Update: gezonder eten

Vorige week donderdag besloot ik een uitdaging aan te gaan om gezonder te eten. Best nodig, want ik dronk bijna niets op een dag en ik had best wel veel moeite om snacks te weerstaan. Hoe staat het er nu – op de 7e dag – voor?

Best goed! Ik zal eerlijk zijn en zeggen dat het me niet compleet gelukt is om van de snacks af te blijven. Wel heb ik gezonder gesnackt: als ik chocolade at, heb ik gekozen voor pure bio/fair trade chocolade, iets dat ik anders nooit eet omdat ik het niet zo lekker vind. Maar als je één stukje eet, in plaats van een hele reep achter elkaar wegeet, dan is het best wel lekker! In het weekend heb ik me beperkt tot één bakje chips. Ik heb de light variant van de Lidl gekozen, omdat daar alleen aardappels, zonnebloemolie en zeezout in zit. Ook heb ik deze week af en toe wat nootjes (geroosterd) gegeten. Koekjes heb ik helemaal niet gegeten, maar die eet ik sowieso niet zoveel. Hartige snacks zijn voor mij moeilijker te weerstaan dan zoete dingen.

Ik heb veel meer water gedronken. Naar de sportschool gaat het flesje weer mee, maar het staat ook op mijn bureau en gaat mee als ik tv ga kijken. Ik kom tenminste tot anderhalve liter per dag. Daar staat wel tegenover dat ik bijna geen thee meer drink, maar op zich lijkt het me nog een goede ruil: anderhalve liter water voor 1 of 2 bakjes thee. Ook lukt het me goed om na het avondeten niets meer te eten. Als ik een goed vullend maal eet, dan red ik het wel tot ik naar bed ga (met water dan).

Al met al durf ik het wel aan om de uitdaging met een week te verlengen. Wel ga ik een paar nieuwe leerpunten in de praktijk brengen:

– Sporten geeft een goed gevoel, maar gaan fitnessen is soms lastig. Daarom heb ik me voor komende week ook voor een paar extra lessen opgegeven. Dan beweeg ik weer eens op een andere manier en houd ik de variatie erin. De lessen kosten niets extra’s.

– Ik haal vandaag of morgen even een pak yoghurt en ga na mijn avondmaal een schaaltje eten. Ik merk dat wanneer ik mijn avondmaaltijd laat volgen door een toetje, ik de avond makkelijker doorkom zonder te snacken.

– Ik ga bij het snacken wat beter naar de lange termijn kijken: ja, ik heb hier nu trek in, maar is het me het waard dat ik daarvoor straks weer een keer extra moet sporten, of dat ik over tien jaar 5 kilo aankom door die kleine dingen? Ik hoop dat ik me hier een beetje in kan trainen, zodat ik die vaardigheid ook kan gebruiken tijdens mijn bespaaracties; wil ik nu ‘luxe’ boodschappen doen, of betaal ik liever mijn huis af?

Is het jou gelukt om de afgelopen dagen gezond(er) te eten en ga je de uitdaging verlengen? Welke lessen heb jij geleerd?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Hardstikke goed van je!

  Hier is jouw uitdaging regel denk ik 🙂
  Wij kopen maar heel soms chips of zoiets dergelijks. Koekjes / muffins bakken we zelf (weet je gelijk hoeveel boter en suiker erin gaat ;-)).

  Chocolade is er soms. En als het op is, dan is het weer een poos op. Frisdrank drinken we niet.

  Best kans dat je door je uitdaging voort te zetten jezelf went aan gezondere dingen. Je went heel makkelijk aan het dagelijks eten van chippies oid, maar het kan ook andersom.

  Heel veel succes gewenst!

  1. Dank je!! Ik hoop ook inderdaad dat ik er aan ga wennen en dat de behoefte aan 'viezigheid' minder wordt. Daarom probeer ik me ook meer aan porties te houden, dan dat ik echt zeg dat ik dit, dit, dit en dit niet meer eet. Dan is het wachten tot je jezelf er weer grandioos aan te buiten gaat namelijk…

 2. Wij hebben gisteren patat gegeten met de kinderen en ik voel me vandaag niet lekker door dit toch vette eten…vandaag dus een balansdag, veel drinken en bewegen. Ik drink ook te weinig…ga nu ook proberen steeds glazen water te drinken!

