Stapje terug: net als vroeger

Het zat er al een beetje aan te komen, maar inmiddels zijn we er wel van overtuigd dat onze inkomens de komende periode een flinke klap te verduren gaan krijgen. Een mooi moment om weer eens extra scherp te kijken naar hoe we lekker kunnen leven met minder. Terwijl we daar buiten over nadachten en de diertjes wat eten gaven, herinnerde ik me dat we vroeger altijd op pad werden gestuurd om een emmer gras te knippen voor de dieren. Hoewel ik het toen niet zo leuk vond, was het toch wel een grappige herinnering.

’s Middags bleek dat het hooi weer op was, ik moest weg en de winkels zouden na terugkomst toch dicht zijn, dus dat werd mooi iets voor vandaag. Het kwartje viel nog steeds niet. Pas vanmorgen vroeg gebeurde dat: waarom zouden we steeds hooi gaan kopen, als we de dieren ook gewoon dagelijks kunnen voorzien van een berg gras? Het is even wat meer werk, maar het staat er toch. Het is gratis, altijd voorradig en de dieren vinden het veel lekkerder dan droog spul. En we kunnen natuurlijk altijd een pakje hooi op voorraad houden, voor momenten dat knippen even niet kan (b.v. ’s nachts).

Hoewel ik dacht dat ik al redelijk bewust bezig was, heb ik me voorgenomen om nog eens wat vaker terug te denken aan vroeger en te kijken of er niet meer dingen zijn die wij inmiddels als standaard/gewoon/onvermijdelijk hebben bestempeld, terwijl ze dat eigenlijk niet zijn.

Heb jij ook zulke voordelen/tips van vroeger?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Ik heb bijna dagelijks wel zo'n ingeving. En dan verwonder ik me ook iedere keer weer dat ik het eerder gewoon niet zag. Soms is het zoiets simpels of was het vroegah voor velen normaal.
  Mijn oma (die al lang niet meer leeft) plopt dan in mijn geest op. Ze was altijd bezig in huis toen ik als ik kind daar vaak de weekenden doorbracht. Ik vond dat enorm huiselijke van haar erg fijn en was er graag. Mijn moeder is het liefst niet thuis en verafschuwt huisvlijt. Gelukkig bracht ze me daarom vaak naar oma 😉 Ik weet zeker dat ze er is voor mij en me 'begeleidt'. Ze zou trots op me zijn zoals ik sommige dingen doe tegenwoordig.
  Ik heb een bijzonder goed geheugen en herinner me veel dingen die ze deed en daar kan ik nu op terug grijpen. En soms plopt er zomaar iets op als ik iets doe. Dan ben ik dankbaar en blij en gemotiveerd om het op die (besparende) wijze te doen vanaf dat moment.

 2. Ik doe ook steeds meer dingen die we vroeger ook deden. Inderdaad plopt er dan ineens een herinnering en een idee uit die tijd omhoog. Hier ook gras uit de tuin voor de konijnen.

 3. Weet je dat ik met snoepjes of cadeautjes geven wel eens terug denk aan vroeger? En bij het ontvangen van visite. Alles was soberder,maar zeker niet minder gezellig. Vandaar dat ik terug ben tijdens een verjaardag naar een plak cake of stuk boterkoek. En zette mijn visite zonet een schaal gesneden wortels voor.Groeten Izerina

 4. Ik weet niet wat voor dieren je hebt, maar kijk uit met opeens heel veel gras geven aan bv. cavia's of konijnen. Dit moet langzaam opgebouwd worden ivm kans op gas. Een baal hooi is nog steeds veel goedkoper dan een bezoekje aan de dierenarts. Ook nooit gemaaid gras geven aan dieren.

 5. Slim! Ken je leven van het land van John Seymour? Is gratis te downloaden als je even zoekt. Heb jij denk ik wel wat aan.

  Zo veel dingen zijn veel goedkoper te doen ook. Zo simpel. Brandnetels uit je tuin trekken ipv brandnetelthee kopen, uuuh. IJjes zelf maken voor een paar cent. Salade plukken van paardebloemen en raketsla ipv een zakje te kopen bij de ah voor twee euro.

  En koken op het oliestelletje. Zalig, die giftige petroleumdampen in huis 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.