Nederlanders eten minder vlees. Jij ook?

Hoewel het nog steeds als ‘niet hip’ gezien wordt, eten steeds meer Nederlanders minder vlees. 77,1 procent slaat in ieder geval het vlees bij één warme maaltijd over. Dit is bijna acht procent meer dan twee jaar geleden. Ruim vier op de tien Nederlanders eten tenminste drie keer per week geen vlees. De mensen die nog wel vlees eten, lijken juist meer te zijn gaan eten, want meer vleesverminderaars heeft nog niet geleid tot een lagere gemiddelde consumptie. De redenen voor het minder vlees eten zijn divers: gezondheid, geld, duurzaamheid en dieren spelen een belangrijke rol.

Wij eten nu ongeveer een jaar ook (veel) minder vlees. Voor ons zijn gezondheid, dieren en geld de belangrijkste redenen, duurzaamheid is een heel mooie bijkomstigheid. We vervangen vlees bijvoorbeeld door champignons en als we in bijvoorbeeld lasagna (ik houd niet van de variant die volgestouwd zit met groenten) gehakt doen, doen we een veel kleinere portie. De aanbevolen hoeveelheid is vaak ongeveer 300 gram, wij zitten vaak maximaal op 100 gram voor dezelfde ovenschaal. Af en toe eten we ook vleesvervangers, maar als je ziet wat die je eigenlijk nog per maaltijd kosten, dan kan ik daar ook niet echt heel enthousiast van worden. Het is meer voor momenten dat je echt graag iets vleesachtigs wilt, vind ik dan. In ieder geval bevalt het mij prima. Het voelt al gezonder en beter en het levert ook nog een aanzienlijke besparing op. Eerder gaven we gemiddeld zo’n €375 per jaar aan vlees uit (ongeveer €0,50 p.p.p.m.) en ik gok dat we nu nog niet eens op de helft zitten.

Zijn jullie minder vlees gaan eten en waarom (niet)?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Bij mij is dat mijn hele leven een golfbeweging. Vegetarische perioden wisselden af met heel matig vleesgebruik. Het laatste jaar eet ik zo'n 100 gr vlees in de week. Dat voelt nu goed. Wie weet van de zomer weer helemaal zonder.Groeten Izerina

 2. Dat vlees dat je dan nog wel eet, is dat dan (een beetje van de) kiloknaller van die week of toch nog biologisch?

  De vleesvervangers die in de gewone supermarkt worden aangeboden, kun je idd beter laten liggen. Ze zijn verre van gezond of goed voor het milieu. Valess is zelfs gemaakt van zuivel.

 3. Hier in de winkel ligt het vaak voor de helft. Dan koop ik het en ben ik goedkoper uit dan mensen die het ''goedkope'' vlees kopen 🙂

 4. Ik heb heel lang geen vlees gegeten tót ik mijn (veel) vleesetende manlief tegen kwam.

  Door de jaren heen is hij (veel) minder vlees gaan eten en ik weer vlees gaan eten (het is namelijk niet dat ik het niet lust…).

  Inmiddels neigen we gezamenlijk naar minder vlees. Ik schat dat we 2-3 keer per week vlees eten en dan ongeveer 80 gram pppp (LOL Per persoon per portie ;-)). Biologisch overigens.
  Gangbaar vlees eet ik echt niet. Manlief heel soms wel.

 5. Ik eet helemaal plantaardig. Goed voor dier, mens en omgeving. Maar inderdaad het lijkt wel of de vleeseters steeds grotere porties gaan eten. Vroeger thuis kregen we altijd maar kleine stukjes of een beetje door een stampot ofzo. Als ik nu zie wat er bij sommige mensen naar binnen gaat. Gewoon niet gezond meer.

 6. Mijn poging tot besparen, was simpel begonnen door te minderen met vlees. Nu zorg ik dat ik meer en meer bio koop, omdat het binnen budget inmiddels past. Hier in huis vinden de mannen het ook niet erg, een keer geen vlees. Zeker niet omdat we vaak pasta en rijst eten, waarbij je het nauwelijks opmerkt.