 3. Dat van die minimaal 2 liter drinken op een dag is overigens wel gebaseerd op een rekenfout. Pas langzaam dringt het door dat het vocht dat ook in voeding zit niet meegenomen is in de vochtbalans destijds. En zelfs een droog melbatoastje bevat nog steeds 30% water.

  Drinken als je dorst hebt is gewoon voldoende.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/2803280/2011/07/13/Veel-water-drinken-is-helemaal-niet-gezond.dhtml

  en
  http://www.nrcnext.nl/blog/2011/07/15/de-mythe-van-het-water-drinken/

  Wel is water natuurlijk gezonder en goedkoper (en ook lekkerder) als frisdrank, maar het mag best iets minder zijn.

  1. Ik hoorde laatst inderdaad ook dat veel water drinken helemaal niet gezond is, maar ik denk dat ik met een liter per dag (of anderhalf) nog wel aan de goede kant zit, vooral omdat ik niet superveel fruit e.d. eet. Frisdrank ben ik sowieso geen liefhebber van, ik drink vaak gewoon niets, of anders thee. Maar ik merk het wel aan mijn huid als ik mezelf weer aanwen om water te drinken + je voert natuurlijk veel meer afvalstoffen af, da's ook niet gek!

 4. Ik drink inmiddels weer ruim genoeg. Het gaat echt makkelijker als er gewoon altijd direct iets voor handen is. Met ene flesje water gaat het prima. Als ik de kast ver genoeg opgeruimd krijg, mag mijn theepot ook eindelijk verhuizen en zal het waarschijnlijk met potten thee gaan.
  Het eten is soms lastiger. Vooral het meer fruit eten. Het schiet er gewoon bij in. Wel eten we hier standaard vrij veel groente bij het avondeten, dus heel veel schade geeft het niet. Maar ik vind fruit wel enorm lekker.

 5. Ik ben sinds 2 weken totaal van de tussendoortjes af. Vooral zoet komt er bij mij niet meer in. Ik ben nu al een kilo of twee kwijt en voel me een stuk fitter. Met avondeten ben ik er een van veel verse groenten en vooral rauwkost. Salades komen hier dan ook regelmatig op tafel. Lekker!!

 6. euh ik heb een soort van tegengestelde beweging, na een half jaar volledig suikervrij nam ik toch maar iets op de verjaardag van Zoon en sindsdien is het hek van de dam…..maar ik ben bijna bij het moment dat ik weer aan de rem kan trekken, bijna.

 7. Ik heb wat betreft snacken een slechtere week gedaan. Ik had bijna een week buikloop gehad en dan heb ik daarna altijd zo'n honger maar goed, ik had ook andere dingen kunnen eten natuurlijk!
  Meer drinken gaat goed, een klein pet-flesje vind ik het fijnst voor water, een glas of zo'n sportfles met tandentrektuit vind ik minder fijn. Ik zet ook weer 's morgens een thermoskan thee sommige dagen.
  Zout gebruik gaat op de snacks na goed, het kruidenzout bevalt me enorm goed.
  Varkensvlees en rundsvlees gebruik ik echt minder, dat gaat wel goed. Even denken; de chocolade gaat ook goed deze week en ik drink weer vaker sojamelk (calcium) maar fruit eten ging wat minder. (Koop ik ook druiven, staat er in de bijsluiter van m'n hooikoorts tabletten dat druiven het kunnen verergeren, heb ik ze dus maar niet meer genomen, de pruimen vond ik niet lekker en de peren waren niet goed rijp, volgende week beter).

 8. Spaarcentje. Het gaat lukken!! Nog een milimetertje tot het streepje.. Hou ons op de hoogte. LLMM< wat goed zeg dat de knop is omgegaan. Ben 15 kg. aangekomen door medicijnen fibromyalgie. Daar ben ik mee gestopt en het ADHD dieet gevolgd(van alles de helft;)) en gewoon goed opletten wat ik eet, weinig suiker,veel vezels. Nu nog 5 kg te gaan, zit ik weer op mijn oude gewicht. Maat 40, ben daarmee tevreden als moeder van 5 kinders.

