen mezelf in de vingers snijd en mezelf heel veel stress bezorg. Af en toe een boek als dit lezen, geeft me dan weer de motivatie om er iets aan te veranderen. Het gaat niet in één keer, maar ik merk door de jaren heen steeds een beetje verbetering. En daar doe ik het dan toch voor!

Lees jij wel eens boeken om van een slechte gewoonte af te komen?

(P.s. Benieuwd naar het boek? Je kunt hier vast een stukje lezen uit het inkijkexemplaar!)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Hier hetzelfde hoor. Het eerste wat ik deed als ik de kinderen naar school had gebracht was achter de pc duiken. Al mijn goeie voornemens voor die dag vervlogen dan weer omdat ik totaal geen zin meer had. Nu eerst het huishouden en dan pas de pc en dat geeft een heerlijk gevoel.

  1. Dat kan ik me goed voorstellen! En zelf zou het me misschien niet eens altijd storen, maar vriendlief stoort het wel > gaat brommen > zit ik weer met een zure kop/stress. Dus uiteindelijk is het met een omweg tóch beter voor mij als ik iets wél doe.

 2. Ik heb het boek even ingekeken… Héél interessant. Ik heb hem op mijn lijstje gezet. Doordat ik zzp-er ben en er in mijn werk ook veel veranderd door de economie, merk ik dat ik af en toe niet meer weet waar ik beginnen moet, en vooral wat is mijn doel ook al weer… De eerste paar stappen gaan goed, maar dan loop ik ergens vast en krijg ik een hele worsteling om alles toch voor elkaar te krijgen… Volgens mij maak ik het mezelf onnodig moeilijk…

  En aangezien ik van mezelf ook wat meer moet gaan lezen, zie mijn doelenlijstje… lekker relaxt op een bankje is dit wel een aanrader. Ik heb het gelijk gemaild naar manlief… twee onthouden meer dan één, hahaha.

  1. Leuk, het is echt een aanrader! Ik heb het zelf in twee avonden uitgelezen, terwijl ik door dit soort 'verstandige' boeken vaak wat minder snel ga dan door 'leuke' boeken. Ik werk ook voor mezelf en dan is het gewoon soms heel lastig om je niet af te laten leiden door de waan van alledag én je jezelf daar ook niet in mee moet laten slepen.

 3. Goede gewoontes zijn altijd moeilijk om aan te leren omdat het de meeste mensen (waaronder ook ikzelf) ontbreekt aan doorzettingsvermogen. We laten het vaak als het op een bepaald moment lastig is toch maar weer waaien.
  Goed van je dat je langzaamaan toch deze gewoontes aangeleerd krijgt.
  Succes !!

  1. Wat ik dus vooral interessant vond: de schrijver zegt dat doorzettingsvermogen óók een goede gewoonte is die je jezelf kunt aanleren. Je hoeft dus niet iets van nature te zijn ofzo, het is echt iets dat je jezelf kunt bijbrengen. Nu zal dat niet van de ene op de andere dag gaan, maar bij mezelf merk ik dus langzaam dat ik kleine stapjes vooruit ga.

 4. Als je iets 30 keer hebt gedaan, wordt het automatisch, Een gewoonte. En dan heb je er geen doorzettingsvermogen meer voor nodig om het te doen. Dus begin met 1 ding (liefst eentje waar je lekker wat mee wint, geld of tijd) in te plannen en 30 keer te doen. Struikelen of fouten maken mag, daarna gewoon weer doortellen.
  Na 5 keer en na 30 keer even vieren: vertellen aan een vriendin, mooie kaart of tijdschrift kopen, halfuurtje in de zon gaan wandelen,…..
  En pas als dit een gewoonte is, de volgende actie opzetten.
  En dan na een jaar terugkijken op je blog of dagboek. En verbaasd staan over jezelf! (ik vond laatst een briefje van 5 jaar geleden van dingen die ik wou maar NOOOOIT zou halen. En ze zijn allemaal gelukt. Kippevelmoment)

  1. Wow, wat zal dat goed gevoeld hebben! En die 30 is trouwens een leuk uitgangspunt, een maand elke dag datgene doen dus. Dan heb ik met de vaat iets goeds gekozen, want dat komt toch elke dag terug, zeker zolang de vaatwasser het nog niet doet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.