 7. Ik heb nooit grote lappen vlees gegeten, een klein stukje vind ik vaak al genoeg, en ben niet heel bewust aan het minderen, maar echt veel is het niet wat ik aan vlees eet. Ik koop wel meer biologisch, hoewel het soms behoorlijk slikken is wat de prijs betreft.

 8. Ik eet sinds een paar weken volledig plantaardig. Daarvoor heb ik jaren nog een beetje dierlijke producten gegeten. Dat beviel me niet, mijn lijf protesteerde ertegen en mij spreken de idealistische redenen om plantaardig te eten ook erg aan. We eten geen vleesvervangende burgers uit de supermarkt. Ik vind ze vaak niet zo gezond en vanwege gluten (en meestal ei of melk) voor mij niet geschikt.

  Nog een onverwacht voordeel al is ie niet zo heel leuk. Onze koelkast ging gisteren stuk. Met plantaardig eten red je het langer zonder koelkast. Het spul kan natuurlijk wel bederven, maar het duurt vaak iets langer en je wordt er niet zo snel ziek van.

  Ik ben misschien één van de weinige Nederlanders die nu blij is met een koele pasen;-). Onze koelkastinhoud staat nu in een paar kratten in de garage.

  Groetjes, VeggieMo

 9. Nope wij eten niet minder vlees meer zelfs omdat de kinderen groter worden. Gisteren nog een mooi biologisch stuk rosbief gekocht voor eerste paasdag. De mannen hier zijn echte vleeseters ikzelf hoef maar een klein stukje. Een troost we eten er ook veel biologische groente en wat minder aardappels of rijst bij. Pasta wordt hier niet zoveel gegeten omdat ze daar wat minder van houden. Dochter en ik zijn er wel gek op en eten het nog wel eens samen.
  Groetjes Nikki

 10. Dieren eten vind ik ronduit smerig.
  Heb een paar maanden naast een abattoir gewerkt en het was elke ochtend weer kotsend op het werk komen. Wat een stank!
  Tjaa, lijkenlucht.
  Eet smakelijk!

  En dan al die medicijnen/chemische zooi die men in die dieren pompt! Oooo, lekker, hoor!

  Maar natuurlijk, ieder zijn meug.
  Geniet van je antibioticakiloknaller, maar geef mij maar een aardappeltje met bloemkool en komkommer.

  1. OP deze manier tegen vleeseters tekeer gaan heeft nog nooit iemand doen besluiten om te stoppen met vlees…Ik eet zelf plantaardig maar dit is gewoon niet de manier om mensen te overtuigen van het nut om minder (of zelfs geen) vlees te eten. Of wil je niemand overtuigen en alleen je gal spuwen?

 11. Ja, wij eten zeker minder vlees. Eigenlijk om alle bovenstaande redenen, en ook omdat het zo makkelijk is om tenminste twee maaltijden per week zonder vlees te eten. Vleesvervangers koop ik niet want dat vind ik echt niet nodig. Een gerecht met bonen, ei of noten heeft echt geen vleesvervangers nodig. Ik zou zelf met nog wel minder vlees toekunnen (en ook wel helemaal zonder zou ook geen punt zijn) maar de kinderen vinden het toch wel lekker af en toe, en dubbel koken wil ik niet.

 12. Wij staan op het punt minder vlees te gaan eten. Eerst voorzichtig proberen hoe het is als ik 1 keer in de week het gewoon weg laat en dan moet ik eens bekijken of het misschien een stukje minder kan wat porties betreft. Ook hierin speelt het bloggen een grote rol. Je leest wat en dan word je toch aangestoken. Dat het dan ook goedkoper wordt vind ik helemáál niet erg hoor!

 13. Ik ben alweer bijna 15 jaar vegetariër, vriendlief nog langer.. En onze kinderen hebben dus nog nooit vlees of vis gehad. Voor wie het ook eens wil proberen, ik zet af en toe wat recepten op mijn blog!

  vegametkinderen.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.