 9. Nog een tip voor je bakje yoghurt. Eet het niet aansluitend aan je warme maaltijd, maar om een uur of 8 of half 9. Dat breekt de avond wat…
  Enne hier is nog zo veel lekkers over van mijn verjaardag dat ik nog steeds aan het snoepen ben.. Ik zou er ook graag een paar kg af krijgen, maar is ook lastig ivm schildklier.

 10. Goed bezig. Af en toe snacken maakt alles toch net iets leuker 😉 ik merk wel hoe minder ik snoep/snack, hoe minder trek ik er in krijg. In het begin miste ik alles, nu niet meer! Zet hem op hoor! Ook met sporten… ik vind het heerlijk. Ben net begonnen en ben best trots dat ik 2x in de week ga.
  Groetjes

  1. Jij bent ook goed bezig, 2x in de week is super! Ik vind het ook lekker, want hoewel ik niet echt dol ben op sport, is het een leuke manier om mensen te leren kennen en voel ik me erna wel goed. Plus: waarom niet het maximale uit mijn abonnement halen? Da's toch ook weer soort bezuinigen 😉

 11. Mijn dieet is vakantie: Veel koolhydraten, afbakbroodjes luxe, zelfgebakken pannenkoek, en on top van slecht: McDonalds.
  Ook nog een goedkope apfelstrudel geaccepteerd.

  Deze week twee keer aqua aerobics.

  Kruidenthee is prima als vervanger van water, net zo goed en toch iets meer. Maar neem ze dan van zonnatura en niet van PickWick.

 12. Het gaat hier best goed met gezond eten. We hebben weer een Odin-tas. De grote voor met zijn tweetjes, dus dat is heel veel groente.
  Na een paar keer flink misselijk geweest te zijn van vlees heb een paar weken geleden de knop omgezet. (Het vlees was niet bedorven ofzo) Voor mij geen dierlijke producten meer. Ik verdraag het gewoon niet, het kost me teveel energie. Het gaat nu veel beter, lichtere spieren, dus makkelijker bewegen en mijn darmen doen het weer. Ik at al niet veel dierlijke producten, maar voor mij blijkbaar teveel.

  Verder geraffineerde suiker zoveel mogelijk laten staan. Net als zetmeel.
  Het is een geweldig gevoel om me zoveel beter te voelen. Afvallen doe ik er niet van, maar ik voel me wel veel lichter. Ik hoef het ook niet te doen om af te vallen, ik wil me gewoon lekkerder voelen.
  Manlief eet lekker mee, die heeft toch al nooit bezwaar gehad tegen al die groente en fruit.

  Nu nog volhouden, als ik erg moe ben dan wil ik zwaarder eten. Ik weet nu dat ik dan vooral veel peulvruchten ga eten.
  Ik drink graag warm water. Koud drinken doe ik bijna nooit. Er staat altijd een thermoskan met heet water op het aanrecht.

  Ik weet dat ik niet van chips/borrelnootjes/kaas af kan blijven, dus dat haal ik maar niet meer in huis. Behalve dan voor verjaardagen.

  Groetjes, VeggieMo

 13. Je bent goed bezig zeg. Tipje van mij; eet dat schaaltje yoghurt dan pas op wanneer je weer trek krijgt. Op die manier ben ik een paar jaar geleden ruim 10 kilo afgevallen…
  Succes bij het volgen van dit plan…
  Ik wens je alvast een heel fijn paasweekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 14. Ik eet nu al 3 maanden gezonder en snack ook nog wel eens, maar dan noten, gedroogd fruit en zelfgemaakte baksels. De keren dat ik een zak chips opentrek of dat we uit luiheid naar de snackbar gaan ben ik letterlijk hondberoerd de dag erna. Je zou denken dat ik daarvan zou leren, however….

 15. Goed bezig zeg!

  Je kunt dat schaaltje yoghurt inderdaad eten als je trek krijgt s'avonds, vlak na de maaltijd is niet goed voor je spijsvertering en als je geen trek krijgt op een avond, hoef je ook niet de extra kcal van de yoghurt binnen te krijgen! Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.